L'apéritif, c'est la prière du soir des français!

Cuvântul vine se pare din limba latină, aperitivus este un derivat de la verbul aperire care înseamnă a deschide, iar romanii se pare că obișnuiau să bea vinars în deschiderea meselor. Tradiția se dezvoltă în Evul Mediu, când băuturile înainte de masă aveau o funcție medicinală, aceea de a destinde intestinele, cu scopul de a preveni problemele digestive. În Franța aperitivul se dezvoltă cu precădere în secolul 18, devenind popular abia în anii '40, odată cu apariția cocteilurilor. Astăzi el este un adevărat ritual, o șansă de a petrece timp cu prietenii pentru localnici, o modalitate de descoperire a culturii franceze pentru turiști și o scuză să bea, pentru majoritatea, desigur!

În cadrul unui vrai apéritif français băuturile sunt sunt acompaniate de diverse gustări, ce constau în cazul micilor aperouri în alimente simple: măsline, alune, cipsuri, sortimente de charcuterie, în special de cârnat uscat, cubulețe de brânză, mini-sandvișuri din felii de baghetă tartinate cu diverse paté-uri, castraveciori murați, roșii-cireașă și alte crudități, acestea devenind mai elaborate și mai consistente în cazul marilor aperouri (checuri și tarte sărate, amuse-bouches, petits-fours sau verrines).
Însă aperoul nu este doar despre mâncare și băutură. Aperoul este mai presus de toate un moment de convivialitate, unde persoanele se întâlnesc și socializează. Acasă, în jurul mesei din sufragerie, pe terasă, sau pe balcon, aperitivul este în final o ocazie de a petrece timp cu familia, de a se reîntâlni prieteni, de a cunoaște oameni noi; o modalitate a de participa la conversații interesante, de a face, sau de a onora invitații și - de ce nu?- un mijloc plăcut de destindere după o zi obositoare de lucru.

Obiceiul aperitivului a fost printre primele experiențe franceze pe care le-am trăit aici, încă dinainte să mă mut, de pe vremea când veneam încă în vizită. Mare iubitor de apérouri și în general de momente de voie bună cu prietenii, al meu soț mi l-a făcut cunoscut și recunosc, astăzi a devenit obiceiul meu franțuzesc preferat. De fapt nici nu-i greu să-l afli și să-l îndrăgești, aperitivul este un moment privilegiat pe care aproximativ 90% dintre francezi îl practică, majoritatea cel puțin o dată pe săptămână. E drept că pentru asta trebuie să te integrezi cumva printre localnici, să trăiești în Franța cel puțin o perioadă, cel mai probabil pentru un turist obișnuit ritualul este mai greu de probat, dar desigur că poți lua apéroul și la un local. La cafenele, baruri, restaurante, fie că este vorba de marile orașe sau de micile așezări rurale, un ospătar francez te va întreba întotdeauna înainte de a-ți lua comanda: Désirez-vous un apéritif? Însă cel mai interesant rămâne să-l servești la cineva acasă, dacă ai posibilitatea, experiența unei soirée printre francezi va fi cu mult mai specială.
Francezii iubesc așa mult apérourile încât uneori le fac și fără să aibă invitați. Asta facem și noi câteodată: două beri, și-un cârnat uscat tăiat rondele fine și conversațiile devin mai plăcute înainte de masa. M-am amuzat când al meu soț a răspuns, mai în glumă mai în serios, les apréros la o întrebare despre ce îi place mai mult în Franța, din cadrul interviului pentru cetățenie, dar mai mult decât răspunsul lui m-a distrat reacția intervievatoarei: atunci sunteți deja francez! și a avut dreptate. Aperoul este o parte atât de bine definită și atât de naturală a stilului de viață și a mentalității francezilor, că uneori când îi vezi pe toți veseli în jurul mesei, cu un pahar de vin în mână, ai reala impresie că țara poate lua foc și ei nu se vor ridica niciunul până nu-și vor termina paharele.
À la vôtre, dragii mei!
Sunt curioasă despre experiențele voastre similare...
bucataria frantuzeasca este recunscuta in intreaga lume la nivel de arta, traditiile culinarise fiind rafinate si bine gandite. Ce poti sa critici la obiceiurile de masa ale francezilor?! ☺
RăspundețiȘtergereImi place nespus de mult in concediile din Franta, sa privesc macar diversitatatea de produse culinarice - pentru ca de mancat, trebuie sa recunosc mananc cam putin. Motiv pentru care mereu vin din concedii cu cateva kilograme in plus :)) pentru ca cine sa reziste tentatilor?! :))
O saptamâna placuta sa ai! ☺
PS: atentie, whisky-ul nu se serveste niciodata la aperitiv.
Da, e greu sa rezisti tentatiilor si ai dreptate, gastronomia este ridicata la rang de arta in Franta. Iar eu ii admir pe francezi pentru ca au stiut sa-si valorifice bucataria si obiceiurile culinare si sa le faca cunoscute in intreaga lume.
ȘtergerePoate ca teoretic nu este, insa practic am vazut servindu-se whisky si la aperitiv, atat pe la petreceri cat si la restaurante. Eu oricum nu beau, prefer ceva mai light, zic ce-am vazut la altii.
Sante mais pas des pieds :)
RăspundețiȘtergere:))
ȘtergereȘi în Nordul Italiei este foarte răspândită tradiția aperitivului. De obicei are loc seara, după programul de muncă, cu precădere începând de joi și continuând în we. Ca băuturi sunt în vogă Campari orange, Prosecco, Spritz, mâncarea de obicei fiind oferită gratis din partea casei (bucățele de pizza, mini sandviciuri, sărățele). De cele mai multe ori aperitivul înlocuiește cina pentru că după ce te-ai înfruptat din tot felul de gustări chiar nu îți mai este foame.
RăspundețiȘtergereAperitivul este, așa cum spuneai, un moment de socializare, fără pretenții și fără mare cheltuială. În România nu a prins, nu au înțeles că nu poți bea tărie pe stomacul gol și că e nevoie să ofere din partea casei măcar niște sărățele.
O da, n-am sa uit aperitivele de la Milano. Oriunde ne asezam ne aduceau o multime de chestii de rontatit, ca intr-un final, cum zici si tu, nici n-a mai fost nevoie sa mancam de seara. Cel mai mult mi-a placut coctailul Bellini, cu Prosecco si piure de piersici, desi am citit pe internet ca este originar de la Venetia nu de la Milano. Eu sunt amatoare de vin spumant asa ca mi-am luat Prosecco si pentru acasa, cred ca inca mai am vreo 2 sticle. Bine ca mi-ai adus aminte, acum stiu ce beau in weekend :))
ȘtergereAsa este, in Romania nu prea a prins si nu e vorba doar de restaurante. Nici acasa, cand este vreo sindrofie nu se practica, sau nu la fel de intens ca aici. Pacat...
Larisa ce m-ai nimerit :)...imi place rugaciunea asta de seara :)))
RăspundețiȘtergerete pup!
Ma gandeam eu ca tie o sa-ti placa rugaciunea asta :))
ȘtergereIn Franta, desi am locuit cu francezi nu am observat atat de tare acest obicei, probabil fiindca in familia noastra si printre prietenii lor nu se obisnuieste. In schimb in Spania aceste aperitive se numesc tapas si se consuma in excces, as spune zilnic, de catre spanioli si turisti deopotriva. Sunt delicioase, un adevarat festin. La ei se consuma alaturi de o sangria sau o bere rece.
RăspundețiȘtergereDa, da, imi amintesc ca am citit la tine pe blog un articol despre tapas. Am incercat de cateva ori la un restaurant spaniol in Tours. Exista printre ce servesc aici niste inele de ceapa pane care imi plac foarte mult, nu stiu daca sunt autentice sau le fac francezii sa se afle-n treaba :).
ȘtergereSangria insa nu prea ma incanta, prea dulce pentru gusturile mele la inceput de masa...
Avem si noi in familie o traditie "sanatoasa" de dupa masa: care cum apuca sa isi aprinda tigara mai repede :)) Si "care cum apuca" sunt eu, care trb sa ma ascund prin gradina sa nu ma vada taica-miu :D:D :)) Cam asta e din pacate obiceiul nostru cel mai constant :)
RăspundețiȘtergere:))
ȘtergereAm avut si eu mult timp obiceiul asta. Nu stiu prin ce minune de ceva timp nu-l mai practic.
Felicitari!!!! Sper sa iti calc pe urme! :D:D
ȘtergereSpor! Nu-i usor, dar merita in final...
ȘtergereAm deprins si noi obiceiul apéro-ului, mai ales atunci cand nu avem chef de gatit. Un lucru ne-a uimit, acela ca atunci cand ciocnesti un pahar cu un francez trebuie neaparat sa te uiti in ochii lui ca de nu e lipsa de respect.
RăspundețiȘtergereDa, da, asa este. Uitasem de asta :)). Deci si acolo la munte se practica des aperoul ;)
Ștergere