Dacă este o tradiție care se perpetuează vara în Touraine, atunci despre cea a restaurantelor guinguettes este vorba. Pentru că aici dacă zici vară, zici automat guinguette. Nu știi unde să petreci serile de vară? Fie că e vorba de turiști sau localnici, vara la guinguette mergem pe Valea Loarei. Amenajate chiar pe malul bătrânului fluviu regal, într-un cadru natural deosebit, restaurantele guinguette oferă, pe lângă preparate proaspete și gustoase, o atmosferă foarte faina, cu muzică, dans și concerte. 

  




 sursa fotoPoate vă întrebați ce este așa interesant într-un restaurant pe malul apei. Este, pentru că aici nu sunt multe. Malurile Loarei sunt protejate, înscrise pe lista patrimoniului UNESCO, astfel că nu vezi prea multe cârciumi pe malul apei. Nu vezi mai deloc chiar, proiectele pentru astfel de localuri, în caz că cineva se gândește să-și deschidă, sunt foarte controlate, adesea respinse, trebuie întrunite condiții foarte stricte, începând de la amplasare, materialele folosite, design, pentru ca administrațiile locale să le dea curs. Nu prea merge cu spăgi sau pile. Sunt, desigur, și aici interese la mijloc, dar cel puțin există ceva mai multă onestitate și bun simț în toate. Și bun gust, firește. 


La origini, les guinguettes au fost niște cabareturi populare din zona pariziană, un fel de restaurante unde se țineau baluri pentru oamenii simpli și care în scurt timp s-au dezvoltat în toată Franța. O epocă zugrăvită expresiv de Renoir în tablourile sale, când oamenii dansau duminica după-amiază pe malul Senei pe ritmuri de acordeon.  

  

Conform wikipedia, înainte de mărirea Parisului din 1860, care a înghițit un număr mare de orășele din jur, foarte multe astfel de localuri se găseau situate în vecinătatea barierelor orașului, pentru a scăpa de taxele mari impuse comerțului cu vin. Cele mai faimoase erau la Courtille, apoi pe maulurile Senei și ale râului Marne, chiar și mai departe, spre Normandia, la intrarea în orașul Rouen. Pe scurt aceste localuri nu foarte pretențioase ofereau vin ieftin și distracție garantată. În timp les guinguettes au început să propună clienților și altceva decât vin, cum ar muzică și dans în aer liber, fiind astfel foarte frecventate în duminicile de vară. Dezvoltarea căilor ferate care a făcut accesibile toate aceste orașele din jurul Parisului au adus un plus de notorietate localurilor guinguette. Cu toate acestea interdicția băilor în Sena au provocat un declin, guinguettes trecând ușor în nostalgie. Însă, prin anii 80 moda lor a revenit, în special în Marne (Créteil, Champigny-sur-Marne, Joinville-le-Pont, Nogent-sur-Marne, Le Perreux), dar și în Normandia, sau chiar Valea Loarei.  


Astăzi pe Valea Loarei avem mai multe guinguettes: în Tours, chiar în centru, la Rochecorbon, la Montbazon și chiar la Amboise începând de anul acesta. Peisajele domoale din Touraine, atmosfera caldă și mai ales zgomotul atât de plăcut al apelor Loarei fac aceste localuri foarte căutate. Decorul rustic cu mese din lemn așezate la umbra arborilor, clinchetul vocilor oamenilor care se regăsesc la un pahar, lumina discretă a ghirlandelor colorate odată ce se lasă seara. Muzică, dans și mâncare bună, fac ambianța de laguinguette caldă și animată. 

La guinguette de Rochecorbon  

Sunt multe guinguettes în Touraine, dar dintre toate preferata mea este cea de la Rochecorbon. Situată foarte aproape de Tours, guinguette de Rochecorbon este accesibilă cu autobuzul din oraș, sau cu mașina. Guinguette de Rochecorbon se situaza în comuna Rochecorbon, într-un cadru natural magnific și este mărginită de o parte de impresionantele faleze de calcar, în care se pot admira numeroase locuințe trogloditice și de altă parte de valea sălbatică prin care își croiește drumul bătrânul fluviu. Mare, cu mese multe, piste de dans, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, pista de bicicletă și plimbare în apropiere, serate tematice, etc guinguette de Rochecorbon își seduce clienții mai ales prin panorama asupra Loarei. Chiar dacă nu mergi să mănânci, doar să vii să bei un pahar pe malul Loarei la umbra arborilor este de-a dreptul divin. Considerată una dntre cele mai mari guinguette din Franța, Guinguette de Rochecorbon intampina cu o ambianță conviviala din iunie până în septembrie. Vă recomand cu drag dacă ajungeți în zonă! 


guinguette rochecorbon valea loarei franta
Guinguette Rochecorbon vara aceasta


Tours – La guinguette de Tours-sur-Loire 

Așezată pe malul Loarei, la piciorul podului Wilson, nu departe de centrul orașului, guinguette din Tours este cea mai frecventată din Touraine. Loc de relaxare în timpul zilei, plină de viață noaptea, Guinguette din Tours este foarte apreciată de tineri mai ales în serile de vară, cand se întâlnesc gălăgioși la un pahar sau o masă bună. Pe lângă acestea, localul mai propune diverse ateliere de artă, cafenele ligvistice, cinema în aer liber, concerte, dans, seri lectură, de toate pentru toate gusturile. Mâncarea servită este simplă, variată cu produse proaspete, de sezon și locale. 

  

guinguette tours valea loarei franta
guinguette din Tours, poza facuta de mine in august 2014, pe vremea cand nu stiam de distantare sociala


Chez Oscar et Suzette -mult așteptata guinguette de la Amboise 

De câțiva ani noi, localnicii din Amboise așteptăm cu sufletul la gură această guinguette. Așezată chiar în centru, în josul bulevardului principal din oraș, Général de Gaulle, la doi pași de piață și de castel, guinguette d'Amboise era în plan ce ceva timp. Însă greutățile administrative întâmpinate de inițiatorii proiectului au condus la o întârziere a construcției structurii și a deschiderii. Structura de lemn este foarte interesantă și foarte bine încadrată în peisajul de pe malul Loarei. Totul este simplu și ecologic, nimic strident sau artificial. Bucătăria este simplă, ambianța minunată. 

 
Guinguette de Montbazon

Situată la 15 minute de Tours, este amplasată într-un cadru agreabil și călduros, cu o terasă panoramică se surplombeaza râul Indre. Restaurantul propune o bucătărie tradițională, cu produse proaspete locale, hamburgeri, salate, friptură, sau pește, dar și gustări sub formă de platori aperitiv. În iulie și august se organizează concerte sau serate dansante. La Montbazon se poate vizita și fortăreața Montbazon, un vechi castel fortificat din secolul X. 

   

 Alte Guinguettes: 

  

La Guinguette de Chinon, situată pe malul râului Vienne, chiar în fața fortăreței Chinon 

   

Guinguette de Saint-Avertin, situată pe malul râului Cher, la Saint Avertin, lângă Tours 

   

Acesta NU este un articol plătit sau sponsorizat, niciunul dintre restaurante nu mi-a oferit vreo masă caldă :). Articolul reflectă strict părerea mea personală. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă aștept pe Valea Loarei. 


Vrei să primești ultimele articole pe e-mail? Abonează-te aici! Introdu adresa ta de e-mail în căsuța de mai jos.

Delivered by FeedBurner

SHARE 0 comments

Comenteaza

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS