Iată că veni târgul de Crăciun și la mine în oraș. Târgul cu căsuțe, beculețe, brăduți, atât de așteptat și în jurul căruia se face vâlvă. Tot poporul e acolo. Dacă nu găsești omu' acasă sigur e la târg. Totul a fost pregătit din vreme chiar. Montară francezii luminile din octombrie. Mă și speriasem, credeam că le și aprind tot atunci, dar se pare că m-am înșelat. La puțin timp au venit și căsuțele, iar pe 24 noiembrie s-a dat și drumul la distracție.


Tradiția a luat naștere în țările germanice acum muuulți ani, a continuat până astăzi și s-a răspândit la majoritatea popoarelor. E și normal, piețele de Crăciun sunt experiențe încântătoare pentru fiecare dintre noi, care ne fac parcă să simțim mai bine magia sărbătorilor. Francezii au fost și ei receptivi, astfel că în fiecare oraș există o piață de Crăciun, inclusiv în Tours. Aici își deschide porțile pe 24 noiembrie și le închide pe 24 decembrie, astfel că localnicii sau turiștii au o lună la dispoziție să se bucure de fereria Crăciunului. 

Cutia de scrisori pentru moșu
Căsuțe cu de toate

Dar lăsând poveștile deoparte, târgul este drăguț. Desigur nu se compară cu târgurile din marile orașe europene, dar pentru noi locuitorii este binevenit. Trâgul se amenajează anual, în zona primăriei, pe o alee pietonală, fix pe centrul bulevardului principal ce traversează orașul. Este destul de măricel, n-am numarat căsuțele, dar sunt destule. Printre căsuțe sunt și gherete unde se vând gogoși, clătite, vin fiert și alte chestii de băut și de mâncat, toate dulci, nimic sărat. Mie, care aș mânca sare cu lingurița, mi se pare ciudat, francezilor nu, probabil nici unora dintre voi, deci, ajung la concluzia că este o treabă de gusturi și obișnuință. La căsuțe se vând diverse obiecte  majoritatea artizanale, hand-made, ce pot deveni frumoase cadouri sub brad, produse tradiționale, decorațiuni, bijuterii, podoabe, macarons, ciocolată etc.  
 
Căsuțe cu de toate
Căsuțe cu de toate

Ghereta cu dulciuri
În primul weekend n-am ajuns, dar sâmbăta trecută am zis că e musai. Nu că ar pleca târgul undeva de acolo, sau că eu m-aș muta din oraș, dar parcă nu mai aveam răbdare. Nici curioasă nu prea puteam să zic că sunt, că-l văzusem și anul trecut. Dar cine știe, poate se schimbase ceva. Așa că sâmbătă pe înserat, am plecat și noi spre târg, care târg e la 10 minute de casă, cu gândul să bem un vin fiert și să mâncăm un cârnat, ceva. Vinul l-am găsit, ar fi fost culmea să nu aibă vin francezii, atunci chiar că începeam să cred că pe 21 luna asta se sfârșește lumea, dar ia cârnații de unde nu-s. Măcar acolo un hot dog, un mic, o măslină, ceva să meargă cu vinul, mai ales că eu nu mâncasem nimic de la prânz. Nu am găsit nimic. Rien. În târgul de Crăciun din Tours se găsesc numai gofre, clătite și gogoși. Ah, da și mere caramelizate. Probabil dacă existau cârnați dulci, se vindeau cu siguranță. Bine fraților, dar ceva sărat nu aveți?! Salé...știți voi....nu vi se apleacă de la atâtea gogoși?! Așa că am băut dezamăgită vinul și am plecat. Poate exagerez eu, dar totuși am observat că lumea vine și pleacă. Poate dacă erau mai multe gherete cu gustări mai... diversificate, oamenii zăboveau mai mult în târg. Până la urmă, câte gofre să mănânci? Altfel vii te uiți, cumperi ceva și pleci. 

Târgul de Crăciun din Tours ziua, noaptea, pe aglomerație e mai greu cu pozele
Târgul de Crăciun din Tours ziua

Dacă stau să mă gândesc și târgurile din Paris mi s-au părut la fel. Adevărul este că francezii nu au tradiție în domeniu. Au fost doar atenți, au văzut că e rost de comerț și turiști și au preluat și ei ideia. Ca mulți alții dealtfel. Deci dacă visați la Crăciunuri pe meleaguri franceze, lăsați-o baltă mai bine. Nu vreau să vă spulber eu visele, dar vizitați Franța oricând altcândva, și lăsați târgurile de Crăciun în seamă altora. 

Brăduții din fața primăriei
Brăduții din fața primăriei

Totuși există și aici o excepție. Se pare că cel mai frumos târg de Crăciun din Franța este cel din Strasbourg. Păi cum altfel?! În inima Alsaciei, regiune franco-germana, despre care se spune că este locul unde “s-a născut" primul brad de Crăciun, se desfășoară unul dintre cele mai vechi și faine târguri de Crăciun din Europa. Târgul de Crăciun organizat la Strasbourg încă din 1570, este de fapt târgul la care visez și eu cel mai tare. Bine, sunt subiectivă poate, pentru că eu sunt îndrăgostită până peste cap de Alsacia, dar oricum, sper să-l experimentez curând. Până una alta, mă duc să mănânc gogoși și să beau vin aici la mine! 

Voi ce târguri frumoase de Crăciun ați văzut?  
 
 În care orașe ați merge pentru astfel de târguri?

SHARE 43 comments

Add your comment

  1. Ai scrie super frumos! M-ai bine dispus, chiar daca ti-au cam chiorait matele de le-am auzit de aici! :))))
    Chestia e ca nu ai ajuns "ivre" acasa! :)))))))
    Nici astia ai mei nu le au cu targurile de Craciun! Dar absolut de loc!
    Seara faina draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) adevarul este ca mi-au cam chiortait :))
      zi faina Minnie!

      Ștergere
  2. In Germania si in Laponia visez sa ajung!
    Targuri de Craciun am vazut in tara si in Italia. Cel de la Sibiu mi se pare ok, desi orasul in sine acum 2 ani nu prea avea decortiuni.
    La Cluj sunt decoratiuni dar anul trecut nu era numai o taraba cu mancare si la aia se facea coada nu gluma ...
    In Milano ce sa zic, dezamagire ca e in gara si nu in centru (anul trecut :))) ) Ma rog, fara zapada si cu pizza nu prea-mi suna a Craciun oricati braduleti si ornamente ai pune in jur :)
    Parere personala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in Germania visez si eu sa vad un targ de Craiun, In Laponia mi-as petrece o vacanta intreaga :)). Cred ca italienii sunt si ei ca francezii in ceea ce priveste targurile, nu au traditie, dar incearca si ei sa faca ceva.

      Ștergere
  3. E frumos târgul de la tine, chiar dacă nu are cârnaţi :) Printr-un parc prin Bucureşti am trecut într-o seară şi era amenajat de Crăciun, inclusiv cu căsuţe în care se vindeau tot felul. Din ceea ce am văzut, doar dulciuri, vin fiert... cam ce ai găsit şi tu la tine. Şi kürtőskalács era, desigur.

    Normal că nu se compară cu târgurile nemţeşti din marile oraşe, dar şi astea micuţe au farmecul lor. Este o atmosferă de veselie, parcă toată lumea este mai destinsă, mai uită de griji, cel puţin aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost si eu anul trecut in targul din Cismigiu in Bucuresti si mi s-a parut chiar dragut. Un pic aglomerat, dar destu de fain, o atmosfera frumoasa.
      Da si eu cred ca oricum ar fi targul, este pana la urma un prilej de bucurie.

      Ștergere
    2. Anul acesta s-a amenajat la Universitate. Foarte dragutel, pacat ca vanzatorii improviseaza tot felu de corturi in fata casutelor pentru a avea mai mult loc pentru marfa.
      Eu, cu putin noroc, o sa ajung sa vad targul de Craciun din Paris ...si cel din Tours. Si cred ca o sa imi placa dupa cum vad in poze. Tine doar pana pe 24 decembrie ? Poate ne vedem la un vin fiert de sarbatori daca ramai in Tours;).

      Ștergere
    3. Eu in principiu de sarbatori sunt in Tours. Daca vii dai un semn si ne vedem la un vin fiert :)

      Ștergere
  4. La multi ani, de Mos Nicolae! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Va fi foarte frumoasa luna decembrie si in Tours, din cate vad! Eu am vazut, momentan, doar Targul de Craciun din Bucuresti. Sper ca, cu cateva zile inainte de Craciun, sa ajung si la cel din Sibiu, cu o escala la Brasov. Dupa parerea mea, in orase medievale se potrivesc cel mai bine astfel de targuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi si mai frumos cu ceva zapada, parca asa fara, nu are farmec.
      Si mie mi-ar place un targ de Craciun din Transilvania, am vazut in poze si am citit ca cel din Sibiu ar fi superb!

      Ștergere
  6. ai dreptate, nici mie nu mi se par oau targurile francezilor, da am zis ca poate-s eu pretentioasa. parca le lipseste ceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am văzut târg numai la Sibiu și la Montpellier, dar atunci în Franța nu aveam habar cum ar fi trebuit să arate un astfel de târg și l-am luat de bun :))
    La Sibiu, ai citit că mi-a plăcut mult, da, mai mult ca la Montpellier, dar la Sibiu e plin de nemți, deci...
    Ce avem noi la Cluj nu se poate numi târg, sunt câteva gherete in Piața Unirii. Poate mâine seara trec să văd cum l-au împodobit că n-am mai dat prin centru de o grămadă de vreme (evit, ca să nu pierd în trafic o mie de ore facand... nimic)...
    Mi-e poftă pe un vin fiert acuma :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am avut ocazia sa vad prea multe pana acum, (nu prea am calatorit in perioada Craciunului) decat pe aici prin Franta si cel din Bucuresti. Am vazut ca acum si in Bucuresti sunt mai faine, se imbunatatesc cu fiecare an. Oriucum ar fi ele, eu cred ca targurile de Craciun raman faine totusi...chiar si fara carnati :))

      Ștergere
  8. Pai ca sa fiu sincera, cel din Bucuresti de acest an arata binisor. :) Au facut totul in stil vienez si e mai diferit decat in anii trecuti, chiar foarte frumos as spune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut si eu niste poze care circula pe net cu targul si luminile din Bucuresti. Chiar am ramas impresionata. Pacat ca exact anul asta nu le voi vedea :(

      Ștergere
  9. Deci arata intr-un mare fel. In Arlon nu e organizat nimic, parca si becurile de pe strada sunt cam saracute. Au legat de stalpi brazi naturali, da neimpodobiti. Poate ei deschid targul mai tarziu...cine stie. In Luxemburg ma duc in week-end poate nu mai prind inchis targul si musai trebuie sa ajung la Trier, cica e cel mai vechi targ de Craciun din Gernalia...trebuie sa fie super :)
    Oricum sa stii ca tine de gusturi, eu cautam decoratiuni si hand-made si am gasit doar mancare, am mai citit pe un blog ca a gasit doar decoratiuni si nimic de mancare, tu ai gasit doar dulciuri...uite eu as veni la un targ doar cu dulciuri da e fix optiunea mea. Sunt si blogurile astea bune la ceva...stim macar sa mergem la fix :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar tine de gusturi :)! Eu nu sunt mare amatoare de dulciuri si visam la un targ cu covrigi si carnati :), apoi tu preferi unul cu dulciuri...
      Decoratiuni si diverse chestii hand-made sunt, majoritatea sunt cam scumpe, dar daca cauti cu atentie gasesti si preturi acceptabile.

      Ștergere
  10. distractie placuta ! la noi este ...o copie palida :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună Larisa!
    Sunt minunate pozele tale!
    Să ai un weekend cât mai plăcut și spor la cumpărături!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pozele sunt drăguțe, chiar și postarea în sine. Îmi place o melodie intitulată Noel Celtic Woman!

    RăspundețiȘtergere
  13. Hihi, ce ma bucur ca si tu esti tot cu gustul sarat. Mie de la prea mult dulce mi se apleaca, asa ca il cam ocolesc. Targuri de Craciun nu prea am vazut(poate doar cel de la noi, de la Sala Dalles), dar am auzit de cel din Strasbourg si sincer, tare imi doresc sa ajung intr-o buna zi la el, sa-i inteleg magia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Si mei la fel, mananc dar cu masura. Dupa simt nevoia sa mananc ceva sarat :))
      Il stiu si eu pe cel de la sala Dalles. Dar am vazut in poze ca e fain si cel de anul asta de la Universitate parca. Ai fost?

      Ștergere
    2. Si eu simt nevoia sa mananc dupa un dulce ceva sarat. :D
      La Universitate unde mai exact, ca si Sala Dalles e tot acolo?
      Ai schimbat ceva la tema ca mi se pare putin diferita? Wou, cate intrebari. :))

      Ștergere
    3. Pai am vazut ca sunt niste casute exact in fata la universitate, se cheama Bucharest Christmas Market parca...apoi eu anul trecut am fost in Cismigiu, era destul de mare, tot asa cu casute, gherete de mancare, banuiesc ca este si anul asta.
      Da, am schimbat putin tema, e mai deschisa la culoare, mi se parea prea gri cea dinainte :D

      Ștergere
  14. Eu, ca sa fiu sincera, am vazut unele frumoase prin fotografii sau filmari. Dar sunt aproape sigura ca la fata locului nu mi-ar mai fi placut prea mult. Oricum nu ma dau in vant dupa ele ca si dupa iarna. Sunt cam kitchoase.
    Cred ca sa-l vizitezi o data e suficient, eu n-as avea ce mai vedea a doua oara. Vin fiert pot bea acasa pana cad sub masa...carnati sau mici la fel, pot face acasa. Problema e ca si ca sa stai prin targ, nu stai fara bani. Eu ma aflu intr-o perioada in care chivernisesc orice banut asa ca vad totul si prin prima asta. Din pacate. :)
    Postarea insa imi place, imi place ca ai fost si putin critica dar nu intr-un mod neplacut. :) Cred ca nici orgnizatorii targului nu s-ar supara :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este Elly ca da, cheltui si multi bani prin astfel de targuri, plus ca ce se vinde pe la casute este destul de scump in general. Te inteleg, daca nu iti place prea tare iarna si sarbatorile, nu esti nici prea mare fan targuri. Nici eu nu pot sa spun ca sunt inebunita dupa ele si nici nu m-as duce in fiecare zi, dar imi place sa fac un tur, macar asa de curiozitate si pentru atmosfera.

      Ștergere
  15. Foarte fain. Si in Londra sunt, inca nu am fost in cel mai mare "Winter in Wonderland, dar o sa ma duc maine, am auzit ca e foarte frumos. Chiar se simte spiritul Craciunului din pozele tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai lipseste zapada :))
      Cred ca si Londra trebuie sa fie frumos impodobita de Craciun. Am vazut pe internet niste poze foarte faine din anii trecuti :)

      Ștergere
  16. Un singur lucru mai lipseşte: ZĂPADA!
    Nu am fost până acum la nici un târg de Crăciun afară din ţară, de aia nici nu pot să fac o comparaţie. Însă, orice târg văd în poze, îl compar cu cel de la Sibiu. Poate că sunt subiectivă, dar până acum nici un târg nu m-a dat pe spate, fie el de la Praga, Viena sau Munchen. Repet, le-am văzut doar în poze. Parcă ăsta de la Sibiu are ceva. Ceva ce atrage şi îl face să fie special. În fiecare an este diferit şi la fel de atractiv ca în anii trecuţi. Aici găseşti de toate, de la gogoşi, migdale, ciocolată, salam, brânză, acadele, vin fiert, cârnaţi şi până la papuci de casă. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, zapada lipseste :)) insa din pacate nu cred ca vom avea parte, intrucat in zona ninge foarte rar, iar atunci cand se intampla se topeste foarte repede :(
      Imi inchipui ca targul din Sibiu trebuie sa fie foarte fain, am tot citit si am vazut poze pe internet. Din pacate n-am avuns niciodata acolo in preajma Craciunului.
      La alte targuri prin Europa nici eu n-am fost, le-am vazut doar in poze, dar mi-ar place sa experimentez candva, macar asa de curiozitate.

      Ștergere
  17. mmm Marche de Noel... foarte fain ! visez sa ajung si eu la vre-un tirg de Craciun in Franta :) tare simpatic imi pare acesta din Tours, nu foarte mare dar cred ca are tot ce-i trebuie, in special cutia de scrisori pentru mosu :) Sa ai parte de cele mai frumoase sarbatori de iarna Larisa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dia :), sarbatori frumoase si tie!
      E dragut targul asa cum este si e bine ca este.

      Ștergere
  18. Eu as merge la Viena ca acolo stiu sigur ca e frumos. Sa vedem daca vom avea timp, poate reusim.
    Cat desppre chestii de servit, si eu prefer saraturile... abia astept sa facem o iesire si la targul din Timisoara ca mancam toate prostioarele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as merge la Viena, cred ca e tare fain acolo, sau pe undeva prin Germania. Insa sincer perioada in care sunt astfel de targuri, inainte de sarbatori, nu este o perioada chiar buna de calatorit, cel putin pentru mine...daca ar fi si ele dupa :)))

      Ștergere
  19. Foarte frumos, esti una din putinele care afiseaza poze de la un targ de craciun din Franta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Nu sunt ca cele din tarile cu traditie, dar au farmecul lor.

      Ștergere
  20. By taking the time to read a lot of information like this to add my insight . cara menggugurkan kandungan dengan selamat

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS