Pentru unii primăvara începe la echinocțiu ceea ce astronomic e cât se poate de adevărat. Pentru mine primăvara a început mereu la 1 martie, odată cu mărțișoarele și primii ghiocei. Eh, aici nu avem mărtișoare, iar ghioceii sunt deja amintire, dar nu-i bai, indiferent de schimbările climatice nu pot să nu mă bucur și nu-i urez bun venit acestei minunate luni martie. Mai ales că a sosit cu o nesperată mini-excursie în sudul Franței, astfel că mi-am petrecut ultima zi de februarie pe plaja din Toulon și prima zi de martie plimbându-mă prin Avignon. Dar despre  toate acestea vă voi povesti altădată, acum vreau să vă fac câteva urări, să vă doresc o primăvară bună, exact așa cum v-o doriți voi, plină de bucurii și realizări pe toate planurile și să vă povestesc despre proiectele mele ... primăvăratice. Și nu, nu le-am uitat pe cele de la început de an, ba chiar le țin pe cât pot, cu regimul ăla preponderent vegetarian stau cam rău, hîmmm… 






Pentru primăvara aceasta îmi propun: 

Să învăț să cos. Nu radeți! Am cochetat cu cusutul de mână acum ceva vreme, chestii ușoare: mai o modificare la o fustă, mai o strâmtare la o rochie, un tiv, un fermoar, chestii de genul. M-a tentat și mai mult, dar ba n-am avut timp, ba n-am avut dispoziție și cel mai important, n-am avut mașină de cusut, lucru care s-a rezolvat de altfel anul trecut când ne-am cumpărat una. Cu toate acestea, de atunci și până astăzi, nu numai că n-am învățat nimic, dar nici nu m-am atins de ea, al meu soț a fost mai degrabă cel care s-a mai îndeletnicit cu cusutul. Dar mi-am propus să mă apuc de treabă, în primă fază studiind manualul mașinăriei pentru a învăța cum să o mânuiesc. Apoi, poate o să-mi procur vreo carte de specialitate, am răsfoit câteva la librărie, genul de cărți "primii pași în …" care explică ca la proști tot ce trebuie să știi și de unde să începi. Firește, nu intenționez să ajung urmașa lui Chanel, nici să fac meserie din asta, dar la mici retușuri în casă, o față de masă sau de pernă, o fustă chiar, cred că m-aș descurca. 

Să ies mai des cu bicicleta. Recunosc, anul trecut am cam lenevit la capitolul ăsta, însă primăvara asta vreau să mă mobilizez. Scuza mea este că nu prea am cu cine, dar firește că este doar o scuză, aș putea ieși foarte bine și singură, pista Loire à vélo e peste drum de casă și este suficient de populată cât să nu-mi fie teamă. Plus că nu traversează chiar mijlocul sălbăticiei, parcursul din Amboise spre Tours este chiar frumos, pista este bine amenajată, aș putea chiar să-l iau și pe Azorel în coș să-mi țină companie. Ca să nu mai zic că mai sunt și alte trasee simpatice pe malul Loarei sau prin comunele vecine, motivație să fie că de biciclit aș avea unde. În plus, aș putea profita să fac poze, pentru că următoarea hotărâre pe listă este … 
  
Să fotografiez mai mult, pentru că anul trecut nu numai că am fotografiat mai puțin, dar am impresia că în loc să avansez m-am prostit, pozele făcute mi se par mult mai slabe decât cele din 2013-2014. După cum v-am povestit și-n alte rânduri, să fotografiez este pentru mine o activitate plăcută de timp liber, o pasiune ce mă relaxează și mă deconectează de la realitatea din jur, nu sunt fotograf profesionist și nici nu m-am gândit vreodată să fac asta. În 2013-2014 am fotografiat foarte mult. Poate că și aparatul primit atunci m-a determinat să perseverze, m-a motivat și m-a făcut să iau această pasiune în serios. Am fotografiat nu numai în vacanțe sau în excursiile din împrejurimi, ci am avut o mulțime de ieșiri pur fotografice, mai aproape sau mai departe de casă, m-am documentat, am citit câteva cărți, am vizionat ceva filmulețe pe internet. Nu știu dacă anul trecut a fost doar entuziasmul care a scăzut, sau poate doar o chestiune de timp sau de stare, dar n-am mai făcut nimic din toate acestea, pozele pe care le-am făcut sunt doar din vacanțe sau din ieșirile prin regiune. Ah da, și din grădină! Apropo de grădină… 

Să perseverez cu grădinăritul. Iarna aceasta am studiat câteva cărți, plus mai multe site-uri și filmulețe pe internet. Mi-am luat chiar notițe pe caiet, mi-am desenat planuri și tabele, am studiat ceva mai mult despre grădinăritul ecologic, insistând pe grădina de legume bio mai exact, astfel că s-a făcut ceva lumină în mintea mea referitor la acest concept. O să radeți probabil, dar mă pasionează și mă preocupă mai mult grădina de legume decât cea ornamentală, zău că nu știu de unde această înclinație a mea pentru legumicultură. Nebănuite sunt orientările noastre, dar nu-i rău, grădinăritul este până la urmă o activitate plăcută de timp liber, o îndeletnicire care implică mișcare în aer curat, așa că de ce nu, dacă tot am ditamai curtea. 

Și desigur, proiectul meu prezent în toate planurile, pe care cel mai probabil într-o zi o să mi-l scriu în frunte sau o să-l zugrăvesc pe perete… 
  
Să gătesc mai mult și să mănânc cât mai sănătos, zău că într-un final va deveni un scop în viață. Vreau să valorific mai eficient tot ce cumpăr și ce am în frigider, să nu mai arunc alimente și să variez cât mai multe ingrediente, în special legume și fructe. Stau bine cu gătitul, ba chiar anul ăsta stau mai bine decât cel trecut, cel trecut mai bine decât cel dinainte, tind să cred astfel că sunt pe drumul cel bun. Am început să încerc ceva mai multe rețete noi, le-am îmbunătățit pe cele vechi, am diversificat, am introdus alimente noi, uneori am mai sărit limita, recunosc, mai ales când a fost vorba de ieșiri în oraș sau excursii (vă rog nu mă întrebați ce am mâncat săptămâna asta în sudul Franței!), dar per-ansamblu mâcăm mai echilibrat, mai proaspăt și mai variat.  
  
  
Voi ce v-ați propus pentru primăvara asta? 
SHARE 21 comments

Add your comment

  1. ah, sa cos as vrea sa stiu si eu! mbine, pot sa cos nasturi si sosete, dar cam atat! am fost la targul de martisoare la Viena si ce-am vazut acolo, ce minuni iesite din maini dibace, mi s-a facut pofta! planuri nu prea am, vreau doar sa ma reapuc serios de antrenamentul de alergat cand s-o potoli vremea asta, ca tare neplacuta e. si mie chiar imi placea sa alerg in frig, dar nu in frig din asta umed, brrrrr

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super cu alergatul! Eu nici macar nu ma gandesc, imi este destul de clar ca nu o sa ma mobilizez si nici nu o sa ma tin de treaba vreodata :)). Am incercat, nu m-a prins nici pe departe. Din pacate :D.

      Ștergere
  2. Aha ! Ma pot recunoaste in toate punctele listei ? Slabe sanse la iesit cu bicicleta, la masina de cusut tot sotul se pricepe mai bine iar cu fotografiatul si eu am lasat-o mai moale. In schimb suntem mai avansati la partea cu gatitul :) Si reusesc sa fac si provizii in camara :)
    Spor la realizarea obiectivelor, Larisa ! Sa ne impartasesti experientele din gradina, da ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cu facutul proviziilor stau... mai mult decat bine. Uneori uit ce am in camara si mai cumpar inca un rand :)).
      Multumesc, Dani! Asemenea iti doresc si tie!

      Ștergere
  3. Frumoase preocupari ti-ai propus pentru viitor.Eu cos,doar daca e necesar si nevoie,doar pentru casa si familie.Cu bicicleta vreau sa merg,dar trebuie sa o cumpar.Cred ca data viitoare la Fagaras sa merg cu Thea in plimbare.Am ramas la fel de pasionata de fotografiiat si sa am grija de gradina.Mai inot,daca se poate saptamanal si ma plimb pe jos macar o ora zilnic ,daca e vreme frumoasa.As vrea sa mai pot citi,(nu mai am rabdare),sa vad filme si sa calatoresc.Depinde cat voi realiza din tot ce mi-am propus.Important ca nu am timp sa ma plictisesc.Spor la treaba draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inotul este o activitate frumoasa, un sport foarte bun de practicat. Va admir ca-l practicati saptamanal. Eu... nu prea sunt fana recunosc. De fapt poate ca as inota, mai greu este sa ma mobilizez sa merg la bazin :)).
      Asa este, bine spus, nu ar trebui sa avem timp sa ne plictisim.
      Va imbratisez cu drag!

      Ștergere
  4. Nu intenţionam să las un comentariu la această postare, dar pentru că mă regăsesc în absolut toate planurile tale, am făcut-o. În general nu „mă bag” decât la articolele despre călătorii şi grădinărit ( asta nu înseamnă că pe celălalte nu le citesc). :)

    M-a amuzat teribil asemănările.

    1. Niciodată nu am fost tentată să cos la maşină (nu credeam să am atâta răbdare, un capitol la care stau extrem de prost). Nici nu am avut una până acum 2 ani şi jumătate când brusc şi dintr-o dată m-am hotărât să fac o investiţie. Ai mei nu au avut maşină de cusut ( deci nu am avut de la cine învăţa) , iar bunică-mea ţinea maşina de cusut Singer pe post de obiect de muzeu. Acum, puţin cosmetizată ocupă un loc important în grădină ,încărcată cu fel şi fel de flori, toată vara. Deşi habar nu aveam cu ce se mănâncă croitoria mi-a achiziţionat o maşină de cusut foarte inteligentă de parcă eu eram un mare as. Vreau să-ţi spun că prima dată când m-am apucat să cos am început direct cu o lenjerie de pat. Dar nu o lenjerie clasică, ci una din aia cu tot felul de volănaşe şi briz brizuri, realizată evident după imaginaţia mea. Rapid am trecut la draperii, cuverturi, feţe de masă şi tot felul de articole de decorat casa. La haine nu m-am băgat decât la scurtat, strâmtat şi alte mici modificări de genul din lung , scurt etc. Între timp croitoria a devenit o mare pasiune care îmi ocupă mult timp. Dar îmi place că ştiu că lenjeria de pat pe care dorm, nu o mai găseşti la nimeni. Apropo, de la începutul anului am făcut 6 garnituri. A devenit o obsesie să trec pe la magazinele cu materiale să văd ce au mai primit nou. Cum găsesc un material care îmi place, cum mai fac o lenjerie. :) Să nu te gândeşti că fac o afacere din asta, nu mi-aş scoate nici investiţia, dar pur şi simplu avem multe paturi şi îmi place să cos.
    2.La faza cu bicicleta te invidiez. Te invidiez pentru pistele de biciclişti pe care le ai în zonă şi care aici la noi lipsesc cu desăvârşire. În locul tău, odată cu venirea primăverii, nu m-aş da jos de pe bicicletă. Acum două zile am dat şi eu startul ieşirilor cu bicicleta şi am constatat cu regret că drumurile sunt din ce în ce mai proaste ( îţi rupi cursiera nu alta) , iar şoferii tot mai grăbiţi... ca să nu spun altfel. Ideea să-l iei pe Azorel cu tine este foarte bună. Şi eu o iau pe Betty cu mine, în rucsac în spate. Îi place la nebunie.
    3.Deocamdată aici natura este moartă. Nu ai ce fotografia. Aştept şi eu să înflorească prin grădină plantele să ies la pozat. Şi eu m-am cam prostit la capitolul ăsta. Acum o lună şi jumătate mi-am achiziţionat un nou aparat foto, dacă mă crezi n-am mai mult de 50 de cadre trase cu el. În anii trecuţi făceam 100 de poze doar la o tură prin grădină.
    4.Şi eu am început activităţile în grădină. Săpat, pus îngrăşământ la trandafiri, legat clematite etc. Adevărul este că vremea de afară te cheamă la mişcare. Vorba ta, este o activitate plăcută şi un mod excelent de a face mişcare.
    5.La faza cu gătitul am găsit o reţetă tentantă aici http://www.livebiz.ro/video/taie-cartofii-in-felii-subtiri/ Zilele următoare vreau s-o încerc. Pare bună şi uşor de preparat. :)

    În rest îţi doresc să ai spor în tot ceea ce ţi-ai propus să faci. Eu una n-am nici un plan pentru primăvara aceasta. Dar dacă, de pe o zi pe alta îmi vine vreo idee, o pun în aplicare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant parcursul tau cu croitoria. Deja 6 garnituri anul asta, uau, foarte frumos, se vede ca te pasioneaza.
      La mine in familie bunica a avut o masina de cusut, dar nu facea meserie din asta, ci doar lucruri pentru casa. Cam asta as vrea si eu, articole de decorat casa, lenjerii de pat, cuverturi, fete de masa, etc, la fel ca tine. Poate si un pic hainute mai usurele, gen o fusta sau o rochita de vara.

      Cu bicicleta si mie mi-e teama si evit sa merg pe sosele. Sunt si aici destul de multe parcursuri de bicicleta care urmeaza, mai mult sau mai putin, drumuri pe care circula si masini. In general drumuri nu foarte circulate, dar oricum... Culmea, exact aceste parcursuri sunt si cele mai interesante, traverseaza peisaje faine, sate, vii. Apoi sunt si piste doar pentru bicicleta, ca Loire à Vélo si alte cateva de genul. Sunt interesante si ele, dar au si bucati pe care drumul este destul de monoton.

      Cat despre fotografii, ai sa razi poate dar eu intentionez sa-mi cumpar un aparat hibrid, un mirrorless special pentru calatorii. Ceva care sa faca poze bune, dar sa fie mic si usor. Deja nu mai suport sa car ditamai pietroiul in geanta cand vizitez orase, sau merg pe munte :)). Sunt curioasa ce aparat ti-ai luat...

      Multumesc, Cora! Spor la toate si tie si o primavara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
    2. Poţi să faci orice. Totul este să-ţi placă şi să ai timp. M-am băgat şi eu la lucruri mai complicate, ca de pildă costume de baie. Mi-am făcut 4 până acum şi mai vreau să fac 2. M-am enervate în vară când mi-am căutat un costum de baie şi nu am găsit decât la preţuri astronomice şi cu imprimeuri urâţele. Mi-am zis că îmi cumpăr din Grecia dar şi acolo sub 20 de euro, nu am găsit. De aici până la a le face eu, nu a fost decât un pas. Mi-am cumpărat material şi cu aproape 100 de lei mi-am făcut cele 4 costume şi 5 fustiţe de plajă. Cu alte cuvinte la preţul unui costum, acum am patru.

      Şi pe mine mă tentează un mirrorless, însă aici încă preţurile sunt mari. Nu mi-am luat cine ştie ce aparat ci m-am orientat spre un compact bridge Nikon L810. Eu am mai avut un L110 cu care am avut rezultate minunate. Noul aparat oferă o calitate bună a imaginii pentru un superzoom ( evident că nu se compară cu un DSLR) şi este ideal pentru călătorii. Oferă conectivitate WI-Fi , filmează full HD, deci e bunicel. La fel ca şi la tine DSLR-ul a devenit o corvoadă în călătorii, deşi îţi spun sincer că nu mă îndur să-l las acasă. Până plec în vacanţă intenţionez să-mi cumpăr şi un aparat subacvatic pentru astfel de ocazii. :)

      Ștergere
    3. Si aici mirrorless-urile sunt inca scumpe. Ma tot uit, ma gandesc, compar, ezit... Ma gandesc la Sony Alpha 6000, am citit recenzii pozitive si am vazut ca pozele arata chiar bine. Sunt unele chestii care ma deranjeaza la el, dar pana la urma este un hibrid, ceea ce vreau eu de fapt-un dslr de marimea unei sapuniere-nu s-a inventat inca :))

      Ștergere
    4. Un aparat, indiferent din ce clasă face parte, să se muleze perfect cerinţelor tale, nu ai să găseşti. Toate au plusuri şi minusuri. Aşa că , trebuie făcut un compromis. Şi pe mine mă deranjează unele chestii la noul aparat, ca de pildă focusul lent, însă l-am ales pentru că nu are baterie incorporată şi funcţionează cu acumulatori. Pentru nevoile mele de zi cu zi e important acest aspect.
      Sony Alpha 6000 arată foarte bine. Şi pozele sunt super ok. Întâmplător l-am butonat într-un magazin.
      Hehe, ce-ţi doreşti tu este ideal...

      Ștergere
  5. Larisa, hai in Sud, stai mai mult si puteam face toate activitatile impreuna, fiindca... ai ghicit : si eu sunt inscrisa la toate :))
    Masina de cusut am luat, am lucrat foarte putin dar nu am abandonat ideea. De biciclit am invatat cam in aceeasi perioada, deci ar fi obligatoriu de exersat. Fotografii , am primit si eu un aparat foarte fain si ...avem cu ce ( Chiar , poate o sa ne scrii un articol mai detaliat despre fotografii, cum ai invatat tu, ce "materiale de studiu" recomanzi, etc ). Am incercat si cu gradina si pe ea chiar am abandonat-o, am ramas doar cu florile. Noi stam la apartament , dar avem o curte mica si am improvizat o gradina cu legume, insa n-a mers deloc - ce a ramas "neterminat" de insecte a topit soarele , la propriu. E plin de ganganii, caldura e prea mare... nu ne-a iesit ( si noi suntem adepti "bio" , din Romania venim de la sate si nu stiu daca iti dai seama cat ne lipsesc anumite gusturi, mirosuri, savori... pe loc mi se face dor )
    In schimb stau foarte bine la capitolul bucatarie . Gatesc mult si muuuulte retete. Am descoperit multe la acest capitol si masa pentru noi e un adevarat moment de fericire. Fara sa facem excese am invatat sa ne bucuram si sa pretuim mancarea.
    Pe langa astea, eu imi fac si propriile sapunuri si m-am indragostit si de ele. Am renuntat la geluri de dus, sapunuri comerciale si crede-ma , pielea e rasfatata cu astea facute din uleiuri bune, bune... si discutia asta ar mai putea continua mult si bine :)
    Iti doresc mult spor in tot ce faci , sa-ti iasa tot ce-ti doresti si sa te bucuri de o primavara minunata !
    Weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Offf, suud, nu-mi spune de doua ori!! :)) Iarta-ma, poate mi-ai mai spus dar nu mai retin excat, unde in sud locuiesti ca sa te invidiez mai tare? :p

      Cat despre fotografie, sa folosesti cu placere noul aparat foto! Eu am inceput cu manualul aparatului, pe care l-am citit din scoarta-n scoarta, chiar daca este lung, apoi mi-am procurat o carte, uite asta: http://www.amazon.fr/Pratique-photo-créative-Bryan-Peterson/dp/2744095338
      Pratique de la photo créative (Bryan Peterson). Ti-o recomand, se gaseste la Fnac. Este bine scrisa, explicata, documentata si mai ales ilustrata. Te trece prin toate capitolele fotografiei, fara sa fie prea mult sau prea greu de inteles. Eu citeam un capitol apoi il puneam in practica. Pentru ca de fapt asta cred ca este cheia: practica. Sa fotografiezi mult, foarte mult, cat mai mult, orice, oricum, oricand. Iti formezi astfel ochiul si capeti experienta. Iar daca iti place, se poate dovedi o activitate placuta de timp liber, o poti combina cu diverse iesiri, plimbari, activitati, etc.

      Interesanta treaba cu sapunurile. Chiar foarte interesanta! Sunt convinsa ca sunt mult mai sanatoase, un rasfat pentru piele fata de cele din comert suta la suta artificiale. O sa aprofundez si eu "problema" acum ca mi-ai zis.

      Spor si tie la toate si o primavara excelenta iti doresc!

      Ștergere
  6. Primavara inseamna si o armonie, pentru mine este momentul in care incerc sa ma bucur de mai mult aer liber, plimbari cu familia, sa primesc tot felul de flori, cat mai viu colorate. Cat pot de mult imi doresc sa stau si in gradina de la tara, din pacate ajung doar la 2 saptamani acolo insa atunci aloc timp si pentru fiecare coltisor.O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna dimineata, chiar daca acum avem parte de putin soare imi este teama sa nu apara inghetul in zonele de deal, asa cum stam noi, abia astept sa ne bucuram de vremea frumoasa si de gradina noastra mica dar cocheta, cred ca cel mai mult voi avea de furca cu eliminarea buruienilor si a altor plante daunatoare. Mult succes tuturor, va pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti doresc mult succes in indeplinirea planurilor! Eu din nou imi propun sa ies mai mult cu rolele, dar cel mai probabil, o sa se intample ca in anii trecuti :)), o sa raman doar cu gandul...

    RăspundețiȘtergere
  9. cum te stiu eu o harnicuta, sigur vei realiza tot ce ti-ai propus!
    sa avem o primavara minunata, Larisa draga!

    RăspundețiȘtergere
  10. Atâta timp cât îţi face plăcere, orice activitate este... binevenită!
    Şi ce dacă nu te ţii în totalitate de regimul vegetarian? Vrei să mănânci ceva şi să te strâmbi după, chiar dacă e „sănătos"? :)
    Acum, la mijloc de martie, îţi urez o primăvară frumoasă, cu tot ceea ce îţi doreşti mai sus!

    Eu vreau să valorific atât cât pot eu de mult vremea asta frumoasă - să mă plimb, să absorb soarele, să zâmbesc la el :)

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ma gandesc si eu adesea, Ioana. Pe de alta parte si sa manac Crispy Strips la KFC imi face placere, dar incerc s-o anihilez pe cat posibil, ca nu-i bine :))

      Multumesc, o primavara faina sa ai si tu, cu multe multe drumetii pe munte si alte iesiri in natura. La noi din pacate e rece inca, desi e soare aproape in fiecare zi. Am iesit un pic cu blicla, dar asa, rapid, sa nu inghet cu totul :))

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS