În ultimele săptămâni a fost vară adevărată aici în Touraine, astfel că natura a explodat de-a binelea, spre bucuria noastră. Am putut în sfârșit să profităm și să petrecem cât mai mult timp afară, să lâncezim la soare, aruncăm doi trei cărbuni sub grătar, încropind câteva prânzuri pe cinste. Da' ce credeți că lucrurile frumoase durează mult? Nici vorbă. Începând cu weekendul acesta se întorc ploile și vremea rece, așa că soarele nu va rămâne decât o amintire, cel puțin pentru o perioadă. E bine pentru grădină, că deja mă plictisisem să ud în fiecare seară, dar nu și pentru noi că tare ne mai plăcea vremea asta atipică de vară. Eh, dar dacă vara nu vrea să rămână pe la noi, prin Touraine, ce-ar fi să fugim și noi după ea spre tărâmuri mai calde?!


Că tot ziceam de udat, aproape în  fiecare seară în jurul orei 19 ud grădina, asta dacă nu plouă, firește. Suntem norocoși să avem un puț, astfel că facem ceva economie la apă, nu știu dacă ar fi fost o idee bună să udăm așa des de la conducta orășenească. Puțurile nu mai sunt legale acum la Amboise, nu se mai dau autorizații pentru ele, dar cum noi îl avem îl păstrăm, nu au cum să ni-l ia, sau să ne pună să-l astupăm. L-am dotat recent cu o pompă ceva mai performantă decât cea lăsată moștenire de foștii proprietari, alături de un furtun cât toată curtea. De fiecare dată după ce ud fac un tur al curții, pe înserat parfumurile se simt demențial, mai ales cel al liliacului care tocmai a înflorit. Probabil este de vină entuziasmul primului an, dar mă uit la fiecare plantă în parte, vreau să știu parcă tot ce a răsărit, ce a crescut, ce a înflorit. E tare plăcut, sincer, iar după un sfert de ceas de stat de vorbă cu grădina intru în casă mult mai liniștită, de parcă toate grijile și problemele s-ar fi pierdut în iarbă. Este de-a dreptul inimaginabil, dar parcă pe zi ce trece mă atașez mai mult de curtea asta, ca de o ființă.
 
 Tema grădinii mele în acest moment este movul...







Cu mici excepții, firește :)

Azaleea s-a prins și a înflorit. Ar fi trebuit să iau una mov să păstrez tema...  

 Cine o să se delecteze cu smochine??  

 Primul boboc de trandafir

 Primul crin (cred)

Ultimele lalele

La început de primăvară v-am tot arătat un pomișor înflorit. Ei bine, este un corcoduș iar acum are fructe. Bănuiesc că nu-s doar eu cea care adoră corcodușele crude,nu? Aproape că am devastat pomul :))
 PS: și lui Azorel îi plac :D  


 Într-un coț al curții am descoperit niște lăcrămioare. Grădina mea are multe colțuri ascunse.. Ce bine!  

 Iar în grădina de legume...  

Ridichi, salată (lăptucă, ca-s mai multe feluri)-cam rahitică, ruchetă (rucolă), ceapă și usturoi  

Cartofi (sunt două soiuri, cei mari sunt mai timpurii)  


Weekend fain să aveți! Bănuiesc că la voi se încălzește vremea, nu?   
SHARE 33 comments

Add your comment

  1. Nu-mi vine sa cred cate minunatii ai in gradina! Cum nu-mi vine sa cred cat de avansate sunt florile, la noi abia dau ramurele la trandafiri si tu deja ai boboci. Chiar ca s-a grabit vara sa vina la voi. Eu zic sa o mai trimiti si la noi pentru ca singurul lucru inflorit in gradina mea sunt papadiiile:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, totul a avansat foarte rapid zambilele, narcisele, chiar si lalelele s-au trecut. Pomii s-au scuturat de mult, acum incep tradafirii sa infloreasca si asta pentru ca ultimele 3 saptamani au fost foarte calde, cu temperaturi de 25°, chiar 27°C, vara in toata regula de stat in tricou si pantaloni scurti :)). Partea proasta este ca s-a cam terminat cu distractia, de azi temperaturile au revenit la normal, iar de maine cica vin ploile. Din cate am auzit, vara se indreapta spre voi ;)

      Ștergere
  2. Doamne, cat de mult imi place primavara si faptul ca este un curcubeu de culori in gradina. Bravo pentru poze si pentru colectia ta. O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uaau! Ai si lacramioare! Cat de tareee!
    Ieri am fost prin gradina botanica si am fost si eu super incantata sa gasesc liliac inflorit. L-am mirosit de l-am innebunit! :P

    Si eu iubesc la nebunie primavara!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei sa ma crezi nici nu stiam ca am lacramioare pana sa infloreasca :)). Am vazut ca sunt niste plante undeva langa gard, vecina imi spusese ca fac flori frumoase dar habar nu-aveam ce sunt :D

      Si mie imi place la nebunie liliacul. Ziua nu prea se simte mirosul, dar seara e o nebunie.

      Ștergere
  4. aveti deja trandafiri?! wow... la noi abia au dat vlastarii, dupa ce asta toamna sotul meu i-a tuns radical :)) La noi, cu toate ca nu a plouat mai deloc in ultimele doua luni, si de o saptamana jumatate avem temperaturi de vara in cursul zilei, noptile sunt racoroase si de aceea ma gandesc, natura la noi este mai in urma. Liliacul inca nu a inflorit si nici irisii. La noi gradina este plina de lalele, zambilele incep sa se treaca, natcisele s-au ofilit... cam atât :) Ce gradina mare de legume aveti! wow... Eu nu am decat un metru pe o jumatate de metru cu plante aromatice si verdeturi pentru supe :)
    O primavara minunata sa aveti!
    PS: daca vreti zile de plaja, haideti in Bavaria, va asteptam. Cu Azorel cu tot! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca vara de aici s-a mutat in Bravaria?? :)) Venim!!! :p

      Da, aici natura este mai inaintata, in general se intampla asta poate si pentru ca iernile sunt destul de blande aici, astfel ca totul porneste destul de repede. Se zice ca asta i-a atras si pe regii Frantei, de aceea atatea castele in lungul fluviului.
      Gradina de legume este o incercare. Voiam s avedem cum merge, ba chiar am semanat si niste castraveti si fasole saptamana asta, iar undeva mai cotit cativa dovleci pt Halloween si porumb pt fiert. Vom vedea cum merge treaba. E mai mult de placere pentru ca salata, de exemplu, cumpar oricum de la supermarchet pana se face a mea :)).
      Multumim, asemenea si voua!

      Ștergere
  5. Deja corcoduse?? imi lasa gura apa, sunt mare fan corcoduse, mere mici, crude, etc., cam tot ce e acru :P:P Cu atata entuziasm cu micul tau paradis, nu vreau sa imi imaginez starea pe care o sa o ai la apropierea toamnei :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O da, si mere crude! Si prune :)) Dar din pacate momentan n-am.

      Cred ca la toamna entuziasmul o sa scada la cate frunze vom avea de strans :))

      Ștergere
  6. Abia ce au inflorit bine pomii, si a inverzit natura, liliacul mai are de asteptat, anul asta primavara a fost inceata. Cu zile bune si zile mai putin bune, uneori aveam senzatia ca e toamna sau mai rau... ca vine iarna.
    Arata foarte bine la voi in gradina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles ca se incalzeste vremea si pe la voi. Sa vezi ce-o sa explodeze natura atunci! Asa s-a intamplat si aici, cateva zile de vara si buuum :))
      Multumesc, facem si noi ce putem sa o ingrijim!

      Ștergere
  7. A inflorit demult liliacul in Bucuresti. Dar pentru lacrimioarele alea superbe chiar te invidiez. :)) Mi-as dori sa am si eu ocazia sa vad live lacrimioare in gradini. Chiar si in gradinile altora. Dar nu stiu cum se face ca nici macar la florarie nu le gasesc. :))

    Da, a venit vara in Romania. Mi-e teama ca trebuie sa trec de la cizme direct la sandale. Din aprilie. Cam prea curand, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu aici am mai vazut prin curti, chiar imi amintesc ca am fotografiat pe undeva.

      Si eu am avut aceeasi impresia anul asta, ca am trecut de la cizme direct la sandale :)). Acum vara s-a terminat pe aici, se pare ca se indreapta catre voi. Cam ciudata vremea in ultima perioada, nici nu mai stii cum se succed anotimpurile, s-au incurcat cu totul :D

      Ștergere
  8. Frumoase toate florile din gradina ta. Daca ai si lacramioare sunt vrajita total.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ati luat o casa de oameni gospodari.Acum voi trebuie sa pastrati si sa duceti mai departe aceste minunatii.Vezi cum te atasezi de locul acesta?Parca esti de-o viata acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am zis si eu, multa lume se mira de cate am "mostenit" :)). Se vede ca le-a placut gradinaritul si plantele in general. Nu numai ca sunt multe, dar sunt si bine gandite toate. De exemplu unde sunt irisii tot rondul este cu flori mov. M-am trezit eu sa stric tema cu azaleea mea rosie :))

      Ștergere
  10. Văd că merge și legumicultura nu doar grădinăritul :) Arată super fain și zici că e o ditamai moșia de-au intrat toate acolo :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai sa vezi ca la toamna ne apucam si de pomicultura, vrem sa ne punem cativa pomi fructiferi, neaparat un cires :)). Sunt 1400m². In curand nu prea o sa mai avem loc, dar am identificat cateva zone neexploatate :D.

      Ștergere
  11. Dupa suflet se manifesta gradina. Nu numai ca fostii proprietari au fost gospodari si iubitori de natura, dar si voi ati pus la loc ba chiar ati oferit si mai mult astfel incat gradina sa explodeze de fericire. E nebunie ce-i la tine acolo si n-ai cum sa te simti altfel decat revigorat dupa timpul petrecut acolo. Stiu ca-ti doreai tare mult o casa pe pamant, e asa fain sa vezi ca totusi visele se implinesc, iar in cazul tau nu s-au implinit "mai tarziu" ci fix cand trebuia :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne-am dorit mult o gradina si am venit aici entuziasmati. Dinainte sa semnam actele visam si ne faceam planuri cum aranjam. Abia asteptam sa treaca iarna sa ne apucam de treaba. In martie ne faceam drum la magazinul de gradinarit in fiecare sambata :)). Intr-un final am zis sa o luam mai usor, nu de alta, dar incepeam sa dam faliment :)).
      Probabil ca ai dreptate, este exact perioada care trebuie. Cu ani in urma poate n-as fi apreciat si nici n-as fi avut atata rabdare.

      Ștergere
  12. Prea frumos, iar liliacul îl simt de aici ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca niciodata nu m-am bucurat de primavara ca anul asta :)

      Ștergere
  13. Minunata gradina si la propriu si la figurat! Hrana pentru corp si minte. :) Atata simbolistica in tot ceea ce impartasiti in acest articol! Se vede faptul ca gradina dumneavoastra este una complexa, colorata si vie! :) . Ca o gradina deosebita ce este, are si personalitate: Se poarta mov. Culoarea mov simbolizeaza echilibru, intelepcine, evolutie, detasare. Iar in combinatie cu superbul verde, se alatura simboluri de speranta, vindecare si renastere. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Este ceva de munca la ea, dar rezultatele sunt pe masura. E o adevarata placere sa petreci timpul liber in curte, mai ales acum cand totul este atat de proaspat. Nu stiam simbolistica culorii mov, asa ca multam de informatii :)

      Ștergere
  14. MINUNAT! (si soc, m a lasat netul de Indonezia sa deschid blogul! e pt prima oara in astea 2 luni si ceva cand nu merg link urile de ro, uneori nici alea de com, ca nici pe blogul meu nu pot intra tot timpul, pana si in Vietnam puteam accesa orice :-p)
    deci te invidiez pentru gradina aia, dar mai ales pentru corcoduse :D crude, cu sare, yam yam :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh lasa, ai tu timp de blog si cand te intorci :). Acum profita mai bine de locurile alea faine prin care te plimbi.
      Daaa, cu sare!!! :)) astept sa mai creasca oleaca :)

      Ștergere
  15. La corcoduse nu ma bag, nu-mi plac nici crude, nici coapte, doar in marmelada :) In rest, superbitati mov si mai putin mov :) Mi se pare mie, ca nu e ceva trecator, ca prea frumos descrii satisfactiile gradinarului. De-abia astept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm, ar putea fi o idee si marmelada de corcoduse. Aici mai sunt populare in tarte.

      Suntem destul de entuziasmati fiind primul an. Atat de entuziasmati ca suntem curiosi sa stim tot ce misca in gradina, fiecare fir de iarba, fiecare floare :)). Nu stiu la anul daca va mai fi la fel, dar speram sa fie.

      Ștergere
    2. dar de-o ciorba acrita cu corcoduse verzi ce ziceti? va spun eu ca e mai buna decat tot borsul din lume si eu nu sunt fan bucatareala. :) Frumoasa gradina ta , mmmmmmm place cu zice o reclama. :)

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS