...la fel cum este micuțul meu Azorel, o să îți spun dinainte cum stă treaba cu el, pe scurt, fix și la obiect. Nu că aș fi eu vreo expertă în educație canină, dar din ce am citit și din ce am conviețuit cu el în astea 7 luni, îți pot spune că:

Un yorkshire terrier, deși este un cățel mic, este dornic de aventură și foarte curajos. Își uită adesea locul și se crede mare, tare și puternic astfel că intră în belele. Latră foarte mult, invers proporțional cu dimensiunea sa de parcă ar fi cel mai puternic cățel din lume, dar îl poți învăța ușor să nu o facă. Nu de puține ori s-a trezit în toiul nopții lătrând. De lătrat pe stradă la oamenii pe lângă care trece, nu mai spun, e la ordinea zilei. Așa că fii atent la comportamentul lui și încearcă să i-l corectezi când este cazul, de preferință când e mic, până să își ia lumea în cap. Pentru că și-o va lua, te asigur! 

Un yorkshire terrier este foarte atașat de stăpân, foarte iubăreț și afectuos. Te pupă te linge, îți zâmbește, dacă vă puteți închipui cum vă poate zâmbi un câine, cu toți dinții la vedere. Nu pot să vă explic, trebuie să vedeți asta și vă veți îndrăgosti iremediabil de el. Are nevoie de multă afecțiune, așa că va cere adesea să fie luat în brațe, mângâiat sau băgat în seamă. Eu i-am acordat atenția cerută de fiecare dată. Numai când mă uit la ochișorii lui negri, mă topesc. 

Tocmai de aceea este bine să nu îl răsfeți prea tare pentru că va deveni neasculator și încăpățânat, așa cum este Azorel acum. Nu  i-am refuzat niciodată nimic, nu l-am pedepsit când a făcut ceva rău mai mult de 2 minute și l-am mângâiat în continuu. Astfel, este un răsfățat peste măsură care cerșește mereu, de la afecțiune până la mâncare. Deci, pedepsește-l când este cazul, imediat ce a făcut năzbâtia (NU cu bătaie!!!), ca să își învețe locul sau să știe că a greșit! Este inteligent și se poate dresa ușor, dar trebuie să fii foarte ferm și hotărât cu el, dar nu agresiv și dur. Un yorkshire terrier învață foarte repede dacă ai răbdare cu el, iar după fiecare lecție un biscuite e binevenit!

Limitează-i spațiul de desfășurare la o vârstă fragedă! Eu nu am făcut-o, așa că Azorel are voie peste tot în casă, mai mult decât atât, doarme în pat cu noi, pe perna mea, astfel încât noaptea ne împingem reciproc, dacă va puteți închipui, care să ia mai multă pernă și care nu. Nu mai vorbesc că dacă mă ridic în fund pentru câteva secunde, deja mi-a luat locul. Un yorkshire terrier trebuie să știe unde are voie și unde nu. 

Fii atent la sănătatea lui, un yorkshire terrier este un cățel destul de sensibil la boli. Ferește-l de frig și de ploaie. Nu îi da să mănânce nimic în afară de crochetele lui, chiar dacă el este pofticios la orice și va cere, întrucât, în general, vomită (exact acolo unde nu vrei să o facă!). Dă-i gumă specială pentru dinți, întrucât este predispus la tartru și carii. Fă-i deparazitare periodică, întrucât e genul care bagă în gură tot ce găsește și apoi face viermișori. Noi am avut probleme cu sănătatea lui doar când era mic, a fost răcit vreo lună de zile, lună în care a tușit, a strănutat și i-a curs nasul în continu. Nu vreau să vă zic cât au costat tratamentele în total!
 
Supraveghează-i activitățile, pentru că un yorkshire terrier roade orice, de la cabluri electrice, prize, tocuri de uși, pereți și până la papuci. E normal, vine de la gingii. Eventual cumpără-i ceva special de ros, ca să aibă obiectul muncii fără să distrugă casa. Se găsesc tot felul de oase în magazinele pentru animale.


Un yorkshire terrier este un cățel ideal pentru călătorii, nu trebuie să îți faci probleme dacă pleci de acasă. Multă lume m-a întrebat: "și dacă plecați în vacanță,ce faceți cu cățelul?" Cum ce facem? Merge cu noi.  Fiind un cățel de talie mică, se poate transporta ușor chiar dacă nu călătorești cu mașina personală. Aici la tren îi cuperi bilet și călătorește în cușcă sau în geantă, dar poți să-l scoți fără probleme și să îl ții în brațe, mie nu mi-a zis nimeni nimic. În avion e puțin mai complicat, dar nu imposibil, am povestit experiența AICI. În plus, adoră să călătorească, ați fi surprinși să vedeți cât de cuminte este și cum privește atent pe geam. Fiind mic ai voie cu el în multe locuri (am intrat în caldiri, castele, magazine, hoteluri) și nu te încurcă prea tare, dimpotrivă vacanța alături de el este mult mai frumoasă!  


Yorkshire terrier-ul este un cățel de origine britanică și până să devină animal de companie a fost folosit pentru a vâna șobolanii din mine și galerii subterane, instinct, care, se pare, că l-a păstrat până astăzi. Deci nu este indicat să deții, alături de el, animale mici sau rozătoare. S-ar putea să le pape!  

În concluzie, poartă-te cu el cu multă răbdare și grijă. Este inteligent și va înțelege dacă îi explici. Arată-i afecțiune și dragoste, că și el ți-o va întoarce garantat. Este un companion dulce foc cu care nu te vei plictisi niciodată și nici nu te vei simți singur. Te va însoți fidel oriunde și îți va umple sufletul de bucurie. 

Cu toate cele scrise mai sus, eu nu am aplicat regulile în întregime, ci doar parțial, dar fiecare își educa cățelul cum vrea. Eu am considerat că e mai bine să aibă temperamentul lui natural, dar desigur că unele lucuri sunt esențiale, cum ar fi să facă nevoile afaraă. Însă pentru restul, sincer, îl iubesc și îl vreau pe Azorel așa cum este el: cu o personalitate puternică, hotărâtă, ageră, încăpățânată și foarte vioaie. 

Azorel, micuțul meu yorkshire terrier, este cu adevărat cățelul cu care nu mă plictisesc niciodată. Credeți-mă pe cuvânt!

Citeste mai multe despre:

 
SHARE 65 comments

Add your comment

  1. Norocos catelus sa aiba o stapana atat de iubitoare si grijulie ca tine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai jucaus catel, dar dupa cum ai spus si tu, trebuie educat de mic, altfe... Ce mai face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai a crescut, si acum cea mai mare noutate este ca se urca pe masa cand nu suntem acasa si mananca sau rupe tot ce gaseste acolo :))

      Ștergere
  3. super adorabil eu am doar 10 ani dar mesajele transmise de la tine pt cititori miau ajuns la inima. Si eu o sa primesc unul in seara de craciun sa fie sanatos si sa va bucurati de el

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yorkshire terrier-ul este un catelus adorabil. Iti doresc sa il primesti de Craciun, sa-l stapanesti cu placere si sa te bucuri cu el si de el in fiecare zi :)

      Ștergere
    2. Eu nu stiu daca sa iau unul. Mersul afară dimineața, si mersul în vacanță e super greu. Mai ales că am 11 ani :)! Dacă totuși o să îmi iau un câine nu cred că voi lua un Yorkshire Terrier. Mi se pare prea dominant. Cred că voi alege un Cavalier King Charles spaniel

      Ștergere
  4. si al meu e rasfatat peste masura,pacat ca nu papa doar crochete,pe langa crochete punem carnita,branzica,doar asa papa dansul altfel strambam din nas iar cand luam masa cerseste mereu iar pe mami o cearta ca sa I dea si lui.
    e o bucurie,un animalut in casa iti mai ia din griji.
    sa fie sanatos,sa te bucuri de el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc frumos! asa este, este o bucurie un catelus!
      si al tau sa fie sanatos si sa te bucuri de el!

      Ștergere
  5. Am si eu un Yorkie de aprox. 5 luni, dar nu-l pot educa nicicum cu nevoile. Face orice pe unde apuca. Il scot afara zilnic (stau la casa) si abia asteapta sa intre din nou in casa sa-mi faca orice pe unde apuca. Are covorase absorbante, dar o data face pe ele si de 5 ori pe langa, am luat si spray pt. educare, dar ,,ca pe gard" cum se zice; in ritmul asta cred ca o sa-i caut alt stapan, ca pe mine ma dispera! Nu stiu ce sa mai fac cu el?!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 5 luni este inca mic. Eu zic sa mai ai rabdare. Cainele meu a invatat sa-si faca nevoile afara abia la 1 an.

      L-ati cumparat acum, direct la 5 luni?

      Noi de exemplu l-am cumprarat la 2 luni si imediat i-am pus un covoras absorbant. Desi la inceput facea mai mult pe langa, cu tipul s-a obisnuit la covoras. Cand facea in casa stergeam cu covorasul si-l puneam sa miroasa, inainte de a-l arunca, fara sa-l bat, doar certandu-l, ca sa stie ca acolo este locul de pipi. A invatat pana la urma si desi au mai fost cateva accidente, in principiu era ok, isi facea nevolile pe presul absorbant.

      Problema a intervenit cand a trebuit sa-l invat sa faca totusi afara. La inceput desi il scoteam regulat, inca mai facea si la covoras. Insa pana la urma a inceput sa faca numai afara.

      Totul este sa fie scos regulat, sa aiba un program bine stabilit, iar atunci cand poti sa-l tii mai mult.Eu de exemplu il scot de 2 ori pe zi, fara exceptie, dimineata in jur de 8 si seara in jur de 19. In weekend orele sunt un pic mai decalate, dar pastrand cam acelasi interval, iar atunci cand am timp il scot si dupa-amiaza pentru plimbari lungi.

      Ștergere
    2. bravo,i mi place.esti o persoana deosebita.pe scurt povestea mea.sunt pe o insula sin italia si am cunoscut un baiat italian..ne am mutat impreuna si suntem pina in ziua de azi..5 ani minunati...el avea un yorkshire terrier de 6 ani...pe nume bleak,inebunit dupa patronul sau..il astepta in garaj si salon pina se intorcea de la birou... era gelos de mine iar eu...nu am avut niciodata catei asa ca..nu aveam pasiune..in decursul anilor...calatorii,aventuri la mare,la munte,jocuri,rinjete si uitaturi rupe inimi...ne a facut sa l alintam si sa fie nelipsit in preajma noastra..trebuia sa lupt cu el pt o bucatica de pat..of,doamne,ce fericiti ne a facut..ce mare caracter..pina pe 30 martie 2014...s a abatut mare nenorocire...au infestat strazile cu bucati de salam si venin pt melci...bleack a inghitit...am fugit imediat la o clinica veterinara...au facut tot posibilul..injectii,perfuzii,apa cu sare ,carbon..a vomitat o cantitate imensa de otrava..efect soda caustica..a rezistat 12 ore..dupa miezul noptii..bleack ne a lasat pt totdeauna...a suferit ingrozitor..ore intregi de vomita singe si facea convulsii..moarte oribila...l am ingropat a doua zi..in gradina familiei..in cosuletul lui unde ai placea sa doarma..l am plins si il plingem inca..eu ,simteam ca inebunesc de durere..zilele treceau cu greu si mi am pierdut buna dispozitie..nu mai ieseam pe strazi..in parc...il vedeam pe bleack peste tot..la masa asteptam sa i dau portia...si nu era sa mi sara in brate...apoi...surpriza...a sosit.dupa 18 zile..prietenul meu a venit acasa cu un bot mic..de trei luni...cu ochii mari si putin speriat..era leit bleack in miniatura...i am imbratisat pe amindoi si am inceput sa plingem..acum am un baietel tot yorkshire terrier pe nume quiz...suntem bine ...citesc tot despre acesti micuti sa stiu cum sa procedez..i mi ocupa f mult timp dar merita.multumesc pt timpul acordat si mult succes celor pasionati de yorkshire si nu numai.o zi buna,larisa

      Ștergere
    3. Dumnezeule, m-a impresionat pana la lacrimi povestea ta :(. Imi pare nespus de rau si numai cand ma gandesc cum ar fi sa ma trezesc intr-o zi in aceeasi situatie...nici nu vreau sa ma gandesc.
      Multumesc ca ai imparatasit-o cu mine, cu noi aici pe blog, chiar daca este destul de dureroasa, astfel ca altii sa poate sa traga invataminte, desi astfel de situatii nu stiu cum ar putea fi evitate, pana la urma nu poti controla chiar tot ce inghite un catelus pe strada.
      Sa va traiasca noul yorkshire si sa va bucurati cu el si de el in continuare. Numai bine!

      Ștergere
    4. Ati rezolvat cumva cu catzelulM cu nevoile ca si eu am unul si e identic si m-ar interesa cum ati procedat.Multumesc.

      Ștergere
    5. cățelușii yorkie sunt tare deștepți! Dacă ii umpli casa cu absorbante :)) reușiți .. așa am făcut eu cu prietenul meu și s a invat, acum le am limitat la 4 in toată casa și pe ele face :)) are doar 4 luni, in vreo luna ne vom limita la 2

      Ștergere
  6. vreau sa imi iau si eu un yorkshire terrier. este adorabil. dar vreau sa stiu daca musca tare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat este de mic, nu stiu cum ar putea sa muste tare :))
      Iar apoi depinde cum il educi. Daca il inveti agresiv cu oamenii, da, probabil o sa incerce sa te muste si pe tine. Cainii sunt animale blande, noi ii educam adesea prost :D.

      Ștergere
  7. Am si eu un catel Yorkshire terrier pe care il adoram,da,cred ca acesta este adevarul,are doi ani si putin Ma impresionat povestea cu catelul care s a otravit,nu putem sa mi mai stapanesc plansul. In trecut nu prea agream animalutele intr un mod deosebit , dar cand m am simtit singura si am hotarat sa iau un catel , atasandu ma atat de mult de Axelushul meu ,cum ne place sa i spunem ,altfel de comportament,mila ,etc am fata de animalute.Este adorabil,nu ma satur sa l privesc,sa i vorbesc ,sa ma joc cu el,ne umple casa de bucurie,nu ai cum sa stai trist in preajma lui ! Asa ca,cei care vor avea o asemenea ,,jucarie vie'' cum imi place mie sa i spun ,cred ca vor avea tot timpul zambetul pe fata ! Sa ne traiasca si sa ne fie sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa iti traiasca Axelushul! Da, sunt adorabili. Asa-i ca acum nu-ti mai poti imagina casa si viata fara el?
      Si eu l-am luat initial tot pentru ca ma simteam singura, acum parca face parte din familie. Uneori ma gandesc sa mai imi iau unul :)

      Ștergere
  8. Hello, de unde imi pot lua si eu unul :(?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu stiu sa-ti zic exact... Vad ca locuiesti in Bucuresti, intereseaza-te/cauta pe internet o crescatorie (canisa) in oras, sau in apropiere. Poti cumpara si de la particulari. Eu locuiesc in Franta si l-am cumparat de aici, de la o crescatorie de langa orasul meu.

      Ștergere
  9. Buna. Am un yorkshier terrier toy. L-am cumparat acum 3 zile de la pet shop. Problema este ca are o alergie. Tuseste urat. Am fost la medic veterinar de 2 ori si a primit 2 vaccinuri.Medicul nu spune tocmai vesti bune si a zis ca nu stie daca se va face binesi daca nu sa -l duc inapoi la pet shop. Eu nu vreau nicicum. Il iubesc foarte multCe ziceti se va face bine cu tratamente? a-ti avut astfel de cazuri? s-a facut bine intr-un final?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Si catelul meu a avut o tuse urata in primele luni dupa ce l-am luat (tot dintr-un pet shop), dar nu era vorba de alergie, ci de o viroza. Am mers la veterinar imediat, i-au facut o injectie, ne-au dat si un tratament pentru acasa. Nu a dat semne de vindecare rapid, asa ca am mai mers si a doua oara la veterniar, i-a mai facut inca o injectie si ne-a mai dat un alt tratament pentru acasa. Usor usor s-a vindecat, dar a durat cam vreo luna, poate un pic mai mult.
      Ideea este ca acesti catelusi sunt foarte sensibili in primele luni, pana cand le facem toate vaccinurile si capata imunitate. De aceea, este de preferat ca in aceste prime luni sa nu fie scosi prea des afara la plimbare, tocmai pentru ca exista pericolul de a se imblonavi foarte repede.
      Daca nu esti multumit de veterinarul tau, sau ai dubii, cere parerea si altui doctor, poate nu este totusi o simpla alergie, ci o viroza care trebuie tratata atent, la cabinet, dar si acasa. De asemenea, intreaba-l pe medic si despre vaccinuri si ai grija ca animalutul tau sa le aibe pe toate la zi, intrucat sunt foarte importante pentru sanatatea lui.
      Daca mai ai intrebari scrie-mi.

      Ștergere
    2. Buna. Ms ptr raspuns. Cu tusea si-a mai revenit. Mai tuseste dar nu asa irat. Azi am fost la veterinar ptr ca reapira greu si zgomotos. I-au facut radiografie. Acolo s-a vazut ca are plamanii plini de secretii, i-au facut iar injectii( 17 pana acuma, de cand e racit). Acuma sper ca isi va reveni cat de curand si plamanii lui se vor curata.

      Ștergere
    3. Eu sunt Attila Hegyi. Nu stiu de ce apar cu anonim

      Ștergere
    4. Ma bucur in cazul asta. Trebuie sa ai rabdare si sa urmezi tratementele, poate ca se vindeca mai greu. Insanatosire grabnica pentru catelus!

      Ștergere
    5. Dar putea sa nu fie alergie eu am o cățelușa York terrieri și când se bucura mai tușește asa tare și vreo câteva secunde apoi se oprește.

      Ștergere
    6. Buna , nu disperați si eu am primit un korkshir terrier cu alergie si tuse de canisa . Cu tratament ( antibiotic ) se face bine in 2-3 luni . Daca vi se pare mult ca timp , asta e .... , dar se merita . Acum are 8 luni (L-am primit cand avea 2 luni cu tuse si cu alergie ) si este jucăria casei !

      Ștergere
  10. Cam cate kg avea catelusul tau la 5 luni? Si cate are acum si ce varsta? Sunt foarte curioasa cate kg va avea la maturitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum are 4 ani si 5 luni si are intre 4-5 kg.
      Din pacate nu-mi mai aduc aminte cat avea la 5 luni :(

      Ștergere
  11. Buna ziua! Larisa eu am 12 ani peste 22 de zile, imi doresc foarte mult un bichon maltez mini toy dar si un Yorkshire terrier mini yoy. Nu stiu cum sa il conving pe tatal meu sa imi cumpere unul dintre ei. Pe care mi-l recomanzi si daca ai vreo sugestie de cum sa il convin te rog sa ma ajuti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Patricia! Eu personal as alege un yorkshire terrier, de fapt asta am si facut acum aproape 5 ani cand a venit in familie Azorel, cainele nostru. Dar fireste asta este parerea mea personala, imi plac mai mult catelusii yorkshire decat bichonii pentru ca sunt mai vioi si mai temperamentali, nu miros urat si nu isi pierd parul.
      Insa pana la urma nu rasa este importanta, Patricia. Important este sa stii dinainte ca un caine, chiar si unul mic, implica responsabilitati mari (timp, spatiu, grija, atentie, etc) nu numai pentru tine, dar pentru intreaga familie, astfel ca este de preferat sa va luati unul doar daca sunteti convinsi cu totii ca le puteti face fata. Un caine nu este o "jucarie" pe care o pui de o parte cand te plictisesti de ea, ci o fiinta vie care necesita dragoste, afectiune, timp, bani, protectie si care va fi prezent in viata ta multi ani de acum incolo. Iti recomand sa citesti articolul acesta: http://www.blogul-larisei.com/2014/12/caine-mic-responsabilitati-mari.html
      si doar daca va simtiti pregatiti, tu si intreaga ta familie, sa va luati unul :)

      Ștergere
  12. Bună. Catelusul meu are deja 7 ani si oscilează cu greutatea de la 2,5 kg la 3,1 kg, în funcție de motanul pe care-l avem. Toate problemele legate de nevoi de rezolva odată cu trecerea timpului. Acum isi mai marchează teritoriul prin casă numai după ce motanul face vizite la dormitor. O problema apărută de un an si jumătate este ca a pierdut cinci dinti (4 sus si unul jos), dar ne amuză în continuare si isi face treaba de paznic al curții cu mult curaj. Mai mult este emblema familiei si motivul pentru care de multe ori ne întoarcem din drum sa verificăm dacă Ricky este în casă sau în curte. Sunt situații în care se piteste si ne provoacă panică. Perna mea e proprietatea lui, canapeaua asemenea. Musafirii trebuie sa-l mângâie si sa-l alinte altfel nu vor putea sta comozi, dar il iubim foarte mult! Suntem îngrijorați de faptul ca isi pierde dintii, dar il îngrijim în continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim ca ai impartasit experientele tale cu noi, Gilia :)! Cat despre dinti, ati intrebat medicul veterinar care ar putea fi cauza?

      Ștergere
  13. Fetelor,tot vorbiti despre aceea ca ei isi mai marcheaza locul Din cind in cind. ..sau ca greu se învață să facă în litiera. Cum va descurcați atunci cu mirosurile urite de pipi? Noi saptamina asta mergem sa cumpărăm un yorkie, dar frica mea cea mare e sa nam miros în casă. Am și o fetița de 2 anișori, dar în casă niciodată nu mi-a mirosit a pipi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catelul meu a facut in casa doar o scurta perioada, cand era mic. Usor usor l-am scos afara regulat, dimineata si seara, uneori si la pranz, atunci cand imi permitea programul. Asta este cheia de fapt: sa ii faci un program de scos afara pe care sa il respecti pe cat se poate zi de zi si ai sa vezi ca nu vor mai fi probleme. Cainele nu este ca pisica, nu face la litiera trebuie scos afara atat pentru plimbat cat si pentru nevoi. Fireste ca nu tuturor ne permite programul, dar daca te stii o persoana mai ocupata ca sa il scoti zilnic de mai multe ori, atunci e mai bine sa nu iti iei unul.

      Ștergere
  14. Fetelor,tot vorbiti despre aceea ca ei isi mai marcheaza locul Din cind in cind. ..sau ca greu se învață să facă în litiera. Cum va descurcați atunci cu mirosurile urite de pipi? Noi saptamina asta mergem sa cumpărăm un yorkie, dar frica mea cea mare e sa nam miros în casă. Am și o fetița de 2 anișori, dar în casă niciodată nu mi-a mirosit a pipi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,de la ce varsta este indicat sa il scoti afara? Si la cat timp ii pot face baita? Multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie doctorul veterinar mi-a recomandat sa incep sa-l scot dupa ce are toate vaccinurile facute, lucru care s-a intamplat undeva pe la 4 luni. Despre baita nu mi-a mentionat nimic.

      Ștergere
  16. Buna ziua,acum o saptamana am cumparat si eu o catelusa yorkie combinata cu mison.Am avut probleme cu ea pt ca cei care mi-au vandut-o au trecut-o prea repede de la lapte la pastilute,asadar a facut o gastrita.Acum e ok,pe 18 a facut 3 luni,dupa amiaza avem vizita la dr pt vaccin.Dar cu pipilica e je,spal zilnic lenjerii,covoare....sa nu miroase a pipi.Are o cutiuta in baie,cu hartie,dar cum face f des....nu mai ajung cu ea tot timpul la baie.Am citit aici de covorase absorbante,am sa caut,sunt in Spania,as vrea mai multe amanunte despre imentatie,ca de cand si-a revenit e numai in bucatarie dupa mirosuri😄Pastilute nu vrea,i-am dat carnita fiarta de pui,vaca,chiar si conserva de peste,azi pilaf cu carnita pui,supici...omleta o data la saptamana.Nu stiu daca procedez corect,dar altceva nu vrea,branzeturi are voie,macar sa aiba calciu necesar.O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Viorica,
      Referitor la nevoi, covorasele absorbante se gasesc de regula la magazinele cu produse pentru animale. Insa ele sunt recomandate atunci cand catelul este mic, pana ce il inveti sa-si faca nevoile afara. Dupa ce ii faci vaccinurile poti incepe sa o scoti afara regulat, zilnic, cel putin de doua ori, dimineata si seara pentru plimbare si nevoi. Or sa mai fie accidente in casa, si noi am mai avut probleme, insa in timp vei vedea ca vor fi din ce in ce mai rare.

      Cat despre alimentatie, din cate mi-a explicat veterinarul si m-am mai documentat, nu este recomandat sa ii dam cainelui, mai ales unuia mic cum este un yorkshire, alimentele pe care le consumam noi, pentru stomacelul lor sunt prea grele, iar in timp ar putea duce la obezitate, cresterea colesterolului, probleme cu stomacul si chiar moarte timpurie. Poate ca un pic de carnita fiarta nu ii face rau, dar oua, conserve de peste sau branza (mai ales daca este sarata) nu iti recomand. Cainele nu trebuie sa consume sare si zahar. Eu personal cainelui meu ii dau mancare pentru caini. Sunt atat de multe sortimente pe piata, moi, tari, cu carne, cu legume, etc astfel ca trebuie sa incerci mai multe pana ce gasesti unele care sa ii placa. Si chiar si atunci, in timp, poti sa le mai schimbi, sa diversifici. Daca nu ii mai dai mancare gatita, ai sa vezi ca o sa inceapa sa se obisnuiasca cu bobitele si o sa le manance cand i se face foame. Bobitele su toti nutientii necesari, sunt si pe categorii de varste poti lua unele pentru varsta ei. Iar lucrul acesta trebuie sa il faci acum cat este mica, mai tarziu o sa fie foarte greu sa o dezobisnuiesti de mancarea voastra. Iar ca sa fii mai sigura, cere si parerea unui veterinar.

      Ștergere
  17. Am si eu un yorkisor si il iubesc ca pe ochii din cap.Desi este cam obraznicut el este micutul meu nepretuit. Nu l-as da pentru nimic in lume. Un catelus este o adevarata bucurie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, ai dreptate, un catelus este o adevarata bucurie.

      Ștergere
  18. Bună seara! Un exemplu: am o prietena care are un yourkshire toy și îl tine în casa de când este mic....acum are 3 4 ani. Face numai la covoraș. Este vreo problema? Și eu as vrea unul dar nu as avea posibilitatea sa l scot mereu

    RăspundețiȘtergere
  19. Pot să îți pun o întrebare?Cum ți-ai dresat câinele să facă pe pampers sau afară?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu multa rabdare :)). nu l-am dresat, la covoras a mers aproape singur, dar atunci cand erau mici accidente si facea pe langa, stergeam cu covorasul absorbant, apoi il puneam langa el si ii dadeam sa miroasa. fara sa il cert sau sa il bat desigur. ca sa faca afara am inceput sa il scot regulat, mai ales dimineata. cum ma trezeam ma imbracam repede si ieseam afara, pana sa apuce el sa faca pe covoras. a durat ceva pana s-a obisnuit complet, dar cu rabdare se rezolva. daca stai la curte e mai usor, ii deschizi usa, eu pe vremea aceea stateam la bloc.

      Ștergere
  20. Avem un cățel torkshire toy de 10 săptămâni,l-am cumpărat de 5 zile ei încercăm sa île învățăm pe absorbant sa facă dar este foarte obraznica și neascultătoare.O punem pe absorbant,ea placa anume de lângă noi și face în altă parte cu toate ca o ținem și stam cu ea sa facă 10 minute sau mai mult.Tinand-o pe absorbant se enervează și începe sa ne muște cu gurita. Este normal asa ceva?O alta problema ar fi ca ne musca de picioare de degete de papucii de casa.Dâm cu ziarul de podea și de perete dar nu are nicio treaba și din contra se invercsuneaza mai tare.Te rog sa ne dai niște sfaturi în privința asta.Mulțumesc,Alexia.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua,ma numesc Cristina si locuiesc in Grecia acum 13 ani mi-am cumparat primul catelus yorki de gen feminin ,s-a obisnuit foarte repede cu oamenii ,cu iesitul afara singura ei problema era singuratatea .Pt ca si eu si sotul meu trebuia sa mergem la servici de cate ori ramanea singura urla si vomita intruna .Vazand lucrul acesta ne-am hotarat sa mai luam un catelus ca sa nu mai fie singura .am plecat pt 10 zile in Budapesta si de acolo am cumparat un baietel tot yorkshire.cand l-am cumparat avea 2 luni un caracter deosebit dar cu nenumarate probleme de sanatate .familia de la care l-am cumparat aveau 26 de caini se ocupau cu concursuri de frumusete de inteligenta etc.pe catelusum meu proprietarul lui i-a facut ceva la organele genitate ca pe viitor sa nu poata avea copii .cum v-am mai spus era doar doua luni si can este mic nu poti sa-ti dai seama daca e sanatos sau nu .Acum are 12 ani si am trecut peste:otita ,probleme dentare,probleme cu coloana vertebrala,epilepsie,chist la vezica urinara si in sfarsit probleme cu inima pt care la ora actuala ia pastile pana la sfarsitul vietii ,catelusa are bronho-pneumonie de 4 luni ia pastile si 2feluri de siropuri dar problema este ca de la catelusa am avut parte timp de 8 ani de fiul ei care era bucuria si fericirea casei pana acum 12 zile .Intr-o dimineata se trezeste si nu vrea sa manance apoi a inceput sa vomite si sa-mi faca diaree ,a doua zi am mers cu el la doctor ,i-a facut cateva anilize si ne--a spus ca are insuficienta renala .Am plecat imediat in salonic la un spital particular unde am avut-o internata si pe mama lui .8 zile a fost tinut in perfuzii si ai facea mereu analize .rezultatele analizelor erau f rele de la o zi la alta nu manca nimic,nu-si mai putea tine nici capsorul ridicat vestea proasta a venit dupa opt zile cand ne-a spus ca boala este cronica si nu mai sant sperante de vindecare nu îi mai functiona nici un rinichi si spunindu-ne ca cel mai bine ete sa-i facem o injectie si sa-l lasam sa se odihneasca .a fost cea mai nenorocita veste pe care am primit-o in viata noastra cu regret si multa durere am acceptat sa-adoarma ,in ziua urmatoare am mers si l-am adus acasa l-am ingropat in gradina sub fereastra dormitorului unde fugea de cate ori simtea nevoia de odihna .Nu va puteti inchipui cat de mult ne lipseste ,de cate ori vb de el si ne uitam la fotografii ne uscam de durere lacrimile nu ni le mai putem controla,este f dureros .aveti mare grija cainele meu pana in ultimile 12 zile de viata nu mi-a dat nici un semn ca ar putea fi bolnav .De la maicasa sau de la celalalt ne-faceam griji ca or sa se duca avand varste inaintate si fiind amaindoi sub tratament si Dzeu ni la luat pe cel mai mic primul .aveti grija de catelusi si prima data cand observati ca ceva nu e in regula mergeti cu el la doctor si sa le faceti analize preventive ,nu strica .pt ca din moment ce ai pierdeti suferinta e mare si nelimitata .Va doresc sanatate si catelusilor vostrii o viata lunga fara probleme de sanatate sa va bucurati de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :((( M-a intristat povestea ta... Dar ma bucur ca ai impartasit-o cu noi, este plina de invataminte. Asa este, e mai bine sa previi decat sa tratezi chiar si cand este vorba de prietenii nostri patrupezi. Multa sanatate si toate cele bune!

      Ștergere
  22. Tu cum ai făcut cu banii ...Am văzut ca sunt cam scumpi...și nu as vrea sa îl iau din Pet shop!:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la un magazin de animale l-am luat si eu... Da, sunt scumpi intr-adevar, dar ne-am dorit si am facut un efort.

      Ștergere
  23. Buna! Imi poti spune te rog ce varsta avea catelusul in a doua poza? Multumeesc!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Este un catel adorabil si am decis sa imi iau duminica aceasta si eu unul! De cand sunt mica vreau unul!!

    RăspundețiȘtergere
  25. As dori sa cumparam si noi un catel yorkterier pentru copii , imi spuneti va rog unde as putea apela sa fie sigur ca e rasa pura si nu imperecheati parinti cu pui? Am auzit si variante de genul asta.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna !
    Eu as dori sa imi cumpar un Yorkshiere terrier, stau la apartament si am doi vecini care nu prea suporta animalele si am o pisica, imi recomanzi acest caine, daca nu tu ce mi-ai recomanda ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, In principiu nu este o mare problema ca stai la apartament, yorkshire este un caine mic, nu are nevoie de mult spatiu. Totul este sa ai timp pentru el si sa il scoti afara d cel putin doua ori pe zi, macar dimineata si seara, fara graba, sa se plimbe putin si sa-si faca nevoile. Si noi am stat la apartament in primii ani. Il scoteam dimineata si seara la plimbare, uneori si in timpul zilei daca aveam timp, ori mai mult in weekend. Cat despre pisica, al nostru uraste pisicile, insa cred ca daca tu il obisnuiesti de mic cu ea, va fi ok.

      Ștergere
  27. eu mi am luat un yorki de 5 luni jumate,dar va pot spune .daca stiam ca este asa de nebunatic ca rasa imi luam de mult timp.pot sa fiu cat de suparat sau nervos,cand ii vad moaca pur si simplu imi vine sa musc din el ca mi e de drag.cu nevoile fiziologice nu mi a fost greu.i am cumparat pres absorbant.a inceput sa faca pe langa.i am dat cu presul absorbant de vreocateva ori pe la botic si s a invatat sa faca pe acest pres.il scot cam de 3 ori pe zi afara.prima data a invatat ca faca"caca"afara si in ultimul timp face si "pipi" afara, cu toate ca pe timp de noapte are presul absorbant in caz de.am observat ca in ultimul timp acest pres este imaculat fara nici o pata.

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna! Și eu am o catelusa de yorkie, e tare draguta și jucăușa are 4 luni și 800 de grame ! Foarte mica, a fost răcita și a mea cu strănutat și avea nasul înfundat.. am fost cu ea la urgente la Cluj si avea pneumonie! Încă este pe tratament ... 5 zile mai am, dar deja nu mai strănută ! Sunt F sensibili.. curent etc.. am o singura problema cu ea:)) dacă o pun și in fata blocului sau in curtea de acasa nu se misca ii este foarte frica ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  29. Baietelul nostru are 8 luni, dar ce ma deranjeaza, atunci cand plecam de acasa cu masina si facem si plimbari nu vrea sa manance, eventual putina apa bea.
    Ce sfat imi dai Larisa ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pararea mea este sa îl lăsați, o sa mănânce când ii va fi foame, nu trebuie forțat. Azorel in primul an avea rau de mașina. Poate de aceea nu are pofta de mâncare...

      Ștergere
  30. Răspunsuri
    1. Noua veterinarul ne-a zis sa nu-i dam altceva decât mâncare pt căței, bobițe sau conserve.

      Ștergere
  31. Ce as putea sa fac sa asi tina urechile an sus?

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS