Plecarăm pe 31 decembrie, în grabă, pe la 7 seara, cu cățel cu purcel, de fapt doar cățel că purcel n-avem, spre Chateau La Valière, care nu este un castel, ci o localitate la vreo 40 km de Tours. Acolo urma să sărbătorim trecerea în 2013, cu un grup de prieteni, la "căsuța din preerie", despre care v-am mai povestit astă-toamnă, căsuță nelocuită în restul timpului, folosită din când în când ca o cabană de weekend, pentru distracție sau relaxare. Eram cam în întârziere oricum, când ne dăm seama că am uitat acasă Brioșa. Cum ce brioșă? Cozonacul nostru făcut special pentru amicii francezi,  care logic, nu gustaseră așa ceva în viața lor și tare curioși mai erau de le gâteau roumain. Era stabilit să fie mâncat pe 1 ianuarie, la micul dejun, pentru că da, așa manaca oamenii de aici, dulce la micul dejun.


Desigur că ne întoarcem acasă să luăm Brioșa. Îi zic brioșă pentru că apăi cum să le dai francezilor definiția cozonacului decât ....comme une brioche. Întors din drum deci, luat cozonac, plecat iar. Desigur că exact atunci când eram în întârziere rămânem și fără benzină, deci trebuie să ne oprim și la benzinărie, care benzinărie nu funcționează, deci tre' să ocolim orașul să mergem la alta și abia de acolo, după ce alimentăm, luăm direcția Chateau La Valière. Pe drum, al meu soț, își aduce aminte că și-a uitat acasă ceasul și verigheta, dar era prea târziu, nu ne mai întoarcem, ce naiba, mai era puțin și ne prindea 2013 pe șosea. 

Pe la jumatea drumului începe să plouă. Și încă ce ploaie, torențială de vară cu vânt de credeam că ne mută mașina în șanț. De fapt eu nu mă gândeam decât cum voi face să sar din mașină în casă când ajung la destinație, că prea mă chinuisem să-mi fac coafura. Cu câteva zile înainte de Revelion m-am gândit (de fapt mă gândisem mai demult) că vreau o tunsoare până la bărbie, așa gen...french, un pic în colțuri. După ani de zile de păr lung, începând din toamnă tot îl tai. Puțin, încă puțin, hai încă puțin. Bun... într-un final ajungem la Chateau La Valière, de acolo după multe indicații ajungem și la "căsuța din preerie", care este pierdută undeva pe ulițele unui sat, pierdut și el pe câmpiile Loarei.  

Petrecerea s-a desfășurat fain, anturajul a fost pe cinste, dar oricum îi cunoșteam pe toți, deci nu mă așteptam să fie altfel, atmosfera frumoasă. Am râs, am mâncat, am băut după care ne-am băgat la somn. Dimineața desigur. Am rămas acolo, păi cine mai conducea 40 km? De fapt cine nu băuse nici măcar un pahar ca să conducă?

Per ansamblu a fost un revelion drăguț, very french: french people, french food, french wine... in France. Am servit 3 feluri de fondue, pe lângă alte chestii. Prima a fost fondue au vin rouge. Mai exact, pentru cei ce nu cunosc, tăiem carnea crudă de vițel (sau pui, porc) în bucăți mici, vinul roșu se fiebe în cuva aparatului de fondue, iar apoi fiecare persoană ia cu o țepușă specială câte o bucățica de carne, pe care și-o prăjește singur, în vin. Carnea se servește cu diverse sosuri și garnituri. A fost prima data când am mâncat așa ceva, gustasem adesea fondue bourguignonne, același principiu, numai că vinul se înlocuiește cu ulei aromat. 

A doua a fost fondue savoyarde, care o cunoșteam deja. Se topește brânza (de Savoie), se amestecă cu puțin vin (de Savoie), când devine cremoasă se pune în cuva aparatului de fondue, care e băgat în priză și deschis să o țină caldă și se fleșcăiesc în ea, cu aceleași țepușe speciale, crutoane de pâine. Noi pe aici o servim cu cartofi fierți și diverse chestii de charcuterie (cârnați, salamuri,  jambon etc), nu știu dacă așa o fi și tradițional. Brânza de Savoie se poate înlocui cu orice alt tip de brânză și atunci avem simplu, fondue au fromage. Din câte am citit la origine fondue (și au fromage și bourguignonne) sunt specialități elvețiene, dar sunt tare populare pe aici. S-au franțuzit și ele. 


În sfârșit, a treia fondue, desertul adică, a fost fondue au chocolat. Nu mai dau explicații, brânza se înlocuiește cu ciocolată topită și curtoanele de pâine cu fructe. Nu pot să zic că mă dau în vânt după fondue în general, după nici una dintre ele, dar având aparatul respectiv acasă, recunosc, mai facem câte o bourguignonne din când în când.
 
De băut am băut niște vinuri bune vechi din regiune, aduse de cunoscători și desiguri șampanie, adevărată de la mama ei din Champagne. În principiu a fost o seară frumoasă, dar nu pot spune că extraordinară. De fapt sinceră să fiu, mie niciodată nu mi s-a părut extraordinar Revelionul. Poate pentru că este o seară mega-organizată și așteptată?! Nu știu. Dar alte seri neplanuite în detaliu parcă au fost mult mai interesante și pline de voie bună.

Dimineața m-am trezit și după ce mi-am băut cafeluța și prietenii au savurat cozonacul (le-a plăcut, dar mai puțin rahatul turcesc din el!), am dat o tură pe afară să fac niște poze. Vi le-am arătat zilele trecute. Era cam nor și umed așa că n-am zăbovit prea tare.
 
Am mai stat puțin, ne-am mai învârtit, am mâncat împreună și de prânz, am fript jambon în semnineu, după care fiecare a plecat la casa lui. Pe drum s-au ridicat și norii și am tras mașina pe drepata în vreo 2 locuri să fac câteva poze... Trebuia să ajungem repede să facem bagajul pentru că a doua zi plecam la munte...dar cine l-a mai făcut în acea zi?
SHARE 40 comments

Add your comment

  1. :)) Nostim și interesant Revelionul vostru :)

    Imi place tunsoarea, te prinde :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi!:* Vroiam si eu o schimbare..desi imi dau seama ca e cam scurt...fata de cum sunt obisnuita :))

      Ștergere
  2. Mai french decat french petrecerea nici ca se putea!
    Iti sta teribil de bine tunsa! A trebuit sa copiez si sa maresc fotografia ca sa te vad! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai avut un revelion french in 2011, dar nu la fel de french ca asta :)))
      Mersi Minnie! Te imbratisez!
      PS: Poate o sa mai pun poze la articolele viitoare sa ma vezi mai bine :))

      Ștergere
    2. Puteai mai simplu prin click dreapta pe poza,open in new tab:) Si, Larisa, confirm. Arati superb. Esti deja o mica frantuzoaica:D

      Ștergere
    3. Mersi Anda :)) M-am frantuzit de tot :))))

      Ștergere
  3. Pana la urma Franta e patria vinului, nu? Voi, acolo, chiar iubiti vinul. :D O atmosfera frumoasa si o povestire pe masura. Le-a placut cozonacul tau frantuzilor? :P
    Imi place mult culoarea parului. :) E culoarea ta naturala sau te vopsesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ajuns la concluzia ca totul aici se face cu vin! E sfant! :))
      Da le-a placut cozonacul, acum nu stiu daca au zis-o doar din politete sau chiar a fost adevarat, la fel cum nici nu stiu daca l-au mancat ca n-aveau altceva la micul dejun sau chiar l-au apreciat! Eu sper ca le-a placut.
      Cat despre culoarea parului, inainte ma vopseam negru (culoare de care vreau sa scap, usor-usor, fara sa-l decolorez), de aceea, cred ca se mai observa, varfurile sunt mai inchise la culoare. De la radacini la jumatate este culoarea mea naturala.

      Ștergere
  4. Nu le-a placut rahatul din el?Stiu si la mine:il y a du loukum dans la brioche?si ii vad cum il scot si apoi mananca briocha.ha ha
    Nici nu auzim pana acum de la fondue cu vinu, bine ca pe aici nici nu prea se mananca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, deci este o chestie generala sa inteleg :))!
      Si amicii mei au scobit cozonacul, dar nici macar nu stiau ce e ala loukum. Nu-i inteleg, mie mi se pare genial, am rascolit magazinele sa-l gasesc (mai ales ca la inceput nu stiam cum ii spune in franceza),dar...asta este, diferente de gusturi :)) sau de obisnuinta.

      Ștergere
  5. Eu iubesc fondue! Am mancat branza fondue si sunt abonata la un restaurant din Cartierul Latin (Paris) special pt asta! Si apoi ciocolata hmmm, din toamna asta am descoperit o cafenea la Cluj care are si ieftin (10 lei) si m-am abonat :)
    Ai avut un Revelion foarte french si frumos zic eu! cu prietenii si familia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu prea sunt fan ciocolata, dar as incerca un fondue cuu ciocolata alba totusi :))
      da, a fost pana la urma un revelion dragut :)

      Ștergere
  6. Mi-a disparut comentariul :(
    Asta e cea mai tare chestie. Incep si eu cu necazurile ca voi in seara de Revelion. Asa cum ai inceput sa povestesti aveam impresia ca pana la urma s-a compromis cumva Revelionul...ca s-a intamplat ceva mai grav. Desi mie, o ploaie torentiala si mai mult chestii uitate erau suficiente sa imi taie tot cheful... Ma cam indispun cand ceva nu merge.
    Pai ati petrecut chiar un Revelion francez, dar asa si trebuia! Atatea feluri de fondue....vinuri...numai chestii specifice. :)
    Intr-un fel ai dreptate, am petrecut si eu mai multe revelioane organizate, mult asteptate...si cand am ajuns si mai ales dupa ce se terminau, imi dadeam seama ca parca fusese mult zgomot pentru nimic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si pe mine m-a cam indispus ploaia, mai ales ca la 12 noaptea intentionam sa iesim afara sa desfacem sampania, dar m-am obisnuit, aici ploua mai tot timpul iarna :))
      francezii sunt nationalisti si la mancare, doamne fereste sa manance altceva, chiar si de revelion :))

      Ștergere
  7. Si aici se gasesc peste tot aparate din astea de fondue, dar nu stiam ce se face cu ele in afara de a manca branza cu curtoane. Cum mie nu imi place branza nu prea ii vedeam rostul, da ciocolata cu fructe...
    Bine presupun ca trebuie sa fie mai multi oameni ca asa in doi mananci branza sau ciocolata pana ametesti... da am incercat eu arzatorul pentru creme brule, incerc si fondue asta :)
    Un an nou incarcat cu tot ce iti doresti!!! La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Topesti mai putina ciocolata daca sunteti 2. Noi facem adesea fondue bourguignonne in 2 acasa. Cu ciocolata nu prea le avem nici unul dintre noi, poate cu ciocolata alba as incerca :)
      Un An Nou minunat si tie Raluca!

      Ștergere
  8. Recunosc ca havar n-aveam de fondue asa ca am citit cu o oarecare mirare :D
    Noi in noaptea de Revelion am stat toti prietenii in jurul unui foc, am gatit ciorba de perisoare la ceaun (vreo 20 litri), apoi fripturi la gratar pe care le mancam pe data ce se faceau si chiar acolo langa foc si uite asa ne-a prins dimineata in cantecul cocosilor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun asa cu ciorba la ceaun! Am invitat si eu de curand niste francezi la masa si le-am gatit ciorba acrita cu bors :)). Au fost foarte mirati, parca cine stie ce mancau, vreun fel de mancare de pe Marte :))

      Ștergere
  9. Ce haioşi mai sunteţi şi voi, cu toate peripeţiile alea! :)) Poate un cozonac cu nucă le-ar fi fost mai pe plac francezilor tăi... habar nu am, zic şi eu, cei pe care îi ştiu eu îl savurau cu mare plăcere. Bănuiesc că nu se prefăceau... :D
    Nici eu nu mă dau în vânt după noaptea de Revelion, atâtea pregătiri şi atâta agitaţie, uneori mă epuizează toate astea. :)

    Chiar că arăţi acum ca o franţuzoaică, îţi stă foarte bine, deşi îţi stătea minunat şi cu părul mai lung!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mira!
      A avut si nuca si rahat cozonacul. Nuca le-a placut foarte tare, doar rahatul l-au dat la o parte.
      Da, in general serile mega-organizate nu ies mereu cum trebuie si pe mine ma enerveaza si ma epuizeaza organizarea. Noroc ca anul asta au organizat altii, eu doar am fost invitata :)

      Ștergere
  10. deci daca ma tundeam la francezi as fi zis ca ne-a tuns aceeasi coafeza :)) sa treceti voi in noul an fara verigheta si ceas....nt nt nt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      Eu vroiam un pic mai lung, dar cum aici este la moda parul scurt, data viitoare tre sa-i explic sa ma tunda cu vreo cativa centimetrii mai lung decat vreu, ca sa iasa cum trebuie :))

      Ștergere
  11. Arăți superb tunsă așa! Când trebuia să mă tundă mama aveam părul cu vreo cinci cm mai scurt decât al tău:))))
    Trebuie să-ți zic că îți stă bine oricum, tunsă sau nu...

    RăspundețiȘtergere
  12. eu cu ...fondue :)...a 2-a reteta este pe gustul meu...miam miam !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Îmi place atmosfera, îmi plac pozele. Data viitoare aș vrea mai multe din interior...îmi place modul în care amenajează francezii. Simplu, practic și cu ceva anume care dă bună dispoziție.
    Îmi place cum te-ai tuns. Să îți fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      In interior n-am facut multe poze ce-i drept. Dar ai dreptate, am observat si eu un design interior foarte dragut la francezi, foarte simplu, dar elegant.

      Ștergere
  14. Ati facut seara de neuitat, nostimilor! :)) Frumoasa petrecere, grozava atmosfera iar tu... simpatica foc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru'mana!
      A fost intr-adevar simpatic si revelionul asta!

      Ștergere
  15. Faină atmosfera de Revelion. Aşa îmi place şi mie să petrec Revelionul. Cu prietenii sau cu familia, fără ţinute sofisticate şi oameni sobri prin jur .p
    An Nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa zic si eu! Niciodata nu mi-au placut revelioanele sofisticate. Atmosfera conteaza cel mai tare. Si atmosfera o fac oamenii..

      Ștergere
  16. Interesante retetele astea, cu branza amestecata in vin. As incerca si eu, de curiozitate.
    Ai petrecut un revelion dragut...

    RăspundețiȘtergere
  17. Fondueeeee..love it:D Am un mic kit acasa special pentru asa ceva, recunosc ca de cele mai multe ori ma opresc la ciocolata si fructe :)) Nu amincercat niciodata branza topita sau altele :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa incerci, e tare buna si cu branza. Mai ales iarna, merge la fix branza aia calda, topita...

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS