Sfârșitul lumii în filme

in , by Larisa, decembrie 10, 2012
În ultimele zile, uitându-mă pe la TV, la National Geographic, am observat că subiectul lunii este apocalipsa. Păi normal, că se apropie cu pași repezi, vine acușica, peste 2 săptămâni. Noi deja facem glume acasă, că nu mai cumpărăm cadouri, brad ...dacă tot vine apocalipsa ce rost are să mai dăm banii. Și dacă tot e la modă subiectul, hai să vedem împreună câteva filme ca să intrăm mai bine în atmosfera... apocaliptică. Sunt multe, dar eu am ales 3, care mi-au plăcut mie. Cred că noi oamenii avem o fascinație aparte pentru sfârșitul lumii, iar filmele care dezvoltă această curiozitate se vând spectaculos. Ne amăgim noi că sunt ficțiune, însă știm foarte bine că sunt foarte posibile și probabile cândva. Nu neapărat acum, dar vorba aia, totul are un sfârșit, chiar și Pamântul, cu noi toți cu tot, desigur. Deci filme...



Să începem cu  Deep Impact (Impact nimicitor) -1998, care este după părerea mea cel mai bine realizat și cel mai real film despre apocalipsă (în măsura în care un astfel de film poate fi real!).

Leo Biderman, un puști pasionat de astronomie, descoperă o stea ciudată pe care nimeni nu o poate identifica. Informațiile sunt trimise mai departe unui specialist, care identifică ciudățenia ca fiind o cometă cu traiectorie precisă: Pământul. Oamenii de știință pun la cale un plan mirobolant care să ne salveze, mai exact o echipă de astronauti este trimisă în spațiu pentru a distruge cometa. Din păcate planul dă greși, nereușind decât să o rupă în două bucăți, ambele indrptandu-se către Terra. Urmările ciocnirii: extincția totală. Ce se întâmplă mai departe? Dacă cele două comete lovesc Pământul? Va las să vedeți filmul...trust me, merită!

Prima dată l-am văzut la TV prin 2002 parcă, între timp l-am mai revăzut de câteva ori și pot spune că este chiar unul dintre filmele mele preferate. Și da, am plâns și m-a impresionat foarte tare! La toate filmele despre apocalipsă am plâns de altfel. Este interesant, realist, te prinde și te ține cu sufletul la gură până la sfârșit. Impresionează prin relațiile ce se stabilesc între oameni în atfel de circumstanțe, prin cât de puțin mai contează lucrurile pe care în mod normal le credem importante. Subiectul pe care-l dezvoltă este unul destul de plauzibil, oricât de SF ni s-ar părea și oricât recunoaștem sau nu, științific vorbind planeta noastră nu este în totalitate în siguranță față de impactul cu obiecte care ar veni din spațiu. Însă să nu ne speriem prea tare, cică două sau trei comete s-au ciocnit cu Pământul în ultimii 500 de milioane de ani, conform unor calcule, deci n-om fi noi cei mai ghinioniști. Ultima cometă care a salutat Terra a fost anul trecut...de la 35 milioane km.


Continuam cu celebrul Armageddon-1998,  un film foarte cunoscut și mediatizat, deci nu cred să fie prea mulți dintre voi care să nu-l fi văzut. Celebrul film în care Bruce Willis moare la final a făcut istorie.

Povestea este aproape identică cu cea din Impact Nimicitor, ai putea spune că sunt aproape trase la xerox. Un meteorit gigant se apropie de pământ, coliziunea având efecte devastatoare. Oamnii de știință caută soluții pentru salvarea planetei și trimit în spațiu o echipă de....speciailisti în forări petroliere, care să găurească pietroiul și să îl împăneze cu niște bombe nucleare. Dacă omenirea este salvată sau nu, aflați văzând filmul.

Armageddon este un film pe care eu l-am văzut la foarte mult timp după ce a apărut. M-am gândit inițial că nu-mi va plăcea, dar m-am înșelat teribil. Mi-a plăcut, și încă cum. E drept, este un film foarte comercial, holiudizat și americanizat la maxim, finalul da pe afară de eroism dus la extrem, în concluzie un film făcut special de văzut cu batistă în mână. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul meu. Doamne, am bocit mai rău decât la Titanic! Când  coboară Bruce Willis pe asteroid și alege să moară pentru omenire...văi câte lacrimi am mai vărsat, mai ales când pe fundal îi auzeam pe Aerosmith cântând I don't want to miss a thing. Offf... 

Lăsând glumele la o parte, povestea din Armageddon este cel mai plauzibil scenariu pentru sfârșitul lumii. Șansele ca un asteroid să intre în coliziune cu Pământul sunt mai mari și mai realiste decât orice alt fel de apocalipsă. Totuși să nu disperăm, cercetătorii spun că că traiectoriile corpurilor cerești ce se plimbă prin spațiu sunt calculate pentru următorii 100 de ani. În plus, asteroizi de dimensiuni acceptabile ne salută în fiecare an, dar unul care să provoace distrugeri masive nu vine cică, decât pe la vreo 50-100 milioane de ani. Așa că putem dormi liniștiți și noi și multe alte milioane de generații viitoare. 

 
Și ajungem în final la    2012-(2009)

Subiectul este simplu și diferit față de cele de mai sus. Nu ne mai lovește nici un corp ceresc, ci aici este vorba despre profețiile maya, cum că lumea se va sfârși în 2012. În ce an suntem?! Hmmm... Scoarță terestră este distrusă din cauza unor explozii solare, ca urmare a alinierii planetelor și a schimbării polilor magnetici. Pământul începe să aibă fisuri, cutremurele progresează extrem de repede, iar  personajul principal un șofer de limuzină, scriitor aspirant, încearcă să-și salveze familia, vrând să ajungă pe una din arcile lui noe construite pentru a salva omenirea de la pieire. 

2012 a fost un film extra-super-mega mediatizat la momentul apariției și înainte, s-a vorbit mult despre el, toată lumea a fost dornică să-l vadă, inclusv eu, deși îmi închipuiam că este mai mult o exagerare. Mi-a plăcut, mi s-a părut un film cu imagini spectaculoase, bine realizate, efecte vizuale bune, făcute să impresioneze. Regia și interpretarea lasă un pic de dorit, dar merge și așa. E drept, filmul este ficțiune, exagerat, total ireal, dar până la urmă este un film, făcut să ne transporte dincolo de realitate, de aceea s-a inventat cinematograful. 

Este interesantă și teoria din spatele filmului: în 21 decembrie 2012 calendarul mayaș își încheie un mare ciclu, căruia, cel puțin în aparentă, nu-i mai urmează nimic. Unii astronomi moderni ar confirmă calculele mayasilor. Cică Pământul se va află într-un aliniament exact cu Soarele și cu centrul Caii Lactee, fenomenul ducând la inversarea polilor magnetici, cauzând catastrofe naturale care vor zgudui lumea întreagă: cutremure, tsunami, incendii care vor avea ca rezultat pagube materiale și pierderi importante de vieți omenești. Însă există documente care par să contrazică acest lucru. Anumite rămășițe ale culturii mayase vorbesc și despre alte evenimente care au loc după 2012. Unii zic una, alții susțin alta...  


În fine, sunt multe filme ce ne prezintă apocalipsă care mai de care mai bine și mai credibil, dar să ne oprim aici.
 
Totuși cele mai multe păreri susțin că Soarele nu va scoate către noi nici o limbă de foc, apoi Terra și-a mai schimbat polii magnetici de câteva mii de ori până acum și nu s-a întâmplat nimic, nu se va produce nici o aliniere a planetelor, iar dacă se va produce nu va avea urmări grave, s-a mai întâmplat și asta, asteroizii s-a speriat toți și nu se mai îndreaptă spre noi, cel puțin în următoarele milioane de ani...deci hai să ne pregătim de Crăciun oameni buni, că nu vine nici o apocalipsă

Voi ce filme despre sfârșitul lumii ați văzut?  



SHARE 31 comments

Add your comment

  1. Nu ma pasioneaza de loc subiectul! Toate filmele care le-ai scris aici pe blog cred ca au fost vizionate pe aici prin casa, cred ca am si DVD cu ele, dar eu una am vazut doar franturi!
    Singurul film care mi-a placut a fost Armageddon din 98.
    Iti doresc un Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Armageddon este un film fain. Eh, tine de gusturi Minnie, fiecare cu ale lui, nu se dicuta :))
      Multumesc, Craciun fericit si tie!

      Ștergere
  2. Armageddon este singurul film de genul asta pe care l-am văzut. Cam prin 1999, cred. Deci cam la vremea lui.
    L-am vazut nu fiindca ma pasioneaza problema asta cu sfarsitul lumii ci pentru ca imi plac Bruce Willis, Liv Tyler si trupa lui taica-sau ;) Chiar si pentru Steve Buscemi, care chiar daca nu e un actor foarte cunoscut, este un actor mult mai bun decat altii.
    Si cu ocazia asta am descoperit si ca Ben Affleck nu-i doar un plavan cat de cat aratos ci ca joaca totusi bine. :)) Eu am ratiuni ciudate pentru care aleg sa vad un film.
    Poate ca e destul de comercial dar mi s-a parut si interesant.
    Vad ca si lui Minnie i-a placut. :)
    O zi frumoasa sa ai, Larisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu le-am vazut ca ma pasioneaza subiectul, ci intamplator, sau vorba ta, pentru actori, pentru film in sine. Armageddon e un film bun si este si mai cunoscut. Impact Nimicitor de exemplu, daca nu-l vedeam la TV prima data, cred ca nici nu stiam de el :))
      Zi frumoasa si tie Elly!

      Ștergere
  3. Nu am vazut nici unul :))) prefer realitatea, daca e sa se intample!Deci am trecut si peste asta ca si peste gandul la rai si iad ....
    Om trai si om vedea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, clar nici eu nu cred in treburi cu sfarsitul lumii, sau cel putin in ce profetesc unii si altii :)). Filmele pentru mine sunt oricum un hobby si s-a intamplat printre ele sa fie si despre apocalipsa doar.

      Ștergere
  4. Hello,

    L-am vazut doar pe 2012. Desi la nivel de concept si efecte se ridica la nivelul asteptarilor, subiectul in sine nu imi transmite nimic si tocmai de aceea nu voi spune niciodata ca un film despre apocalipsa e bun. Nu ma prinde genul asta de produs cinematografic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, cel putin pana acum, filmele cu un asmenea subiect nu au fost chiar capodopere cinematografice. Se pune mai mult accentul pe imagini, efecte si se lasa la o parte interpretarea, scenariul inteligent, regia. Nu pot spune ca este genul meu de film preferat, dar nici ca-mi displace total. Dar clar le prefer fata de alte genuri :).

      Ștergere
  5. Sa imi fie rusine ca eu nu am vazut nici unul din filmele mentionate dar le pun in lista de asteptare! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. si eu am vazut toate filmele pe care le-ai pomenit aici, Larisa draga. La unul am apreciat peisajele, la latul trucajele, la latul actorii... Fiecare a avut ceva special, dar sunt toate povesti, pentru seri cu dispozitii pe masura :) Adevarul este ca noi toti am devenbit deosebit de pretentiosi, am vazut prea multe filme bune ca sa mai avem rabdare sa vedem filme "pe banda"... ´Nici la cinema nu am mai fost de mult, din octombrie, cand ploua mult :) Am vazut "Paris Manhattan", mi-a placut, chiar daca nu-mi este deloc simpatic Woody Allen, ca om. Ca regizor si actor e genial!El a promis ca nu mai face decat un film pe an si eu mi-am promis ca îl voi viziona :)
    O seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca filmele au fost inventate tocmai pentru asta, pentru povesti, pentru fictiune si trebuie sa le luam ca atare. Fiecare film are partile lui bune si partile lui rele si apoi mai tine si de gusturi, ce nu e apreciat de unii e apreciat de altii si invers. Uite ca Paris Manhattan nu l-am vazut, dar mi-ar placea. In general mi-au placut filmele lui Woody Allen. O seara minunata si tie Carmen!

      Ștergere
  7. Am vazut franturi din unele filme, subiectul pentru mine e total neinteresant. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gusturile nu se discuta! Mie teoriile din spatele acestor filme mi se par interesante, desi nu ma incred in ele intotdeauna.

      Ștergere
  8. Hmm, desi nu sunt o fana a acestui gen de filme, cu sfarsitul lumii sau sf-uri, cred ca m-ai convins sa ma uit. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca nici eu nu sunt o mare fana a filmelor SF, dar astea au fost mai...reale fata de altele cu acelasi subiect sau de acelasi gen ;)

      Ștergere
  9. Ne ajuta mult filmele aceastea pentru ca sa stim la ce sa ne asteptam si sa fim pregatiti. Mai sunt de vazut "Melancholia (2011)" si "Knowing (2009)"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi de recomandari! Am auzit de ele, dar nu le-am vazut inca. Eu am mai vazut si "The day after tomorow" dar nu l-am mai amintit aici.

      Ștergere
  10. "Melancholia",cum bine spunea un critic de film, este cel mai frumos si mai poetic film-catastrofa realizat vreodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa-l vad si eu cat de curand, deja doua persoane care il recomanda :)

      Ștergere
  11. Hm, m-ai facut tare curioasa cu acest Deep Impact, nu cred ca l-am vazut, dar pare ceva interesant, care ar putea sa-mi placa. In schimb am vizionat mai demult 2012, dar nu prea imi amintesc multe din el. Poate doar cateva din efectele speciale si finalul fericit pentru protagonisti. Parca s-au salvat, nu? :))
    Eu sunt cu gandul la primavara, nicidecum la sfarsitul lumii. Un fel de apocalipsa a venit azi dupa serviciu cand un viscol violent a lovit orasul, si m-a taiat pe fata pe drum spre casa. :D :P :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, da nici eu nu ma gandesc la apocalipsa neaparat si nici nu cred ca va veni curand :)) dar tot aud vorbindu-se despre. Filmele oricum le-am vazut acum ceva vreme, nu cu ocazia apocalipsei de anul asta :))-cred ca in fiecare an se anunta cate una :))
      Impact Nimicitor e chiar fain, adica mie mi-a placut cel mai tare dintre toate filmele despre acest subiect pe le-am vazut si nu numai, e chiar unul dintre filmele mele preferate. E mai realist ca sa spun asa si cred eu bine facut.
      Am auzit ca in Bucuresti ninge...sincer mi-ar fi placut si mie putina zapada inainte de Craciun aici. Desi a nins prin alte orase, pe noi aici ne-a ocolit :(

      Ștergere
  12. Eu mi-am luat cateva zile libere, am zis ca daca tot vine sfarsitul lumii sa nu raman cu concediul neconsumat :))). Cu aceasta ocazie cred ca o sa urmaresc prima ta recomandare, ca tot nu am vazut-o pana acum

    RăspundețiȘtergere
  13. The road - http://www.imdb.com/title/tt0898367/?ref_=fn_al_tt_3 , merita sa il vezi, sincer! ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Iartă-mă că nu am citit toată postarea, dar aceste subiecte mă indispun. Sper să nu fie adevărate aceste filme!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca este adevarat Maria, noi sigur nu vom apuca :))

      Ștergere
  15. http://www.scribd.com/doc/117475748

    Apocalipsa.

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS