Gravity

in , by Larisa, octombrie 28, 2013
Sâmbătă, ora 6 seara mă găsea așezată comod în scaunul de la cinema, cu o pungă de popcorn în mână și o Coca-Cola rece alături, așteptând nerăbdătoare să înceapă Gravity și nu oricum ci în versiune originală, subtitrat în franceză. Citisem că dacă 3D-ul s-ar fi inventat pentru un anume film, atunci Gravity ar fi acela, ceea ce mi-a sunat destul de promițător, așa că n-am conceput să treacă toamna, fără să văd cu ochii mei minunea. Cum vremea de afară n-a fost tocmai făină în weekendul ce a trecut, mersul la film a picat exact la fix. De fapt, indiferent cum ar fi fost vremea, sâmbăta tot în scaunul de cinema m-ar fi găsit probabil, pentru că după munte, vă spun sincer, e locul unde mă simt cel mai bine. 



În caz că încă nu știați, Gravity este noul film al Sandrei Bullock, în care aceasta o interpretează pe Dr. Ryan Stone, un medic aflat la prima misiune în spațiu, alături de veteranul Matt Kowalsky (George Clooney). Toate sunt bune și frumoase acolo sus, peisajul magnific, viața lipsită de griji, până când, în timpul unei misiuni de rutină, naveta lor este distrusă. Cei doi protagoniști rămân astfel singuri, plutind în spațiu, fără prea multe șanse de a fi salvați și cel mai important, fără prea mult oxigen. 

Nu știu dacă v-am mai spus, dar mi-e teamă întotdeauna de filmele mult prea mediatizate, de la care am, fără să vreau, multe așteptări, pentru că mai mereu, nu știu de ce, rămân un pic dezamăgită. Îmi amintesc câte așteptări am avut la Avatar  și cât de mult mi-am dorit să-l văd, asta ca în timpul vizionării să adorm la cinema. Nu pot spune totuși același lucru despre Gravity, n-am adormit pe scaun cu floricelele în mână, nici nu m-a dezamăgit profund, dar nu pot spune nici că mi-a întrecut așteptările. Cum așa?! Păi...

Din punct de vedere al imaginilor, Gravity mi s-a părut, mie la fel ca altor câteva miliarde de oameni de pe planeta asta, într-adevăr o experiență incredibilă, experiență care trebuie trăită clar, tridimensional la cinematograf, în nici un caz pe un ecran plat. Pământul văzut din spațiu, infinitul cosmosului, perspectivele, dinamica mișcărilor actorilor, toate sunt într-adevăr excepționale. Vă zic sincer că m-am ferit de câteva resturi de nave spațiale care, jur că se îndreptau cu o viteză colosală fix spre fața mea și am amețit de-a binelea în câteva momente, simțindu-mă eu însămi plutind prin golul imens. Brrr...n-aș vrea vreodată! Da, cu adevărat, Gravity este genul ăla de film atât de bine realizat la nivel de imagine și efecte vizuale, încât te face să te simți în mijlocul acțiunii. Apoi, Sandra Bullock mi s-a părut că și-a jucat remarcabil rolul în acest film. Nu stiu daca va primi vreun Oscar pentru el, așa cum se vehiculează, dar măcar o nominalizare zău că ar merita! Foarte simpatic fuse și Clooney, deși nu sunt o mare fană a lui în general.

Dar... pentru că există și un dar...  după părerea mea Gravity putea mai mult, dacă se punea ceva mai mult accent pe scenariu și pe acțiune. Desigur că nu ăsta i-a fost scopul, din start filmul n-a fost creat pentru filozofeală, însă după părerea mea de nespecialistă, un pic de echilibru nu i-ar fi stricat. Dincolo de imaginile extraordinare, povestea mi s-a părut destul de simplistă, "fără sare, fără piper" și pe alocuri monotonă, iar replicile actorilor cam fade și neconvingătoare. Cred că filmului îi cam lipsește suspansul, sau pe mine cel puțin nu m-a surprins nici măcar o dată (hai, o singură dată, să nu mint!), iar acolo unde se încearcă ceva suspans, totul este pare destul de previzibil. De fapt asta cred că este o tendința foarte frecventă în cinematografie în ultimii ani: mult accent pe imagini, care sunt din ce în ce mai extraordinare datorită tehnologiei și puțin pe acțiunea în sine, pe jocul actoricesc, sau pe replici. Mă rog... poate am eu pretenții prea mari!

Dacă merită sau nu văzut? Categoric merită! 

Chiar și așa cu o poveste simplă și fără suspans. Mergeți să-l vizionați, cât mai rulează, obligatoriu la cinema, pe ecran mare, în 3D! Dincolo de filmul în sine, de poveste, așa cum o fi ea, Gravity cred că este o experiență în afara atmosferei terestre, unică si fascinantă, una dintre puținele, dar poate cea mai realistă, dintre cele permise unui om obișnuit.


PS: Săptămâna viitoare urmează Thor: The Dark World!  M-ar tenta si The Family, că-mi plac comediile cu Robert De Niro.



SHARE 22 comments

Add your comment

  1. Ma bucur ca ti-a placut, este cu adevarat un film deosebit. La Thor:The dark World parca asi merge si eu si mi-a recomandat Gaby adica copila mea :) sa vad Captain Phillips! Spune ca este un topper, dar la mine nu este inca in bios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Per-ansambru e fain Gravity. Merita!
      Cat despre Thor, mie primul mi-a placut iar trailerul la asta nou arata promitator. Sunt curioasa...

      Ștergere
  2. O invitație incitantă și pentru mine. Ador SF-urile cu mult accent pe imagini, care sunt extraordinare datorită tehnologiei. Adevărat este că lasă mult de dorit la capitolul scenarii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SF-urile in general lasa mult de dorit la capitolul scenarii si de multe ori chiar in ceea ce priveste interpretarea actorilor. Dar intr-adevar, imaginile sunt exceptionale, mai ales in ultimii ani.

      Ștergere
  3. tocmai am citit ca a batut recordurile in Franta, a adunat peste un milion de spectatori in sala in 5 zile (sau or fi fost 3? ma rog, record :D)
    pe mine nu m a prins, adica nu tin sa l vad. la Avatar m am plictisit enorm, am zis aleluia cand s a terminat. Thor nu mi a placut nici primul deci nu ma tenteaza al doilea. The Family da, ca mi plac Pfeiffer si De Niro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca sala a fost plina. N-am mai vazut-o asa plina de anul trecut de la Titanic 3D :)).
      Daca nu te pasioneaza SF-urile in general, imaginile, efectele vizuale,n-are rost sa mergi, pentru ca in afara de efecte si un 3d de exceptie, filmul nu-are nimic altceva.
      The Family sper sa fie simpatic precum trailerul.

      Ștergere
  4. Interesant subiectul, chiar daca nu ma omor dupa SF-uri. Merci de recomandare, Larisa, si zici ca e obligatoriu sa-l vedem in 3D? :D
    Imi place mult Sandra Bullock. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, eu nu cred ca ar avea farmec vazut pe ecran plat, acasa, tocmai imaginile 3d fac deliciul filmului.
      Si mie imi place Sandra Bullock, iar aici interpreteaza un rol destul de serios, desi in ultima vreme am vazut-o mai mult prin comedii. Oricum mi se pare o actrita care poate interpreta orice rol...

      Ștergere
  5. Vreau si eu sa-l vad, dar cred ca la cinema o sa-l las sa treaca, spre deosebire de alte filme pe care n-am vrut sa le ratez la cinema. Iar The Family pare foarte simpatic. Cel putin asa mi s-a parut din trailerul vazut acum vreo luna la cinema :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anda, parerea mea este ca daca nu-l vezi la cinema, nu se merita. Tot filmul il fac imaginile 3D. Atat!

      Ștergere
    2. Esti atat de sigura ca fara 3D filmul nu are nimic de spus? Eu unul vad in el un imn adus omului ca specie indeligenta, prin depasirea lumitelor impuse de atmosfera si gravitatie. Si in final secventa cu apa am asociat-o cu intoarcerea in starea primordiala, in apa, acolo de unde a inceput povestea numita viata.
      Plus ca nu a fost nimic previzibil la filmul asta, nu am putut ghici cine va scapa si cine nu, pana cand am vazut. Sa nu mai zic de momentul caderii navei si de coloana sonora din final, care te face sa iti dea lacrimile efectiv. Nu are actiunea si intrigile din The Departed, dar nu ai cum sa te astepti la urmariri politiste si la mafie infiltrata in politie cand vine vorba de o misiune pe statia spatiala internationala :) E cel mai realist film despre o misiune in spatiu, fara prostii sf gen razboi intergalactic, si cu siguranta cel mai bun. De aceea oricine ar trebui sa vada in 3D ceea ce se intampla si ceea ce se vede de acolo de sus. Pentru mine e in top 3 filme ale anului 2013, urmat de Great Gatsby si Elysium.

      Ștergere
    3. Se spune ca gusturile nu se discuta! Nu puteam avea toti aceeasi parere, nici n-ar trebui, insa eu personal m-am asteptat la mai mult de la film. Poate ca a vrut sa fie un imn adus omului ca specie inteligenta, insa mie personal nu mi s-a parut ca regizorul si-a "exprimat" ideea prea bine. Desigur, nu sunt un critic de film avizat, sunt pur si simplu un spectator obisnuit care-si da cu parerea, insa eu am gasit Gravity destul de previzibil. Este realist, intr-adevar, sunt de acord cu tine, coloana sonora este bine aleasa, imaginile de final sunt impresionante, dar totusi cred ca "putea" mai mult, subiectul avea potential, la fel aveau si actorii.
      Elysium l-am ratat la cinema, probabil o sa-l vad cand va aparea pe DVD; Great Gatsby mi-a placut si eu cred ca este unul dintre cele mai bune filme ale anului.

      Ștergere
    4. Probabil ca oriunde e loc de mai bine, dar personal nu am vazut un film cu aceeasi tema mai bun. Poate ca am ratat eu cateva :)

      Ștergere
  6. hm... si eu tocmai m-am intors de la cinematograf. Sincera sa fiu... ma asteptam la mult mai mult! pe mine filmul nu m-a impresionat decât prin superbele filmari spre Pamânt, vazute pe ecran lat si cu ochelari 3d! doar atât! în rest... actiunea mi se pare demna de Agent 007 si... de Sandra Bullock :))) Mda... Poate ca am vazut prea multe documentare despre sateliti si misiuni spatiale, asa ca monologul Sandrei nu mai m-a impresionat.
    Despre Cloonei :)) ma mir ca a aparut si el cu numele pe generic, ca în film... nu stiu cate sunt secventele în care apare. În prima parte a filmului, doar doua papusi gonflabile plutind în aer... mai mult nu recunosti din cei doi superactori! ah si mai rau, aici in Germania, filmele sunt dublate, asa încât nici macar vocile lor nu le-am recunoscut :))) Pfiu... nu zic ca imi pare rau dupa bani, dar... preferam sa vad alt film, ca am avut de ales intre 12 alte filme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci si tie ti-a lasat aceeasi impresie!

      Exact cum am scris, imaginile m-au impresionat si pe mine. Din punct de vedere al efectelor vizuale, filmul este chiar bine realizat. Insa...cam atat din pacate. Ca joc actoricesc, scenariu, regie e destul de slabut. Eu, pe toata durata filmului, pana la sfarsit, am tot asteptat sa se intample ceva...si nu se mai intampla :)))
      Mie Sandra Bullock in place in general. Clooney mai putin, nu cred ca l-am vazut vreodata intr-un rol bun :D.

      Si aici filmele sunt dublate de regula, insa unele ruleaza si in versiune originala, subtitrate in franceza. Nu toate, doar cele mai importante, casa zic asa.

      Ștergere
  7. Imi placeau candva filmele SF. Chiar mult. Urmaream cu religiozitate Star Trek si tot ce se difuza la inceputul anilor '90. Deci cam asa eram. Cred ca am vazut prea mult asa ceva, am constatat ca nu ma mai atrag. Ultimul pe care il bag in categoria asta e Armageddon pe care eu l-am vazut tarziu, la vreo 4 ani dupa lansare. Am ramas la el, mi s-a parut bunicel si relativ complex chiar daca destul de previzibil. Mi-am amintit acum ca am mai vazut Insula si cam atat... Altceva din categoria SF n-am mai vazut in ultimii ani. Avatar mi-e complet strain. In 3D n-am vazut nimic dar nici nu cred ca m-ar mai impresiona ceva. Nu stiu ce sa spun, am o asa lipsa de curiozitate in legatura cu filmele ca si eu sunt uimita. Nu ma recunosc, ca sa fiu sincera.
    Deci nu cred ca ma voi duce sa-l vad... Mai ales ca cronica facuta de tine e foarte buna si am aflat exact ceea ce trebuia sa aflu despre el. Inclusiv despre actori.
    Stii? Cand citesc o cronica detaliata, eu am impresia ca am vazut si filmul. :) Deci iti multumesc. Noapte buna, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine a fost exact invers: pana acum ceva ani n-aveam nici o treaba cu filmele. Mai vizionam cate unul la tv de regula sau din cand in cand la cinema si foarte putine SFuri ma atrageau. Nici acum nu pot spune ca sunt fana a filmelor SF, dar am vazut destul de multe; din cate obesrv este un gen de film tare la moda, din moment ce se fac atatea.

      Ai dreptate Elly, in ceea ce priveste majoritatea filmelor, dintr-o cronica sau vizionand trailerul, ai aflat tot :D.

      Ștergere
  8. Ma duc azi sa il vad la Imax. Daca nu uit, iti spun pe urma cum mi s-a parut :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasa de cum o sa ti se para... Am observat ca e genul ala de film, pentru care parerile sunt la extreme; fie iti place foarte mult, fie esti foarte dezamagit...

      Ștergere
    2. Tocmai m-am intors. Exceptand durerea de cap care imi apare la toate filmele 3D, mi-a placut filmul. M-a tinut in tensiune cam de la inceput pana la sfarsit :)

      Ștergere
    3. In mare si mie mi-a placut filmul, nu-i rau, e deosebit si destul de realist, departe de SF-urile clasice (de fapt nici nu stiu daca se poate numi chiar SF, in adevaratul sens al cuvantului). Poate ca m-am asteptat eu la prea mult, sau n-oi fi avut dispzitia necesara, de mi s-a parut un pic "fad" la momentul respectiv.

      Ștergere
    4. Nu, nu e doar parerea ta, si eu cred ca era loc de uuuunu pic mai bine :)

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS