La camping in Franta

in , , by Larisa, iunie 20, 2012

In momentul in care va scriu, stau cu laptopul in brate si cu Azorel langa mine, pe terasa casutei din imagine. Asta este casa mea pentru vreo 3 saptamani, sau cel putin pana ma plictisesc si vreau sa ma intorc in Tours. Va spuneam data trecuta ca sunt plecata intr-un fel de calatorie, mai cu treaba mai cu vizitat, undeva langa Metz, regiunea Lorraine, in nordul Frantei, la vreo 60 km de granita cu Germania.

Ei bine, pentru toata perioada asta, am inchiriat o casuta intr-un camping, La Croix du Bois Sacker, langa Bourtoncourt, la 30 km de Metz.  Ce pot sa va zic... imi place! Aer curat, lac la cativa metri, padure, dealuri, ciripit de pasarele. Pot sa-mi beau cafeluta afara in fiecare dimineata, pot sa ma intind la soare (care este cam rar de altfel) pe iarba. Ideal. Si aceleasi conditii ca la un hotel. Mie personal mi-au placut intotdeauna astfel de iesiri in natura.


Ce inseamna camping aici in Franta? Ei bine, ai trei posibilitati de cazare: fie vii cu cortul si ti se da un loc al tau, imprejmuit de gard viu, un fel de curte proprie, iar "la strada" ai un mic stalp, cu un robinet, de unde iti iei apa potabila si tot de la stalp iti tragi si curentul.  Sincer nu sunt prea multi cu cortul, poate si datorata vremii care aici nu este chiar foarte calda si in plus ploua destul de des. Pretul este cam 18 eur locul (2 persoane+electricitate+ masina) cu pachete speciale pt weekend sau saptamana intreaga. 


A doua posibilitate este sa vii cu un mobil-home, o rulota din aia trasa de masina, caravana sau cum vreti sa-i ziceti, sa ti-o parchezi acolo si sa te bucuri de vacanta in continuare. Am vazut aici multi turisti care procedeaza asa. Care mai de care au cate o rulota mai "performanta", mai aratoasa si banuiesc cu un confort mai sporit. Nu stiu, n-am calatorit niciodata cu una. 

Iar a treia posibilitate, pentru care am optat si noi, este sa inchiriezi o casuta, dar asta doar daca stai mai mult, intrucat ele se pot inchiria vara, in sezon, doar pe o perioada de cel putin o saptamana. De asemenea casuta are 4 locuri, in doua dormitoare, deci daca calatoresti in 2 nu prea renteaza, merge daca esti un grup de 4-5 persoane. Nu gasesti casute chiar in toate campingurile, dar daca cauti atent exista destule.


Cum este viata la casuta? Pai, casuta se compune din 2 dormitoare, o camera de zi, o bucatarie complet utilata, o baie si un wc. Nu stiu daca ati avut ocazia sa observati dar in general la francezi sala de baie e separata de wc. In hoteluri le mai gasesti si impreuna, dar in apartamente, inclusiv al meu de acasa,  sunt separate. Interesant, nu? Lasand la o parte discutia despre wc, in casuta ai tot ce iti trebuie: tv, cuptor cu microunde, aragaz, frigider, vesela, tacamuri etc. Deci esti ca acasa si mult mai bine decat la un hotel. In plus, iti poti face piata, poti prepara una alta de mancare, deci nu esti obligat sa mananci mereu la restaurant, deci mai economisesti ceva banuti. Ai caldura (si desi pare ciudat, chiar o folosesc noaptea, in iunie), apa curenta calda toata ziua, curent electric...tot ce poftesti. Bine pretul este pe masura...vreo 500 eur pe saptamana in sezon si 310 eur in afara sezonului. Insa cum sezonul incepe aici pe 6 iulie...am avut noroc :)).


Impresii si observatii. Turisti sunt, in general straini. Olandezi am observat cel mai frecvent. Campingul are masini de spalat, unde poti sa mergi sa iti speli rufele, dusuri si toalete comune (daca nu stai la casuta si nu ai propria baie). Exista un lac la cativa metri, unde poti pescui daca esti pasionat sau poti sta la plaja daca ai maaaarele noroc sa fie cald si soare (nu te baza pe asta). Exista si un mic loc de joaca pentru copii si de asemnea un teren unde poti juca basket/volei/tenis sau ce mai vrei tu plus o masa de ping-pong. De mancat nu ai unde, daca nu ai mancare la tine, campingul neavand restaurant, ci doar un mic bar cu bauturi, cafea, sucuri. Exista internet, dar semnalul wi-fi nu e chiar asa de puternic decat daca ai un loc aproape de receptie. Eu am avut noroc, insa altfel tre' sa mergi cu laptopul in brate la barul de la receptie.

Per ansamblu este placut sa stai in mijlocul naturii, sa respiri aer curat si sa auzi pasarele cantand. Sunt chestii de vizitat prin regiune, orase, castele, parcuri, si de asemeni estiaproape de Luxemburg, Germania si Belgia. Vremea sa fie buna! Tin sa spun ca este prima data cand stau intr-un camping aici in Franta. Tot auzisem despre ele ca sunt civilizate, ca sunt curate, ca sunt dichisite. Intr-adevar asa este, insa am observat ca si in Romania au inceput sa apara multe la fel, deci mergem in directia buna. Sunt chiar si niste trasee de trekking pe aici prin zona, pe dealuri, deci in lipsa de munte, voi escalada niste coline. Bune si astea :))! Daca vreti sa veniti, informatii gasiti aici: Camping La Croix du Bois Sacker- Bourtoncourt

Voi v-ati cazat in vacante in camping-uri? In Romania sau in afara ei? 
Daca da, unde si care au fost impresiile?

SHARE 25 comments

Add your comment

  1. eu am stat in Italia in 2 campinguri! Unul langa Roma si unul in zona Napoli! Au fost foarte frumoase amandoua, in zone bune! partea mai putin buna a fost ca erau cam departe! primul la 45 de minute de Roma, al doilea la 1 ora de Sorrento!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asta este dezavantajul si aici. Fara masina este cam imposibil. Gasisem si un camping fix in oras, insa puteai sta doar cu cortul...si 3 saptamani doar in cort...nu prea mergea, plus ca nu suntem 100% in vacanta.

      Ștergere
  2. Foarte tare! Ideal si muuult mai ieftin ca la hotel/motel/pensiune... In plus esti in mijloc de natura :) La fel de tare si partea cu datul drumului la caldura in iune (poate stii deja, dar in Romania maine se va face o saptamana de cand ne topim la peste 35 de grade) :)) Mie imi place, caci ador vara cu toate puterile (pe aia de la 30 de grade celsius, ca la 35/40 de grade imi pare si mie exagerat si dadator de stari nasoale)... Oricum, inseamna ca la tine e mai respirabil. Si ador casuta aia pe veranda careia iti bei cafeaua in fiecare dimineata, pls niste ganduri firave catre Cluj cand savurezi :))

    Ca sa zic? Profita la maxim de aceste saptamani, fa plimbari prin orasele din jur (ale foarte apropiate), sigur vei gasi ceva interesant de facut. Ia o gura de aer proaspat din alta parte si bucura-te de viata :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Bia :*! O sa-mi indrept gandurile catre Cluj in fiecare dimineata, de pe veranda casutei ;).
      Stiu ca in Romania este canicula, cand eram acolo ma plangeam de ea si acum ce n-as da pentru o zi cu 30 de grade (mai mult nici mie nu-mi place!).

      Ștergere
  3. Oh, superb locșor ți-ai găsit, totul arată simplu și fermecător.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Mira! Da este foarte simpatic aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Franta, mereu romantica...era imposibil ca si locurile de campat sa nu aiba un iz romantic! fermecator loc!

    nu acelasi lucru il spun despre campingurile de-aici, n-am stat in ele, dar majoritatea sunt puse fix langa autostrazi, foarte departe de civilizatie, nu ai decat niste copaci, mese si banci...(apa si curentul se-ntelege de la sine)
    nici macar 10% nu pot sa spun ca se aseamana cu campingurile din Europa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, au campinguri dragute, citisem despre ele inainte. si sunt multe mai ales in zonele de munte sau mare. e o varianta rentabila campingul si in plus ai toate conditiile. nu stiam ca sunt chiar asa cele din SUA. ce naiba, americanii nu stau la camping?!:))

      Ștergere
  6. eu n am testat viata la camping, inca, dar am ramas placut surprinsa de ale francezilor. exact cum ai zis - masini de spalat, locuri de joaca, teren de tenis, de fotbal, tot ce vrei. faina casuta voastra :) have fun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca nici eu nu mai fusesem la camping, insa este o varianta buna, mai ales daca inchiriezi o casuta cu tot confortul. bine acum depinde de genul de vacanta...daca mergi sa vizitezi un oras mare nu prea exista varianta camping, dar daca mergi undeva la munte, sau mare, adica mai aproape de natura, e o varianta buna. si in Romania acum au aparut campinguri cu conditii bune de cazare...dar si preturi pe masura.

      Ștergere
  7. eu am stat la campinguri doar cand eram mica, in special la mare, dar era o mizerie crunta si plin de urechelnite, asa ca, atunci cand am crescut, am zis pas. Tot cand era mai mica, la munte, mergeam cu cortul. Preferam sa stau in natura, pe marginea raului, decat in campinguri. Mai nou, campingurile s-au mai modernizat, dar daca vrei conditii, preturile sunt pe masura. Sambata trecuta,am sunat la un camping din Mamaia si o casuta de 3 stele, cu aer conditionat si baia-n camera costa 170 lei/noapte.In extrasezon! mi s-a parut cam mult pentru litoralul romanesc. Si era in camping, totusi. In sezon, cat o sa fie? probabil 250/noapte. chiar n-as da atatia bani! mai bine-i dau pe cazare la o cabana din munte, chiar si mai fitoasa:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anda sa stii ca in Romania nu am stat niciodata la camping, dar am auzit si eu ca au aparut unele ok acum (si cu preturi mari fireste). Oricum ce zici tu de Mamaia, este intr-adevar mult, sunt chiar nesimtite preturile. Nu merita. Eu am mai mers doar asa cu cortul pe munte sau cum zici tu pe malul raului, in natura. Aici calatoresc multi cu casa in spate cum se spune, si culmea majoritatea sunt straini :)).

      Ștergere
  8. Cat de mistoooo! Vreau si euuuu! Mama ce pofta mi-ai facut! Deja visez cu ochii deschisi la campingurile la care vom sta si noi luna viitoare :D :D

    Vezi traseele alea de pe coline! Nu le rata! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai e putin pana ajungeti la campingurile alea ;)! Cat despre traseele pe coline, sper sa tina si vremea cu mine, aici ploua cam in fiecare zi, de vreo cateva ori :)). Astept cu nerabdare prima zi de vara adevarata :)).

      Ștergere
  9. Nu m-am cazat niciodata in camping insa asta arata tare bine si nu mi-ar displace sa stau un picut pe acolo . Te invidiez sincer... vreua si eu cafeluta langa padure .. intins pe iarba.. in schimb am 40 de grade cel putin intre betoane :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am mai fost in camping pana acum, decat cu cortul pe munte sau pe malul lacului, dar asta e altceva...Insa e chiar ok, la casuta, ai toate conditiile ca la un hotel. Cat despre temperatura, stiu ca e nasol la 40 de grade, insa ce as mai vrea si eu macar o zi cu atatea grade :))....nu reusesc sa dau jos hanoracul asta de pe mine :)))

      Ștergere
    2. Te inteleg perfect ..nici prea multa ploaie/frig nu e sanatoasa/sanatos :D

      Ștergere
  10. interesant, dar statul in natura nu e de mine :D, eu sunt mult prea sensiblu :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am stat in Romania la un camping privat, intr-un sat la intrarea pe Transfagarasan. Am inchiriat o casuta si a fost asa de fain acolo ca in loc de o noapte am stat trei. Bine spre deosebire de Franta in Romania baia era comuna langa receptie si nu aveai bucatarie. Aveau ei totusi restaurant. Sunt casute din alea mici cu un dormitor sau doua si in camere cu un pat si o masa si tv suspendat pe undeva. Asta a fost singura experienta la camping. Bine am mai stat cu cortul pe munte, da aia e altceva.
    Am inteles ca si in Irlanda ar fi campinguri, am si vazut de pe autostrada un loc plin cu rulote, dar nu am stat niciodata acolo. In curand ne schimbam masina si pornim si noi la colindat si daca sunt mai ieftine, de ce nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da este o varianta de a calatori mai ieftina si se merita, mai ales in perioada calda. Plus ca are avantajul de a fi mai in mijlocul naturii. Bine, acum depinde si de vacanta care o alegi. Campingul merge bine daca vrei sa vizitezi o regiune, sa faci drumetii, sa mergi undeva la munte/mare. Si mai ales daca locul este curat, civilizat, dotat..se merita pe deplin.

      Ștergere
  12. Ehe, ti-ai gasit o oaza de relaxare. Am fost demult tare in camping in Romania, cu familia,prin zona Sibiului si am prins o furtuna de toata frumusetea cu tunete si fulgere. Dar apoi am prins zile de bronzat si de imbaiat ceea ce a fost excelent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar este o oaza de relaxare, dar doar cand este vremea buna, ca am prins si niste zile saptamana trecuta cu ploaie si frig. In Romania nu prea am fost prin campinguri, desi am vazut ca au aparut multe in ultimii ani, am fost doar cu cortul pe munte.

      Ștergere
  13. Si daca merg cu rulota mea in Franta , c-am cat trebuie sa platesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Si Azorel...unde este Azorel?

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS