De ce iubesc toamna

in , , , , by Larisa, septembrie 10, 2012
E iarasi toamna, calendaristic, cel putin, ca in rest la mine e vara in toata regula. Ah, toamna, cel mai fermecator anotimp. Imi aduc aminte, cand eram mica, in scola primara si intr-o zi invatatoarea ne-a intrebat ce anotimp ne place cel mai mult. Toti copii au raspuns vara pentru ca e cald si vacanta, sau iarna pentru ca vine Mos Craciun si ne dam cu sania.... iar eu am raspuns cu toata sinceritatea, ca imi place toamna. Toata lumea a ramas putin mirata.. cum sa iti placa un anotimp cand incepe scoala, cand vremea este mohorata, cand natura moare?! Nu stiu exact de ce ma atragea atat de tare toamna cand eram copil, dar stiu ca treaba nu s-a schimbat nici astazi. Chiar si acum, dintre toate anotimprile toamna imi este cea mai draga mie. As putea trai intr-un loc care sa ma lipseasca de orice alt anotimp, mai putin de toamna. De multe ori si eu ma intreb de ce....


Toamna pe malul Loarei
Cu noptile ei din ce in ce mai lungi si diminetile reci, cu zilele inca caldute, cu mirosul de frunze uscate, cu adierea rascolitoare a vantului, cu soarele stins ce scalda natura intr-o lumina difuza, cu norii cenusii ce ne trimit la visare, cu ploaia ciobaneasca ce ne trezeste nostalgii adormite, toamna este incomparabila. E trista, dar are o frumusete unica.
 
De ce imi place toamna?! Pai... O simt in primul rand aproape de suflet si  potrivita firii mele: calda si rece in acelasi timp, uneori mohorata, alteori insorita, cateodata trista, altadata plina de voie buna... intr-un fel si eu sunt la fel ca toamna, asa indecisa si plina de contraste. Cred ca s-a mostenit de la dimineata aceea de septembrie in care m-am nascut....  Ma identific cu toamna si simt cum face parte din mine. Poate trebuie sa fii putin melancolic sa o iubesti, pentru ca nu este un anotimp vesel , dar cred ca este cel mai romantic dintre toate. Intotdeauna am fost melancolica si visatoare si oricat de dura a fost viata, nu a reusit sa ma schimbe... cred ca intotdeauna voi ramane asa, o idealista.


Apoi toamna imi aduce aminte cu drag de copilaria la tara, de mirosul gutuilor coapte, de gramezile de porumb prospat cules, de fumul frunzelor uscate stranse in gramezi si arse de sateni cand isi pregateau curtile pentru iarna, de pivnita plina de bunatati a buncii, de dulceturi, de muraturi, de vin proaspat, de castanele coapte care aveau culoare parului meu, de noul an scolar... Da, paradoxal, pentru mine toamna este un inceput.

Toamna pe malul Loarei
Imi placea sa-mi dau intalnire cu toamna pe munte. Doamne, muntele este frumos in orice anotimp, dar toamna....cat de frumos este muntele toamna.... Este un adevarat tablou zugravit de cel mai iscusit pictor, natura insasi. Imi place sa calatoresc toamna. Cand forfota si aglomeratia vacantelor de vara se sting usor, pana nu se mai simt deloc, imi place sa simt locurile si sa ma pierd in frumusetea lor. Imi palce sa fotografiez toamna. Culorile si farmecul ei sunt adevarate provocari. Imi place toamna sa-mi adun amintirile de vara si sa le ascund bine de frig, ca sa le desfac in noptile reci de iarna, atunci cand imi va fi dor. Imi place sa merg prin covorul de frunze ruginii si sa le ascult soaptele. Da, sunt o romantica incurabila si nu cred ca ma voi vindeca vreodata... de ce as face-o pana la urma ?! Imi place sa plutesc de multe ori pe norisorul meu ...

O toamna frumoasa va doresc tuturor!
App...voua cum va place toamna ? Sau mai bine zis, va place ?

Toamna in Bucegi...pe drum spre cabana Malaiesti

Toamna in Tours- Jardin des Prébendes

Toamna pe malul Loarei

Toamna pe malul Loarei

Parc de l'île Simon
Azorel..pana si el are culori tomnatice :))
SHARE 33 comments

Add your comment

  1. Ooohh, adoor toamna! As vrea sa fie toamna mereu! Imi place mirosul toamnei, temperaturile toamnei, culorile si betia de arome :X :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un antotimp frumos. De fapt toate sunt speciale in felul lor...mie sincer nu mi-ar place sa locuiesc intr-un loc unde sa nu am cele 4 anotimpuri... :p

      Ștergere
  2. Stii ca si eu iubesc anotimpul asta si o fac din aceleasi motive pe care le-ai spus! Pozele sunt superbe! Eu iti doresc o toamna plina de culoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel si tie, o toamna plina de culoare ;)!!!

      Ștergere
  3. Wow, foarte frumoase pozele !!! si mie-mi place toamna, mai exact culorile de toamna de un aramiu frumos. Cred ca e anotimpul preferat pentru toti pasionatii de fotografie, ador sa fotografiez si sa calatoresc toamna :)

    p.s: Azorel e dulce tare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ups comentariul s-a dus ca anonim :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dia :)! Da si eu cred c toamna este o adevarata provocare pentru toti cei pasionati de fotografie...

      Ștergere
  5. Eu am zis că nu-mi place. Adevarul adevarat este ca am si trait niste momente foarte triste (pentru mine) toamna si poate de aceea leg anotimpul asta de ele. Dar cred ca nici inainte nu ma omoram dupa el, ni-mi place ca ziua e scurta, ca trebuie sa m imbrac mai gros, ca stiu ca vin ele si zilele cu niciun strop de caldura numai cu stropi multi de ploaie "mocaneasca" din aia de nu se mai termina... Ma deprima, asta este... devin prea melancolica, lipsa soarelui puternic parca ma usuca. Natura moare si putin din mine odata cu ea.

    Eu as sta undeva, unde numai primavara si vara sa fie, de aceea cred ca nici nu ma atrag foarte tare tarile din nordul Europei, unde parca e toamna si iarna mereu :D

    Sa va mai spun ca sunt si eu nascuta tot toamna? :D La mine nu functioneaza asta cu m-am nascut toamna deci o iubesc :))

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) da, toamna este mai "speciala"...cred ca sunt unii care o iubesc prea tare si altii care n-o iubesc deloc. Am mai intanit persoane nascute toamna, care n-au nici o afinitate pentru acest anotimp...ce sa mai zic de aproape toti cei nascuti iarna :)). Tarile din nord nici pe mine nu ma atrag prea tare, dar sincer eu le asociez mai mult cu iarna si probabil de aceea...nu-mi inspira chiar toamna ...Oricum eu iti doresc o toamna calda si insorita, ca o vara tarzie, sa fie pe gustul tau Bia ;)!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mie imi place toamna atat pentru multitudinea de culori care ne-o ofera cat si pentru temperaturile astea mult mai suportabile decat vara. Eu asociez toamna si cu perioada city - break-urilor, a plimbarilor prin natura. E mult mai placut sa te plimbi toamna decat vara cand iti bate soarele in cap si te deshidratezi in 5 minute. Parerea mea!

    Si inca ceva. Mie imi place si ploaia! Mai ales daca sunt in casa si ma uit pe geam simt ca ma linisteste. Ploaia spala si purifica tot ce e in jurul nostru!

    Iar cand ma gandesc ca toamna e si ziua mea (si a ta!), zau ca nu am cum sa nu o iubesc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sa calatoresc toamna, mai mult decat vara, mai ales pentru plimbari prin orase si chiar pt munte..E drept, pentru cei ce prefera marea si plaja, toamna nu e chiar o optiune...dar cum clima s-a cam schimbat, cred ca septembrie e o luna tocmai buna pt mare :)) si apoi depinde si d destinatie...poti face plaja si in decembrie :)). Ploaia si mie imi place s-o privesc uneori de la fereastra, cand in casa e cald si bine...dar cand tre' sa ies afara, parca nu mai e asa placuta :))

      Ștergere
  8. Septembrie si un pic din octombrie mai îmi plac dar dupa aceea......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate, noiembrie nu e chiar o luna placuta :D...

      Ștergere
  9. Sunt minunate pozele din articol.
    Articolul tau despre toamna mi-a adus aminte de copilarie. iubesc Toamna si Primavara foarte mult. Plimbarile in parcurile pline de frunze... Ce amintiri :)
    O toamna minunata iti doresc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel!
      Cred ca toamna aduce adesea a copilarie...mai ales daca a fost una la tara dar nu numai...

      Ștergere
  10. Larisa, cu toate ca nu sunt o mare fana a acestui anotimp, nu pot sa nu fiu de acord cu ceea ce ai scris. Cu motivele pentru care iti place tie toamna. Ai mare dreptate. Si...pot spune ca ai trezit in mine o usorara melancolie, un dor de copilaria mea pe care mi-am petrecut-o la tara. Cat de frumoasa a fost!
    Iar cu muntele...ah, e prima mea dragoste! Il iubesc in orice anotimp, in orice moment, oricum. Nu ai cum sa nu-l iubesti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahaaa, deci si tu esti o iubitoare de munte!!! Ma bucur sa aflu asta !!!Da, tre' sa fii usor melancolic sa iubesti toamna...

      Ștergere
    2. Da, Larisa. Si eu il iubesc :)

      Ștergere
  11. Fotografiile ce ilustreaza articolul sunt superbe :)
    Azorel, de asemenea, e un dragalas :)
    Desi nascuta toamna si eu (in septembrie chiar), prefer vara. Cum trece de 15 august incep sa simt, fara sa vreau, o parere de rau ca vara s-a dus. Nu pot sa spun ca septembrie si cam jumatate de octombrie nu sunt, de regula, foarte frumoase. Cu toate astea, cu toata frumusetea peisajului (caci ador frunzisul in toate nuantele de verde pana la aramiu) si septembrie si octombrie imi induc o stare usor depresiva, care imi accentueaza firea melancolica. Din pacate :(
    O noapte buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc asemenea, Elly :)!
      Da, treaba cu nascut toamna -iubesc toamna, nu functioneaza chiar mereu. Incep sa cred ca in cazul meu este o pura intamplare :)). Noiembrie recunosc, nu e o luna prea placuta, asa ca si la mine dragostrea pt toamna cred ca se rezuma la septembrie di octombrie..totusi :D.

      Ștergere
  12. mie nu-mi place. desi s nascuta tot toamna. ma deprima. m-as lipsi cu placere de toamna si iarna. iubesc primavara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))...la mine e invers...primavara este ultimul anotimp pe lista mea :p

      Ștergere
  13. Imi place toamna, asa cum este ea, nehotarata si morocanoasa, uneori, vesela si jucausa, alteori, calda si frumoasa, de multe ori, mai ales la inceput. Si da, peisajele de toamna sunt o bucurie pentru orice pasionat de fotografie...
    abia astept de fiecare data sa evadez din oras si sa fotografiez toamna.

    O mai iubesc, asa cum spui tu, pentru bogatia ei, pentru aromele ei si mai ales pentru acele miresme din copilarie pe care nu le putem uita. Imi place toamna, dar ma bucur la fel de mult si de primavara, o astept de fiecare data cu drag...

    Fotografiile sunt superbe! Cum altfel... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mira! Cred ca referitor la primavara, asta este farmecul ei, toti o asteptam atat de tare, dupa iernile lungi, iar apoi parca ne face sa visam la vara...Toate sunt frumoase. Nu cred ca as vrea vroadata sa locuiesc intr-un loc unde sa nu am 4 anotipuri...

      Ștergere
  14. Minunata toamna, fotografiile din articol te face sa iubesti si mai mult toamna. Ador mirosul toamnei dimineata.
    Azorel e un scump!
    Iubesc toamna si iarna in egala masura, primavara o iubesc ca atunci m-am nascut, as renunta la vara pentru zile frumoase de toamna. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc hoinarilor! Inceputul de toamna este intr-adevar minunat. Cred ca de multe ori toamna nu este placuta de multi si pentru ce este asociata cu sfarsitul de vacanta, inceputul de scoala, trecerea spre iarna...dar daca privim altfel, spre partea plina a paharului, ii putem vedea si latura frumoasa...zic eu.

      Ștergere
  15. Iubesc toamna cu toate cele 5 simturi.
    Vizual - in acest anotimp se pare ca al de sus s-a jucat puternic cu photoshop-ul :)
    Auditiv - fosnetul frunzelor cazute pe pamant e departe una dintre cele mai bune piese de chill-out music :)
    Olfactiv - miroase o gutuie si apoi mai discutam
    Gustativ - aici strugurii isi aduc aportul in toate formele lor de prelucrare: intregi, must, vinut :)
    Tactil - imi place trecerea de la flufluurile de vara cand parca merg goala pe strada la haine mai consistente pe care sa le simt cum trebuie pe mine

    Dar mai mult o iubesc pentru ca precede iarna. Iarna o ador :). Sa iti zic de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Andreea, toamna merita iubita cu cele 5 simturi. Foarte frumos ai scris... Da, vreau sa-mi zici si despre iarna ;)!

      Ștergere
  16. Iarna e prin excelenta preferata mea. Iata si de ce.
    Vizual - albul imi ia ochii si ma face sa plang...mai ales cand bate soarele mai tare in zapada. De fapt sunt emotiva dar nimeni nu ma intelege :)
    Olfactiv - aroma cozonacului proaspat scos din cuptor nu se compara cu prea multe, poate cu cetina "globuloasa" ce atarna peste cadouri. Al saselea simt in materie de cadouri oricum bate orice. Intrebare: ai mirosit vreodata gerul? Ceva mai cristal clear smell nu gasesti.
    Auditiv - zurgalai, mii de jingal bei jingal bei, jingal al da uei
    Tactil - de cate ori pe iarna iei contact cu solul intr-un mod violent, pe care nu ti l-ai dorit vreodata? Eu bat la partea dorsala multa lume. In plus nu-i asa ca e minunat cand iti ingheata degetelu' in manusa si simti mii de furnicaturi in burice? cu putin noroc furnicaturile te lasa la prima pauza peste X grade Celsius, poate la un vin fiert.
    Gustativ - scortisoara si vinul fiert de mai sus... savoarea sarbatorilor. In plus "umpic" de cozonac cu nuca pisata si rahat... bunatati de la Aradeanca :).

    Multe altele le-am povestit aici http://aradeanca.com/abc-ul-iernii/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte fain scris Andreea. Da, are si iarna farmecul ei, cu zapada , cu ger, cu sarbatori cu tot....

      Ștergere
    2. Multumesc de aprecieri. M-a inspirat postarea ta :)

      Ștergere
  17. Iubesc toamna dar ador primavara ...!!!!Daca eram un anotimp, eram primavara, primavara nasterii mele, primavara renasterii mele...

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitari, ma regasesc total in trairile si descrierea ta, textul si imaginile sunt superbe! Si eu ador toamna desi multi nu inteleg de ce, poate pentru ca in acest anotimp ma regasesc cel mai mult. Multumesc pentru postare, ma bucur ca mai este cineva la fel de visatoare ca mine. :)

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS