Am fost în vacanță cu Azorel și multă lume m-a întrebat cum am călătorit cu el în avion, dacă l-am transportat la cală, sau în cabină, cât costă biletul, etc. Așa că m-am gândit să scriu un articol pe tema asta, cu câteva informații utile despre călătoria în avion cu animalul de companie. Înainte să plec și eu la rândul meu am căutat pe internet, sau am întrebat în stânga și-n dreapta, așa că poate acum toate informațiile strânse de mine vor fi de folos și altora. Se știe că din octombrie anul trecut îmi împart zilele și casa cu Azorel, micuțul meu yorkshire terrier. De atunci a devenit un membru al familiei cu drepturi depline. Deși pentru mulți sună ciudat, sunt convinsă că cei care au un animăluț mă înțeleg perfect și îmi împărtășesc opinia. Un astfel de companion îți schimbă complet viața, aproape ca un copil și pe lângă faptul că îți umple sufletul de bucurii, îți aduce și multe responsabilități. Una dintre ele ar fi plecatul de acasă. Ce faci dacă pleci în vacanță? Din punctul meu de vedere răspunsul este simplu: îl iau cu mine. Nu am încredere să îl las în grija altcuiva, apoi pentru persoana respectivă poate reprezenta un deranj. În plus, categoric lui i-ar plăcea să fie cu noi, nu cu un străin.  

În cazul în care călătorești cu mașina, nu este nici un fel de problemă. Cățeilor le place să privească pe geam :)). Doar că s-ar putea să mai aibă rău de mașină și să vomite pe banchetă :))! La fel de simplu este și dacă călătorești cu trenul. Îi cumperi bilet special pentru animăluț, plus o cușcă, sau un rucsac și totul s-a rezolvat. Problema se ridică ceva mai dificilă la călătoriile cu avionul, în special la călătoriile în afara țării de domiciliu. 

Atentie! Trebuie să preciz că există companii aeriene care nu acceptă deloc animale de companie la bord: WizzAir, Easyjet, Ryanair, etc. Verificați pe site-urile internet înainte să vă luați biletul condițiile cu privire la transportul animalelor.

Pentru restul companiilor aeriene care acceptă animale la bord procedura este cam aceeași, cu mici diferențe. O să explic la modul general, pentru că vă dați seama, nu cunosc procedura fiecărei companii aeriene în parte, urmând ca cei interesați să studieze în particular, pe site-ul companiei aeriene în cauză. 

De asemenea, procedura diferă în funcție de țara unde călătoriti (UE sau restul lumii) sau de rasa animalului, în special la câini (multe companii nu acceptă câinii din rasele rottweiler și pitbull de exemplu!). 


LA CABINA SAU LA CALA


Animalele de companie pot călători în cabină de pasageri sau în cală, într-un compartiment special (nu la bagaje!) aerisit și incălzit, repartizarea făcându-se în funcție de greutatea animal + cușcă de transport. Fiecare companie aeriană are politica ei cu privire la greutatea maximală aceptata pentru transportul animalelor în cabină de pasageri, respectiv la cală. Practic, trebuie să cântăriți animalul și cușca înainte de rezervarea biletului. 

Câteva exemple de greutăți maximale pentru transportul animalelor (animal+cusca, atenție!!!) la diverse companii aeriene:
  • Tarom: maxim 5 kg la cabină, până la 75 kg la cală;
  • Air France: maxim 8 kg la cabină, până la 75 kg la cală;
  • Blue Air: maxim 6 kg la cabină, până la 32 kg la cală;
  • KLM: maxim 8 kg la cabină, până la 75 kg la cală;
Atenție! Dacă călătorești cu Air France pe ruta Franța-România, trebuie să ai în vedere că Air France operează în parteneriat cu Tarom, practic unele zboruri sunt operate de ei, altele de Tarom, fiecare companie avad politica ei cu privire la transportul animalelor. Aceeași regulă se aplică și în cazul altor companii care operează în parteneriat. 


CERINTE


Ca să părăsească țara, animalul tău de companie are nevoie de:
    1. Carnet de sănătate valabil;
    2. Pașaport de călătorie internațional sau european, pe care îl eliberează medicul veterinar;
    3. Micro-CIP de identificare;  
    4. Toate vaccinurile la zi, plus vaccinurile obligatorii în conformitate cu cerințele de acces pe teritoriul tarii de destinație. Pe teritoriul UE este necesar vaccinul antirabie. Pentru restul țărilor trebuie verificat, întrucât condițiile sunt diferite;
    5.  Să fie sănătos, curat și să NU fie gestante.
    6.  Sunt anumite companii sau țări (dar nu toate!) care cer un certificat de sănătate, eliberat de medicul veternirar, cu un anumit număr de zile înainte de îmbarcare.
Later Edit: Pentru călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii găsiți informații utile AICI , au o politică specială

Pentru a călători în afara UE sau Shenghen, trebuie studiată legislația în vigoare a țării respective referitoare la vaccinuri sau carantină, după caz.  

În cazul meu, medicul veterinar este la curent cu legislația fiecărei țări (nu este atotștiutor ci are o carte-broșură în care se uită); dacă medicul vostru veterinar nu este la curent (deși ar trebui să fie!) găsiți informații bune pe site-urile companiilor aeriene. Mai puteți verifica și site-ul ambasadei țării cu pricina sau de ce nu, puteți efectua o cercetare pe google.


Pe noi pașaportul și vaccinul antirabie ne-au costat cam 50 euro (2011). Cam atât am înțeles că ar costa și în România. Cățelul nostru avea deja cip-ul de identificare când l-am cumpărat, dar dacă cățelul tău nu-l are, nu-i bai, tot medicul veterinar i-l pune. Aici în Franța treaba cu animalele stă altfel. În primul rând nu există animale fără stăpân. Iar dacă există, ele vor fi luate imediat și duse la un adăpost, de unde vor putea fi adoptate, în caz contrar fiind eutanasiate (da, ați citit bine!). Așa că aici, cam toate animalele au stăpân. Pe lângă asta, există o bază de date națională cu toate animalele de companie și datele referitoare la stăpânul lor, adresa lui și numărul de telefon. Deci nu prea există câini furați sau pierduți. În această bază de date fiecare animal posedă un cod unic, un fel de CNP, care este înregistrat și pe acel CIP. Deci, când micro-cip-ul este scanat, sunt vizibile toate informațiile. Noi pe Azorel l-am cumpărat de la o crescătorie de animale, cu acest micro-cip deja sub piele. Avem pentru el și contract de vânzare-cumpărare, carnet de sănătate, chiar și chitanță :))! Doar pașaport a trebuit să îi facem. 

Și gata...companionul e gata de călătorie. 


REZERVAREA BILETULUI


În primul rând trebuie să te interesezi la compania aeriană cu care călătorești, ÎNAINTE de a face rezervarea ta, despre condițiile generale de călătorie referitoare la animale de companie. Deci, înainte de a-ți lua biletul, caută și citește bine pe site-ul companiei. Este bine chiar să dai un telefon înainte de a rezerva biletul tău, angajații îți vor confirma sau nu dacă este ok pentru zborul ales, nu de alta dar de obicei este permis un anumit număr de animale pe aeronavă (gen 2-3) sau pe pasager. Eu am dat telefon înainte și mi-au confirmat că este ok pentru zborul pe care doream să-l rezerv.  

După ce ți-au confirmat că este ok, rezervă biletul tău și odată ce ai ai codul de rezervare, mai dai odată telefon să rezervi și pentru animal. Așa se procedează la majoritatea companiilor (Tarom, Air France etc), dar sunt și companii care oferă opțiunea înregistrării animalului odată cu rezervarea ta (Blue Air de exemplu). Cel mai bine, repet, indiferent de opțiunile de rezervare, este să suni înainte ca operatorii să-ți explice pașii. E mai sigur!

Plata biletului pentru animalul de companie se face la aeroport, la ghișeele de tiketing ale companiei cu care călătorești (Air France, Tarom) sau prin telefon, la rezervare, cu cardul bacar. La companiile la care poți rezerva biletul animalului online, odată cu biletaul tău, taxa o plătești odată cu biletul la rezervare. Tarifele diferă în funcție de companie și de destinație. 


CUSCA


Ca să călătorească cu avionul, animalul tău de companie trebuie să aibe o cușcă specială, omologată pentru transport aerian, sub standardele IATA. Teoretic. La unele companii cușca IATA este necesară doar pentru cală, la altele (TAROM, de exemplu) și pentru cabină. În orice caz, ca să fii sigur, cumpără o cușcă omologată pentru transport aerian (la mine scria asta pe etichetă!) cam ca aceasta din imagine, indiferent că e vorba de transport la cală, sau cabină. Cușcă stă închisă pe toată durata zborului (cu animăluțul înăuntru evident!) și trebuie să fie suficient de încăpătoare astfel încât acesta să stea în picioare și să se poată întoarce. Cusca poate fi din material dur, ca cea din imagine, sau din material texitil. Avantajul custilor din material textil este ca se poate adapta mai bine spatiului. E bine de stit ca pe durata zborului cusca cu animal in ea va sta sub scaunul din fata ta.


Atenție! Din motive de securitate, începând cu noiembrie 2017, compania Air Frace nu mai acceptă cuștile din material dur în cabinele de pasageri. Animalele vor fi transportate în cușcă din material textil, impermeabil, în conformitate cu reglementările internaționale.

Cel mai important aspect in alegerea custii o reprezinta dimensiunile acesteia. Cușca trebuie să respecte dimensiunile impuse de compania aeriană, dimensiuni de regulă menționate pe site-urile lor. Ai un maxim de centimetri (lungime/lățime/înălțime) pentru cabină și altul pentru cală. Nu sunt bătute în cuie, eu le-am spus dinainte că este mai mare cușca cu câțiva centimetri și a fost ok, totul este să nu depășească cu mult. În plus, e de preferat să contactezi telefonic compania aeriană să-ți confirme în scris printr-un mail că sunt ok dimensiunile în cazul în care acestea le depășesc pe cele impuse de ei, pentru a nu avea surprize la aeroport. Nu de altceva, dar pe durata zborului cușca va sta sub scaunul din fața ta și, dacă depășești cu mult dimensiunile, s-ar putea să nu încăpă. N-ai vrea că prietenul tău patruped să fie transferat la cală,nu? Noi am fost la fix, tocmai de aceea, pentru transportul animalelor in cabina, e de preferat sa utilizati o cusca din material textil, daca compania accepta. 

Câteva exemple de dimensiuni cerute de companiile aeriene: 
  • Tarom: 42 cm x 30 cm x 21 cm. 
  • Air France: 46 x 28 x 24 cm. 
  • Blue Air: 45 x 30 x 23 cm. 
  • KLM: 46 x 28 x 24 cm. 
 
Apoi, ar fi bine să obișnuiești animalul să între și să stea în cușcă cu câteva zile înainte de călătorie, mai ales dacă îl știi mai neastâmpărat, fiind astfel de preferat să cumperi cușca cu ceva timp înainte de zbor. Apoi, dacă îl știi agitat, veterinarul tău îi poate recomanda pastile pentru somn, sau pentru liniște. Eu personal nu sunt pentru.
 
În aeroport animalul nu are voie să stea decât în cușcă, în schimb, la zona de securitate și control, acesta trebuie scos din cușcă pentru a fi verificat. 

Și gata! Te urci în avion și...bon voyage!


Dacă faci escală este altă poveste. Trebuie să fii atent să ai mai multe ore între avioane, pentru ca animăluțul să poată fi hrănit și plimbat pe aeroportul de tranzit. 
 
Ca fapt particular- și asta a fost valabil în cazul nostru- vă spun că absolut nimeni, nici la Paris, nici la București, nici la dus, nici la întors, nu ne-a măsurat, sau cântărit cușcă. Nimeni nici măcar nu ne-a verificat pașaportul, ce să mai zic de vaccinuri, micro-cip sau de omologare IATA. Însă repet, este un caz particular, nu vă bazați pe asta, cine știe de cine dați la aeroport! Este bine să respectați regulile. 
Oricum Azorel a fost foarte cuminte, a dormit tot drumul, s-a abținut de la făcut nevoile și nu ne-a creat nici o problemă.
 
 Deci ce ziceți? Vă încumetați?
 
Însă înainte să renunțați, gândiți-vă că momentele petrecute cu animăluțul vostru în vacanțe vor fi memorabile, unice și neprețuite, atât pentru voi, cât și pentru el, așa că vă spun eu din experiență: merită toată bătaia asta de cap!
  
PS: dacă aveți întrebări sau nelămuriri, citiți și comentariile de mai jos. S-ar putea ca problemă care vă interesează să se fi discutat deja. În plus, sunt persoane care și-au împărtășit experiențele călătoriilor cu animanul de companie cu noi, nu-i rău să le aflați.
 
Călătorii frumoase vă doresc! 

Citeste mai multe despre:

SHARE 150 comments

Add your comment

  1. Răspunsuri
    1. Buna am si eu un amstaf pitic acm are 3 luni in aprilie trebuie sa plec c el in romania acum sunt in anglia ce rase accepta

      Ștergere
    2. in principiu toate rasele mai putin caini din categoria pit-bull sau rotweiller. trebuie sa te informezi la compania aeriana cu care zbori exact.

      Ștergere
  2. Pleci undeva cu catelusul???

    Pai si eu am tot cautat inainte pe net si acum ca am aflat vreau sa impartasesc si altora....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga larisa merci ult pt postarea ta am si eu un catel de 10lb 5 kg un canish -shtzu ,suntem in Canada si pt el m-am gandit sa fac tot ce e mai rapid pt el asa ca ne-am gandit sa facem doar un zbor Canada Germania apoi sa inchiriem masina pt a evita stresul catelului ce vroiam sa te intreb tu ai calatorit in avion cu el?sau in calasa?eu tare imi doresc sa-l am cu mine pt ca este un caine f sperios,este f cuminte dar si f atasat de mine nu siu ce sa fac sa fiu sigura ca nu pateste nimic si este un zobor sigur c3 imi recomanzi sa fac si ce informatii sti tu oricum o sa sun la ei dar ca de obicei te repezesc si nu am totala inceredre ca e asa cum si zic adica da este sigur am auzit f multe cazuri in care se comportau urat cu ei le varsase apa au ramas caini fara apa etc ce ma sfatuiesti sa fac?si cum e mai bine?si cusca care e cea mai buna?ms muult!!!!!

      Ștergere
    2. Depinde de compania cu care zbori si de politica lor in ceea ce priveste animalele de companie. Sunt companii aeriene care nu accepta deloc animale, insa cele mai mari, de linie accepta. Ca sa calatoreasca in cabina, animalul + cusca nu trebuie sa depaseasca o anumita greutate (5,6, sau 7 kg, depinde de companie), de aceea e de preferat sa cauti pe site-ul lor informatiile necesare.

      Tot pe site-ul lor trebuie sa cauti si modalitatea de rezervare a biletului pentru catelus (la unele companii il rezervi odata cu al tau, la altele trebuie sa suni in prealabili sa obtii o confirmare, urmand ca banii sa-i platesti direct la aeroport), tipul de cusca pe care il accepta si diminsiunile ei etc.

      In concluzie, ca sa fii sigura, eu te sfatuiesc sa intri pe site-ul companiei cu care te-ai hotarat sa zbori si sa cauti informatiile regeritoare la transportul animalelor de companie, iar apoi, dupa caz sa le dai un telefon.
      Mult succes!

      Ștergere
    3. Buna Larisa,am si eu o mica nelamurire,am un catel shih tzu in Belgia,doar ca are o greutate de 10 kg...am sunat la compania Blue Air pt k am vazut ca ei transporta animale si la bagaje de cala si mi s a spus ca ii trebuie o cusca dintr un material f solid.as vrea doar sa stiu daca ai mai multe informatii despre calatoria cu un caine mai mare de 5 kg,adica pt a fi incadrat in cat. bagajelor la cala si daca mai i vreo informatie despre decursul calatoriei,atata timp cat cainele meu va fi neinsotit d mine,as vrea totusi sa stiu daca cineva il va supraveghea pe durata zborului.Multumesc

      Ștergere
    4. Buna,
      Animalele de talie mai mare nu se transporta chiar la bagajul de cala, ci intr-un spatiu presurizat si aerisit special pentru animale, situat in cala avionului. Din pacate nu-ti pot spune mai multe, n-am vazut niciodata exact despre ce este vorba si nici n-am transportat vrodata un catel mai mare (al meu intra la cabina, avand doar 5 kg).
      In principiu calatoria e sigura, n-am auzit de intamplari nefericite. Nu sunt supravegheate nici insotite animalele acolo. Trebuie doar sa ii cumperi o cusca care sa respecte reglementarile si dimensiunile impuse de companie, in cazul tau de blue air. In rest cred ca se aplica aceleasi regului: vaccinuri la zi (antirabic pt UE), pasaport, cip electronic si plata biletului.
      Succes iti doresc!

      Ștergere
    5. Buna,
      nu gasesc la nicio companie sectiunea exacta de unde pot cumpara bilet pentru un catel, ma puteti indruma ?

      Ștergere
    6. La Bue Air de exemplu il poti rezerva odata cu biletul tau, ai acolo dupa alegerea bagajului de cala si posibilitatea alegerii animaleului de companie.
      La Tarom si la Air France nu il poti rezerva online, trebuie sa dai telefon pentru rezervare iar plata o faci la ghiseele lor din aeroporturi. Sau, cel mai bine, daca nu iti este peste mana aeroportul si ai vreme, mergi direct acolo.
      La alte companii nu stiu sa-ti zic ca n-am calatorit cu ele impreuna cu catelul, dar incerca la sectiunea "conditii de calatorie" sigur tre sa gasesti informatii. Toate bune!

      Ștergere
  3. Complique tare cu animalutele in avion...dar important este ca se poate si ca Azorica fara frica nu a trebuit sa fie transportat in cala. Bine ca nu s-a ingrasat cat a stat aici, desi ai spus ca nu l-a controlat nimeni :P

    RăspundețiȘtergere
  4. da este complicat..dar cum sa-l lasi acasa!!!! la cat e de simpatic!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. noi am platit 175$ ptr biletul Sashei (care este pisicutza). a rezistat eroic celor 27 de ore, cat a durat toata calatoria. noi am scos-o un pic din cusca chiar in timpul zborului iar in Varsovia am lasat-o destul timp pe-afara, sa se mai destinda (gandeam noi, dar era speriata de zgomotele aeroportului si mirosurile necunoscute)

    nici pe noi nu ne-a verificat nimeni, ba chiar faceam bascalie la final, ca era pacat de cati bani dadusem pe pasaport, acte, vaccinuri.....dar, stii cum e: cand esti ok dpdv legal nimeni nu te controleaza, daca-ti lipseste vreo stampila sau vreo hartie.....atunci ii apuca strechea si te controleaza.

    Marea Britanie are mari restrictii, parca au o carantina de 6 luni, ptr care vei plati cu var si-ndesat!
    cat despre SUA....ce sa mai comentez, astia-s capiati, habar n-aveau ce sa controleze, cine sa controleze, si ne-au tot plimbat pe la diverse usi degeaba, pana ne-au scos din minti! in final am iesit din aeroport fara sa ne controleze nimeni niciun act si nici pe Sasha!!!!
    nu recomand acele pastile de dormit, doctora noastra ne-a spus de ele, si n-am fost de acord si nici ea nu le-a recomandat, doar ne-a adus la cunostinta. cat despre cusca....nu ne-a masurat-o nimeni, nici n-am cautat pe net, o aveam de multi ani in casa, ne-am uitat la cusca, si am zis "asta e dimensiunea"!
    per ansamblu mare scofala nu e, totul pleaca de la medicul veterinar, daca e meserias si iti indruma pasii astfel incat totul sa fie mai usor.
    ptr cine pleaca in State, va recomand sa cumparati Frontline din Romania ptr ca aici este scump! de 4-5 ori mai scump!!! e doar America, tara tuturor fagaduintelor desharte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Renutzu
      Si noi mergem in State si vroiam sa te intreb daca ai avut carnetul cu vaccinarile la zi? Noi l-am pierdut pe cel vechi si am facut altul cu vaccinurile pe anul acesta.
      In rest: certificat antirabic si inca unul care va fi eliberat inainte de plecare, cum ca animalul e sanatos.
      Crezi ca este ok?
      Noi na agitam sa cumparam cusca omologata IATA dar ma linisteste faptul ca nu este neaparat necesara.

      Multumesc

      Ștergere
  6. Merci pentru completari Alice!!!

    Da si noi am ras dupa ca nu ne-a contriolat nimeni nici nu a deschis pasaportul :)) dar macar am fost in regula.... tot ce i-a interesat a fost sa platim taxa si atat! despre Marea Britanie am citit si eu...

    Nici noi nu i-am dat pastile, a fost cuminte oricum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ai mers cu blue air?

      Ștergere
    2. N-am mers niciodata cu cainele cu Blue Air, dar din cate stiu transporta animale de companie. Intra pe site-ul lor sa vezi conditiile.

      Ștergere
  7. Nu. plec fara el. Dar poate il aduc ai mei si pe el cand vin:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Aha! Nu este chiar mare bataie de cap...doar trebuie indeplinite cateva conditii...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vaaai, cat e de dulce si simpatic! Ador cateii si pisicile! Si mama are un bichon havanez (facut cadou de mine si Al Meu Ca Bradul de pasti anul trecut) si nu pleaca nicaieri fara el! E o responsabilitate sa ai un animal de companie, dar din pacate multi nu pricep asta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc! Da este dulce foc si face numai nazbatii. Si mie imi plac tare mult animalutele, mi-asi lua mai multe chiar dar deocamdata nu pot din lipsa de spatiu :(!

    RăspundețiȘtergere
  11. Yorkshire terrier sa iti traiasca ...foarte haios din poze ! Ideea oricum pentru mai mult confort si daca iti e mai usor poti opta intotdeauna sa mergi cu masina. Mult mai buna pentru animal ... dar cand te duci undeva si repede si foarte departe intradevar avionul ramane singura optiune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi!
      Categoric este mai bine cu masina. In general si noi optam pentru masina, e mult mai practic chiar si pentru noi.
      Insa uneori avionul este chiar necesar.

      Ștergere
  12. cate kg are catelul tau? eu am tot un yorkie de 4 kg si i am cumparat o cusca dar este cam mare si am zburat cu el in cala.As vrea sa l iau cu mine in cabina dar mi-e ca vor spune ca este prea mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am mers cu avionul cu el, avea vreo 4,5 kg cu tot cu cusca. Era pui, avea vreo 5 luni. La Tarom, compania cu care am zburat atunci, maxim pentru cabina erau 5 kg, deci a fost ok.
      Acum s-ar schimba lucrurile, pentru ca a crescut si sunt convinsa ca ar depasi. Cusca mea are cam 1 kg. Dar sa stii ca depinde de compania aeriana cu care calatoresti. Unele accepta 7 kg...

      Ștergere
  13. as vrea sa stiu dimensiunile custii exacte daca imi poate spune cineva (pentru caine in avion nu la cala ).multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai depinde de compania aeriana, nu cred ca masurile sunt standard. Trebuie sa cauti pe site-ul companiei cu care zbori informatii despre transportul animalelelor de companie in cabina si acolo vei gasii cam tot: dimensiuni, tip de cusca, greutatea maxima acceptata, etc.

      Ștergere
    2. zbor cu blue air dar am cautat peste tot le-am dat si mesaj si nu imi spun niste dimensiuni ale custii decat ca nu trebuie sa depaseasca 6 kg...cusca pe care tu ai folosit-o ce dimensiuni avea?

      Ștergere
    3. 48X32X25 este cusca mea.
      Eu am zburat cu Tarom.

      Ștergere
    4. larisa ,cat cantarea catelul tau? trebuie sa cumpar o cusca pt a calatori cu Tarom, catelusa cantareste 6 kg .

      Ștergere
    5. cand am mers cu avionul cu el, cantarea vreo 5 kg cu tot cu cusca. Era pui. Vezi pe site-ul lor care este greutatea maxim admisa. Nu mai stiu exact cat este.

      Ștergere
    6. Buna ziua,

      De unde ati cumparat cusca ?
      eu am gasit k si dimensiuni minim Cusca transport Atlas 10 care are 48x32,5x29cm si imi trebuie una de 21-23 cm maxim.
      Ce marca aveti?

      Ștergere
    7. Am cumparat cusca dintr-un magazin oarecare cu produse pt animale, nu are o marca anume, sau cel putin eu nu mai am eticheta sa-ti zic exact. Dimensiunile sunt: 48X32X25 dar nu se potriveau exact-la fix cu ce cerea Traomul, era o mica diferenta pe undeva, dar n-a fost problema. Important este sa nu depasesca cu mult vreuna din dimensiuni, pentru ca, in avion, cusca cu tot cu animal va sta sub scaunul din fata ta. Daca despaseste cu 1-2 cm nu-i problema, dar daca depaseste cu mult nu va incapea si animalul va merge la cala, intrucat nu-i voie sa-l tii in brate. N-a masurat-o nimeni la aeroport, dar acum depinde si de noroc, peste cine dai pe acolo.

      Ștergere
  14. aha ...mie imi trebuie cel putin de 33 la inaltime.o sa sun la ei oricum.mersi mult :*

    RăspundețiȘtergere
  15. cum pot sa duc catelu din italia in romania cu wizzair? Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate am citit pe site-ul wizz air (http://wizzair.com/ro-RO/useful_information/baggage#7), compania nu transporta animale vii.

      In cazul in care nu ti-ai luat inca biletul, incearca la Blue Air, stiu ca ei transporta.

      Uite aici mai multe detalii: http://www.blueairweb.com/Conditii-De-Calatorie/
      Uita-te la Punctul 8-Bagajul, apoi 8.7 Animale Vii.
      Succes!

      Ștergere
  16. wizzair NU accepta animale de nici un fel!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. eu chiar acum caut un bilet pt mama si catelusa ei de 6 kg , din Timisoara pana in Barcelona (cu escala la Bucuresti, ca altfel nu este) . Tot cu Tarom o sa calatoreasca pt ca alta companie nu am gasit. Lufthansa mai transporta cateii dar biletul (fara taxa pe catel) ajunge la 700 de euro. Cu Tarom o sa ma coste cam 400 cu taxa pt catel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taromul este oricum mai scump. Ai incercat la Blue Air? Si ei accepta animale in cabina. Dar acum nu stiu daca au zboruri din Timisoara si spre ce destinatii...

      Ștergere
    2. blue air nu zboara din timisoara. singura varianta e tarom, dar nu gasesc cusca de 23 de cm inaltime!!! nu exista . nu stiu cum o sa facem.

      Ștergere
    3. Larisa, am gasit la veterinar o geanta speciala pt transportat cateii in avion. problema e ca geanta cantareste destul de mult , cam jumatate de kg, iar catelusa e si ea cam grasuta . cu geanta cu tot ajunge la 6kg jumate. geanta fiind din material si nu din plastic intra bine sub scaun dar imi este frica sa nu refuze tarom sa o duca daca depaseste greutatea. nu stiu ce sa fac.

      Ștergere
    4. Sincera sa fiu eu nu ti-as recomanda sa depasesti greutatea. Mie de exemplu mi l-a cantarit. De masurat nu masoara , dar de cantarit cantaresc si nu cred ca o sa te lase cu catelusa in cabina daca depasesti, mai ales ca din cate stiu, Tarom vor maxim 5kg la cabina, daca nu ma insel.
      Mai bine cauti o cusca cu dimensiuni aproximative, nu chiar exacte, decat sa depasesti greutatea, eu asa af face.

      Ștergere
    5. Cusca mea n-a avut dimensiuni exacte, am una 48X32X25 si a fost ok, a incaput sub scaun si nu mi-au zis nimic, dar oricum le spusesem inainte ca nu gasesc dimensiunile lor si imi confirmasera pe mail ca 48X32X25 e ok. Vorbeste cu ei, e mai bine.

      Ștergere
    6. am sunat azi din nou, maine imi confirma. le-am spus ca depasim greutatea si mi-au spus ca cel mai important e sa nu depasim dimensiunea custi. maine trebuie sa sun din nou ca sa imi spuna daca accepta sau nu. Ce sters...

      Ștergere
    7. Ce stress ..

      Ștergere
    8. Vezi, depinde peste cine dai. Mie mi-au spus ca dimensiunile nu prea conteaza (atat timp cat intra sub scaun) si ca greutatea nu trebuie s-o depasesc :)).

      Ștergere
  18. Eu am transportat pisica si a fost o adevarata corvoada plecarea din Romania, de pe Otopeni. Inclusiv inregistrarea ei pentru zbor, ca daca iti iei intai biletul tau si abia apoi poti suna ca sa spui ca vrei sa cari si animalul, poti avea surpriza sa ti se spuna ca la zborul respectiv nu mai sunt locuri, asa ca trebuie sa schimbi biletul si, desigur, sa platesti o taxa pentru schimbare. La aeroport au facut figuri ca este cusca prea mare, in conditiile in care cumparasem special pentru transport cusca cea minunata si omologata :( Doctorul veterinar care a verificat actele era bine imbibat cu alcool, de imi era si frica sa-l las sa puna mana pe pisica. O placere, ce mai! Dar, odata ajunsa in Olanda, nu m-a mai intrebat nimeni nimic, iar pisica a ajuns in stare destul de buna, desi cam inghetata din avion (se stie ca cei de la KLM fac un frig ingrozitor in cabina).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urata intamplare!
      Eu, inainte sa iau biletul, am dat telefon si am intrebat daca pentru cursa pe care mi-o alesesem este ok si pentru catel. Mi-au spus ca da, apoi am rezervat biletul si dupa am sunat din nou sa rezerv si pentru el.
      La aoroport pentru mine a fost ok (tot de pe Otopeni am zburat si eu la intors). Cred ca depinde si de noroc, peste cine dai acolo. Daca dai peste vreunul care vrea sa-ti puna bete in roate sau sa mai scoata niste bani, clar o sa gaseasca ceva.

      Ștergere
  19. Buna .. va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi... Sunt in Anglia , am o catelusha de rasa shitzu si akum in martie trebuie sa merg in Romania....Ea are rau de masina... nu sta mai mult de 10 minute , am fost la veterinar mi-a dat tot felul de pastile dar fara niki un efect...:( .normal mergem cu masina acasa..dar anul acesta va trebui sa merg cu avionul pt ea. este bine ca sa calatoresc cu ea daca ii este rau? dupa 10 minute i da balutze si imediat vomita...:( ce ar trebui sa fac? aici nu am cu cine so las :( multumesk.. astept rasp voastre

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut,

    Foarte util articolul tau! Eu vreau sa aduc cainele din Anglia, insa momentan este pui. Crescatoarea ii va face vaccinul antirabic la 3 luni. Am totusi o nelamurire legata de timpul necesar intre vaccinul antirabic si zborul propriu-zis. Cand te-ai interesat de vaccinurile obligatorii, a precizat cineva ca ar trebui sa astepti un numar de zile dupa ce antirabicul a fost facut?

    Merci anticipat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Eu i-am facut vaccinul in octombrie si am calatorit cu el in decembrie, nu pentru ca asa am vrut, ci pentru ca asa s-a nimerit. Stiu doar ca anti-rabicul este valabil 1 an, dar cat timp trebuie sa treaca de la vaccin la calatorie, nu stiu sa-ti zic. Cred ca este vorba de cateva zile, dar cel mai bine este sa intrebi veterinarul.

      Ștergere
  21. Te rog,spune-mi si mie dimensiunile custii pe care o ai...am cautat peste tot pe toate site-urile si nu gasesc niciunde diminesiunile acceptate in cabina! Ms! Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  22. 48X32X25 dar nu se potriveau exact-la fix cu ce cerea Traomul, era o mica diferenta pe undeva, dar n-a fost problema. Oricum i-am sunat inainte si le-am spus ca sa fiu sigura ca nu ma intorc din drum la aeroport.
    Cel mai bine este sa te interesezi exact la compania cu care zbori, ca nu toate a aceleasi cerinte.

    RăspundețiȘtergere
  23. buna am si eu 2 catei de 10 anisori si vreau sa ai aduc in anglia stie cineva mai multe detali,va rog din suflet ..multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as sti sa-ti zic exact conditiile pentru UK, n-am mers niciodata cu catelul acolo, dar uite un articol aici: https://www.gov.uk/take-pet-abroad/overview

      Ștergere
  24. Buna, va scriu in speranta ca este cineva aici care ma poate ajuta cu un sfat. Am un lup elvetian care are in jur de 45 de kg, peste doua luni ma voi muta definitiv in Marea Britanie si as dori sa l transport cu avionul, am incercat sa sun la doua companii, mi au spus ca nu se poate. Ce companii ar putea sa l transporte ? Va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marea Britanie stiu ca avea un regulament special in ceea ce priveste animalele de companie. Uite aici un link de unde sa te informezi: https://www.gov.uk/take-pet-abroad/overview
      Dar sunt intr-adevar si companii care nu transporta deloc animale (wizz air de exemplu). Eu am mers cu Tarom si AirFrance si la ei este ok, mai putin pentru cainii din rasele rottweiler si pitbull, dar nu este cazul tau. Tre' sa le iei pe toate la rand si sa verifici pe site-urile lor.
      Bafta!

      Ștergere
  25. BUNA vreau sa plec si eu cu un caine bichon havaez ,in italia cu blue air,nu am gasit cusca cu dimensiunile 55*40*20 ,cea mai mica e undeva la 48*32*28 ,oare are ceva ?a ta larisa cu cat a fost mai mare ? sau stiti vreun loc de unde pot achiziona cusca de genu ,la am fost peste tot si nimic.ms

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu vreau sa calatoresc cu cainele din America de Sud spre Romania cu escala la Amsterdam si apoi la Bucuresti...Cainele meu este destul de mare, are 20 de kg si va calatori la cala...insa nu stiu exact cum decurge procedeul prin aeroporturi....trebuie sa-l ridic de ficare data (de unde ?) si sa merg sa-i faca controlul (unde ?) si apoi sa-l predau din nou ? cat timp dureaza toata procedura ? trebuie sa platesc ceva taxe prin aeroporturi ? ma gandesc ca poate a trecut cineva prin asta si ma poate ajuta cu informatiile ...multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as sti sa-ti rapsund exact la intrebari, eu am caine mic si am calatorit cu el in cabina. Stiu ca daca faci escala il scoti si il plimbi, dar cum cainele tau va calatori la cala, nu stiu exact cum decurge procedura.

      Cred ca cel mai bine este sa te interesezi in prima faza pe site-ul companiei cu care calatoresti, iar daca informatiile de acolo nu te lamuresc da un telefon si intreaba tot ce vrei sa stii. E mai sigur sa primesti raspunsurile direct de la sursa. Eu asa as face in locul tau.

      Ștergere
  27. Foarte utile informatiile. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Am si eu o intrebare. Am o pisica si vreau sa o duc in Canada Toronto. Dar am o nedumerire ... in timpul zborului unde isi face nevoile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca la intrebarea asta n-as sti sa-ti raspund... Stiu ca daca faci escala, poti s-o scoti afara in aeroport.

      Ștergere
  29. Hei , Larisa ! Cred ca poti sa iti dai seama de ce sunt aici :)). Vreau sa plec cu cainele meu pe avion si cei de la Blue Air mi-au cerut dimensiunile 55x40x20. Ceea ce e imposibil!! Ej cel putin nu am gasit nicaieri cusca cu asa dimensiuni. As vrea sa-mi zici de unde ai luat-o pe a ta.. (poate e si online) sau niste magazine online unde poate ai vazut custi cu dimensiuni mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am cusca 48X32X25, am zburat cu Tarom si Air France. Nu erau chiar dimensiunile cerute de ei dar nu se diferentiau cu mult. Ideea este urmatoarea: cusca va sta sub scaunul din fata ta. Ei impun anumite dimensiune asfel ca ea sa incapa acolo, iar spatiu de sub scaune este diferit de la o aeronava la alta. In pincipiu tu poti sa ai alte dimensiuni la cusca, cativa centimetrii in plus sau in minus. Important este sa nu fie o diferenta mare.
      Eu am luat-o din Franta de la un magazin obisnuit pentru animale.

      Ștergere
  30. Buna Larisa!Vreau sa calatoresc cu pisicuta mea in Romania si vroiam sa te intreb care sunt documentele necesare , vaccinuri etc. cerute de tara noastra.sau daca mi-ai putea spune un site unde gasesc informatiile necesare .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde din ce tara vii.
      In principiu, UE, deci implicit si Romania, cere:
      Carnet de sănătate valabil;
      Pașaport de călătorie internațional sau european- pe care îl eliberează medicul veterinar;
      Micro-CIP de identificare;
      Toate vaccinurile la zi, plus vaccinurile obligatorii în conformitate cu cerințele de acces pe teritoriul tarii de destinație. Pe teritoriul UE este necesar vaccinul antirabie.
      Să fie sănătos, curat și să NU fie gestante.
      Sunt anumite companii aeriene sau țări (dar nu toate!) care cer un certificat de sănătate, eliberat de medicul veternirar, cu un anumit număr de zile înainte de îmbarcare. Nu gasesc nicaieri pe internet daca este si cazul Romaniei, dar probabil ca este bine sa-l ai.
      Mergi la medicul veterinar, in principiu el cunoste procedura.


      Ștergere
  31. Buna seara .Stiti cumva ce varsta trebui sa aibe un catel ptr a calatori cu compania Tarom ?? Fetita mea isi doreste foarte tare un pui de Yorky ,iar noi il vom cumpara .M-am uitat pe saitul Taromului si nu specifica nimic de varsta .Ce cerinte si conditii trebuiesc indeplinite ?? mentionez ca ne vom intoarce inapoi in Germania .Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Nu stiu exact ce varsta trebuie sa aibe, eu cand am calatorit prima data catelul meu avea 5 luni. Dar daca nu scrie nimic pe siteul Tarom despre varsta animalului inseamna ca nu exista nici o reglementare in acest sens, atat timp cat catelul are vaccinurile cerute la zi. Intrebati si medicul veterinar, pentru ca anumite vaccinuri se fac dupa o anumita varsta .

      Cat despre conditiile de calatorie, sunt destul de larg explicate in continutul articolului, daca aveti intrebari imi puteti scrie. E bine sa mai verificati si pe site-ul tarom, aici: http://www.tarom.ro/informatii-pasageri/despre-calatorie/calatoria-cu-animale-de-companie.html
      Toate cele bune!

      Ștergere
  32. Dacă vreau să cumpăr un yorkie, dar cu rasă pură, cu pedigree, u de gasesc in Ro?
    Caut de muult. Stii cumva? :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate eu nu l-am cumparat din Ro, asa ca nu prea stiu sa te sfatuiesc. Dar cauta pe internet anunturi, sigur trebuie sa gasesti ceva... Cred.

      Ștergere
  33. Buna .Aveti cumva informatii cum pot aduce un catel din Maroc (Agadir) ??? Am auzit ca e un pic mai dificil cu animalele din Africa spre Europa si tot caut pe net detalii si parca nimic nu ma lamureste. Catelul are cam 8 kg. Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu stiu exact daca este vreo procedura speciala in ceea ce priveste transportul dinspre Africa spre Europa si nu vreau sa dau informatii eronate. Tot ce pot sa va spun este ca in principiu la 8kg cel mai probabil va calatori la cala, in compartimentul special de animale si ca va trebui sa cumparati o cusca speciala, in functie de cerintele companiei aeriene cu care zburati. O sa incerc sa aflu mai multe si eventual revin cu un comentariu nou.

      Ștergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  35. ma asteptam sa citesc alte informatii care sa raspunda intrebarilor:
    1) cum il hranesti pe avion, ai voie sa il scoti si sa ii dai apa si mancare?
    2) unde isi face nevoile in avion?
    3) este adevarat ca animalutele sunt sedate in timpul zborului?
    4) stai pe un loc special, eventual undeva mai in fata, sau la intamplare ?
    5) ce se intampla in cazul unui zbor transatlantic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna draga Anonim,

      Acest articol reprezinta exclusiv experienta mea personala, blogul nu este unul de specialitate, la fel cum nici eu nu sunt si nu ma declar specialista in transportul animalelor cu avionul. Sunt pur si simplu o iubitoare de animale, detin un caine si obisnuiesc sa calatoresc cu el. De-a lungul timpului m-am lovit de diverse probleme si situatii, asa ca m-am gandit ca experienta mea ar putea fi de folos si altora, astfel am ales sa o povestesc aici. Imi pare rau daca cele punctate de mine nu-ti satisfac asteptarile.

      Dar, o sa incerc sa-ti raspund la nelamuriri, in masura in care cunosc, astfel:

      -nu ai voie sa scoti animalul din cusca pe durata zborului, dar ai voie sa ii pui in cusca un mic vas cu apa si mancare. Eu personal, pentru ca am avut zboruri scurte pana acum, i-am pus doar un pic de apa si l-am hranit in aeroport inainte si dupa zbor;

      -referitor la nevoi, daca este un zbor lung, sau animalul nu este educat sa se abtina cateva ore, atunci poti aseza un servetel corector in cusca (se gasesc la toate pet-shopurile). Altfel, te asiguri ca si-a facut nevoile inainte de urcarea in avion, urmand sa il mai scoti la o plimbare imediat dupa aterizare;

      -exista pastile speciale care asigura linistea animalului pe durata zborului (nu chiar sedative), pe care ti le poate recomanda veterinarul si pe care i le dai tu animalului tau cu un anumit numar de ore inaintea zborului. Eu nu sunt adepta, nu i-am dat niciodata;

      -stai pe locul care iti este alocat pe cartea de imbarcare. In anumite situatii poti fi mutat de insotitoarele de bord (de exemplu daca este cineva alergic langa tine, daca animalul deranjeaza, etc);

      -nu am efectuat pana acum un zbor transatlantic cu catelul deci nu pot sa vorbesc din experienta. Gasesti totusi cateva lucruri utile in comentariul lasat mai sus de Renutzu, care a zburat cu pisica ei in SUA.

      Sper sa iti fie de folos :)

      Ștergere
  36. Buna seara , am un amstaff de 4 anisori si vreau sa.l duc in Anglia , din ce stiu eu nu se poate transporta cu avionul si ppt sa.l duc doar cu masina acolo . Problema este ca masina nu am si nici permis si nici un prieten cu care sa.l duc . Eu sunt din Ploiesti si as vrea sa stiu daca exista cineva care face curse expre . Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristi! Uite aici un link cu informatii utile despre transportul animalelor de companie in si din Anglia :https://www.gov.uk/take-pet-abroad/overview.
      Din pacate mai multe nu stiu, nu am calatorit niciodata cu catelul in acesta tara si nici nu cunosc persoane care sa fac curse intr-acolo.
      Sper sa iti fie de folos.

      Ștergere
  37. Buna Larisa! Pe 22 oct mi-am luat bilet Romania-Irlanda si vreau sa-mi i-au pisica cu mine,in cabina nu la hala :) ...


    Pentru a transporta un animal in cabina, cusca trebuie sa se incadreze in dimneasiunile maxime 45 cm x 30 cm x 23 cm.

    Multumim,
    Echipa Blue Air

    Asta mi-au zis ce-i de la blue air cand le-am zis ca nu am gasit nicaieri cusca pe dimensiunile cerute de ei :( si ca ce-a mai mica cusca care am gasit-o este Atlas 10,48 x 32,5 x h 29 cm....nici nu ma gandesc sa o bag la cala,va rog daca stie cineva de unde imi pot cumpara o cusca ASA de mica ca de o saptamana caut si nu am avut noroc...i-am sunat si mi-au zis ca daca cusca nu se incadreaza in dimensiunile alea vor fi nevoiti sa-l bage la cala,si chiar nu-mi doresc asta.
    Multumesc frumos pntr ajutor
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, si eu am avut aceeasi problema, nu stiu de unde scot dimensiunile astea companiile aeriene cand este clar ca nu se gasesc pe piata.
      Eu am mers prima data cu Tarom, am depasit putin inaltimea, dar a fost ok, oricum nu au masurat cusca la aeroport si a incaput sub scaunul din fata mea. A doua oara la fel am depasit inaltimea si cusca nu incapea sub scaunul din fata mea (am zburat cu Volotea) dar insotitoarele de bord au gasit o solutie, mau asezat undeva unde nu era niciun alt pasager langa mine, nu l-au trimis la cala.
      Acum eu nu te incurajez sa procedezi la fel, pentru ca poate eu am avut noroc. Nu ai de unde sa stii peste cine dai la aeroport, poate chiar se apuca si-ti masoara cusca. Incearca sa mai cauti cusca care sa se incadreze, pe internet sunt o multime de magazine online, poate reusesti sa gasesti ceva apropiat. Chiar daca nu gasesti dimensiunile exacte, cel putin sa nu depaseasca mai mult de 1-2 cm.
      Succes!

      Ștergere
    2. Am cautat pe toate site-urile :( o sa mai caut ca nu prea MA bazez pe noroc :)
      Multumesc mult de raspunsurile,sper sa fie nine pntr pisica.
      Seara buna

      Ștergere
    3. Buna Anton Silviu ! Ai ajuns cu bine in Irlanda ...transportul cu pisica ? Vreau si eu sa aduc doua pisici si sant nelinistita aud si citesc tot felul de variante .indeplinesc toate cerintele pt zbor dar i mi este teama aici in Irlanda . Multumesc !

      Ștergere
  38. Buna Larisa,
    Vad ca articolul tau este vechiut, insa extrem de util!!! Multumim! Si se numara printre putinele articole despre acest subiect.
    Si in cazul meu o calatorie cu pisica spre Germania va fi inevitabila peste aprox. 6 saptamani. Si nu va fi ultima...
    O sa iau biletele peste cateva zile, cu telefon inainte si dupa rezervare asa cum ai spus tu!

    Si mie dimensiunile sugerate de companiile aeriene mi se par imposibile - 55 x 40 x 23 cm la Lufthansa si 6 (length) x 28 (width) x 20 (height) cm la KLM.
    Eu sincera sa fiu, cred ca voi opta pentru o geanta pliabile de genul acesteia http://www.zooplus.ro/shop/caini/transport_accesorii_auto_caini/genti_transport/genti_clasice/499927

    Nu am contactat inca companiile aeriene, insa am citit politica cu atentie si nu spune nicaieri ca transportorul trebuie sa fie facut neaparat din plastic tare. Trebuie sa fie doar impermeabil si sa respecte dimensiunile. O geanta se mai muleaza un pic, in cazul in care nu incape sub scaunul din fata de exemplu...

    Intreba cineva mai sus cum procedezi cu nevoile fiziologice ale animalului in timpul zborului. Este recomandat sa pui pe fundul transportorului asternuturi absorbante. Se gasesc la orice petshop / farmacie veterinara si nu sunt scumpe. E bine ca ai cateva asternuturi la tine de schimb, in cazul in care animalul face pipi de exemplu. Il poti schimba la escala (cand cobori din avion).

    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alexandra,

      Ma bucur daca articolul meu este de folos. Intr-adevar, sunt putine pe aceasta tema, cred eu, pentru ca putini sunt si oamenii care calatoresc cu animalul de companie. Tocmai de aceea am ales sa-mi povestesc experientele, in speranta ca ii vor ajuta si pe altii :)

      Cred ca cusca flexibila ar putea fi o solutie buna, pentru ca se poate mula un pic daca va fi o diferenta de cativa cm. In principiu este ok cusca, din cate stiu eu, cele din material dur sunt obligatorii pentru transportul la cala. La cabina, si mai ales pentru o pisica, cred ca merge si ce intentionezi tu sa cumperi, eventual ca sa fii linistita intreaba cand vei vorbi cu compania aeriana la telefon. Si eu am una, iar la ultimul zbor cei din aeroport de la inregistrare chiar m-au intrebat de ce am cusca dura si nu flexibila :)). Cred ca pana la urma, uneori, depinde si peste cine dai la aeroport :D. Cum transportul animalelor nu este ceva frecvent, uneori nici cei din aeroport nu cunosc prea bine regulile.

      Eu nu am avut zboruri care sa depaseasca 3 ore, deci nu a fost o problema cu nevoile. Dar ii poti pune un asternut absorbant ca sa fii sigura. Eventual te asiguri ca si-a facut nevoile inainte de zbor. Daca faci escala politica se schimba, unele companii chiar prevad intervale mai lungi intre zboruri pentru cei care calatoresc cu animalul de companie, tocmai pentru a avea timp sa-l plimbi si sa-si faca nevoile. Nu am luat zboruri cu escala impreuna cu catelul, dar cred ca si daca nu ai un interval obligatoriu, tot se gasesc cateva minute sa il plimbi putin, sau sa ii schimbi asternutul.

      Sper sa iti fie de folos :)
      Calatorie cat mai placuta iti doresc!

      Ștergere
    2. Buna Larisa,

      Pe mine articolul tau si comentariile aferente m-au ajutat mult ... asa ca revin cu cateva informatii. Cine stie... poate ajut si eu pe altii.

      Eu voi zbura pana la urma cu Lufthansa. Mi-am inregistrat deja pufosenia pentru zbor.
      Am vorbit cu agenti ai companiilor aeriene Lufthansa si KLM. Ambele companii prefera genti de transport (soft kennels) impermeabile, sigure, de dimensiunile corespunzatoare insa din materiale flexibile.

      Cred ca sunt mai ok acestea si din punt de vedere al kilogramelor. O cusca IATA are 4-5 kg minim in timp ce o geanta are cam 1 kg. Astfel sansele cresc ca animalul sa se incadreze in limita a 5-8kg si sa poate fi transportat in cabina. Transportul in cabina alaturi de stapan este o solutie mai putin stresanta pentru animal si mai ieftina pentru stapan :) Deci este o solutie win-win pentru toata lumea.
      Custile din plastic tare certificate IATA sunt necesare doar pentru transportul animalelor in cala.

      In cazul in care intereseaza pe cineva, revin peste cateva sapatamani sa va spun cum a rezistat pisica mea primului ei zbor.

      Numai bine!
      Alexandra

      Ștergere
    3. Multumesc pentru comentariul detaliat si mai ales pentru informatii, Alexandra. Chiar te rog sa revii cu experienta de dupa.

      Ștergere
  39. Buna sa iti fie inima...
    Eu vreau sa ma duc in Asia cu al meu caine..pt 8 luni..am un labrador de 37 de kg ..poti sa imi dai ceva informatii despre cum sa calatoresc cu al meu caine? in ASIA..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand trebuie sa te interesezi ce conditii impune tara din Asia in care doresti sa ajungi referitor la caini, in special ceea ce tine de vaccinuri. Apoi trebuie sa cauti companii aeriene care transporta caini intr-acolo, in general toate companiile mari de linie o fac, dar trebuie sa verifici inainte sa-ti rezervi biletul tau. Citeste pe site-urile lor conditiile, de regula sunt foarte clar explicate- in principiu un astfel de caine va calatori la spatiul pentru animale de la cala avionului, va trebui sa ai o cusca omologata, acceptata de companie, iar cainele sa aibe pasaport, carnet de sanatate cu vaccinurile la zi, cip electronic, etc.

      Ștergere
  40. Buna,

    foarte utile mesajele de mai sus. Planuiesc sa plec cu cele 2 pisici din Romania in Germania cu Lufthansa. Am cumparat deja biletele, aceeasi dificultate intampinata cu dimensiunile cerute de Lufthansa 50x40x23. Am optat pentru geanta - si sigur va fi ok, depaseste cu 2 cm.
    Am insa o mare curiozitate, daca poate cineva sa dea mai multe detalii, ce se intampla la aeroport la trecerea vamala. Pisicile vor fi scoase din geanta, scanate..etc. La verificare acte, se verifica si actele animalelor? Mi as dori tare mult sa le scaneze fara s fie nevoie sa le scot din geanta, ca vor fi suficient de stresate...si ma gandesc ca poate ar fi ok sa achizitionez si lesa pentru ele - pt extra safety? Ce parere aveti?

    Mii de multumiri in AVANS. RSS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Eu cand am trecut controlul de frontiera primele dati cu catelul (nu cred sa fie diferita procedura la pisici, este un caine de talie mica) m-au pus sa il scot din cusca si sa trec cu el in brate, in timp ce cusca a trecut pe sub scaner cu restul bagajelor de mana. A doua oara, anul trecut, mi-au zis ca il pot lasa in cusca. Am pus cusca in tavita pe banda aceea rulanta si a trecut cu tot cu catel in ea prin scaner...

      Actele si biletul animalului se verifica odata cu ale tale. Daca ai luat biletul pentru animal online, iti vor imprima cartea lui de imbarcare la aeroport, la ghiseul de check-in, unde ti-l si cantareste. Sunt companii aeriene unde chiar esti obligat sa faci check-inul la aeroport daca calatoresti impreuna cu animele de companie, nu ai posibilitatea check-inului online, tocmai pentru a verifica si cantari animalul. Nu stiu insa cum functioneaza lucrurile la Lufthansa, n-am calatorit niciodata cu ei...

      Daca crezi ca pisicile vor fi stresate, atunci probabil ca e mai bine sa le iei lesa, in cazul in care trebuie sa le scoti din cusca.

      Ștergere
  41. inca o intrebare :) - mi-am amintit? o sa fie verificate de medic veterinar la aeroport?

    Multumim Larisa, inca o data :) de aceasta initiative, care si dupa atata timp e de mare ajutor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, in niciun caz! Animalul nici macar nu este scos din cusca, decat cel mult la controlul de frontiera, uneori nici atunci. Actele sunt verificate de personalul obisnuit de la ghiseele de check-in. Fie vorba intre noi, uneori habar nu au, mie mi s-a intamplat sa nu stie ce anume sa verifice :)).
      De asemenea tot ei cantaresc animalul (este de preferat sa nu depasesca greutatea admisa de companie, altfel merge la cala, cu o taxa in plus, fireste) si eticheteaza cusca ca pe un bagaj obisnuit. In general nu sunt chiar atenti la toate detaliile (gen vaccinuri, cip electronic, etc). Important este sa fie actele cerute (pasaport, carnet sanatate, etc) si biletul platit :).
      Mie nici macar nu mi-au masurat cusca vreodata, dar e bine sa nu depasesti cu mult pentru ca va sta sub scaunul din fata ta, iar daca nu incape, atunci va fi o problema. Dar se rezolva si asta, mie mi s-a intamplat sa nu incapa, dar insotitoarea de bord a fost amabila si mi-a schimbat locul inainte de decolare, pe un scaun unde nu aveam vecin, astfel ca am bagat cusca jos, la scaunul de langa mine.
      Insa acestea sunt cazuri particulare, e bine sa fii in regula cu toate, si cu dimensiunile custii si cu actele, nu stii peste cine dai la aeroport sau in avion.

      Calatorie placuta iti doresc! Poate revii si ne povestesti experienta. Cine stie, poate va folosi si altora :)

      Ștergere
  42. buna seara!
    Voi calatori in luna aprilie cu bichonul meu de 3 luni spre Franta cu compania Alitalia. Dimensiunile custilor admise de ei sunt de 44,5 x 26 x 21,5 cm pentru calatoria la cabina, dar nu am gasit absolut pe niciun site o cusca atat de mica.Am gasit o geanta aproximativa ,dar nu stiu daca sunt admise la cabina.
    Puteti sa ma ajutati cu un raspuns? va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Cam toate companiile aeriene pun probleme cu dimensiunile custilor pentru transportul la cabina, intotdeauna este greu sa gasesti ceva potrivit. In general gentile din material textil au avantajul de a se adapta mai bine spatiului, chiar daca nu respecta intocmai dimensiunile. Cu toate acestea, cititi cu atentie conditiile companiei Alitalia sa aveti certitudinea ca este in regula cu acet tip de cusca si sa nu intampinati probleme la aeroport. Sunt companii aeriene care nu accepta astfel de genti si scrie clar asta in conditiile de tranport (Tarom de exemplu), altele care accepta (gen Air France). Mai bine luati legatura direct cu Alitalia, la telefon sau la ghiseele din aeroport, in felul asta veti primi informatii sigure.
      Toate cele bune si calatorie placuta.

      Ștergere
  43. Multumesc pt informatii, foarte utile si complete!

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna tuturor, revin cu un update, dupa calatoria avuta cu succes :) - poate o sa fie util si folositor pt cei care doresc sa transporte pisica cu Luftahnsa.
    Trebuie sa recunosc ca am fost f stresata si emotionata, pentru ca nu am mai scos cele 2 pisici din casa pt un drum asa lung, da'pai...sa mergi cu avionul, cu genti cumparate care nu se incadrau in cerintele Lufthansa..si alte ganduri. Asadar - incerc sa fac un rezumat aici:
    1. AScultati sfaturile Larisei :) - si da, bigati controlul de dinainte pt animalut la veterinar - cu pasaport/ cip/ vaccin/ atentie la detaliile completate corect de vet in pasaport
    2. Pt Lufthansa, pisici - puteti cumparat gentile - eu le am folosit pe acestea (http://www.zooplus.ro/shop/pisici/transport_alte_accesorii_pisici/genti_transport/genti_transport/290450) chiar daca depaseau cerintele Lufthansa cu 3-4 cm inaltime( Lufthansa accepta: maximum dimensions: 55 x 40 x 23 cm). Maximum weight of animal + box: 8 kg - atentie la greutate, au fost cantarite cu animal cu tot. aveti aici toate detaliile de la Lufthansa http://www.lufthansa.com/online/portal/lh/de/info_and_services/baggage?nodeid=1769643&l=en

    3. la aeroport - platesti taxa de transport pt animal cabina
    - la trecere securitate - a fost nevoie sa scot pisicile din genti, aveam de ales intre a le lasa sa treaca cu geanta cu tot si sa fie radiate sau sa le scot, si sa trec cu ele in brate. A fost totul ok, abia asteptau sa intre la loc in gentuta mica.
    4. In avion am pus gentile sub scaunul din fata mea, si chiar daca in regulament scrie ca nu ai voie 2 animale una langa alta, am rugat stewardesa si a fost f draguta si a fost de acord.
    5. In rest, nimeni nu s-a uitat deloc in pasapoarte sau alt ctrl...
    Dragi iubitori de animale,
    ce va pot sfatui: e bine sa va faceti temele dinainte de calatorie, va sfatuiesc sa cumparati gentile cu ceva tmp inainte, si lasati animalul sa se obisnuiasca cu ele. El le am lasat deschise in casa, si au si dormit in ele..ca doar pisica :):) + puneti ceva tricou de al vostru langa ei cat stau in geanta, o sa fie mai calme. A da, si am luat niste pastile naturiste de la vet - cu valeriana, e o capsula, care trebuie doar pusa pe botic si se linge pisica. Deci, nu te chinui sa ii dai pastila..la aeroport, ca se da cu 2 ore inainte de momentul in care isi face efectul.
    CE conteaza f mult, voi sa fiti ok, relaxati, happy - numai ganduri pozitive si totul va fi bine.
    sper ca v-am mai ajutat si eu cu aceasta revenire.
    Larisa, multumim inca o data.
    Toate cele bune tuturor animalutelor si noua tuturor!
    Va salut cu drag, RSS

    RăspundețiȘtergere
  45. Bună eu as dori sa duc pisica din Anglia în România cu avionul...stii ce companii acepta sau cineva a trecut printr-o situație asemănătoare??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ela! Din pacate nu iti pot vorbi din experienta, dar cred ca trebuie sa te orientezi mai degraba catre companiile mari de linie, British Airways sau Tarom de exemplu, care opereaza zboruri directe pe ruta Anglia-Romania. Verifica pe site-urile lor conditiile.

      Ștergere
  46. Bună am găsit blue air a introdus de curând aceasta rută dar atenție doar transporta animale din Anglia în România,invers nu...sper sa folosească si altora această informație!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Ela, o sa revizuiesc articolul cat de curand cu informatia.

      Ștergere
  47. Larisa. Multumesc pentru informații! Vreau sa vin cu iubita mea ciobănesc german 85lbs din SUA in Romania pe care nu pot sa o las singura. Am încercat 3 zile si săraca a refuzat sa mănânce pana nu am sosit acasă. Si eu ma gândesc straight fight undeva in Europa si de acolo mașina sa nu o traumatizez plus ca sunt neîncrezătoare ca la transfer nu încurca bagajele. M-am interesat in SUA si te pun sa semnezi un contract cum ca daca locul de langa bagaje rămâne fara aer si câinele se sufoca nu e vina lor. Nu știu cum poți Vedea " locul de animale". Mai e o varianta pentru câini mari sa-i faci câine pt. suport emoțional, daca poți demonstra unui psiholog ca nu poți sta fata cățel atunci un câine mare poate călători ca pasager la picioarele stăpânului. Nu toate persoanele se califica pt așa ceva. Eu vreau sa o trimit in cala dar mi se pare riscant si mi-e teama ca rămâne fara aer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca sunt probleme la cala. Din cate am citit, spatiul pentru animale nu este acelasi ca cel pentru bagaje, este oxigenat, la fel ca si cabina de pasageri. Fireste, compania aeriana vrea sa se sustraga de la orice risc in caz de probleme, dar in principiu in situatia ta, pentru a transporta catelusa din SUA in Romania nu prea vad alta solutie...
      Bafta multa si calatorie lina!

      Ștergere
  48. Bună. Sunt și eu foarte stresata. Trebuie sa plec cu al meu cățel și copil în România. Din Olanda. Problema e ca fac escala. În Bucuresti spre Iași. E destul de bătrânel Puskin al nostru. 11 ani. Crezi ca poate fi riscant pentru el transportul? Nu știu cum fac el când e transferul? Mi-l dau să-l plimb puțin? Dar dacă avionul are întârziere? Unde îl țin? Ce se întâmplă cu animalului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puskin calatoreste cu voi la cabina sau la cala?
      Daca calatoreste la cabina, atunci este ca un bagaj de mana ca sa zic asa, il iei cu tine. Daca calatoreste la cala, atunci este mai bine sa discuti cu cineva de la compania aeriana, sa vezi exact politica lor. Probabil ca depinde si de intervalul dintre avioane, cat timp ai la dispozitie. Nu stiu ce sa iti spun, nu am avut o experienta similara, dar in mod normal, ar trebui sa poti sa il scoti la plimbare, sa il hranesti, etc. Da un telefon la ei, sau discuta cu cineva de la un ghiseu.
      Calatorie placuta va doresc!

      Ștergere
  49. Cine ma poate sfătui , am un cățel barboncino 8 kg , as vrea sa il duc cu mine in vacanta in România , ce companie accepta caini din Milano spre Cluj

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te sfatuiesc in primul rand sa verifici ce companii zboara de la Milano spre Cluj, iar cand le-ai identificat intri pe site-urile lor si verifici daca transporta animale si care sunt conditiile. Spor!

      Ștergere
  50. Buna Larisa , cred ca e a 10 oara cand iti citesc povestea si ma rog sa am acelasi noroc ca al tau . Peste o saptamana plec cu bichonica mea in varsta de 1 an din Anglia in Romania cu blue air , dimensiuniile cerute de ei au fost 40x35x23 sau ceva de genul dar inaltimea sigur e de 23 cm , catelul meu nu e un labrador dar nici un pichinez :))) Am gasit pe amazon dupa luuungi cautari o cusca ce se potrivea dimensiuniilor chiar mai mica putin , insa Bella mea nu intra in ea :))) deci ... Am cumparat alta cu inaltimea de 35 de cm in care are loc in picioare si sa se intoarca , eu mi-am cumparat bilet la cabina nestiind ce catelus mare am :)) cusca are 2 kg bella 5,6 depaseste 6 kg impuse de cei de la Blue Air . In alta ordine de idei sunt foarte speriata ptr ca stiu ca UK e foarte pretentioasa la calatoria cu animale si sper cei din aeroport sa ma lase sa o iau la cabina cu mine , accept cu greu sa o pun la cala dar daca sunt obligata accept ptr ca mai bine e agitata 3 ore decat 2 zile pe autocar . Revin cu siguranta cu un update ptr ca citesc comentariile multor persoane ce se confrunta cu problemele din UK :) . Noi iti multumim ca ne-ai dat sansa sa ne mai informam putin pe blogul tau .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general englezii sunt pretentiosi cand intri cu animalele in UK, cand iesi nu stiu sa aibe conditii speciale.
      Eu greutatea n-am depasit-o niciodata, oricum cusca mi-a fost cantarita, la fel ca toate bagajele la aeroport. Cu intaltimea, depinde de la caz la caz. Catelusa va sta sub scaunul din fata ta, iar spatiul de acolo depinde de ficare tip de aeronava. Uneori inaltimea impusa pentru cusca este fix inaltimea de sub scaun, asfel ca daca depasesti cusca nu va intra acolo. La alte companii inaltimea de sub scaun este un pic mai mare decat ceea ce cer ei, astfel ca poti depasi cu cativa cm.
      Si nu in ultimul rand mai depinde si cat de amabil si intelegator va fi personalul.
      Bafta multa si astept impresiile tale dupa calatorie.
      Toate cele bune si calatorie placuta!

      Ștergere
    2. Cum a decurs totul? Au acceptat cei de la Blueair sa fie transportata la bord? Sau au trimis catelusa la cala?

      Ștergere
  51. Buna Larisa!
    Foarte interesant articolul si comentariile. Am si eu o întrebare. Doresc sa călătoresc cu Tarom si cu cățelul meu care, impreuna cu cusca textila depasesc cele 5 kg impuse cu vreo 400 g. Crezi ca este posibil sa nu mi-l mute la cala? (cusca textila nu este admisa la cala si daca mi-l trimit la cala, macar sa stiu ca am o cusca rigida). Oare pot plati o taxa ca sa il iau cu mine in cabina, daca depaseste cu 0.4kg?
    Mulțumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Din pacate cele 5 kg impuse de Tarom pentru calatoria la cabina sunt intr-adevar insuficiente. Foarte putini caini de talie mica, cu tot cu cusca ar putea sa cantareasca atat...

      Cat despre kg suplimentare, de regula cei de la aeroport sunt foarte atenti la acest aspect si nu permit abateri. Nu prea trec cu vederea si ca in cazul bagajelor ce depaseste greutatea admisa merge direct la cala, fara posibilitatea unei taxe suplimentare pentru acceptarea la cabina. Dar fireste ca depinde de la caz la caz, depinde peste cine dai la aeroport :). Cel mai bine ar fi sa dai un telefon la Tarom si sa intrebi. Altfel va trebui fie sa alegi varianta calatoriei la cala si sa ai o cusca rigida, fie sa zbori cu alta companie - majoritatea companiilor de line accepta greutati mai mari pentru cabina (7-8 kg).
      Bafta! Si poate revii sa ne povestesti experienta dupa calatorie. S-ar putea sa folosesca si altora ;). Toate bune!

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns. Probabil voi merge pe varianta direct la cala. Nu vreau sa am emotii ca nu ma primesc in cabina, fiind si cusca textila nu as avea varianta de cala..
      Am sunat la Tarom insa nu am primit un raspuns exact - cei de la agentie au spus ca mai bine intreb direct la aeroport - cum ai spus si tu, depinde de cine este la ghiseu in ziua respectiva. Voi reveni dupa calatorie daca obtin mai multe informatii.

      Ștergere
  52. Buna. Si eu sunt foarte stresata de calatoria cu pisicuta mea in cabina:(. Trebuie sa ma mut o perioada in SUA si mi-e teama ca nu stiu toate procecurile pentru importul animalutelor in SUA. Nu mi-e clar daca pe langa ce o sa elibereze medicul veterinar, daca mai am nevoie sa ma duc si la Directia Sanitar Veterinara. Citisem undeva ca ar trebui, dar pe alte formuri nu vb nimeni de treaba asta. Ati fost in situatia asta? Sau cunoasteti pe cineva? Multumesc mult de rasppuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Printre primele comentarii la acest articol este cel al lui Renutzu, care a zburat cu pisica in SUA. E ceva vreme de atunci, dar s-ar putea ca unele info sa fie inca actuale. In rest, medicul veterinar te poate indruma cel mai bine, eventual un telefon la compania aeriana cu care zbori spre SUA s-ar putea sa iti aduca ceva informatii. Sau, de ce nu, chiar la ambasada. Ei sigur sunt la zi cu procedurile. Bafta multa si calatorie lina!

      Ștergere
  53. Bună.. Am și eu nevoie de câteva informații, dacă există cineva care a călătorit din Olanda în România cu animalutul de companie la cală? Mi-aș dori să știu care sunt condițiile acolo? Cățelul meu e un Bull-terrier, are 11luni și aproximativ 26kg.. Nu știu dacă sunt acceptați în România, care sunt condițiile la cală și mai mult cât sunt de afectate după călătoria cu avionul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Cel mai bine este sa contactezi compania aeriana cu care urmeaza sa zbori. Fiecare are politica ei cu privire la rasele de caini acceptate, la greutate, etc. Nu am calatorit niciodata cu catelul la cala, dar in principiu conditiile sunt bune, nu am auzit pana in prezent impresii negative.

      Ștergere
  54. Buna Larisa,

    Felicitari pentru articol.

    Caut de ceva vreme informatii despre calatoria cu animalul de companie, in cazul meu un pisoi nazdravan. Calatoria in sine cu avionul, masina, etc, nu ar fi o problema, adica am retinut pasii, problema mea cea mare este cand ajungi la destinatie.

    Ce faci sau ce ai facut tu cu catelul? Ma gandesc ca in muzee de exemplu nu te lasa sa intri cu animalutul (sau poate te lasa daca e intr-o gentuta mica? pt pisici este un rucsac special de ex). Deci, ce faci cu animalutul daca vrei sa vizitezi obiectivele turistice?

    Orice informatie mi-ar fi de mare ajutor.

    Multumesc mult si succes mult

    Andreea,

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna!
    Am sa incerc sa-ti raspund la intrebarea cu pisica ca si turist, sfatul meu lasa-l pe motanel acasa!!! Te vei chinui si tu si bietul animalut! E foarte greu sa te desparti de animalutul tau, uneori, cel mai des, prietenul tau, dar daca poti lasa-l pe durata vacantei acasa.
    Cele mai multe locatii nu accepta animalute, muzeele nici vorba..putine sunt castelele de pe Loira care accepta.
    Asa ca succes, dar gandestete de doua ori pana sa iei o decizie!!
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  56. Salut fetelor,
    Cred ca Dana are dreptate in comentariul de mai jos, intrucat o vacanta cu pisica este foarte diferita de una cu cainele. Pentru pisica trebuie sa prevezi o cusca, sau un cos, in timp ce un caine il poti plimba lejer in lesa. Apoi, pisicile sunt de regula mai sperioase cand vine vorba de locuri noi, de plimbari, de oameni straini fata de un caine. Practic, dupa parerea mea, pisicile sunt animale mai mult de casa, nu de iesit cu ele la plimbare si mai mult decat atat, de plecat cu ele in vacanta.

    Cu un caine situatia sta un pic diferit, mai ales cand este vorba despre unul mic. Noi de exemplu am mers in toate calatoriile cu Azorel. Cum am procedat la destinatie? Am cautat mereu cazari (hoteluri, campinguri) care accepta animale, activitati pe care le putem face impreuna, locuri unde sunt acceptati cainii in general.

    In mare, depinde foarte mult de tipul vacantei. O vacanta preponderent culturala, in care iti propui sa vizitezi multe muzee, castele, biserici si alte obiective de genul se face cam greu alaturi de animalul de companie. Majoritatea obiectivelor turistice de acest tip nu accepta in incinta lor animale, nici macare tinute in brate, sau intr-o cusca speciala.
    In schimb, vacantele axate mai mult pe plimbari, gastronomie, activitati in natura sau de agrement, mare si plaja, drumetii montane, etc se pot face foarte bine alaturi de caine. Noi am facut o multime de astfel de vacante si au fost foarte reusite de ambele parti. Fireste ca o calatorie cu animalul de companie nu este ca una fara el. Implica adaptare, intelegere a nevoilor lui, compromisuri uneori, astfel, cine nu este dispus sa le faca e mai bine nici sa nu le inceapa. Noi am fost dispusi sa ne asumam toate responsabilitatilor, iar momentele petrecute impreuna au fost unice. Nici nu ne-am putea imagina astazi o calatorie fara Azorel. Iar pe de alta parte si el din cate am observat a devenit fan calatorii :).

    Despre experientele mele in calatoriile cu Azorel am scris aici: http://www.blogul-larisei.com/2014/05/calatoria-cu-animalul-de-companie.html

    RăspundețiȘtergere
  57. Buna ! Vreau sa aduc 2 pisici in Irlanda . Indeplinesc toate conditiile ! Stie cineva daca voi intampina probleme in Irlanda ? Cine ma poate ajuta cu niste informati ? Daca cineva a adus in Irlanda pisica ce pasi a urmat si acte ..vaccin ....care sant cerintele pt Irlanda. Multumesc din suflet !

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ! Vreau sa aduc 2 pisici in Irlanda . Indeplinesc toate conditiile ! Stie cineva daca voi intampina probleme in Irlanda ? Cine ma poate ajuta cu niste informati ? Daca cineva a adus in Irlanda pisica ce pasi a urmat si acte ..vaccin ....care sant cerintele pt Irlanda. Multumesc din suflet !

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna ziua,multumesc mult Larisa pentru informatiile foarte pretioase date de tine. Anul viitor in ianuarie doresc sa calatoresc impreuna cu catelusa mea ,in varsta de 5 luni in Ireland pentru prima data. Daca cineva a facut-o deja poate ma poate ajuta cu sfaturi. Voi urma toti pasii descrisi de Larisa. Va multumesc si sarbatori fericite!!!

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna ziua,multumesc mult Larisa pentru informatiile foarte pretioase date de tine. Anul viitor in ianuarie doresc sa calatoresc impreuna cu catelusa mea ,in varsta de 5 luni in Ireland pentru prima data. Daca cineva a facut-o deja poate ma poate ajuta cu sfaturi. Voi urma toti pasii descrisi de Larisa. Va multumesc si sarbatori fericite!!!

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna! voi calatori cu pisica pe ruta Frankfurt - Bucuresti, cu Tarom.
    Tarom este foarte strict - 5 kg cu tot cu cusca si dimensiunile scrise pe site.
    Pisica mea acum are peste 4 kg, spre 5 chiar, iar plus cusca... o sa fie mai mult. Dimensiunile custii sunt usor peste, dar cusca este din material flexibil si se poate rabata.
    Crezi ca imi vor face probleme la aeroport? Se poate plati pt surplusul de greutate? mi-e groaza sa fie nevoita sa stea in cala..
    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna...sfatul meu e sa încerci să cauti bilet la o alta companie gen Blue air care permite 6k inclusiv cusca,asta în caz de nu ai luat bilet..sau încearcă să îi reduci porția de mâncare în ultimele zile..în. general sunt stricti si chiar cântăresc pisica!!

    RăspundețiȘtergere
  63. Bună ziua. Trebuie sa plec în Anglia și vreau sa îmi iau și pisica. Problema e ca nu găsesc o companie aeriana care sa accepte animale de companie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există nici una...eu am luat bilet de avion pina la Paris,iar de acolo a venit cu mașina si am trecut cu pisica în Anglia..e singura metoda dacă tii la animalul tău!!

      Ștergere
  64. Buna tuturor. Eu sapt viitoare o sa plec in Spania si iau cu mine si catelusa, un bichon maltez. Problema este ca pana in momentul de fata nu am gasit o cusca cu dimensiunile impuse de cei de la blue air 45x30x23 si as avea nevoie de ajutor unde anume as putea sa mai caut, nu mai am nici prea mult timp la dispozitie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa fie exact aceste dimensiuni ,suma lor să nu depășească 110 ..cauta una cu dimensiunile aproximative

      Ștergere
  65. Salutare! Va rog frumos sa-mi impartasiti si mie parerile voastre legate de sedarea animalelor pe timpul zborului. Eu am un yorkshire si din pacate depaseste greutatea admisa pt a calatori alaturi de mine . Asa ca l*am inregistrat la cala , dar imi e putin teama sa*l sedez avand in vedere ca am citit ca e posibil sa aiba probleme in ceea ce priveste oxigenarea creierului.Medicul veterinar mi*a recomandat sedare pe baza de plante si nu sintetic. Catelul e fricos in general , iar genul asta de sedare l*am folosit in perioada sarbatorilor cand a fost f afectat de petarde.Cu doza maxima am reusit sa*l calmez cat de cat

    RăspundețiȘtergere
  66. Daca as vrea sa imi cuumar in catel din Japonia, sa vin cu el in Tara. Stiti daca as reusi?

    RăspundețiȘtergere
  67. AJUTA-MA LARISAAAA!!!

    In primul rand FELICITARI, dupa 3 ore de cautat pe net am gasit un topic foarte bun, insa am nevoie de o informatie: Am un maltez si in urma cu 14 zile i-am facut deparazitarea int/ext iar joi voi pleca din tara cu el, am tot (pasp,carnet,rabic,vaccinuri) insa am citit peste tot ca inainte cu 24h trebuie deparazitat din nou int/ext, ce fac daca plec din tara din 10 in 10 zile??? vad ca trebuie parafat ca doctorul a efectuat deparazitarea, imi este frica intrucat este FOARTE periculos sa deparazitezi cainele asa des. Cum pot proceda sau ce am inteles eu gresit??? Iti multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  68. Salut,
    Eu nu am facut niciodata deparazitarea inainte de plecare. Nu mi-a cerut nimeni lucrul acesta, nu am gasit aceasta conditie pe site-ul vreunei companii aeriene sau printre regulile de intrare in vreo tara. Unde ai gasit informatia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In plus eu pentru deparazitare ii dau niste pastilute, unele contra viermilor intestinali si altele contra puricilor, capuselor...

      Ștergere
  69. Buna ziua oare pt 400 g leste limita admisa....nu o sa o accepte in cabina?

    RăspundețiȘtergere
  70. Niciodată nu cred în vrăjile dragostei până când am întâlnit un prieten de-al meu care mi-a spus totul despre DR.otutu care a adus-o înapoi pe fostul ei iubit chiar și atunci când mi-a spus că nu am crezut pentru că am crezut că și ea dorea același fals Vrăjitoarele să-mi iau banii. Deși i-am dat șansa să-i explic tot ce mi-a spus despre DR.otutu, i-am spus că există mulți escroci care vor să ne ia banii și nu voi fi niciodată victimă, chiar dacă logodnica mea care se presupune că se va căsători Eu in cateva luni de acum ma lasat sa astept cu rabdare un alt tip, desi l-am iubit atat de mult. Ea mi-a spus că DR nu este o falsă că este reală și că a ajutat mulți oameni să-i ia pe cei dragi înapoi, apoi o întreb cum funcționează această vrajă și care sunt cerințele pe care trebuie să le fac înainte de a putea Aruncă vrăjile de dragoste asupra mea? Mi-a spus că ar trebui să-l trimită prin e-mail pe drotutuhealinghome@hotmail.com și ar trebui să-i spun ce vreau. I-am trimis un e-mail și i-am spus că am nevoie de fostul meu tip înapoi i-am spus că este prietenul meu care ma îndrumat la el, de ce mă îndoiesc de munca lui? El a spus că munca sa este 100% sigură și garantează că nimeni nu a venit vreodată la templul său și, de asemenea, să rămână la fel. Am devenit înfocat de cuvintele pe care mi le-a spus și mi-a venit un gând în minte, cum arată acest dr toate lucrurile pe care le-am discutat mai devreme. El a spus înainte de a putea începe în situația mea, că trebuie să am încredere în el și să las alte vrăjitoare și să aștept cu răbdare pentru a lui, că dacă pot să spun totul, o să-mi iau iubitul înapoi în 72 de ore. I-am spus bine cred si promit sa lucrez cu tine singur, apoi mi-a dat un formular pentru a umple ceea ce i-am facut si sa-i trimita-i cu pozele mele si, de asemenea, pozele fostului meu iubit. El mi-a răspuns în 30 de minute mai târziu și mi-a spus că zeii lui au nevoie de niște articole pentru a arunca vraja pe mine și problema mea este foarte ușoară dacă pot să le furnizez aceste lucruri. Atunci când îl întreb, cum pot să obțin aceste articole și cum pot să-i trimit la el pentru turnarea vrăjitoriei, el mi-a spus că nu ar trebui să-mi fac griji în legătură cu faptul că există un vânzător de articole aici în propria sa țară Care pot obține elementele pentru mine. Atunci îl întreb pe el cât va costa să cumpăr toate aceste elemente? El mi-a spus ceea ce i-am trimis cu toată încrederea, după o oră mai târziu mi-a sunat și mi-a spus că problema mea a fost rezolvată încât ar trebui să aștept 72 de ore ca dragostea mea să mă întrebe după ce am făcut după cuvintele sale Era cam la ora 18:00 în următoarele trei zile, ex-ul meu mi-a sunat dacă sunt acasă că vrea să mă vadă urgent. I-am spus să spera că totul este bine că a spus da, atunci i-am spus că el poate veni, fostul meu tip sa întors la mine și a cerut iertare că știa ce a venit asupra lui. Chiar acum sunt atât de fericit pentru că mi-am recăpătat iubita înapoi și ne-am gândit la nunta noastră care vine în curând, i-am sunat pe dr și i-aș mulțumi foarte mult și l-am întrebat ce-o voi face pentru el ca apreciere, mi-a spus Ar trebui să-mi uit și să-mi țin banii că nu este după bani, ci să-i ajute pe oameni care au și nevoie de ajutor acolo, tot ce are nevoie să fac este să dau mai multe mărturii despre el, astfel încât oamenii de acolo care au nevoie de ajutor să- De ce sunt aici astăzi pentru a da mărturia mea. Poate ca bunul tau bun sa continue sa-l binecuvinteze si sa-i dea mai multa viata prosperitate si intelepciune. Aceasta este adresa de e-mail DR (drotutuhealinghome@hotmail.com). Puteți să-l contactați, de asemenea, prin numarul său ce-sapp (+2349051417394)

    RăspundețiȘtergere
  71. Numele meu este suan.I va place sa impartasesc marturia mea tuturor oamenilor din forum pentru ca nu m-am gandit niciodata ca prietenul meu sa fie inapoi si el inseamna atat de mult pentru mine, Baiatul Vreau sa ma casatoresc sa ma lasi la 2 luni Nunta noastră pentru o altă doamnă Când i-am spus că nu mi-a luat niciodată apelurile, mi-a șters pe Facebook și mi-a schimbat statutul de Facebook de la căsătorit la Single, când m-am dus la locul lui de muncă, le-a spus șefului său că nu vrea niciodată să vadă Mi-am pierdut slujba ca urmare a acestui lucru pentru ca nu mai pot sa ma mai intalnesc, viata mea a fost cu capul in jos si totul nu a imbunatatit viata mea, am incercat tot ce am putut sa fac pentru al avea inapoi la minebut esua, pana I-am cunoscut un om când am călătorit în Africa pentru a executa o afacere au fost în curs de dezvoltare de câțiva ani înapoi.I-am spus problema mea și tot ce am trecut prin a obține-l înapoi și cum mi-am pierdut locul de muncă, el mi-a spus că mă va ajuta , Eu nu cred că în primul rând, dar el jure el mă va ajuta și el mi-a spus motivul pentru care iubitul meu a plecat m E și mi-a povestit și niște secrete ascunse. Am fost uimit când am auzit de la el, a spus că va arunca o vrajă pentru mine și voi vedea rezultatele în următoarele două zile. Am călătorit înapoi în SUA a doua zi Și l-am sunat când m-am întors acasă și mi-a spus că ocupă acele vrăji și că a cumpărat toate materialele necesare pentru vrăjile, a spus că voi vedea rezultate pozitive în următoarele două zile, și anume joi, prietenul meu ma sunat la Exact la ora 12:35 pe sâmbătă și scuze pentru tot ceea ce făcuse el, a spus că nu știa niciodată ce face și că comportamentul său brusc nu a fost intenționat și a promis că nu o va face din nou. A fost ca și cum visez când am auzit asta de la el și Când am terminat apelul, i-am sunat pe om și i-am spus că prietenul meu a sunat și Dromosun a spus că nu am văzut nimic încă, a spus că îmi voi reveni și în 3 zile și când a fost luni, mi-au sunat La locul meu de muncă pentru a relua biroul a doua zi, și a obține mai mult de promovare din biroul meu Mulțumiri tatălui în Africa tata vă mulțumesc foarte mult vă rog, dacă cineva are nevoie de un astfel de ajutor ar trebui să contacteze urgent acest om pentru că acesta este singurul mod pe care îl pot plăti și de a ajuta colegii forum prea. Acesta este e-mailul, dromosunhealinghome@gmail.com,

    RăspundețiȘtergere
  72. Numele meu este Claudia ;la inceputul lui iunie plec in state din Italia cu avionul si imi iau cu mine si batranica mea pisicuta(11 ani).Am cumparat biletele pentru amandoua, am si cusca,e totul ok insa imi e tare frica pentru ca nu stiu cum va reactiona( ea e destul de calma si am reusit sa o fac sa stea in cusca max 2 ore) , m-ati putea ajuta va rog cu sfaturi? Credeti ca va fi nevoie sa o sedez?Zborul este destul de lung si cu escala , evident. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna seara, sper din tot sufletul sa-mi raspunda cineva...sunt foarte nelamurita in legatura cu tipul de cusca necesar pt motanul meu. Voi calatori in iulie cu vueling iar pisicul va sta cu mine la bord. Imi este greu tare sa gasesc ceva care sa se incadreze in marimea ceruta dar mai mult decat atat nu inteleg ce tip de cusca vor. Geanta de transport? Acestea facute din material textil? Sau cusca din plastic sau metal...e prima oara cand merg un animal de companie si tare teama imi e ca o voi da in bara...

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna,vreau sa imi iau cu mine pisica in România din uk am citit cam tot ce trebuie facut înainte de plecare toate sunt Ok doar o curiozitate mai am pisicuța trebuie sa aibă o zgarda cu adresa in care plec?

    RăspundețiȘtergere
  75. Niciodată nu cred în vrăji până când am întâlnit un prieten de-al meu care mi-a spus totul despre DR.otutu care l-a adus pe fostul iubit, chiar și atunci când mi-a spus că nu am crezut pentru că eram Ea credea că dorește aceleași Vrăjitoare răi Adu-mi banii. Deși i-am dat șansa să-mi explic tot ce mi-a spus despre DR.otutu, i-am spus că sunt mulți escroci care vor să ne ia banii și nu voi fi niciodată o victimă chiar dacă logodnicul meu se presupune că se va căsători cu Ma în câteva luni Acum lasă-mă să aștept cu răbdare un alt tip, deși l-am iubit atât de mult. Mi-a spus că DR nu este o falsă care este reală și că a ajutat mulți oameni să-i ia pe cei dragi înapoi, atunci mă întreb cum funcționează această vrajă și care sunt cerințele pe care trebuie să le fac înainte de a putea să-mi arunc vrăjile dragostei ? Mi-a spus că ar trebui să o fac pe e-mail drotutuhealinghomehotmail.com și ar trebui să-i spun ce vreau. I-am trimis un e-mail și i-am spus că am nevoie de fostul meu tip înapoi, i-am spus că el a fost prietenul meu care ma condus la el, de ce mă îndoiesc de munca lui? El a spus că lucrarea lui este 100 sigură și garantează că nimeni nu a venit vreodată la templul său și rămâne același. M-am supărat la cuvintele pe care mi le-a spus și m-am gândit în mintea mea, deoarece dr. Arată toate lucrurile pe care le-am discutat mai devreme. El a spus înainte să pot începe în situația mea că trebuie să am încredere în el și să las alte vrăjitoare și să aștept cu răbdare pentru propria mea că dacă pot să spun că fac tot ce-mi voi lua înapoi în 72 de ore. Am spus bine și promit să lucrez cu tine singur, apoi mi-a dat un formular pentru a umple ceea ce am făcut și pentru a-l trimite cu pozele mele, precum și poze cu fostul meu iubit. Mi-a răspuns 30 de minute mai târziu și mi-a spus că zeii lui au nevoie de ceva pentru a-mi arunca vrăjitoria, iar problema mea este foarte ușoară dacă pot oferi aceste lucruri. Când îl întreb, cum pot să primesc aceste articole și cum pot să le trimit la el pentru casting vrăjitoria, mi-a spus că nu ar trebui să mă tem de asta, că există un vânzător de articole aici în propria sa țară Îngrijire pe care o pot obține Articolele pentru mine. Apoi îl întreb că va costa să cumpăr toate aceste articole? Mi-a spus ceea ce i-am trimis cu toată încrederea, o oră mai târziu mi-a sunat și mi-a spus că problema mea a fost rezolvată, așa că aș aștepta 72 de ore ca dragostea mea să mă întrebe după ce am făcut după cuvintele lui A fost cam 1800 în următoarea Trei zile, fostul meu a sunat la mine dacă sunt acasă, că vrea să mă vadă urgent. I-am spus să spună că totul era bine că a spus da, atunci i-am spus că poate veni, că bătrânul meu sa întors spre mine și a cerut iertare că știa ce-a venit peste el. Acum sunt atât de fericită pentru că mi-am recăpătat prietena înapoi și am planificat nunta noastră în curând, am sunat la dr și mi-a mulțumit foarte mult și l-am întrebat ce să facă pentru el ca apreciere, mi-a spus că ar trebui să uiți și să-mi ții banii Că nu pentru bani, ci pentru a ajuta oamenii care au nevoie de ajutor acolo, tot ce trebuie să fac este să dau mai multe mărturii despre asta, astfel încât oamenii care au nevoie de ea să mă ajute - de ce sunt aici astăzi pentru a da mărturia mea. Poate binele tău bun continuă să-l binecuvânteze și să-i dea mai multă prosperitate și înțelepciune vieții. Aceasta este adresa de e-mail DR drotutuhealinghomehotmail.com. De asemenea, îl puteți contacta prin numărul său de telefon 2349051417394

    RăspundețiȘtergere
  76. Buna..Foarte interesant ceea ce ai scris pentru ca si noi ne pregatim sa plecam cu catelul nostru in alta tara si cu avionul.Problema este insa ca minunatul nostru catelus nu are decat pasaport si nu are carnet de sanatate..Specific insa ca toate vaccinurile sunt trecute in pasaport.Intrebarea mea este am nevoie de carnet de sanatate? Am intrebat vet si o zis ca e oki doar k pasaportul dar nu vreau sa ma trezesc la aeropor k raman fara el..Ps: zborul va fi k blue air si ei specifica carnet de sanatate.Multumesc ptr rabdare si sper sa ma ajute cnv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Noua nu ni le-au verificat pe amnadoua. Iar daca vaccinurile necesare sunt trecute pe pasaport, teoretic ar fi ok. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu compania blue air sa ii intrebati. Dati un telefon la ei.

      Ștergere
  77. Bunaa tuturor. Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. O sa calatoresc cu Nini ( pisicuta mea) pe ruta Havana-Romania. Am escala in Munchen. Doresc sa stiu cum se efectueaza controlul vamal. Exista un veterinar care verifica atat animalutul cat si actele?? Exista o baza de date? Intreb deoarece mi-au cerut proba FAVN (analiza anticorpi). Insa testul anticorpilor l-am facut in februarie, iar conform normelor UE dupa 3 luni de la efectuarea acestuia poate calatori. Testul a iesit pozitiv insa am modificat cateva date pentru a pleca in aprilie cu ea din Cuba si as dori sa stiu cum se procedeaza la verificare. Daca verificarea se face stric pe actele primite este ok. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna
    Foarte util acest topic dar in același timp nu reușesc sa găsesc mai multe informații despre calatorile Trans atlantice .
    Am făcut rezervare și pentru Catelusa mea Bichon Maltez in cabina . Azi am căutat geanta inebuina peste tot exact dimensiune pe care mi le au dat cei de AIR Frace, nu am reușit sa găsesc cu exactitate ci 45x25x28. Ce pare aveți din experiența ? Și alte informați sfaturi ar fi utile
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  79. Salut Larisa , am citeva intrebari la tine , tu ai scris ca cusca ta era cu citiva centimeri , cu citi aproximativ , eu voi calatori cu Tarom si nu gasesc cusca pe standartele lor .

    RăspundețiȘtergere
  80. Salut Larisa , voi calatori cu pisicuta mea cu compania Tarom dar nu gasesc marimea potrivita pentru cusca , cusca ta cu citi cm aproximativ era mai mare ?

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS