Menton Coasta de Azur Franta

Menton... Nu știu cum să încep. Nu știu cum să descriu mai bine. Nu știu dacă ce o să scriu aici va reuși să exprime pe deplin frumusețea acestui loc. Nu știu dacă pozele mele vor putea să arate măcar o părticică din splendoarea acestui oraș. Marea de un turcoaz strălucitor, casele colorate din centrul vechi, iahturile scumpe ce se unduiesc pe valurile domoale, munții impunători ce domină tot peisajul, climatul subtropical unde iarna este aproape inexistentă, fiecare pe rând și toate la un loc, fac din Menton un oraș nemaipomenit. 

Când am plecat să văd Coasta de Azur, primul loc pe ordinea de zi a fost pitorescul sat Eze. Bun și al doilea care să fie? Am studiat atentă problema, am răsfoit bloguri, ghiduri, internetul din scoarță în scoarță. Nu era vorba că nu am ce să văd pe acolo, ci dimpotrivă, problema era ce să aleg mai întâi din multitudinea de așezări minunate. Coasta de Azur mi se pare plină ochi de locuri superbe. Aș fi vrut să văd tot, aș fi vrut să rămân o luna cel puțin acolo, nu un weekend. 

Când am citit la Mihaela pe blog că nu-i vine în minte nici un titlu pentru un oraș așa de fabulos ca Menton, atunci m-am decis. Menton să fie! Nu știu dacă am realizat eu atunci cu adevarat, citind rândurile ei, cât este de special acest oraș, însă când am trecut frontiera franceză noaptea, pe autostrada suspendată pe munți și am văzut brusc jos un oraș luminat atât de feeric, cum nu mai văzusem parcă altul niciodată, când am oprit mașina pe banda de urgență, că să văd mai bine spectacolul de lumini, atunci sigur i-am dat dreptate. Acolo nu putea fi decât Menton! Și da, vai, cât era de fabulos! 

Când am ajuns a doua zi, orașul fierbea în forfota Sărbătorii Lămâilor. Aglomerație de nedescris. Dar ce mai contau miile de oameni care mă călcau pe picioare, când portocalele coapte atârnau în pomi la orice colț de stradă? Ce mai conta că nu aveam unde să parcam mașina, când clădirile colorate străluceau în lumina unui soare atât de primăvăratec, deși în calendar era februarie? Ce mai conta zgomotul asurzitor al străzii, agitația, vârzoleala, când marea era atât de albastră, munții atât de înalți și palmierii atât de verzi? Tot ce conta era farmecul acestui oraș care mă cuprindea din toate părțile, mă învăluia și-mi pătrundea în suflet prin toți porii. 

Menton Coasta de Azur Franta Menton Coasta de Azur Franta

În centru Fete du Citron era în plină desfășurare. Este un fel de carnaval, care durează vreo 3 săptămâni și se organizează în fiecare an, de vreo 80 încoace. Tot orașul este gătit în... tone de lămâi și porocale. Expoziții de statui și alte reprezentații imense construite din și cu citrice, spectacole de lumini noaptea, defilări de care alegorice, toate trebuie să fie fantastice. Din păcate trebuie să stai mai multe zile să le poți cuprinde. Am vrut măcar să intru la expoziția de construcții din lămâi, care anul acesta se intitula "Turul lumii în 80 de tone de lămâi și portocale", și unde mă puteam minuna în fața unui turn Eiffel lamaios și a unui Taj Mahal oranj, dar din păcate nu aveam voie cu câinele. Acum ce era să-i fac? Să-l duc și să-l las singurel în mașina care era garată în mijlocul străzii? Nu puteam. 

Așa că am plecat de aici către Centrul Vechi, o bucată de oraș extraordinară, ce respiră un aer cu adevărat italian, că nu degeaba este la doi pași de La Bella Italia. Clădiri colorate, așezate de o parte și de alta a străzilor înguste, care coboară la vale și dau spre mare, cu magazine, tarabe, terase și restaurante la parter. Este minunat! Dacă urci colina pe care este așezat orașul, sus ajungi la cimitirul Vieux-Chateau, de unde se poate admira o panoramă deosebită asupra imprejurimilor. N-am urcat...

În schimb am coborât străduțe până în Vechiul Port. Aici aglomerația parcă se mai domolise. Era liniște și....ah, cât de magnific putea să fie! Munții se ridicau atât de falnici, crescuți parcă din marea azur, terase multe erau înșiruite în lungul cheiului, iar orașul se înălța mândru cu tot cu turla bisericii Saint-Michel Archange. M-aș fi lungit pe plajă și n-aș mai fi plecat. Dacă aș fi putut să opresc timpul, acolo aș fi vrut să rămân.

Menton Coasta de Azur Franta

Menton Coasta de Azur Franta

Menton Coasta de Azur Franta

Menton Coasta de Azur Franta

 
Dar n-am putut și am luat-o la pas pe Promenade du Soleil, pe malul mării spre mașină. Soarele se pregătea să apună, iar peisajul devenea cu atât mai interesant. Lume multă forfotea la malul mării. Oare cum e aici vara, dacă în februarie era așa înghesuială? Nu știu, dar nu m-ar deranja să aflu. Nu m-ar deranja să aflu cum e Mentonul în orice anotimp. Tare mi-ar plăcea să urc pe munții aceia de se vedeau în zare, să am marea la picioare și la fel de tare mi-ar plăcea să mă scald în apa aia turcoaz, de unde se nasc acei munți. Tare mi-ar plăcea să mă întorc la Menton. Pentru o zi, pentru două, chiar pentru o viață.

Menton Coasta de Azur Franta

Menton Coasta de Azur Franta


Menton Coasta de Azur Franta

Menton Coasta de Azur Franta


SHARE 43 comments

Add your comment

  1. Îţi vine să-l mănânci... :) Este pur şi simplu un loc grozav şi, sincer, ai reuşit minunat să-l povesteşti şi în vorbe şi în imagini! Şi chiar te cred că nu te-ar deranja să-l vezi în orice anotimp, ba chiar în fiecare zi, fără să te plictiseşti. Chiar te cred, şi eu aş suporta un astfel de trai... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mira!
      Da, categoric, trai intr-n asemenea loc...pfff...de vis!

      Ștergere
  2. Dupa cum ai descris si ai fotografiat tu, trebuie sa fie f frumos la Menton: un adevarat oras mediteranean, cu soare, joie de vivre si frumuseti simple, dar autentice. Si multe portocale si lamai, preferatele mele! Si, in plus, ce poate fi mai fain decat o combinatie intre spiritul francez si italian?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, acolo unde se imbina spiritul francez cu cel italian nu poate fi altfel decat frumos!

      Ștergere
  3. Minunata descrierea, se vede ca Menton-ul ti-a intrat la suflet. Pe mine cel mai mult m-au atras cladirile atat de frumos si viu colorate de la marginea apei. Spectaculos! Un loc de vacanta, de relaxare, ideal pentru fotografiat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii care este partea proasta cu fotografiatul Nice? Ca e foarte foarte aglomerat. Am o groaza de poze din centru vechi, dar nici una ok. Peste tot un cap, un picior de om, o masina ceva. Daca il prinzi liber, cred ca este minunat.

      Ștergere
  4. De când aștept postarea asta!
    Pozele sunt sugestive. La cele cu orașul vechi mă așteptam să tragi de cadru mai spre stânga, dar poate ai în plan și episodul 2.
    O primăvară însorită și descoperiri de povestit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai in stanga aveam soartele fix in fata si de aceea m-am mutat mai la dreapta. Cred ca cel mai bun moment de fotografiat din acel loc este dimineata, sa ai soarele fix in spate. Eh, data viitoare poate prind o dimineata acolo :).
      Multumesc Corina, asemenea si tie!

      Ștergere
  5. Oho! Eu am văzut poze de pe internet...
    Vai, Lari, parcă simt mirosul de vacanță!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai e putin si vine si vara, cu vacanta cu tot ;)!
      Pupici Maria!

      Ștergere
  6. Wow, da, DA! A meritat să așteptăm. Arata foarte, foarte bine. Eu cand am vazut poza numărul 5 prima oara, am crezut ca e Italia, seamănă mult cu Coasta Ligurică, este splendid! :*
    Ce ne mai povestești despre boemul Sud? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i asa ca seamana cu Italia? Daca n-as fi auzit franceza in jur, puteam sa jur ca sunt dincolo :)).
      Pai mai am de povestit un singur episor cred, Nisa.
      Despre alte locuri din boemul sud..Doamne ajuta sa ajung din nou pe acolo!!!

      Ștergere
  7. vai ce frumos...multumim pentru imagini , sa ai o primavara frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  8. deci nu s singura care a ramas muta pe acolo :)))) ti am zis ca e frumos rau. vorba ta, tare as da o tura vara pe acolo :)
    cum, n ai fost in cimitir? ai ai ai, pai se vede orasul super, plus ca s niste chestii pe acolo... mai ceva ca vilele din Menton :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai fost in cimitir :(. Citisem la tine pe blog si vazusem si ce priveliste faina este, dar n-am mai avut timp. Trebuia sa ne intoarcem la Nisa. Eh, asta e, ramane pt data viitoare...

      Ștergere
  9. Tare frumos suna "Fete du Citron" :) Imi place ideea, imi place in imagini...cred ca as fi fanul unei astfel de sarbatori, eu care nu ma omor dupa carnavluri, targuri si altele. Dar asta imi place. Inseamna si implica ceva mai multa imaginatie, dupa parerea mea.
    Menton arata minunat. Casele acelea atat de colorate m-au cucerit. Marea e frumoasa, muntii din vecinatate...totul.
    Portocalul acela plin de fructe...wow! Magnific!
    Data viitoare sa ma iei cu tine :))
    Happy weekend, draga Larisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te iau sigur ca da! Doame ajuta sa mai ajung pe acolo! :))
      Da, e interesant festivalul, mi se pare originala ideea, mi-ar fi placut sa raman mai mult sa vad. Eh, asta este, poate in alti ani mai ajung...
      Happy weekend Elly!

      Ștergere
  10. Remarc din poze că plaja este exact ca la Nice, cu pietre. Ceea ce îţi crea un disconfort dacă "te lungeai" pe plajă la soare! :)
    La Monaco nu ai staţionat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plaja din portul vechi era cu nisip totusi, dar in rest sunt pietre. Eh, un izopren si se rezolva problema :)).
      Monaco l-am admirat doar de sus, de pe sosea, n-am mai avut timp sa coboram. Ramane pe data viitoare.

      Ștergere
  11. Foarte frumos este acolo, mai ales apa de culoarea azurului! Si portocalele în pomi! Nu sunt înca "rromi" pe acolo sau sunt salbatice portocalele? Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) cred ca sunt salbatice :))! Am inteles ca sunt mai mult de decor, cica sunt foarte amare!!!
      Duminica frumoasa Minnie!

      Ștergere
  12. Frumoase poze si noi ajungem maine ca au anuntat o vreme superba.Luni articolul va fi pe blog..ha ha
    O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super!
      Abia astept sa-l citesc ;)!
      Duminica excelenta!

      Ștergere
  13. wow! o poveste cu arome de portocale si imagini de vis! superb articol!

    sa ai un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Am fost aproape să întind mâna spre monitor pentru a culege o portocală. Frumoase imagini.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand afara ninge fara incetare
    si orasul piere in decorul sur
    Visez portocale, visez mare, soare
    si-un sezlong pe plaja Coastei de Azur

    p.s. Mai Larisa mai, postarea asta a ta tocmai a fost devorata, superb loc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte faine versurile!
      Un selong pe plaja Coastei de Azur..pfff...tare mi-a placea!!!!

      Ștergere
    2. Pai daca-s pietricele am zis sa las prosopul sau izoprenul deoparte :D

      Ștergere
  16. Oh, cu ce iz de vara ai venit.... E frumos, superb; culorile cladirilor, marea, pietrisul, totul e frumos! :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Larisa, parca niciodata nu ai descris atat de frumos un loc si atmosfera de care este inconjurat. M-ai fermecat cu povestea ta si cu fotografiile pe care le-ai facut. Esti tare norocoasa ca poti vedea atatea locuri frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Vienela! Cred ca locul asta mi-a placut cel mai tare din cate am vazut pana acum...

      Ștergere
  18. Daaa, seamana mult cu Italia, ce vad in pozele tale!
    Dar parca prea multe locuri au ceva din Italia. Te duci in Koper, Slovenia, pana si denumirile strazilor sunt si-n italiana. In orasele din peninsula Istria din Croatia, in special orasul Rovign, seamana foarte mult cu strazile venetiene. Daca ajungi la Marea Ionica , din Corfu in jos tot gasesti la fiecare pas mici piazzete si biserici cu campanilla,amintire a vremurilor cand au fost cotropiti de italieni.
    Foarte util articolul tau. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Menton este foarte aproape de Italia, ultima localitate inainte de frontiera, astfel incat a imprumutat mult de la vecini. De fapt, intregul sud al Frantei respira un usor parfum italian...

      Ștergere
  19. esti cu adevarat poeta...am fost si eu la menton anul trecut in iunie pentru 3 saptamani ..este intradevar mirific....cred ca luna viitoare ma mai duc putin...merita

    RăspundețiȘtergere
  20. Menton este orașul meu de suflet, iată câteva sfaturi:
    1. De la muzeul Jean Cocteau te poți plimba prin port pe lângă Fort, ajungi la Far si la Quai Impératrice Eugénie unde este o statuie cu o domnișoara soldat, de aici ajungi ușor la plaja Les Sablettes
    2. Les Sablettes - cea mai mare plaja din Menton, este in direcția înspre Italia, in decembrie 2016 se va inaugura aici o parcare de 400 de locuri.
    3. Peste drum de Musée Jean Cocteau - este o platformă de lemn pentru picnic, aici e si un loc de joaca pentru copii.
    4. De mâncat în Centrul Vechi: Table d'oc - recomand Cuisse de canard confite - restaurantul e pe rue du Vieux College, o strada perpendiculara pe principala strada pietonala, cam peste drum de Yves Rocher. Alt restaurant fain este Trattoria la Mamma pe rue de la Marne, la 2 strazi paralele de Table d'oc - restaurant putin mai scump dar au porții mari si au peste proaspat, la câțiva metri este GM Glacerie.
    5. Înghețată la GM Glacerie - e lângă primărie, peste drum de un parc unde e o parcare subterana. Trebuie sa încerci aroma de fistic (pistachio) si mango. Gelateria este pe locul 2 al celor mai faine din Cote d'azur, pe primul loc e Gelateria Del Porto din Antibes.
    6. In centrul vechi e o fabrica de dulceata: Confiturerie Herbin. Poti degusta si chiar asista la procesul de creare a dulcetei de lamai.
    7. Parcare: gratuit lângă plaja de la Menton Garavan - la Stade Rondelli unde e si supermarketul U, faci cam 15 - 20 minute pe jos până în oras, parcare subterana cu plata la Parking Q-Park Menton Hôtel de Ville - care e aproape de centrul vechi.
    8. Biserica Saint Michel - este sus in centrul Vechi, ajungi usor daca urmezi scarile de pe rue des Logettes, asa gasesti alt restaurant fain: Cote Bistrot. De la Biserica, dacă urmezi scările spre mare ajungi la plaja Sablette dar daca urci scarile din partea de N-V ajungi la Cemetery of the Old Château unde este ingropat William Webb Ellis, inventatorul rugby-ului.
    9. Langa Cemetery of the Old Château e un loc de priveliste asupra portului Garavan, a centrului Vechi si a orasului Ventimiglia si Bordiguera din Italia. La 10 minute este un grandios cimitir ar eroilor, Cimetiere du Trabuquet.
    10. Parcul Jardins Biovès peste drum de Casino -ul Menton. Aici se organizează Fête du Citron.
    11. Gradina botanica Jardin Val Rahmeh, plante exotice care pot fi vazute si in oras, un lac cu pesti colorati iar la ghiseu gasesti magneti de frigider foarte faini.
    12. Iti recomand sa faci traseul pietonal dinspre Cap d'ail (e statie de tren) pana la plaja Mala. Din statia de tren mergi prin pasajul subteran si ajungi la mare apoi faci dreapta cum te uiti la mare, asa ajungi pe un drum pietonal pe malul marii, se numeste Sentier du Littoral (Bord du Mer) si in mod normal incepe de la Plaja Marquet de la granita cu Monaco si are o lungime de 4 km pana la Plaja Mala dar statia de tren este cam la jumatatea drumului. Un astfel de drum este si la St Jean Cap Ferrat care uneste unele dintre cele mai frumoase locuri din aceasta regiune: Beaulieu sur mer si Villefranche sur mer.
    13. Daca vrei sa te angajezi in zona exista o firma unde poti lucra fără sa stii franceza, firma se numeste Amadeus, este aproape de Antibes si are peste 2.000 de angajați, vreo 300 sunt români.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Tiby,
      Iti multumesc foarte mult pentru recomandari. Sunt extrem de interesante si o sa tin cont de ele data viitoare cand voi mai ajunge la Menton.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  21. Am vizitat Coasta de Azur acum 2 ani si orasul meu preferat este Menton. Nu abunda in pub-uri si cafenele, nu are un port cu iahturi luxoase, nu are vibe-ul St. Tropez-ului, nici Promenade de la Croisette ca in Cannes insa are ceva aparte, acel quelque chose care te cheama si nu te mai lasa sa pleci. Din pacate nu este la fel de promovat ca restul oraselor de pe Coasta de Azur.

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS