Ai ajuns pe Valea Loarei. Bravo! Te-a impresionat grandiosul Chambord, cel mai impunător castel de pe malul bătrânului fluviu, te-a fermecat Chenonceau, castelul elegant al doamnelor și ai rămas mut de uimire în fața grădinilor suspendate și cochete de la Villandry? Te-ai plimbat prin orașe și ai vizitat sate cu străduțe înguste, pline de jardiniere cu muscate colorate? Buun... Acum e vremea să te așezi la masă. La un mic restaurant frantuzesc, din acela cu măsuțele în stradă, să-ți tragi sufletul și să-ți lași simțurile să se bucure de aromele savuroase ale bucătăriei Loarei. Deci...Garçon, la carte s'il vous plaît!
![]() |
sursa |
Începem mai întâi, ca să intrăm cu totul în atmosfera locului, cu un apéritif, apéro mai familiar. Adică cu un păhărel care să îți stârnească pofta de mâncare. Sau poate două păharele ...trei...patru... până îți trece pofta de tot! În Franța apéro-ul este obligatoriu! Fără el nu înțelegi ce înseamnă de fapt l'art de vivre à la française. Păharelul trebuie să fie de vin, bien sûr, de regulă unul lejer, mai dulceag, de preferat cu bule, adică spumant, dar dacă tu vrei o tărie, nimic nu te împiedică. Eu iau mereu, ceva mai pentru doamne, un kir, care este un french cocktail, făcut dintr-un deget de lichior parfumat (de piersici, caise, sau căpșuni) și vin, care pe Valea Loarei poate fi spumant ca Vouvray si-avem un kir pétillant, sau vin alb plat si avem un kir plat. Dacă te ține buzunarul poți lua un kir royal, făcut cu șampanie. A nu se confunda vinul spumant cu șampania, vă rog!
Citeste despre unde descoperim gastronomia Vaii Loarei
![]() |
sursa |
Unul dintre cele mai frumoase locuri unde sa servesti apéro-ul pe Valea Loarei este Place Plumereau, in centrul istoric din Tours
Cateva recomandari de restaurante in Tours
Cateva recomandari de restaurante la Amboise
Cave aux fouées, un restaurant trogloditic inedit la Amboise
Dar să nu exagerăm prea tare cu apéro-ul și să trecem la antreu. Antreurile regionale combină în general produsele de mai sus cu brânza de capră, foarte populară în zonă, cea mai cunoscută fiind Sainte-Maure de Touraine. Îți recomand să guști salade tourangelle (salată verde, cartofi fierți, roșii, ceapă, rillons și brânză de capră), sau poate un quiche tourangelle (tartă sărată cu rillons și rilletes, legate cu un sos de ouă și smântâna). Un vin alb lejer de Touraine este recomandat!
Să trecem la felul principal. Păi... dacă vrei ceva cu adevărat special, ia-ți un andouillette au Vouvray, adică un cârnat mare și gros, cu de toate în el, gen organe de porc (cam cum este la noi toba), marinat în prealabil în vin alb de Vouvray și gătit mai apoi tot cu Vouvray, ce se poate servi cu diferite garnituri de legume sau sosuri albe cu unt. Se asortează perfect cu vinurile albe de Vouvray (ați ghicit!) sau Montlouis, dar și cu unul roșu, după caz.
Doamnele care țin la siluetă și vor ceva mai lejer se pot delecta cu un pește proaspăt și gustos, tocmai prins din Loara, gătit la cuptor și însoțit de legume și un sos alb amețitor, pregătit din unt, ceapă și scăldat în vin alb. Tot un vin alb sec îl acompaniază și în pahar, obligatoriu din regiune!
Ar mai fi tot că fel principal și le coq au vin, cocoș pregătit în vin roșu, dar în vin de Chinon, mic orășel pe malul Viennei, afluent al Loarei, celebru pentru fortăreața medievală, dar și pentru vinurile roșii, puternice și aromate. Tot un vin roșu sec, puternic și pe masă, de Chinon, Bourgueil sau Saumur.
![]() |
sursa |
Desertul? Mai așteaptă! Ca să continui cu acea art de vivre à la française, acum urmează platoul de brânzeturi. Din regiune, fireste. În zona Loarei tradițională este brânza de capră. Sainte-Maure, este "regina" acestora și se poate aprecia la adevărata ei valoare pe o felie de pâine de țara, alături de vinuri roșii (nu albe!), lejere și parfumate din zona sa: Bourgueil, Chinon, sau Anjou. Mai spre ocean se produce o altă brânză bună curé nantais, nepasteurizată, din lapte de vacă, puternică și presata. Se "mărită" cu un muscadet de Nantes, e deja aranjat! Bună este și Valencay (în formă de piramidă), din lapte de capră, apoi olivet cendré, cu o textură suplă și cremoasă, având o crustă din mucegai negru, le crottin de chavignol, moale, dar fără crustă de mucegai și multe, multe altele, doar știți că francezii au vreo 400 tipuri de brânză recunoscute, deci or fi și specifice Văii Loarei câteva zeci.
![]() |
sursa |
Citeste si despre vinurile de pe Valea Loarei
despre vinurile spumante de pe Valea Loarei
sau despre unde degustam vinurile Loarei
Și uite-așa, cu burta plină, cu papilele gustative stisfacute deplin și numai după mai multe pahare de rouge-rosé-blanc, parcă vezi Valea Loarei și mai frumoasă și acea art de vivre à la française ți-e din ce în ce mai clară în minte. Așa că ...hîîîc... (vinul bată-l vina!)...Garçon, l'addition, s'il vous plaît!!! Hai să vă fie de bine, vă mai aștept!
aoleeooo...tu-mi faci foame..nu vreau :)
RăspundețiȘtergere:))) pai hai la masa!
ȘtergereMmmm... Minunat!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place :)
ȘtergereIubesc Franta pentru diversitatea culinara! Iubesc branzeturile lor! Si tartele :) ... iar sufleul de ciocolata Preferatul meu!!!
RăspundețiȘtergereTartele imi plac si mie la nebunie, cu ciocolata eu nu prea le am, dar mai gust din cand in cand :)
Ștergerenu luati andouillette :D si, da, bine zici,nota se cere dupa mult vin :)
RăspundețiȘtergerePS: ghici unde am nimerit eu la Montpellier? la un targ de vinuri :)
Foarte tare! Vinuri din sud de acolo...trebuie sa fi fost minunat :))
ȘtergereEu vreau ceva light, ca dupa un asemenea festin risc sa nu ma mai ridic de la masa, mai ales ca sunt sensibila la alcool, imediat mi se urca la cap, asa ca optez pentru portia de peste proaspat cu legume. Nici cocosul in vin rosu nu suna rau. :P
RăspundețiȘtergereDesertul il lasam pentru altadata... :D
Bucataria frantuzeasca mi se pare foarte sofisticata. :)
Adevarul este Nice ca nici eu nu pot manca atat :))
ȘtergereAsa se zice ca este sofisticata, dar am observat ca multe mancaruri sunt simple, doar bine prezentate.
Ce de bunătăţi aici :) Salatele şi brânzeturile sunt pe primul loc; şi din când în când o tartă. Ai dreptate, nu sunt toate neapărat sofisticate, mai degrabă să-ţi fure privirea, mă refer la mâncărurile din restaurante.
RăspundețiȘtergereAsa este Mira, iti fura privirea doar, ca si ingrediente si pregatire nu sunt foarte diferite de mancarurile noastre.
ȘtergereUn adevarat festin! Pai tot ce e prezentat aici, mi se pare demn de o masa regeasca. Imi plac branzeturile cu mucegai, n-am nici cea mai mica problema cu ele. Cu pretul lor as cam avea ;)
RăspundețiȘtergereAcea tarta e de fapt un tort de mere, pe care nu-i pusa frisca. Asa mi se pare. Imi place tortul de mere, deci si tarta. Dar ce vorbesc eu? Nu-i nimic de aici sa nu-mi placa! Mai ales ca, deocamdata, n-am restrictii la nimic, mananc orice. :))
Splendid meniu! Te pup!
Si mie imi plac branzeturile cu mucegai, dar ai dreptate, cele bune nu sunt chiar ieftine. Cu toate astea sunt nelipsite de pe mesele francezilor. Ar putea avea frigiderul gol, atat timp cat exista ceva branza acolo :)).
ȘtergereTarta cu mere si eu o cunosc, mama mea obisnuia sa faca ceva asemanator cand eram copil, ceva ca un tort cum spui tu, am vazut ca si pe aici exista in multe variante...
Zi frumoasa draga Elly!
Mai bine nu intram..... mi sa facut foame acum! :))
RăspundețiȘtergere:))) hai la masa!!!
ȘtergereBună Larisa!
RăspundețiȘtergereWow,ce dă bunătăți!
Arată super primul platou,îmi plouă în gură!
Să ai o săptămână frumoasă!
Cu drag!
Iti multumesc Elena, asemenea!
ȘtergereDulciurile din Franta sunt preferatele mele. Ultima data cand am ajuns in Paris am devorat o cutiuta intreaga cu briose glazurate cu ciocolata si caramel. Un deliciu.
RăspundețiȘtergereFaine recomandari.
Multumesc :)!
ȘtergereSi mie imi plac dulciurile de aici. Eu nu sunt mare fan ciocolta, dar in rest ador cam tot :).
Ma mir cum de n-ai renuntat deja la orice ganduri legate de silueta, la ce minunatii de mancaruri sunt sigura ca te ispitesc mereu pe acolo :-))))
RăspundețiȘtergere:))) Ioana, din fericire pot spune ca sunt norocoasa, cel putin momentan, indiferent cat mananc nu prea ma ingras. Bine, nici nu exagerez cu manacatul si asta pt ca desi sunt pofticioasa, nu pot prea mult.
ȘtergereVai ce fain !!! Si eu vreau in Franta :). As vrea sa am timp si bani sa o vad pe toata :).
RăspundețiȘtergereSa stii ca si eu as vrea acelasi lucru :))
ȘtergereVai de mine! Si eu ce mananc?? Saracii vegetarieni nu cred ca au o soarta usoara pe Valea Loarei.
RăspundețiȘtergereAm in draft un articol asemanator si postul tau m-a inspirat sa-l scot si eu la iveala. In curand, peste vreo cateva saptamani :P!
Adevarul este ca majoritatea specialitatilor sunt cu carne :(. Daca nu mananci nici lactate deloc, atunci este mai greu, dar sunt multe preparate si din legume si fructe.
ȘtergereAstept cu interes articolul, adevarul este ca ador bucataria italiana :). Italia este prima tara pe lista pentru o vacanta gurmanda :))
Eu vreau un kir royal, sa gust din toate branzeturile alea si capac o felie de Tarte Tatin :) Ma duc sa pregatesc un platou si sa pun un pahar de vin, altfel nu ma linistesc, dupa ce-am citit articolul tau :)
RăspundețiȘtergere:)))
ȘtergereImediat servim kirul, branza si tarta !!!
Ma bucur ca ti-a placut Dani :)
ooooo, sunt moarta dupa platourile cu brânzeturi! :)
RăspundețiȘtergerenu am ajuns pe Valea Loarei, dar... trebuie sa o fac, neaparat, mai ales ca nu e asa departe de noi.
reteta de Kir, trebuie sa te corectez - se face doar cu Crème de Cassis! Reteta originala este cu vin alb sec si Crème de Cassis, dar intre timp exista tot felul de alte variante: Kiwi Kir Royal cu licheur de kiwi sau Kir Blackberry, cu lichior de mure...
Kir royal se obisnuieste sa se faca bineinteles cu Champagner, dar tot asa se cheama si daca e preparat cu Sekt (vin spumos sec) si difera doar pretul - exact ca si cu sampania, care exista pentru toate "portofelele" :)))
Tarta... nu ma omor, dar vreau o portie dubla de salade tourangelle ;)) s'il vous plaît. hmmmmmmmm!
O seara minunata iti doresc! :)
Ma bucur ca ti-a placut Carmen, e o zona faina, merita vizitata si savurata :).
ȘtergereAsa este, reteta originalade kir este cu crème de cassis, am citit si eu, dar am observat prin localuri mai multe variante, probabil aparute intre timp, gen mure, piersici etc. Eu il prefer cu lichior de piersici.
Aici cand il fac cu vin spumos ii zic petillant si e cel mai popular, cel mai consumat, iar royal cu champagne, mai putin popular si mai scump fireste. Oricum in meniuri exista toate variantale pentru toate gusturile :))
Seara minunata asemenea!
Larisaaaaaaa, ma faci sa ma scurg pe aici! Ah, ce mi-as dori acum o tarta rasturnata de mere, sa tina companiei cafelutei mele, mmm mmm...
RăspundețiȘtergere:)))
ȘtergereHai ca-ti trimit o felie ;)
Astept, sa iti dau adresa? :D
Ștergerenoroc ca am mancat... altfel muscam din monitor :)
RăspundețiȘtergereBuna ziua Larisa!
RăspundețiȘtergereSunt din Bucuresti, am 65 de ani si vreau sa ajung cu fiul meu de 16 ani pe Valea Loarei! M-ar interesa sa iti cer parerea in anumite chestiuni care privesc o eventuala investitie in zona respectiva. Crezi ca m-ai putea ajuta in aceasta directie, si daca da, cum pot lua legatura cu tine? Cu stima, Ioan