Ce imi place in Franta

in , , by Larisa, august 31, 2012
Si uite asa, m-am hotarat sa scriu un articol despre ce imi place si ce nu imi place aici in Franta, dupa un an de domiciliu fortat. Glumesc... nu a fost fortat, v-am povestit doar AICI cum s-a intamplat, ca sa ne intelegem.  Pentru ca ca una este sa vezi Franta ca turist timp de o saptmana si alta este sa locuiesti efectiv in ea, sa traiesti si sa te adaptezi printre francezi. 


Am mai scris un articol asemanator dupa primele trei luni de locuit aici, toamna trecuta. Citindu-l pe acela  si comparand cu ce vreau astazi sa scriu imi dau seama ca... lucrurile s-au schimbat putin. S-au schimbat in seansul ca, atunci, la inceput, vedeam doar partile bune si frumoase, pe care le vede in general orice turist, pentru ca nu lovisem inca de cele rele. Nu ma integrasem inca in societatea de aici, iar creierul meu nu constientiza inca mai mult schimbarea. Intre timp lucrurile sau mai modificat si asta e normal, ar fi fost culmea sa ramana la fel. Inca mai sunt de acord cu acele 10 lucruri scrise anul trecut, insa pe langa ele au mai aparut altele, ceva mai complexe, decat simple obiective turistice, tarte sau vinuri si fireste, au aparut si lucrurile care imi displac. Pentru ca nicaieri viata nu este roz, e asa cum este, cu bune sau cu rele. Iar pentru ca m-am lungit cam mult varsandu-mi of-ul aici pe blog, am impartit articolul in doua ca sa nu plictisesc pe nimeni.

Dar sa incep cu partea plina a paharaului, ca asa este frumos si o sa rezum in cateva randuri ce imi place mie aici in Franta, acum dupa un an, de ce nu-mi pare rau ca am plecat din Romania si de ce nu as vrea sa ma intorc. Alors...

In primul rand imi place sa traiesc intr-o tara civilizata, cu oameni civilizati. Si Franta este o tara civilizata, comparativ cu Romania si cu alte tari. Sunt convinsa ca din punctul asta de vedere este la fel de bine, poate chiar mai bine, sa traiesti si in alte locuri, poate si mai civilizate, ca Germania, Suedia, Norvegia, dar nu imi pot da cu parerea ca n-am trait acolo. Multi zic ca "Dom'le, daca ai bani traiesti si in Romania bine"....Hmmm eu nu prea sunt de aceeasi parere... Nu e vorba doar de nivelul de trai, de cat castigi si de cate iti permiti sa cumperi sau sa realizezi, cat este vorba si de gradul de civilizatie, de mentalitatea oamenilor, de felul cum se comporta, de educatie, de lucrurile care se intampla si care continua sa se intample in jurul tau, indiferent daca ai bani si traiesti intr-o vila luxoasa sau nu. Fireste, le poti ignora.... dar totusi parca uneori nu-mi iese. Imi place ca aici, atunci cand ma urc in lift la mine in bloc nu citesc un intreg dictionar de cuvinte obscene, desi nu locuiesc intr-un ansamblu rezidential, ci intr-un bloc obisnuit, pe o strada umila, intr-un oras de care multi nici n-au auzit. Imi place ca trenul vine si pleca la ora stabilita, ca nimeni nu fura bucati din calea ferata sa o vanda la fier vechi, sau ca, desi sambata seara toata lumea chefuieste afara, duminica la prima ora strada este luna de curatenie. Nimeni nu ma impinge, nu urla si nu se inghesuie, iar omul din spatele meu ma asteapta sa-mi parchez masina fara sa claxoneze disperat, sa isi bage sau sa isi scoata. Nimeni nu intra intr-o banca sa urle si sa-l injure pe director sau pe angajat, toata lumea stie sa foloseasca si foloseste un card bancar indiferent de varsta,  nu stau la coada sa platesc intretinerea, iar daca dau drumul la TV nu vad prostitutie in direct cu expozitii de sani goi si de prostie si parca nici pe strada nu vad atatea fite si funduri care ies din pantaloni. Nu sunt eu cine stie ce conservatoare, dar imi place decenta si bunul simt. Oare cand voi vedea toate astea si in Romania?!

Bun, apoi imi place sa traiesc intr-o tara dezvoltata din punct de vedere econimic. Eu nu zic ca Romania nu este o tara frumoasa, este, are munti, delta, sate pitoresti si este tara in care m-am nascut si care m-a format ca om. Insa toate astea nu le consider suficiente. Cand zic ca imi place sau nu o tara, nu ma refer la ea doar din punct de vedere turistic, ci economic si social de asemenea. Cu ce ma incalzeste pe mine sa am munti inalti si castele minunate, daca salariul care-l castig abia imi permite sa-mi platesc chiria, da'pai sa mai merg sa ma plimb, sau daca si mai rau, mor pe drum pentru ca unu' a depasit pe linia continua si a intrat in mine, pentru ca nu exista autostrada, iar permisul il ia orice tampit care nici macar nu stie sa citeasca?!  Si uite asa prefer sa traiesc intr-o tara straina, departe, pentru ca si daca castig un salariu minim pe economie, ei bine si asta e calculat astfel incat sa-mi platesc chiria, utilitatile, sa mananc, sa imi iau o haina si sa mai si beau un pahar in oras, iar daca economisesc putin mai plec si intr-o vacanta la sfarsit de an. Iar daca patronul ma da afara, am o alocatie de somaj rezonabila, care imi permite sa traiesc decent pana imi gasesc alt job. Im plus, daca maine raman gravida nu tre' sa-mi fac probleme ca arde maternitatea cu copilul meu in ea si nici calcule cu cata spaga tre' sa-i bag la buzunar doctorului, anestezistului si asistentei, ca sa ma bage in seama, in conditiile in care, din salariul meu lunar,  se vireaza niste bani buni catre sistemul de sanatate. Ei bine, toate treburile astea si multe altele, fac pentru mine o tara "frumoasa" sau nu. 

Podul Alexandru III- Paris

Si dupa ce toate cele de ai sus au fost bifate, da, recunosc, imi place si ca Franta este o tara frumoasa din punct de vedere turistic. Mi se pare pe buna dreptate o tara extraordinara: are tot ce vrei, munti inalti, litoral minunat, oarse superbe, sate traditionale, mancaruri gustoase, vinuri rafinate.. Nu zic ca Romania nu e frumoasa, din puncul asta de vedere, dar nu este suficient, dupa parerea mea. Avem cu ce ne lauda si vom avea si mai mult cand vom invata sa facem turism ca altii si se vor schimba si la noi punctele mentionate mai sus... ca vorba aia, degeaba avem peisaje si cultura, daca luam turistii de cum coboara din avion, ii omoram si ii aruncam pe camp sau daca conationalu' fura calea ferata. Acum fratilor, pe bune....cum este posibil sa se intample asa ceva intr-o tara europeana?!  

Sincera sa fiu imi pare rau ca simt asta. Imi pare rau ca prefer o tara straina, in defavoarea tarii in care m-am nascut, dar asta este situatia. Asta este adevarul. Imi pare rau ca tara mea nu este ca asta adoptiva. Imi pare rau cand aud mai multe lucruri nasoale despre Romania, decat lucruri bune. Un alt adevar este ca, na, nu putem pleca toti din Romania unde vedem cu ochii pentru motivele de mai sus. Nici eu poate n-as fi plecat, dar asa a fost sa fie si pentru ca a fost sa fie asa, acum privesc lucrurile cum le privesc acum. Sper ca lucrurile sa se schimbe si in Romania si asta ar trebui sa inceapa de la mentalitatea oamenilor, dupa parerea mea. Bun, sa nu intram asadar in polemici.. Dar ce credeti ca totul este roz aici? Desigur ca nu.... Mai sus sunt partile bune, stati sa le vedeti si pe cele rele ca sunt si d'alea... Nicaieri nu este perfect. Pana atunci va doresc o zi minunata! 

Voi ce pareri aveti? 
Nu ma supar daca nu sunteti de acord cu mine :)) fiecare cu opiniile lui ;)
SHARE 59 comments

Add your comment

  1. eu astept partile rele :))))
    probleme sunt peste tot si daca poti sa iti inchipui si aici au furat calea ferata acu vreo luna, in sud, nu stiu daca de-ai lor, de-ai nostri sau de-ai altora. apoi stabila economic...comparata cu Romania, da, e stabila dar nu pentru mult timp, parerea mea. oricum cit de rau ar fi ca la noi nu va fi niciodata aici. dar vor fi nevoiti sa faca modificari - nu oiti in an de criza 2012 sa stai cu 1 din 4 angajati la stat, cu 35 de ore de munca pe saptamana, cu pauze lungi si dese, cu taxe pentru patroni pina la cer (de aia multi se delocalizeaza, dar si pentru ca francezii se adapteaza greu la schimbari)
    apoi eu cred ca in situatia de acum sunt unele tari care trag (spania e una dintre ele, romania la fel, chiar daca e si vina ei) si altele care huzuresc, si e cazul frantei. cred ca e cazul sa se treazeasca francezii si sa-si dea seama ca nu stau pe roze deloc si ca nu mai sunt demult imperiul de altada. trazeirea va fi nasoala :) dar, asa cum zici tu, spaga la medic nu dai, chiar daca si aici as avea eu citeva de zis, nu-ti rupi masina in drum, salariul iti permite sa traiesti decent. gata, ca m-a luat valul :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vin si alea rele in articolul urmator :)))
      Sunt de acord cu ce spui tu sa stii. Eu am incercat sa ma limitez la mine personal, la lucrurile simple si banale, alea de bun simt, de care ma lovesc in fiecare zi in viata de aici comparata la viata care o aveam in Bucuresti. Clar si Franta are multe probleme economice, dar referindu-ne la cetateanu' obisnuit, e mult mai bine aici si ai sanse mai multe sa relizezi ceva decat in propria ta tara...din pacate. Apoi nici francezuului nu-i prea place sa munceasca, sunt atatia si aici care traiesc din alocatiile statului si trag economia in jos, iar ala care munceste, vorba ta o face cu pauze lungi si dese cu putine ore pe saptamana etc etc etc

      Ștergere
    2. a nu, deci nu ma porni cu francezii. deci eu uneori ma intreb cum mai merge tara asta. pe bune. sper numai ca n-or fi toti ca-n sud. iar de sistemul lor social...e prea de tot. mi se pare nomal ca o tara civilizata sa nu-si lase cetatenii sa moara de foame sau pe strada,dar nici sa-i tina pe ajutoare sociale din a 5-a generatie, nu-i normal. peste 50% din banii lor sunt papati de sistemul social.
      Dar exact cum zici, pe tine ca cetatean nu te afecteaza. Inca :)
      Minnie cred ca Olanda e alta mancare de peste, sunt altfel ca oamnei si probabil ca asta se vede si in viata de zi cu zi.Si da, acasa e acolo unde ti-e bine:)

      Ștergere
    3. Acum sunt si multi imigranti aici, si nu ma refer la romani, care nu sunt asa multi ci mai de graba la aia care au venit din fostele colonii ale Frantei, ca Maroc, Algeria...etc. De exemplu am niste colegi la cursul de franceza spanioli, care mi-au spus clar ca prefera sa stea aici ca ajutoarele sociale sunt foarte ok, adica ei traiesc bine mersi pe spatele celor care muncesc...Sunt de acord cu tine, nici sa lasi oamenii sa moara de foame, dar nici sa tii in carca atatia care profita de stat....

      Ștergere
    4. sa stii ca nu imigrantii sunt problema. ci francezii. iar cu fostele colonii...cand ai avut nevoie au fost buni, si acum la fel daca vor forta de munca s buni imigrantii. daca omu a contibuit sau a amuncit sa-i dam ce-i al lui. daca nu...la munca nene
      de fapt asta e alta priblema a lor, dau bani si atat, nu incurajeaza munca, nu te obliga sa misti ceva, poti sta bine mersi toata viata in casa si pe banii statului (si ca francez si ca imigrant)

      Ștergere
    5. Si multi exact asta fac...stau acasa si profita...cunosc o multime pe aici :))

      Ștergere
    6. Si nu numai ca profita pentru a-si asigura cele necesare zilnice, dar se si separa de familie, se muta in chirie si statul plateste. Am intalnit anul acesta cand am fost in Franta tineri de 18-20 de ani care dupa 8 clase nu au mai mers la scoala sau au facut "un formation" si lucreaza ca voluntar (da, voluntariatul in Franta se plateste cu 500 de euro/luna si se numeste "service civique", benevolul munceste gratuit), dar ei doresc independenta si s-au mutat in chirie singuri...si cine plateste ? statul, adica cetatenii care muncesc...
      Si al doilea lucru care nu imi place la natiunea franceza este faptul ca majoritatea petrec prea putin timp cu familia...cand e mic are "nounou" grija de copil,sta doar vreo 10 ani cu familia ca apoi se muta in chirie , ca dee e major si vrea independenta. Intr-adevar exista si exceptii.
      In rest ador limba franceza si Franta si in ultimii 5 ani , din intamplare sau nu am ajuns pe plaiurile frantuzesti.

      Ștergere
    7. Da, am observat si eu tendinta asta a lor. Cu treaba asta nici eu nu sunt de acord, independenta pe banii statului. Ok, vrei sa fii liber, sa fii, dar pe banii tai...Insa atat timp cat sistemul social permite, oamenii trag cat pot...fireste pe spatele celor care muncesc.

      Ștergere
    8. tâm."Cái này là một quả mồi lửa tinh tinh, có thể khu hàn . Khiến cho ngươi không tại rét lạnh, theo ta tiến vào."

      Tiêu Viêm tiếp nhận mồi lửa tinh tinh, đeo tại trên lưng, lập tức, chung quanh thân thể không hề rét lạnh, ngược lại rời đi tí ti nhiệt lưu."Đi thôi, theo ta đến ta chỗ ở một tục." Tiêu dongtam
      game mu
      http://nhatroso.net/
      http://nhatroso.com/
      nhac san cuc manh
      tư vấn luật qua điện thoại
      dịch vụ thành lập công ty trọn gói
      văn phòng luật
      tổng đài tư vấn pháp luật
      thành lập công ty
      http://we-cooking.com/
      chém gió
      trung tâm ngoại ngữViễn phất phất tay, cười ha hả nói.

      Tiêu Viêm đến cũng không sĩ diện cãi láo, nói một tiếng cám ơn, liền theo Tiêu Viễn hướng trong cốc ở chỗ sâu trong bước đi.

      Ước chừng một thời gian uống cạn chun trà đi qua. Tiêu Viêm theo Tiêu Viễn đi tới một cái thật lớn hiểu rõ Băng Phong.

      Tiêu Viễn đứng tại nơi này. Theo nạp linh trong giới chỉ lấy ra một cái ước chừng lòng

      Ștergere
  2. Nee.... nu ai spus aproape de loc partile rele! Tu faci comparatie cu Romania? Pai desigur este incomparabil dar adevaratele probleme ale Frantei sunt altele si eu alea credeam ca le voi citi! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partile rele le-am pastrat pentru un articol viitor, nu voiam sa ma lungesc prea tare :)).
      Da, eu m-am referit la mine personal, cum ziceam mai sus si la chestiile simple de care ma lovesc zi de zi, clar la nivel economic si Franta are problemele ei pe care le stim (sau nu) cu totii. Compar cu Romania, pentru ca in alta tara nu am trait, ca sa-mi dau cu parerea, sunt convinsa ca in altele este si mai bine si apoi, am mai auzit pe altii zicand ca oricat ar fi de rau e mai bine in tara ta...Fireste fiecare are opiniile lui, insa eu nu gandesc ca ei...

      Ștergere
    2. Fie painea cat de rea tot mai bine-n tara mea, adica Olanda :))
      Pai nu e tara mea? Nu stau aici de peste 20 de ani? Nu ma primit cu brate deschise si ma învatat democratie? Cred ca asa gandesti si tu, nu?

      Ștergere
    3. Asa-i... pentru tine Olanda este ca si tara ta dupa 20 de ani, e normal,...pentru mine dupa un an Franta nu este chiar tara mea, dar nici pe Romania parca n-o simt..ma simt de fapt prinsa undeva la mijloc, asta este problema mea de fapt :)) Sotul meu, roman fiind, locuieste aici de 10 ani, pentru el acum e putin diferit...aproape ca in cazul tau :p

      Ștergere
  3. am scapat de meltenii don Romania, de jeg, de nesimtiti, numiti voi...ca sunt destule, ca mi-a ajuns....

    n-am sperat ca-n SUA e paradisul pe pamant, aveam parerea mea despre tara asta si eram convinsa ca n-o sa rumeg America asa usor...
    nu m-am inselat! SUA e tara iluziilor! esti sclav, fara discutie! iar criza aici a facut si face ravagii! cand am inchiriat apartamentul am depus 650$ ptr nush ce fel de depozit, (ne-au cerut referinte, dovezi ca lucram, dovezi ca avem acte in regula + multe alte tampenii) cand am plecat din apartament ne-au trimis scrisoare ca din banii aia nu mai primim decat 242$, fara nicio alta explicatie, in conditiile in care noi am lasat apartamentul luna! ptr pisica plateam 10$/luna!!!!
    la hotelurile "pet friendly" platim intre 50, 25, 15 ori 10$ (pe zi ori pe saptamana in functie de hotel); taxele te omoara lent si sigur, ca ca castigi cat de cat bine trebuie sa muncesti peste 60 de ore pe saptamana; americanii nu te vad ca o persoana, te vad doar ca un consumator; de sistemul de sanatate nu vorbesc, ca e mult; va spun doar ca e jale, nu dai spaga dar fereasca sfantu' sa ai probleme ca mori cu zile, atat e de scump!
    mancarea te rupe, oriunde te duci ti se cere nr de telefon, si te trezesti asaltat de reclame robotizate, chestie de care n-ai cum sa scapi...
    am inteles ca sunt si multi asistati sociali; salariu mediu e undeva la 2000 si ceva de dolari/luna; bani care nu-ti ajung ptr chirie, utilitati si alte alea...
    e mizerie si aici, si foarte multa saracie, ingrozitor de multi saraci; dar sunt puturosi pan' la stele si inapoi; imigrantii nu-s ajutati de stat deloc, nu intereseaza pe nimeni daca te-ai intregat sau nu; ori daca vorbesti engleza ori ba...pe banii tai te-apuci de cursuri (comparativ cu tara vecina, Canada)...
    ca si Larise, si eu ma simt in "no mens land"! si ma ia groaza la gandul ca poate ma voi intoarce in Romania, dar in acelasi timp ma ia groaza si ca sunt aici...
    lumea in ansamblu s-a schimbat, nu ne mai pasa chiar daca nu mai putem duce, acceptam obedienti orice schimbare de rau...asta ma enerveaza cel mai tare, ca parca nu mai avem viata ptr noi pe pamantul asta...ci doar servim unor alte interese

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu as prefera sa locuiesc in Budapesta, si nu in Bucuresti. Sau macar intr-unul din judetele cu maghiari. Pentru ca sunt altfel oamenii.

    Am fost de 4 ori in Budapesta si m-am intrebat mereu cand va ajunge Bucurestiul la acelasi nivel... De exemplu, avem Dambovita. Nu e chiar Dunarea, dar am putea avea grija de ea, s-o exploatam turistic.

    Stiu ca primarul Budapestei este acelasi de vreo 20 de ani incoace si asta pentru ca, dupa '90, a promis ca va face din capitala Ungariei o destinatie turistica europeana. Si s-a tinut de cuvant. Infrastructura rutiera fiind unul din principalele lucruri pe care l-a avut in vedere.

    Ai dreptate si cu turismul. Degeaba avem o tara frumoasa, daca nu stim sa intampinam turistii, sa facem drumurile pana la obiective sau sa renovam patrimoniul. Dar, cu toate neajunsurile, inca iubesc Romania. Cel putin din punctul de vedere al frumusetilor (mai ales cele naturale) pe care le detine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iubesc Anda Romania, pentru ca este tara in care m-am nascut si sincer, imi pare rau ca este asa cum este. Mi-ar fi placut ca si tara mea sa fie la nivelul altora din vestul Europei. Si inca mai sper ca intr-o buna zi va fi.

      Ștergere
  5. nu exista tara fara frumuseti naturale, dar astea nu te prea incalzesc cu nimic cand vezi mizeria din jur, din toate punctele de vedere! mai rau ca mizeria, in Romania te deranjeaza nepasarea si nesimtirea umana, lipsa bunului simt!

    da, poti trai in Romania, asa cum o fac cei 19 milioane de romani, dar ajungi la resemnare si cu speranta ca intr-o zi va fi mai bine
    am fost in Budapesta, oras superb turistic, nu-l putem compara cu Bucurestiul....dar si acolo sunt cartiere gen "rahova" de la noi,chiar si-n superba Austrie, ori Slovacia am vazut zone murdare....dar nu cred sa fie vreun oras cu periferii curate (poate Elvetia, Islanda....)

    si ca o concluzie personala, legat de tara mea natala: oamenii sunt marea problema a acestei tari! din pacate.....
    ca popor nu stim decat sa ne vaicarim, sa facem revolutii pe facebook, dar daca ii inviti sa iasa in strada....pozitia strutului se adopta rapid si toti uita cat erau de luptatori si nationalisti...
    suntem un popor egoist, fara discutie! daca noua ne merge bine, restu' duca-se pe Dambovita! iar mai nou am sesizat o aversiune fata de romanii plecati din tara, arati cu degetul ca fiind lasi, ca n-au ramas sa-si apere tara, dar daca toti ar avea sansa sa plece afara, fac pariu c-o vor face fara sa mai stea pe ganduri (nu ma refer la aia care o duc bine)

    RăspundețiȘtergere
  6. scuze Larise, am deviat mult de la subiect....
    poate comentariile trebuiau scrise la urmatorul articol :)
    m-a luat valul :D le poti sterge, daca vrei, nu ma deranjeaza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alice, ai dreptate, si eu zic ca mentalitatea majoritatii romanilor este marea problema. Poate lucrurile se vor mai schimba totusi la generatiile urmatoare, desi uitandu-ma la ei....nu mai stiu ce sa zic. In orice tara cred ca sunt si bune si rele, oricat de dezvoltata ar fi ea, dar mi se pare, cum zici si tu ca in Romania, pe langa relele alea obisnuite de peste tot, sunt altele si mai grave...si imi pare rau ca este asa. Cu America ai dreptate, nu e o tara usor de rumegat, este diferita din toate punctele de vedere. Nu stiu mai multe ce sa spun, nu am fost niciodata acolo, si apoi si daca m-as duce...una este sa traiesti intr-o tara si alta sa o vezi ca turist doua saptamani. Cand te aud pe tine cum este si compar cu ce vedem prin filme...e o mare diferenta.

      Ștergere
    2. generatiile mai noi sunt varza..nicio speranta de la ele...

      Ștergere
  7. Am un prieten care e placat in Franta, imi povestise candva ca taxele sunt foarte mare, adevarul fiind ca taxele sunt foarte mari nu altele.
    Cat de costisitoare e viata in minunata Franta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iris, daca compari preturile si taxele de aici cu ce e in Romania, da, probabil vei realiza ca este o tara scumpa. Dar daca raportezi la salariul si la puterea de cumparare de aici, nu e chiar asa. Mie nu mi se pare deloc o tara scumpa, cu un salariu mediu, poti trai foarte decent. Iar referitor la taxe, aici le platesti dar primesti ceva in schimbul lor de la stat, in Romania le platesti si primesti ce?!

      Ștergere
  8. Oh, cat as vrea sa te pot contrazice, cat mi-as dori sa am argumentele necesare, dar ma vad nevoita sa-ti dau dreptate. Desi sunt zile si zile, uneori am impresia ca traiesc si aici alaturi de oameni decenti, cu bun simt, alteori e iadul pe pamant. Mai sunt multe de pus la punct in Romania, poate niciodata nu vom ajunge la standardul actual de viata si civilizatie al Frantei, incercam si noi sa evoluam, sa ne dezvoltam din toate punctele de vedere, dar trebuie sa luam in calcul si puternica influenta estica, balcanica care prin alte parti e mai putin resimtita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice si mie mi-ar fi lacut sa nu gandesc asa, insa din pacate asta este adevarul si as fi oarba daca nu l-as vedea. Cum spuneam si mai sus, iubesc Romania, este tara mea, dar asta nu inseamna sa nu-i vad si sa-i recunosc partile rele. Sunt de acord cu tine referitor la influenta estica, la influienta anilor de comunism, etc...dar pe de alta parte, privind catre alete tari balcanice, sarace, foste comuniste, (ca Bulgaria de exemplu), observ ca ei incearca si reusesc sa se dezvolte mai mult ca noi...si uneori ma intreb cum?!

      Ștergere
  9. Nici daca scriam eu nu as fi scris la fel de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate Monica, asta este tristul adevar, numai ca multi nu-l recunosc...

      Ștergere
  10. Off, fetelor... cu fiecare iesire din tara ma conving tot mai tare ca zicala "vreau o tara ca afara" a fost scornita de un om inteligent dar trecut prin multe. Eu sunt madra ca sunt romanca, o spun peste tot, dar chiar scriam nu de multa vreme un articol despre cat ne plangem noi pe aici si cat de putin punem umarul si facem (ma gandesc la natiune). Si uite asa, treburile merg din prost in mai prost si NU pot fi schimbate doar de o mana de oameni.

    Inteleg, Larisa, ce pretuiesti la Franta, astea le-am pretuit si eu in scurta sedere acolo, plus ca mi-au deschis mintea cum 25 de ani de trait in România, nu a reusit... Trist!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Bia, este trist...mi-ar place tare mult sa vad si sa pretuiesc aceleasi lucruri si la tara mea. Sper totusi candva, sa se intample asta...

      Ștergere
  11. Citind articolul tau si comentarile celorlalti, ma conving, inca o data, daca mai era nevoie, ca tara noastra a luat-o la vale si e greu sa mai fie oprita. Sperantele scad pe zi ce trece si ai senzatia ca nu mai exista resurse pentru un nou inceput.
    Civilizatia este f importanta, dar se dobandeste in sute si mii de ani, asa ca eu nu cred ca ii vom ajunge, vreodata, pe francezi. Lumea de azi este, insa, o lume nebuna si e imposibil sa faci vreo previziune in legatura cu modul cum va arata ea in viitorul mai apropiat sau mai departat. Poate ca francezii vor fi inghititi de imigranti si in castelele de pe Loara vor locui indieni, cu civilizatia lor cu tot.
    Eu traiesc momentan in Italia si zic ca e mai bine ca acasa. In final, insa, cine stie unde va fi mai bine? Poate maine va fi mai bine la noi.
    Cred ca la noi este asa de rau din cauza celor care conduc. Cred ca ei pot avea o mare influenta asupra vietii noastre. Sper ca o sa avem parte de conducatori patrioti, intelepti si curajosi. In alta parti s-au mai nascut astfel de oameni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intr-adevar, este si vina conducatorilor. Multi spun ca fac, si dupa ce ajung acolo se gandesc doar la propriul buzunar, din pacate. Si asta vine tot de la mentalitatea, "cata vreme imi este mie bine, restul duca-se"...Trist!

      Ștergere
  12. Maine m'as muta in Franta daca as putea... ador limba, tara, clima din sud...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, din pdv al limbii, culturii etc este o tara farte faina. Si aici sunt probleme, dar pana la urma, unde nu sunt?!

      Ștergere
  13. Eu cat am cunoscut-o in doua randuri m-a surprins in mod placut si imi place mult, dar nici pe departe sa-mi pot forma o opinie rationala pentru ca o vad asa frumoasa ca prin ochii unui indragostit si stii cum e cu cei indragostiti ..nu sunt rationali .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este, una este ca turist, alta este ca localnic...si apoi depinde si de om, fiecare cu opiniile lui. Tocmai de aia eu a facut comparatie cu Ro, pt ca despre alte tari nu imi pot da cu parerea decat ca turist...

      Ștergere
  14. Mi-a placut articolul. Dar am citit si toate comentariile si mi-au placut si ele. N-am fost niciodata in Franta, nici macar ca turist. Daca voi ajunge candva, voi fi foarte pregatita, fiindca te citesc si aflu destule lucruri utile si interesante. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti pot fi de folos ;)! Concluzia este ca si aici sunt si bune si rele ca peste tot, trebuie sa stim sa le cantarim, sa le alegem si uneori sa le acceptam.

      Ștergere
  15. frumos spus, sunt complet de acord cu ce ai spus...eu am venit in Franta la mijlocul lunii august, impreuna cu logodnicul meu. Eu am inceput anul I de master - M1 in Rennes, iar el urmeaza sa faca o scoala de informatique en alternance. Mama locuieste la Nantes de aproape 2 ani si am decis sa incercam sa ajungem aici si uite ca am reusit. E foarte devreme, e o luna si un pic de cand am ajuns, am avut si momente grele si frumoase, cred ca ma simt si mai mult decat tine "prinsa intre Romania si Franta", dar chiar imi doresc sa ne adaptam. Frumos blogul tau, azi l-am descoperit si ma apuc ca il citesc din "pagina in pagina". O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow! Super! Imi pare bine sa cunosc oameni ca tine, romani care sunt aici in Franta. Rennes e un oras fain, nu? N-am fost dar am vazut poze. Nantes e mai aproape de mine...Da, cam asa este perioada de acomodare, te simti prinsa intre tari, dar eu zic ca va trece cu timpul. Sotul meu este aici de 10 ani, si deja simte Franta aproape ca tara lui...La anul vreau sa ma inscriu si eu la master aici, deocamdata inca mai invat franceza :)). Tu banuiesc ca stiai cand ai venit aici, nu? O sa te citesc si eu ;)!!!

      Ștergere
  16. si eu am fost incantata sa descopar blogul tau, poate ne vom intalni candva si in persoana:D, ca doar tot suntem in aceeasi tara. Rennes e cam departe de Tours ce-i drept, dar e un oras superb si nici macar nu l-am descoperit pe tot. sper sa ne acomodam cat mai repede, orice inceput e greu, dar avem rabdare. mult succes cu inscrierea la master, mai ai timp o gramada, eu abia in mai anul acesta am trimis aplicatia. franceza stiam binisor inainte sa ajung si mi s-a spus ca ma descurc destul de bine, la facultate inteleg 98% din ce se spune la cursuri, deci e ok, dar oricum vorbind inveti mult mai repede. multumesc si o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca ajungi vreodata prin Tours, sa dai un semn :)! O sa dau si eu daca ajung prin Rennes. Cat despre franceza, clar vorbind inveti repede, asta este si unul dintre motivele pt care as vrea sa ma inscriu la master, ma gandesc ca mergand la cursuri, interactionad cu profesorii, colegi ma va ajuta. Iti doresc bafta in noul an de master si bafta cu acomodarea, nu va fi greu, mai ales ca nu esti singura aici ;)!

      Ștergere
  17. Te voi bombarda cu niște întrebări:
    Câți ani ai? Ai venit în Paris singură? Ce serviciu vrei să ai? Știi să vorbești franceză?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am 29 de ani, sunt in Franta cu sotul meu, franceza nu stiam dar am invat aici...mai multe despre mine gasesti pe pagina "despre mine". Iar daca vrei sa vorbim mai mult, scrie-mi pe pagina de "contact", mesajul tau va ajunge la adresa mea de mail si o sa-ti raspund cat pot de repede...

      Ștergere
  18. Îmi place mult cum ai punctat. Vezi lucrurile clar.
    Îmi pare bine că te-am descoperit pe Dichisuri by Raluca Caranfil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Corina. Cam asa vad eu lucrurile, desigur altul le poate vedea altfel, depinde de fiecare.

      Ștergere
  19. Corectă era exprimarea ” Vedem lucrurile la fel”. Mi-a plăcut senzația asta de apropiere față de o persoană mai tânără cu care împărtășesc același punct de vedere. Apreciez promptitudinea răspunsurilor tale pentru vizitatori. Ești o gazdă plăcută. Ne mai auzim (citim)!

    RăspundețiȘtergere
  20. Si eu am vrut sa plec din tara, dar mi-am dat seama ca visul meu este: sa am un business valoros si sa le ofer romanilor un loc de munca si de ce nu sa reusesc sa ma impun si la nivel global
    As putea spune ca sunt pe drumul cel bun , am un business si merge spre bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am visat niciodata sa parasesc Romania, dar s-a intamplat pur si simplu.
      Nu trebuie neaparat sa pleci doar daca nu reusesti sa te realizezi in tara ta, cum cred multi. A locui intr-o alta tara poate insemna si o provocare, o experienta noua si benefica, o descoperire.
      Eu asa am privit intotdeauna mutarea in Franta.
      Oricum, succes in continuare! Tot ce conteaza este sa te simti multumit si implinit.

      Ștergere
  21. buna larisa .ma numesc maria.as vrea sa te intreb ceva .am ceva sanse sa ma mut in franta cu fam.mea? bani am ceva de inceput dar problema e cu chiria ca nu pot sa inchiriez fara sa dovedesc ca am un loc de munca,si am 3 copii care merg la sc.si gradinita il am pe fratele meu acolo el are acte in regula are si buletin de francez .ar putea sa -imi faca acte pe adresa lui fiind rude de gadul 1 te rog frumos daca poti sa imi raspunzi .iti multumesc apropo de tara noastra e jale mare sa traiesti in romania .va dau un exemplu eu stau la sat,, si au desfintat scoala si gradinita din sat .ok,copii de sc merg cu microbuzul da r cei de gradinita!! sa faca naveta 7 kil.copii de 3 ani!? cum sa existe educatie la noi daca ne iau tot ,in loc sa ne ajute sa educam copiii mai bine ei ne desfinteaza de tot e bataie de joc "astai romania"!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Maria,
      Parerea mea este ca cel mai bine este sa ai un loc de munca asigurat cand vii, sau macar o promisiune de angajare. Nu e asa usor sa-ti gasesti, mai ales cand nu ai inca acte aici si mai ales in perioada asta, cand chiar multi francezi sunt someri. Acum depinde si de meseria ta, daca stii limba franceza si de ce nu, chiar de noroc. Cunosc straini care au gasit imediat un loc de munca bun, altii care au cautat luni de zile. Dupa ce gasesti un contract de munca, clar lucrurile se simplifica.
      Daca vrei sa vorbim mai mult, scrie-mi la rubrica de contact de sus, mesajul va ajunge la adresa mea de mail.
      Mult succes!

      Ștergere
  22. Este util articolul tau! Si eu ma gandesc sa plec in Franta, sa muncesc, sa fac cariera, sa duc un alt stil de viata. Pe toate le cantaresc acum, si partile bune si rele. Sa vedem in ce parte inclina balanta :) Insa de un lucru sunt sigura: cred ca merita marcar incercarea de a trai in alta tara, asa ca experienta de viata.

    O zi buna,

    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste tot sunt si bune si rele, nicaieri nu este perfect. Eu in articol am prezentat experienta mea personala, care in mare este una pozitiva, dar sunt si oameni care ma pot contrazice. Pana la urma depinde de fiecare in parte...
      Si da, sunt de foarte foarte de acord cu tine, cu siguranta e beneficaexperienta de a trai intr-o alta tara. Fie ca la sfarsit te vei intoarce in Romania, sau vei ramane acolo, sau poate chiar vei alege o alta tara, MERITA sa incerci, mai ales daca iti doresti asta. Mult succes!

      Ștergere
  23. Sunt de acord cu cele zise.Nu pot sa spun ca eu cunosc Franta.Am fost doar 10 zile odata in Paris si evident ca nu am apucat sa vad decat latura buna ca sa zic asa.Zona aceea cu artisti in strada,Sacre Coeur,Notre Dame si celelalte obiective turistice clasice.Dar ma atrage bucataria franceza,stilul lor de viata,acel joie de vivre specific.Nu stiu poate am o imagine prea poetica,idilica,nu-mi dau seama.Dar mi-ar placea sa revin in Franta si sa stau mai mult ca sa intru mai bine in "atmosfera"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si francezii si-au promovat destul de bine in lume imaginea aceea idilica, asa cum si-au promovat orasele, traditiile, bucatelele etc. Nu degeaba este cea mai vizitata tara aproape in fiecare an. Si pe buna dreptate, chiar au ce promova.
      Insa dincolo de toate astepctele frumoase exista si lucruri mai urate. Tine pana la urma de noi si de ce alegem sa vedem.

      Ștergere
  24. Buna am venit si eu in franta(centru) cu sotia,ea lucreaza ca si stomatolog,stie limba ,dar eu nu stiu nimic in franceza. Ma puteti ajuta si pe mine? nu stiu unde ma pot interesa de un curs gratuit de franceza, id meu este john.doue@yahoo.com

    Va Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate cursuri gratuite de franceza nu cunosc, decat cu plata. Poate ca exista, cel mai bine este sa cautati cu atentie pe internet in orasul in care locuiti sau prin imprejurimi. Mult succes!

      Ștergere
  25. Buna,Larisa.imi poti lasa adresa ta de email,te rog? as vrea sa te intreb cateva lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  26. Cu siguranta ai lucrat-o intr-o banca in Romania pentru ca doar functionarii bancari raman marcati pe viata in acest mod de mediocritatea si de mitocania din jur.

    RăspundețiȘtergere
  27. Servus! Interesante si utile datele furnizate dar si comentariile.Am lecturat cu placere. Multumesc!(imi place Franta...sper sa ma adaptez).

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS