Ai ajuns pe Valea Loarei. Bravo! Te-a impresionat grandiosul Chambord, cel mai impunător castel de pe malul bătrânului fluviu, te-a fermecat Chenonceau, castelul elegant al doamnelor și ai rămas mut de uimire în fața grădinilor suspendate și cochete de la Villandry? Te-ai plimbat prin orașe și ai vizitat sate cu străduțe înguste, pline de jardiniere cu muscate colorate? Buun... Acum e vremea să te așezi la masă. La un mic restaurant frantuzesc, din acela cu măsuțele în stradă, să-ți tragi sufletul și să-ți lași simțurile să se bucure de aromele savuroase ale bucătăriei Loarei. Deci...Garçon, la carte s'il vous plaît!

sursa

Începem mai întâi, ca să intrăm cu totul în atmosfera locului, cu un apéritif, apéro mai familiar. Adică cu un păhărel care să îți stârnească pofta de mâncare. Sau poate două păharele ...trei...patru... până îți trece pofta de tot! În Franța apéro-ul este obligatoriu! Fără el nu înțelegi ce înseamnă de fapt l'art de vivre à  la française. Păharelul trebuie să fie de vin, bien sûr, de regulă unul lejer, mai dulceag, de preferat cu bule, adică spumant, dar dacă tu vrei o tărie, nimic nu te împiedică. Eu iau mereu, ceva mai pentru doamne, un kir, care este un french cocktail, făcut dintr-un deget de lichior parfumat (de piersici, caise, sau căpșuni) și vin, care pe Valea Loarei poate fi spumant ca Vouvray si-avem un kir pétillant, sau vin alb plat si avem un kir plat. Dacă te ține buzunarul poți lua un kir royal, făcut cu șampanie. A nu se confunda vinul spumant cu șampania, vă rog!  

Citeste despre unde descoperim gastronomia Vaii Loarei


sursa
Lângă păhărel(e) punem și ceva "de ronțăit", ca să nu bem chiar pe stomacul gol. Ceva de charcuterie, cum ar zice francezu', un fel de mezeluri tradiționale, mai exact sortimente de jambon, niște saucisson- ceva gen  cârnat/salam  foarte uscat, sec, bine pregătit, de regulă afumat, aromat și condimentat. Eu una îi ador! Lângă el merg de minunte specialitățile zonei adică rillettes, o pastă din carne de porc prăjită în propria-i grăsime, zdorobita fin și amestecată cu diverse ierburi și condimente. Întinsă pe o felie de baghetă tradițională este un deliciu! Mai avem în zonă rillons de Tours, adică un fel de jumări franțuzești, nu prea deosebite de ale noastre, făcute din slănină de porc prăjită. Foarte bune, dacă n-ai probleme cu silueta!

Unul dintre cele mai frumoase locuri unde sa servesti apéro-ul pe Valea Loarei este Place Plumereau, in centrul istoric din Tours
Cateva recomandari de restaurante in Tours
Cateva recomandari de restaurante la Amboise
Cave aux fouées, un restaurant trogloditic inedit la Amboise

Dar să nu exagerăm prea tare cu apéro-ul și să trecem la antreu.  Antreurile regionale combină în general produsele de mai sus cu brânza de capră, foarte populară în zonă, cea mai cunoscută fiind Sainte-Maure de Touraine. Îți recomand să guști salade tourangelle (salată verde, cartofi fierți, roșii, ceapă, rillons și brânză de capră), sau poate un quiche tourangelle (tartă sărată cu rillons și rilletes, legate cu un sos de ouă și smântâna). Un vin alb lejer de Touraine este recomandat!

Să trecem la felul principal. Păi... dacă vrei ceva cu adevărat special, ia-ți un andouillette au Vouvray, adică un  cârnat mare și gros, cu de toate în el, gen organe de porc (cam cum este la noi toba), marinat în prealabil în vin alb de Vouvray și gătit mai apoi tot cu Vouvray, ce se poate servi cu diferite garnituri de legume sau sosuri albe cu unt. Se asortează perfect cu vinurile albe de Vouvray (ați ghicit!) sau Montlouis, dar și cu unul roșu, după caz. 

Doamnele care țin la siluetă și vor ceva mai lejer se pot delecta cu un pește proaspăt și gustos, tocmai prins din Loara, gătit la cuptor și însoțit de legume și un sos alb amețitor, pregătit din unt, ceapă și scăldat în vin alb. Tot un vin alb sec îl acompaniază și în pahar, obligatoriu din regiune!
   
Ar mai fi tot că fel principal și le coq au vin, cocoș pregătit în vin roșu, dar în vin de Chinon, mic orășel pe malul Viennei, afluent al Loarei, celebru pentru fortăreața medievală, dar și pentru vinurile roșii, puternice și aromate. Tot  un vin roșu sec, puternic și pe masă, de Chinon, Bourgueil sau Saumur.

sursa
Desertul? Mai așteaptă! Ca să continui cu acea art de vivre à  la française, acum urmează platoul de brânzeturi. Din regiune, fireste. În zona Loarei tradițională este brânza de capră. Sainte-Maure, este "regina" acestora și se poate aprecia la adevărata ei valoare pe o felie de pâine de țara, alături de vinuri roșii (nu albe!), lejere și parfumate din zona sa: Bourgueil, Chinon, sau Anjou. Mai spre ocean se produce o altă brânză bună curé nantais, nepasteurizată, din lapte de vacă, puternică și presata. Se "mărită" cu un muscadet de Nantes, e deja aranjat! Bună este și Valencay (în formă de piramidă), din lapte de capră, apoi olivet cendré, cu o textură suplă și cremoasă, având o crustă din mucegai negru, le crottin de chavignol, moale, dar fără crustă de mucegai și multe, multe altele, doar știți că francezii au vreo 400 tipuri de brânză recunoscute, deci or fi  și specifice Văii Loarei câteva zeci. 


sursa
Da, acum vine desertul. Tradițională regiunii este tarta răsturnată cu mere caramelizate, tarte tatin, a surorilor Tatin, două fete care detineau prin 1800 și ceva un mic restaurant în satul Lamotte-Beuvron.  Legendă spune că ele ar fi pregătit de fapt o tartă obișnuită cu mere, însă în drum spre cuptor, tarta a fost scăpată pe jos, iar pentru a nu o strica, a fost luată cu o tavă plată și băgată la cuptor invers precum căzuse, cu merele în jos. Rețeta a fost foarte apreciată. Încă mai este. Se poate asorta cu un vin spumos de Vouvray, sau unul alb dulceag parfumat, sau, de ce nu, un vin licoros din regiune. Prin magazine găsiți celebra Nugat de Tours și tot felul de crème brûlée, tarte cu fructe și alte minunății.

Citeste si despre vinurile de pe Valea Loarei
despre vinurile spumante de pe Valea Loarei 
sau despre unde degustam vinurile Loarei

Și uite-așa, cu burta plină, cu papilele gustative stisfacute deplin și numai după mai multe pahare de rouge-rosé-blanc, parcă vezi Valea Loarei și mai frumoasă și acea art de vivre à  la française ți-e din ce în ce mai clară în minte. Așa că ...hîîîc... (vinul bată-l vina!)...Garçon, l'addition, s'il vous plaît!!! 
Hai să vă fie de bine, vă mai aștept! 

SHARE 35 comments

Add your comment

  1. aoleeooo...tu-mi faci foame..nu vreau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubesc Franta pentru diversitatea culinara! Iubesc branzeturile lor! Si tartele :) ... iar sufleul de ciocolata Preferatul meu!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tartele imi plac si mie la nebunie, cu ciocolata eu nu prea le am, dar mai gust din cand in cand :)

      Ștergere
  3. nu luati andouillette :D si, da, bine zici,nota se cere dupa mult vin :)
    PS: ghici unde am nimerit eu la Montpellier? la un targ de vinuri :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte tare! Vinuri din sud de acolo...trebuie sa fi fost minunat :))

      Ștergere
  4. Eu vreau ceva light, ca dupa un asemenea festin risc sa nu ma mai ridic de la masa, mai ales ca sunt sensibila la alcool, imediat mi se urca la cap, asa ca optez pentru portia de peste proaspat cu legume. Nici cocosul in vin rosu nu suna rau. :P
    Desertul il lasam pentru altadata... :D
    Bucataria frantuzeasca mi se pare foarte sofisticata. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este Nice ca nici eu nu pot manca atat :))
      Asa se zice ca este sofisticata, dar am observat ca multe mancaruri sunt simple, doar bine prezentate.

      Ștergere
  5. Ce de bunătăţi aici :) Salatele şi brânzeturile sunt pe primul loc; şi din când în când o tartă. Ai dreptate, nu sunt toate neapărat sofisticate, mai degrabă să-ţi fure privirea, mă refer la mâncărurile din restaurante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Mira, iti fura privirea doar, ca si ingrediente si pregatire nu sunt foarte diferite de mancarurile noastre.

      Ștergere
  6. Un adevarat festin! Pai tot ce e prezentat aici, mi se pare demn de o masa regeasca. Imi plac branzeturile cu mucegai, n-am nici cea mai mica problema cu ele. Cu pretul lor as cam avea ;)
    Acea tarta e de fapt un tort de mere, pe care nu-i pusa frisca. Asa mi se pare. Imi place tortul de mere, deci si tarta. Dar ce vorbesc eu? Nu-i nimic de aici sa nu-mi placa! Mai ales ca, deocamdata, n-am restrictii la nimic, mananc orice. :))
    Splendid meniu! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac branzeturile cu mucegai, dar ai dreptate, cele bune nu sunt chiar ieftine. Cu toate astea sunt nelipsite de pe mesele francezilor. Ar putea avea frigiderul gol, atat timp cat exista ceva branza acolo :)).
      Tarta cu mere si eu o cunosc, mama mea obisnuia sa faca ceva asemanator cand eram copil, ceva ca un tort cum spui tu, am vazut ca si pe aici exista in multe variante...
      Zi frumoasa draga Elly!

      Ștergere
  7. Mai bine nu intram..... mi sa facut foame acum! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună Larisa!
    Wow,ce dă bunătăți!
    Arată super primul platou,îmi plouă în gură!
    Să ai o săptămână frumoasă!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dulciurile din Franta sunt preferatele mele. Ultima data cand am ajuns in Paris am devorat o cutiuta intreaga cu briose glazurate cu ciocolata si caramel. Un deliciu.

    Faine recomandari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :)!
      Si mie imi plac dulciurile de aici. Eu nu sunt mare fan ciocolta, dar in rest ador cam tot :).

      Ștergere
  10. Ma mir cum de n-ai renuntat deja la orice ganduri legate de silueta, la ce minunatii de mancaruri sunt sigura ca te ispitesc mereu pe acolo :-))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Ioana, din fericire pot spune ca sunt norocoasa, cel putin momentan, indiferent cat mananc nu prea ma ingras. Bine, nici nu exagerez cu manacatul si asta pt ca desi sunt pofticioasa, nu pot prea mult.

      Ștergere
  11. Vai ce fain !!! Si eu vreau in Franta :). As vrea sa am timp si bani sa o vad pe toata :).

    RăspundețiȘtergere
  12. Vai de mine! Si eu ce mananc?? Saracii vegetarieni nu cred ca au o soarta usoara pe Valea Loarei.
    Am in draft un articol asemanator si postul tau m-a inspirat sa-l scot si eu la iveala. In curand, peste vreo cateva saptamani :P!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca majoritatea specialitatilor sunt cu carne :(. Daca nu mananci nici lactate deloc, atunci este mai greu, dar sunt multe preparate si din legume si fructe.
      Astept cu interes articolul, adevarul este ca ador bucataria italiana :). Italia este prima tara pe lista pentru o vacanta gurmanda :))

      Ștergere
  13. Eu vreau un kir royal, sa gust din toate branzeturile alea si capac o felie de Tarte Tatin :) Ma duc sa pregatesc un platou si sa pun un pahar de vin, altfel nu ma linistesc, dupa ce-am citit articolul tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      Imediat servim kirul, branza si tarta !!!
      Ma bucur ca ti-a placut Dani :)

      Ștergere
  14. ooooo, sunt moarta dupa platourile cu brânzeturi! :)
    nu am ajuns pe Valea Loarei, dar... trebuie sa o fac, neaparat, mai ales ca nu e asa departe de noi.
    reteta de Kir, trebuie sa te corectez - se face doar cu Crème de Cassis! Reteta originala este cu vin alb sec si Crème de Cassis, dar intre timp exista tot felul de alte variante: Kiwi Kir Royal cu licheur de kiwi sau Kir Blackberry, cu lichior de mure...
    Kir royal se obisnuieste sa se faca bineinteles cu Champagner, dar tot asa se cheama si daca e preparat cu Sekt (vin spumos sec) si difera doar pretul - exact ca si cu sampania, care exista pentru toate "portofelele" :)))
    Tarta... nu ma omor, dar vreau o portie dubla de salade tourangelle ;)) s'il vous plaît. hmmmmmmmm!
    O seara minunata iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut Carmen, e o zona faina, merita vizitata si savurata :).
      Asa este, reteta originalade kir este cu crème de cassis, am citit si eu, dar am observat prin localuri mai multe variante, probabil aparute intre timp, gen mure, piersici etc. Eu il prefer cu lichior de piersici.
      Aici cand il fac cu vin spumos ii zic petillant si e cel mai popular, cel mai consumat, iar royal cu champagne, mai putin popular si mai scump fireste. Oricum in meniuri exista toate variantale pentru toate gusturile :))
      Seara minunata asemenea!

      Ștergere
  15. Larisaaaaaaa, ma faci sa ma scurg pe aici! Ah, ce mi-as dori acum o tarta rasturnata de mere, sa tina companiei cafelutei mele, mmm mmm...

    RăspundețiȘtergere
  16. noroc ca am mancat... altfel muscam din monitor :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua Larisa!
    Sunt din Bucuresti, am 65 de ani si vreau sa ajung cu fiul meu de 16 ani pe Valea Loarei! M-ar interesa sa iti cer parerea in anumite chestiuni care privesc o eventuala investitie in zona respectiva. Crezi ca m-ai putea ajuta in aceasta directie, si daca da, cum pot lua legatura cu tine? Cu stima, Ioan

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS