Cu vreun an în urmă am luat la cunoștință, cam târziu de altfel, că aproape de Amboise există un parc numit Mini-Castelele Loarei. Am studiat problema cu atenție și am aflat despre ce este vorba: după cum îi spune și numele, aici se găsesc cam toate castelele din regiune... în miniatură. Concluzia a fost evidenta: trebuie să merg să le văd! Numai că până m-am dezmeticit eu, până m-am dumirit, s-a făcut noiembrie, iar pe perioada anotimpului rece parcul este închis pentru întreținere. Așa că trebuia să aștept până în aprilie...


Însă cum timpul trece foarte repede, veni și aprilie și se redeschise parcul. Nu-mi rămânea decât să conving pe cineva, în speță soțul, că mini-castelele merită o vizită. Nu numai că l-am convins pe el, dar am mai convins și o mână de perieteni, așa că într-o duminică după-amiază pornirăm toți 5 spre Amboise.

După ce am vizitat Acvariul Touraine, despre care povestii, am pornit către Parc de Mini-Chateaux. Intrarea costă vreo 14 euro în mod obișnuit, însă există pachete care includ Mini Castelele + Acvariul Touraine și ieși ceva mai ieftin. Parcă 20 de eur de persoană am plătit pentru amândouă, dar era o mica reducere in perioada aceasta, în rest costă 22 euro.

Majoritatea celor care vizitaseră parcul mi-au zis, la fel ca și referitor la acvariu, că nu-i cine știe ce. Și pe net citisem același lucru. Ba că este mic, ba că este neîngrijit, ba că machetele castelelor sunt deteriorate. Prostii. Mie mi-a plăcut! Chiar cred că oamenii au devenit mult prea pretențioși. Fiecare loc e interesant în felul lui, dacă încerci să-i vezi părțile bune. Am auzit pe cineva spunând cândva că lui nu i-a plăcut Parisul pentru că era mizerie și prea multe mucuri de țigară pe jos. Păi asta este un motiv să nu-ți placă un oraș? Și nu unul oarecare, ci unul plin de istorie și cultură ca Parisul? Eu nu zic că Parisul nu-i jegos. Clar este. Orice metropolă este. Dar dacă doar asta vezi când ajungi acolo, mizeria, în loc să-ți ridici ochii din pământ și să privești în jur...mă scuzați, dar nu mai am ce comenta. Măcar dacă ar fi avut niște motive mai plauzibile și mai puțin puerile.


Abația Fontevraud si Orasul Medieval Loches
Castelele Valençay (pe lista de văzut!) si Chaumont-sur-Loire
Castelele Villandry si Blois
Castelele Brissac si ...habar n-am ce castel este

Oricum, revenind la Mini-Castele, mie parcul mi s-a părut destul de curat și îngrijit. Într-adevăr, erau porțiuni de teren goale, fără iarbă, sau flori, dar mă gândesc că abia se deschisese de două săptămâni și cum vremea fusese friguroasă n-au apucat să le planteze. Aleile erau destul  de curate, măturate, nu tu gunoi, nu tu frunze căzute. 

Machetele castelelor sunt în stare bună. În plus reproducerea este excepțională. Câtă muncă și migală! Mai că-mi venea să deschid ușa și să intru în Chambord! Mai este câte unul care arată ceva mai rău, dar nu-s multe și desigur nu cele cunoscute. Pentru că vă spun sincer, erau castele de care n-am auzit, cu toate ghidurile mele citite despre Valea Loarei. Oricum, sunt convinsă că de vina fusese vremea rece și sunt sigură că mai spre vară se vor restaura toate. Pe pliant scrie că sunt 45 de mini-castele. Atâtea or fi, nu am numărat. Pe internet găsesc că sunt 44. S-o mai fi construit unul între timp. Copii pot parcurge acest parc călăre pe un trenuleț sau cu mașinuțe. Trenulețul nu mergea acum, cred că mai prin vară îl pun în funcțiune, însă șinele erau gata.

Chenonceau
Chambord

Mi-a plăcut că toate castelele sunt așezate strategic în parc, după poziția lor geografică reală. Mai exact, sunt niște firicele de apă care curg pe acolo, reprezentând Loara, Cher, Vienne, iar castele sunt așezate în zona acestora întocmai cu realitatea: Chenonceau peste Cher, fortăreața Chinon pe malul Viennei, castelul Blois pe malul Loarei etc. Există un traseu bine stabilit și marcat pe care e indicat să-l urmărești pentru a nu rata nimic. La ieșire am dat într-un magazin foarte fain de suveniruri: magneți, căni, farfurii, scrumiere, tot ce vrei și ce nu vrei. În plus, aveau și diverse bunătăți: biscuiți tradiționali, dulcețuri, diverse sortimente de dropsuri aromate, ceaiuri etc. Nu mi-am luat nimic, că vorba aia, le găsesc la tot pasul, însă îmi pare un pic rău pentru dropsuri. Le-am gustat cândva și sunt geniale. În schimb am plecat cu o sacoșă de pliante cu obiectivele turistice din zonă. Dacă le-aș pune în practică, aș avea clar toate weekend-urile ocupate vreo câteva luni de aici înainte.

Pagode de Chanteloup si Castelul Amboise
Moaca mea la Chenonceau respectiv Chambord
Amboise și un alt castel no name

În concluzie: fain tare! Mi-a plăcut să descopăr castelele Loarei, unele vizitate, altele pe lista de așteptare, la o altă scară decât cea reală. A fost o plimbare relaxanta de duminică, unică și specială. Am făcut o mulțime de poze, prin asta înțelegându-se că am fotografiat fiecare castel pe toate părțile. Pe cele mai reprezentative le-am pus în albumul de pe picasa, dacă aveți curiozitatea, intrați să le vedeți. Sper să vă placă!

S-ar putea sa te intereseze si:

SHARE 48 comments

Add your comment

  1. Pozele sunt foarte reușite și-mi plac nespus de mult!
    Tepup cu drag!
    O zi frumoasă, Lari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este fabulos! In unele fotografii, nici nu spui ca-s miniaturi, chiar pare cum ai fi langa ele. Acum ma intreb cum e mai bine: sa mergi pe valea Loarei sau sa le vezi pe toate in acest parc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, unele machete sunt foarte reusite.
      Clar e mai bine sa vezi castelele in realitate, insa si parcul este interesant.

      Ștergere
  3. Cred că aş putea începe vizitarea castelelor de pe Valea Loirei din acest punct. Imi stabilesc care sunt mai pe gustul meu, ca apoi să merg direct la ţintă. :)) Am să îţi scriu să îţi cer sfaturi când va sosi momentul să mergem pe valea Loirei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu ti-as recomanda sa incepi de aici. E interesant parcul si merita vazut, insa s-ar putea ca unele castele in miniatura sa nu-ti para interesante si astfel sa nu te tenteze sa le vezi. Insa in realitate chiar sunt. Mai bine incepi cu cele reale...parerea mea :)
      Sigur, cand te hotarasti sa vii pe aici, nu ezita sa-mi scrii.

      Ștergere
  4. O experienta unica sa vizitezi aceste castele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o experienta interesanta, dar cele reale sunt cu mult mai interesante :).

      Ștergere
  5. Voi aveti acest parc cu miniaturi, noi avem Madurodam.
    http://www.madurodam.nl/fr/
    Amandoua sunt faine!
    Zi faina si pupici lui Azorel! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant! Nu stiam de el...
      Zi faina si tie Minnie! Azorel doarme deocamdata :)), il pupacesc cand se trezeste :))

      Ștergere
  6. ce fain arata. si da, chiar ca uneori oamenii au devenit prea pretentiosi :D te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am si spus mai sus, cred ca fiecare loc e interesant in felul lui. Depinde doar de noi sa vedem!
      Pup Milena si o zi faina sa ai!

      Ștergere
  7. ce mult imi plaaaceee...vreau si iooooo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai hai, vino!
      PS: si poate aduci si niste bunatati din alea care ne arati tu mereu pe blog ;)!!!

      Ștergere
  8. Foarte fain! In general muzeele sau parcurile inedite sunt faine tocmai pentru ca sunt inedite. N-or fi neaparat grozave sau cu niste standarne inalte, dar depinde si ce vrei sa vezi si cat de pretentios esti de felul tau.
    Eu de exemplu apreciez locurile care pastreaza o amprenta salbatica, dar in acelasi timp sunt ingrijite si curate. E greu sa satisfaci gusturile omului modern, insa ideile inedite trebuiesc apreciate ca atare.
    Ideea asta cu castelele e nemaipomenita, cred ca e ideal sa vii mai intai aici sa vezi dispunerea lor, sa vezi care-ti place mai mult si apoi sa le vizitezi pe cele selectate. E drept ca tu locuiesti acolo si sper sa nu-ti scape vreunul. Apropo, ai facut pe undeva o lista cu castelele vizitate de tine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am o lista! :)) La sectiunea de calatorii, Valea Loarei. Acolo sunt castelele vizitate si orasele-sate-diverse locuri simpatice din regiune.
      Claudia, nu stiu cat de bine este sa vezi mai intai parcul. S-ar putea ca unele castele sa ti se para prea tentante, desi in realitate sunt super interesante. Dar clar si parcul are farmecul lui. In plus, sunt multe castele in parc de care n-am auzit si n-am citit prin nici un ghid. In miniatura arata bine, dar oare asa or fi?!
      E greu sa satisfaci gusturile omului modern, asa este. Dar multi au devenit si mult prea greu de multumit si chir snobi, cred eu...

      Ștergere
  9. Aaa, ce frumos! Ma si astept sa iasa din ele papusi imbracate in straie regesti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)), da, chiar ar fi fost interesante niste manechine in miniatura imbracate medieval.

      Ștergere
  10. Arata superb! Am vrut sa vedem si noi mini-Europa din Bruxelles si ne-am trezit ca suntem in singura luna in care este inchis. Eh, poate altadata, l-am vazut "de sus" din Atomium si am decis ca n-am pierdut mare lucru, dar castele astea tare mi-ar placea sa le vad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca majoritatea parcurilor de genul astuia sunt inchise iarna pentru intretinere sau protejare. mini-Europa mi-ar placea si mie s-o vad.

      Ștergere
  11. Cu siguranta mie mi-ar placea sa vad aceste machete, asa cum mi-ar placea sa le vad si pe cele din Bruxelles, care ascund tot ce are Europa mai frumos.
    Acum vad ca si pe Kadia au dus-o cu gandul la mini-Europa. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu tot la mini-Europa m-am gandit cand le-am vizitat, desi nu am vazut-o. sunt simpatice astfel de parcuri.

      Ștergere
  12. Ce frumos !!! Imi plac miniaturile la nebunie ! Cand am fost in Elvetia am vizitat Swiss Miniatur unde erau toate oraselele in miniatura, erau chiar si oameni pe bancute, sau o nuntasi la iesirea din biserica, aeroportul din Zurich, masini, etc. La vara voi merge in Bruxelles si vreau sa ajung la Europa in Miniatura, am auzit si vazut in poze ca e tare fain .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca de mini-Elvetia n-am auzit! Foarte tare, chiar mi-ar placea s-o vad. De fapt...mi-ar placea o vacanta in Elvetia!

      Ștergere
  13. Superbe fotografii! Interesant acest parc, iti creeaza senzatia ca esti in mijlocul unei povesti... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand mergeam prin parc, chiar ma gandeam ca cei care lucreaza acolo, traiesc parca intr-o poveste zi de zi.

      Ștergere
  14. Sunt foarte dragute. Unele chiar arata aproape ca in realitate, adica sunt foarte bine realizate. Imi place ca au si copacei mici pe langa ele...ca sa se pastreze proportiile peisajelor si sa nu dispara complet maretia pe care o simti privind asemenea constructii grandioase :)
    Imi place foarte mult si poza cu voi doi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca aveam voie sa ne pozam acolo, dar ne-am apropiat cu grija sa nu stricam nimic :))!
      Da, copaceii si mie mi s-au parut geniali. Au vrut sa refaca parca intreg peisajul nu doar castelul.

      Ștergere
  15. O minunata calatorie pe Valea Loarei, chiar si in miniatura.

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte fain! Cred că expresia: ''A avea lumea la picioare'' se potriveşte în această situaţie. N-am avut ocazia până acum să vizitez nici un parc cu miniaturi, dar pare a fi o experienţă inedită. Am văzut în mărime naturală Chambord şi Blois, dar să le vezi pe toate, chiar dacă la o altă scară cred că e minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inca ce lume, o lume regala :)!
      Nici eu nu mai vizitasem un astfel de parc, dar mi-a placut experienta. Sper sa mai am ocazia sa vad si altele.

      Ștergere
  17. foarte interesant acest articol, Larisa draga!
    Am vazut anul trecut in Bruxelles MiniEuropa, langa Atomium. Toate cladirile importante ale Europei, din fiecare tara ceva - realizate perfect la scara de 1:25! Din Franta au fost multe monumente reprezentative din Paris, si in plus La chapelle Notre-Dame-du-Haut din Rochamp si Le Clos de Vougeot et son château :)
    A fost o experienta unica!
    Un weekend fain! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos!
      Cred ca e faina Mini-Europa si eu as vrea s-o vizitez insa pana acum n-am ajuns la Bruxelles.
      Saptamana faina Carmen!

      Ștergere
  18. Simpatic locul. :) Am citit si comentariile de mai sus si am vazut ca si pe altii i-ar fi tentat(sau nu) Mini-Europa din Bruxelles. Acum nu mai regret asa mult ca nu am intrat(era si foarte scump si riscam sa pierd avionul de intoarce in tara). Ceea ce ne-ai prezentat tu seamana destul de bine cu celebrul parc belgian. Desigur, miniaturile au farmecul lor, dar eu cred ca vreau sa vad originalele. Iar castele de pe Valea Loarei sunt cu adevarat fantastice, unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din lume. Care e preferatul tau, Larisa(poate ne-ai spus, dar am uitat). :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. * intoarcere
      *castelele
      Deh, la mine e o ora inaintata in noapte(1:33 AM) cand scriu commentul, de aici si graba. :))

      Ștergere
    2. Clar, Nice, originalele sunt mult mai faine! Nici nu se compara!
      Ca turist nici nu stiu daca se merita neaparat sa vizitezi acest parc, doar daca se vrea neaparat, sau poate ar fi interesant pentru familiile cu copii. Insa pentru cineva care vine in zona si sigur are un timp limitat, o selectie de castele reale este o alegere mult mai buna.
      Sincera sa fiu nu stiu care-i castelul meu preferat. De fiecare data cand am vizitat cate unul am zis ca "asta este!" insa pe masura ca am vizitat altele mi-am schimbat parerea. As tinde sa cred ca Villandry ar fi castelul de care nu m-as plictisi niciodata si asta pentru gradilnile sale.

      Ștergere
  19. Ce frumos sunt realizate toate. :) Placuta incursiune, din nou!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a bucur ca ti-a placut! Intr-adevar sunt foarte reusite machetele...

      Ștergere
  20. Citind articolul tau si vazand pozele, imi pare rau ca nu am vizitat si eu acest parc. Data viitoare cand voi ajunge in zona, nu il mai ratez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta data viitare cand mai ajungi pe aici nu-l vei rata :)!

      Ștergere
  21. Ce faine sunt !!! Sa stii ca eu nu ma mai iau niciodata dupa unul si dupa altul care isi dau cu parerea despre diferite locuri...cel mai bine sa sa apreciez dupa ce vad cu ochii mei :) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar asa este cel mai bine. Pana la urma fiecare are gusturile lui. Chiar daca lui nu i-a plaut, cine stie, poate mie-mi va placea!

      Ștergere
  22. Arată tare fain, o plimbare din asta chiar merită. Dacă ar fi fost să-i ascult pe toţi care îmi spuneau, nu merge acolo că... nu are rost să pierzi timpul în nu ştiu ce loc... cred că nu aş mai fi mers nicăieri. :))) Fiecare om vede, înţelege în felul lui, îşi formează o părere, dar unii cred că părerea lor poate să fie singura valabilă... Cum spui, fiecare are gusturile lui. Super fotografii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa ma gandesc si eu de fiecare data, ca fiecare are gusturile lui. Daca cuiva nu i-a placut, nu inseamna neaparat ca nici mie nu-mi va placea.
      Multumesc Mira!

      Ștergere
  23. Foarte frumoase fotografiile si locul!

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS