Halloween à la française

in , by Larisa, noiembrie 01, 2012
Ieri noapte a fost Halloween-ul dupa cum bine stiti. Nu l-am sarbatorit. De fapt nu l-am sarbatorit niciodata, pentru ca nu am avut ocazia, in primul rand, iar apoi pentru ca nu l-am simtit niciodata o sarbatoare apropiata. Dar daca ma invitati la o petrecere cu acest prilej, sa stiti ca nu refuz! Mi se pare chiar misto sa ma pot costuma in ceva...hmmm, vrajitoare, dracusor poate :)). Unii zic ca e o sarbatoare "importata". Pai, da, chiar este, dar n-am nimic nu sarbatorile "importate". Pana la urma orice fel de sarbatoare e buna, nu? Ca doar e sarbatoare. Nici Sfantul Valentin nu l-am sarbatorit vreodata. Ah, ba da, inainte sa ma mut aici, cand inca locuiam in Romania, iubitul meu a venit special in tara sa petrecem impreuna nu doar o zi, ci o intreaga saptamana, la munte. Acuma ce era sa-i zic?! Nu veni, nu mergem la munte, nu iesim pe 14 februarie la restaurant ca mie nu-mi plac sarbatorile astea americanesti?! Desigur ca au fost binevenite... si el si sarbatoarea.


Revenind la Halloween, probabil o sa ma intrebati cum sarbatoresc francezii Halloweenul. Ei bine, nu-l sarbatoresc in adevaratul sens al cuvantului, sau cel putin nu la mine in oras si nu cunostintele mele si nici pe cei care i-am intrebat. Bine, n-am facut sondaj pe strada, zic asa, cand si unde a mai venit vorba. Cred ca si ei sarbatoresc pe alocuri, asa la fel cum o facem si noi romanii, adica au "importat" si ei de la vecini, ca vorba aia doar nu refuzau un motiv sa petreaca in oras, cu prietenii, cu distractie si cu bautura! Si credeti-ma ca francezilor le place asta la nebunie. Mai ales ca azi, 1 noiembrie este zi libera si se pot reface linistiti dupa. Da, aici astazi este zi nelucratoare, in care francezul se odihneste, asa cum o face vreo 40 de zile pe an, incluzand aici si zilele de concediu de odihna legal.

Exceptand cativa copii costumati, pe care i-am vazut aseara pe strada, nimic altceva nu-mi spunea ca este Halloween-ul. Si nu ca ei ar fi mers sa primesca bomboane pe la vecini, cum am vazut in filme, ci probabil, mergeau la vreo petrecere ceva. Cam asa sta treaba aici: diverse petreceri costumate prin localuri, sau petreceri acasa dupa caz, cu prietenii, in rest nu exista alte traditii speciale in ceea ce priveste aceasta sarbatoare. Este la fel de imprumutata ca si la noi. Am vrut sa iesim si noi in oras aseara, sa mancam ceva si poate sa gasim ceva varcolaci sau strigoi pe strazile din Tours, dar fiinca am ajuns tarziu de la treburi si afara era un frig de crapau pietrele si colac peste pupaza statea si sa ploua, am lasat-o balta si am comandat o pizza acasa, care a venit nu pe matura, ci cu un scuter, cu tot cu un rosé direct din Provence. Eh, vorba vine, fireste.

Ratusca mandarin

Apoi azi, 1 noiembrie toata lumea e libera. Dar degeaba e liber ca afara ploua si crapa pietrele iar de frig ce este. A mai si tunat pe deasupra. Asa ca unde sa iesi?! Vroiam sa facem piata, dar ce piata sa faci daca azi e zi nelucratoare?! Cand e sarbatoare, inclusiv cand este duminica, aici totul, dar totul, este inchis. N-ai sa vezi Carrefour deschis ca in Romania, sau magazine de toale sa mergi la shoppingareala. Poate doar asa, cate un arab cu cate un magazinas ratacit, sa-ti iei o bomboana. Exceptie fac desigur restaurantele, barurile si alte localuri, ar fi culmea altfel.  

Da, francezii au multe libere pe an. Dar stati voi linistiti am citit ca altii ar avea si mai multe, ca spaniolii de exemplu. Libere sunt aici in Franta cateva sarbatori religioase, ca si la noi, gen Craciunul, Adormirea Maicii Domnului (15 august), lunea de Paste, Inaltarea si Rusaliile, deci dupa cum vedeti, religia catolica nu este atat de diferita, la care se adauga sarbatoarea religioasa de azi, care ortodoxii nu o sarbatoresc, un fel de comemorare a celor decedati, cand oamenii merg la cimitire cu flori si se roaga pentru sufletele celor dragi de dincolo. 

Apoi mai sunt sarbatorile civile, ca la noi, 1 ianuarie, 1 mai, ziua nationala, la care se adauga 8 mai (capitularea Germaniei si sfarsitul celui de-al doilea razboi mondia, ca sa vedeti cata boala au avut francezii pe nemti, daca au declarat ziua asta libera!) si 11 noiembrie (incheiere primului razboi mondial, desigur, impreuna cu infrangerea Germaniei). Asa ca nici n-apuca sa se intoarca la munca, ca peste 10 zile mai urmeaza una nelucratoare. Cool, nu? In principiu muzeele, castele si ce mai este de vizitat pe aici, nu sunt inchise, decat pe 1 ianuarie si 25 decembrie, asta ca sa nu va speriati daca ajungeti in Franta intr-una din zilele astea férié. Pana la urma cine se trezeste sa viziteze muzeul pe 1 ianuarie?!....in afara de mine, dar asta este alta poveste.

Deci?! Voi ce parere aveti de Halloween? Il sarbatoriti de obicei?


Mai jos si mai sus sunt niste poze facute saptamana asta, pe vremea cand era inca soare, in gradina botanica din oras. Ratusca mandarin am pus-o si pe FB, unii ati vazut-o, dar o pun si aici, ca imi place la nebunie. Un noiembrie insorit va doresc!!!




SHARE 33 comments

Add your comment

  1. Asa cum ti-am raspuns intr-un comentariu pe blogul meu,nici eu nu sarbatoresc Halloween-ul, dar nici 14 februarie. De voie,de nevoie, sarbatoresc Dragobetele, Ziua Iubirii la romani, pentru ca...atunci m-am nascut!:))

    Motiv de sarbatoare putem gasi in fiecare zi. Daca aveam si noi zi libera pe 31 octombrie, de fericire, m-as fi costumat in ceva. Prefer costum de vrajitoare. Cred ca m-ar prinde foarte bine!:))

    In incheiere, 11 noiembrie nu se refera cumva la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial? Pentru ca din text reiese ca sunt doua zile pentru acelasi sfarsit de razboi?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, motiv de sarbatoare se poate gasi in fiecare zi :)! Costumele de Halloween imi plac si mie, ca si petrecerile mascate, desi n-am participata niciodata la una :)). Dar mi se pare interesant.
      Mersi de sesizare Anda, scrisesem gresit. 11 noiembrie este pentru primul razboi si 8 mai pentru al doilea :), am rectificat.

      Ștergere
  2. Eu și clasa azi am sărbătorit, dar nu m-am costumat. Sunt împotriva lui deoarece, în noaptea de 31 oct. se omoară copii nevinovați.
    Larisa (mă lași să-ți spun Lari?) ai o poză foarte drăguță!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu de treaba cu omorat copiii nu stiam, draga mea Maria. Unde ai auzit?
      Bunica mea imi spunea Lari :), daca vrei, sigur, imi poti spune asa :)

      Ștergere
    2. Am auzit într-un documentar, este în partea de jos a paginii de pe:
      http://www.razbointrucuvant.ro/2011/10/31/halloween-o-sarbatoare-demonica-sau-cum-sunt-initiati-copiii-nostri-in-practici-oculte-inclusiv-in-gradinite-si-scoli-si-video/
      Poate îmi zici ce părere ai după ce l-ai văzut. Pe mine m-a schimbat mult!!!

      Ștergere
    3. Da intr-adevar urat ce se intampla.
      Dar astea sunt niste practici extremiste, nebune, care nu au nici o legatura cu sarbatoare in sine, cu traditia. Acum astfel de oameni nebuni, care fac lucruri oribile sunt peste tot. Legenda in sine nu intriga la astfel de practici...doar ca anumite persoane au interpretat gresit, sau s-au folosit de Halloween ca sa faca astfel de lucuri oribile.

      Ștergere
    4. Ei, ele s-au făcut de ani și ani... De la celți e tradiția. Am avut de făut un proiect cu ajutorul unor informații date de profa de engleză.

      Ștergere
  3. In Transilvania se sarbatoreste la 1 noiembrie, ziua mortilor. De fapt cum sta treaba: aici sun foartet multi maghiari, sași, secui, desigur catolici. Pe 1 noiembrie ei au in calendar Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, care este acelasi lucru cu LUMINAȚIA, daca ati auzit, se merge la cimitir cu flori si lumanari, familiile se reunesc sa mearga sa se reculeaga la mormintele celor plecati. Este foarte trista, dar in acelasi timp frumoasa aceasta sarbatoare. Atata de apreciata este in judetele Cluj, Mures, Harghita, Covansa, Sibiu, Brasov, Salaj si TOATA Transilvania, dupa cum va spuneam ca o sarbatoresc si ortodocșii cot la cot cu catolicii. Chiar am vrut sa scriu undeva despre asta, ma bucur ca mi-ai dat ocazia, la Cluj de fiecare 1 noiembrie e o nebunie de nedrescris, nu ai unde parca la mai putin de 3-4 km de cimitire.
    Noaptea asta cimitirele sunt luminate superb cu sute de lumanari si e plin ochi de crizanteme... Mai la vest Arad, Timisoara aceasta sarbatoare nu este cunoscuta si nici prin alte parti ale tarii, tocmai pentru ca nu sunt atat de multi catolici ca aici la noi...
    Pe de cealalta parte Halloween-ul vine cam in asentiment cu aceasta sarbatore, de aici a si pornit totul. Nici romanii nu pot sa zic ca o sarbatoresc, dar petreceri tematice se fac, nu am partcipat la asa ceva si nici nu vreau, dar pentru copii e distractiv, iar magazinele sunt tare frumos ornate... A! te mai intreba lumea "ce faci de Halloween?" ceea ce mie mi se pare cam stupid :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Bia pentru informatii. Citisem si eu undeva ca Luminatia se sarbatoreste si in Romania, in Transilvania, tocmai pentru ca acolo sunt mai multi catolici. Eu sarbatoarea nu o cunosteam deloc inainte, totcmai pentru ca in restul tarii si mai ales zona Bucurestiului nu se stie de ea.
      Cat despre Halloween, da, stiu ca in ultimii ani se organizau petreceri tematice in Bucuresti prin cluburi, baruri, dar n-am participat niciodata...sau petreceri costumate acasa cu prietenii. Si aici, cum spuneam, este exact la fel.....Gasesc Halloween-ul putin strain pentru mine totusi, dar vorba ta pt copii cred ca este foarte distractiv.

      Ștergere
    2. pai scrie Bia un articol, sa ne luminam si noi :)

      Ștergere
    3. Pai acum am zis ce am avut de zis... :)

      Ștergere
  4. Ce frumos a povestit Bia despre Luminaţie... de multă vreme nu am mai fost acasă în Transilvania în ziua aceasta, fiindcă este într-adevăr o zi specială. Şi ţie, Larisa, un noiembrie cu mult, mult soare, sau măcar unul mai călduros :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mira, sper sa devina mai calduros, ca de inceput , a inceput cu frig :)).
      Cum spuneam mai sus, eu sarbatoarea acesta nu o cunosteam, si n-am avut vreodata ocazia sa o sarbatoresc in Romania. Nici aici din pacate nu se mai tine, oamenii profita doar de ziua nelucratoare, atat.

      Ștergere
  5. pai doar nu te asteptai ca astia sa sarbatoreasca Halloween-ul. ei si imprumuturile...l-au luat doar pentru ca mai vand ceva cu ocazia asta. daca ar obtine si o zi libera...ei atunci da :))))
    la mine, in sfarsit, a fost soare :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine a fost soare pana ieri dupa-masa, acum venira ploile, culmea si cu tunete si fulgere. Din cate am observat hallowenul pentru francezi este un motiv in plus de petrecere :)) atat!

      Ștergere
  6. Ce frumoase sunt pozele din Gradina Botanica, mandarina(ratusca, nu limba chinezilor :D ) am admirat-o pe fb. :P Au o lumina atat de calda, de frumoasa...iti incalzeste sufletul.
    Si la noi a fost frig ieri si alaltaieri, de ziceai ca a venit direct iarna. Insa azi s-a incalzit desi a plouat aproape toata ziua. Imi doresc mult de tot un noiembrie insorit sa mai pot iesi la poze, desi am mari probleme de sanatate.
    Despre Halloween ce sa zic, subiectul nu prea ma pasioneaza, nu am sarbatorit niciodata aceasta sarbatoare, nu e deloc genul meu, poate nici nu mai am varsta necesara. Insa, daca am chef, voi face un articol inspirat de atitudinea romanilor vis-a-vis de tot ce e importat. O sa citesti mai multe pe blog...
    Zau ca a inceput sa ma deranjeze, dar nu as dori sa-mi supar cititorii prea tare, de aceea va trebui sa umblu la tonul folosit. :evil:
    Nu ai cum sa-ti imaginezi ce gandesc in momentul asta... :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Oh, pai insanatosire grabnica, Nice, atunci, sa te faci bine cat mai repede, sa se rezolve problemele de sanatate. Imi pare rau sa aud asta.
      Cred ca Halloweenul, asa cum il vad in filme, e o sarbatoare tocmai buna pentru copii, dupa parerea mea. Probabil daca as locui intr-o tara unde toata lumea sarbatoreste m-as adapta si eu, dar asa, nu-l simt chiar aproape.
      Eu cu sarbatorile "importate" nu am nimic, cum spuneam, sunt un prilej de sarbatoare pana la urma. Daca imi place sau am ocazia, sarbatoresc, daca nu, atunci nu sarbatoresc.Ma adaptez dupa caz, dupa loc, dupa oameni...Rau n-au cum sa faca oricum nimanui:). Astept opiniile tale pe blog :)

      Ștergere
  7. Seara din ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintilor - preluata de la irlandezi, mai întai de catre americani si în ultimii ani de tot mai multe popoare, se numeste "All Hallows‘ Even" (Allerheiligend Abend), prescurtat: "Halloween".

    Legendele celtice spun ca în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, când câmpurile ramân pustii si natura intra în hibernare, granita între Lumea Viilor si Lumea Mortilor se deschide si Sufletele ratacite (pe care românii le numesc "strigoi" sau "vârcolac"), cu multe pacate neiertate, bântuie dintr-o lume in alta! Pentru a se pazi de aceste duhuri rele, familiile pun in fata caselor câte un dovleac cioplit si lumanari aprinse. Pentru a înveseli atmosfera si a uita de teama, se dau petreceri mascate. Costume tipice acestori seri galagioase sunt: Zâne, Vrajitori, Bostani, Schelete, Vampiri, Lilieci, in combinatiile culorilor: negru, oranj, alb, gri, galben si rosu. Copiii alearga în grupuri, de la o casa la alta, spunând "Pacaleala sau dulciuri!" (Trick-or-treat ! / Süßes oder Saueres! ) – ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa!

    Traditiile sunt atât de vechi, încat cei mai multi au uita motivul sau sensul, oferind alte interpretari. În Statele Unite si Canada –Halloween - a capatat aspect de sarbatoare populara. În Germania este foarte cunoscuta începand cu anii ’90 (dar înca foarte criticata de catre evanghelici).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru informatii Carmen. Sincer, tot ce stiam despre Halloween, este ce am citit sau am vazut prin filme, n-am avut ocazia sa iau parte efectiv la sarbatoare intr-o tara sau loc unde chiar se sarbatoreste, si ma refer aici intr-un mod mai traditional. Am citit ca in Germania se sarbatoreste si chiar am mai citit ca si in Lorena si Alsacia, in Franta, tocmai datorata influientei germane de acolo.

      Ștergere
  8. Pai la voi azi a fost La Toussaint, nu? Ca acum mi-am amintit.
    Nici noi nu sarbatorim Halloween, doar vorbim si cam atat. Singura chestie facuta de Halloween a fost sa postez fotografiile cu dovlecii uriasi :)
    Pe care i-am fotografiat deja de vreo 3 saptamani dar asteptam sarbatoarea ca sa pot posta fotografiile.
    Sunt splendide fotografiile din Gradina voastra botanica. Iar ratusca, as lua-o acasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Elly, la Toussaint...Luminatia, fiind o sarbatoare catolica, nu prea ii cunosc insemnatatea dar sincer nici oamenii de aici nu-s prea religiosi, profita doar de o zi libera :)).
      Am vazut dovlecii postati de tine, chiar ca uriasi...

      Ștergere
  9. de costumat poti sa te costumezi si de ziua ta daca ai chef, nu neaparat ca-s impotriva, dar sarbatorile astea in care eu n-am crescut si n-am de-a face cu ele ma lasa fix rece! e si asta o aripa a globalizarii si nu poate fi decat un mare minus ptr diversitatea traditiilor care se vor pierde....
    sincer, nu-mi plac nici romanii care sunt plecati din tara si sarbatoresc de mama focului Halloween-ul, nu-i inteleg...
    francezii in schimb au profitat din plin, inventand tot felul de libere, smecheri ca intotdeauna!
    ce m-a socat azi dimineata, e ca la tv pe anumite posturi deja au inceput discutiile, emisiunile cu tematica ptr ziua recunostintei! pana mea, abia a fost aseara Halloweenu-ul si te-apuci de nebun sa promovezi o alta sarbatoare?!?! dar, stim cu totii ca-n SUA conotatia e una singura: profiturile! vanzarile!

    foarte fain articolul, nu mai spun de ratza si poze! o Toamna frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar se sarbatoareste acolo in SUA, asa-i Alice? E exact cum vedem in filme, cu copii costumati, ce merg din casa in casa cu colindul etc?
      Da, exect asta este! Este o sarbatoare cu care nu sunt obisnuita si n-am copilarit, si pe mine ma lasa rece...nu-s impotriva ei, dar nici nu o sarbatoresc, iar daca as sarbatori-o vreodata as facea probabil asa, just for fun, sau din cauza imprejurarilor dar nu ca mama, ce drag mi-e mie Halloweenul....Este si ea o sarbatoare comerciala ai dreptate...din pacate toate sarbatorile devin din ce in ce mai comerciale, lucru care nu-mi place deloc....

      Ștergere
  10. "mandarina" e grozava si hazlie. :))
    Si nu, nu sarbatoresc pentru ca nu simt nevoia, nu am de ce. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumoasa ratusca mandarin! Sarbatoarea de halloween o indragesc pentru ideea de a te costuma si de a-ti pune imaginatia la lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mesri :), sunt foarte haioase!
      Da din punctul asta de vedere e o sarbatoare faina, a costumelor. Si mie imi plac si sa le privesc si sa ma costumez...doar ca n-am avut ocazia pana acum.

      Ștergere
  12. Bună Larisa!
    Sunt superbe pozele!
    Rățușca îmi place mult,am văzut și în Cișmigiu
    dar nu știeam cum se numește!
    Seară plăcută îți doresc!
    Cu tot dragul te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, nici eu nu stiam cum se numeste, am aflat curand...Oricum sunt simpatice foc. O zi faina sa ai!

      Ștergere
  13. Imi facusem si eu planuri sa ies in seara aceea, dar ghinionul a facut ca sotul meu sa nu se simta prea bine, asa ca am ramas in casa, uitandu-ne la televizor.
    A sarbatorit baiatul meu si pentru noi, mascat (sunt poze pe blog), ascultand muzica intr-un bar de rockeri. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :( imi pare rau..
      lasa ca mai este un halloween si la anul, sarbatoriti atunci :)

      Ștergere
  14. Superbele pozele ca de obicei :D Eu nu am sarbatorit niciodata Halloween si nici nu o sa o fac decat daca ajung in America ;) Cat despre sarbatori nu cred ca ii intrece nimeni pe spanioli si ei au multe multe multe:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asa am citit si eu ca spaniolii ar avea cele mai multe sarbatori.

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS