Saint-Cyr-sur-Loire este o comună "lipită" de Tours, una din cele 19, care formează așa numita "Communauté d'agglomération Tours Plus", aglomerația urbană din jurul orașului Tours. Nu este o localitate turistică, unde să te duci să vizitezi obiective deosebite, ci mai degrabă o localitate drăguță și liniștită, bună de locuit dacă ai ceva bani și vrei să scapi de centrul agitat al orașului. Cu mașina trecusem de nenumărate ori prin Saint-Cyr, în drumurile mele prin regiune și primul lucru pe care îl remarcasem, în afara caselor elegante, a fost așezarea localității în pantă, pe o colină ce surplombează Loara, ceea ce îmi amintea de fiecare dată, cu drag, de munte. 




Într-una din zilele trecute m-am gândit să fac și o plimbare la pas până acolo, că vorba aia, departe nu este, doar treci podul peste Loara și ai ajuns. Dincolo de casele arătoase, construite cu gust, fără extravaganță, sau grosolănie, deși despre oamenii care locuiesc aici se zice că au destul de mulți bani, mărturie stând prețurile caselor și terenurilor, Saint-Cyr mi s-a părut un paradis al trandafirilor. Aproape fiecare curte, avea cel puțin o tufă, fie în grădină, fie atârnând pe gard. Colorați, distinși mirositori, trandafirii dădeau parcă un aer inedit locului. 

Cred că dintre toate florile, îmi plac cel mai mult trandafirii. Îi găsesc atât de eleganți, aristocratici, sofisticați, total diferiți de toate celelelte. Nu cred că mai are rost să vă povestesc de curtea copilăriei, și aleea care ducea la poartă, plină de o parte și de alta cu cu trandafiri colorați, care îmi încântau privirea și mă desfătau cu parfumul lor. Deja încep să vă plictisesc cu nostalgiile mele din copilărie. Dar cu siguranță, dacă voi avea vreodată o curte, mi-ar plăcea să fie ticsită cu trandafiri, de toate formele și culorile, care să-mi mute nările în fiecare seară de vară cu parfumul lor. 

Revenind la Saint-Cyr-sur-Loire, plimbarea pe străzile comunei mi s-a părut încântătoare. Parcă eram într-un parc, nu într-o localitate: liniște, pace, armonie, bun-gust, curățenie. Casele sunt frumoase toate, sunt noi, sau dacă sunt vechi, atunci  sunt renovate, de ți-e mai mare dragul să le privești, darămite să locuiești în vreuna. Grădinile sunt și ele ageabile, îngrijite, majoritatea doar decorative. În localitățile acestea care fac parte din aglomerația urbană, terenurile din jurul caselor sunt destul de mici pentru a avea o grădină de zarzavaturi sau legume și poate că și oamenii care aleg să locuiască aici nu se complică prea tare cu agricultura. 

Pe stadă e liniște. Nicăieri nu se aude muzică, gălăgie, râsete, sau țipete. Nici țipenie de om pe stradă. Aici fiecare își vede de treaba lui, în curtea lui, sau în casa lui. Nimeni nu iese la stradă să caște gura, să vorbească cu vecinul, sau să stea pur și simplu la șosea, așa cum eram eu obișnuită în satele din România. Este o altă lume, clădită pe alte valori, o lume poate mult mai rece și mai individualistă. Terasele, foișoarele, mesele sunt în spatele casei, astfel încât să fii ferit de privirile celor ce trec pe stradă, iar ei la rândul lor să fie feriți de zgomotul tău. 

Sinceră să fiu, dacă casele și străzile n-ar arată atât de îngrijite, aș fi avut impresia că  Saint-Cyr este nelocuit de oameni. Și totuși este locuit...
  
 Vă las cu câteva poze acum și cu mireasma virtuală a trandafirilor din Saint-Cyr. 










 

















Înapoi în Tours... 






SHARE 21 comments

Add your comment

  1. imi plac la nebunie suburbiile astea ale lor,cochete,curate,linistite. si nu doar cele din Franta, si aici sunt la fel, sau la olandezi. noi ne mai plimbam uneori prin Chiswick-ul nostru, tocmai de aceea, are niste zone fix asa, zici ca esti undeva la tara, nu in Londra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da si mie imi plac. Mi se pare foarte fain de locuit intr-o astfel de localitate. Te poti bucura de aer curat, ministe, vegetatie si esti totodata aproape si de oras.

      Ștergere
  2. Ce frumoase sunt și poele! Deși nu au cuvinte, sunt pline de farmec... În ele găsesc apropierea toamnei, dar florile îmi mai dau speranța de a crede încă în vară!;) Îmi plac tare mult florile, mai ales trandafirii. Deci, m-ai atis în punctul meu slab!:))
    Te pupic, Lari!
    P.S.: La mulți ani pentru rudele tale cu nume de Maria!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani draga Maria! Ti-am scris si pe blog.
      Iti doresc sa ti se implineasca toate dorintele!
      Te pupic si ma bucur ca ti-au placut imaginile :).

      Ștergere
  3. Foarte frumoasa si adevarata, cel putin din punctul meu de vedere, caracterizarea facuta de tine trandafirilor. :) Si mie mi se par flori sofisticate, aristocratice. :) Locul prezentat este incantator, iar fotografiile relevante, fabuloase. Sa tot te plimbi pe stradutele acestei comune. :D Cu aparatul la gat, evident. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este foarte placut sa te plimbi pe acolo.
      Culmea este ca eu am ajuns absolut intamplator. Desi trecusem cu masina pe strazile principale ale comunei, nu m-am gandit niciodata cat de placuta ar fi o plimbare la pas, pe strazile mai linistite.

      Ștergere
  4. Datorita tie am un nou vis. Sa ma retrag la pensie in Saint-Cyr. Nu de alta, dar florile mele preferate sunt trandafirii si aici siguuur m-as simti incredibil de bine. Extraordine imagini, apropo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Anda!
      Eu m-as muta acolo si inainte de pensie. Dar cred ca pentru asta trebuie sa castig la loto, sau ceva de genul, ca tare scumpe mai sunt casele la Saint-Cyr.

      Ștergere
  5. Ce de trandafiri! Și ce verdeață... La noi plouă, tună și fulgeră! Sper să vină soarele! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur se va schimba vremea si la voi si va reveni vara, asa pe ultima suta de metri. La noi este inca frumoasa vremea. Sper sa nu se schimbe prea curand.

      Ștergere
  6. Imaginile sunt atat de frumoase, de relaxante, se vede ca e o localitate unde predomina bunul gust. Imi place. Trandafirilor le sta minunat agatati pe acele gratare de lemn (nu stiu cum se numesc). Mai ales cele in diagonala :) Absolut superb!
    Imi place ca printre imaginile cu trandafiri s-au mai strecurat si o frumoasa tufa de leandru dar si una de luleaua turcului. :)
    Sa ai un weekend placut, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam de luleaua turcului. Adica nu stiam ca asa se numeste floarea aceea. Se vede ca iubesti plantele, ai o multime de cunostine de denumiri. Eu habar nu am...

      Multumesc Elly, ma bucur ca ti-au placut. Si mie mi-a placut la nebunie sa ma plimb pe acolo. M-am intors atat de relaxata. Cred ca o sa mai merg cand voi mai avea timp. Poate la toamna. Sunt curioasa cum arata gradinile acelea toamna...

      Un weekend excelent si tie Elly!

      Ștergere
  7. Ador oraselele pline cu flori si case costruite cu bun gust :). Iar dumnealui tocmai m-a cucerit ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde sunt bani, ceva traditie in a avea bani si legi de urbanism respectate asa arata locurile. Si pe aici prin Montreal zonele rezidentiale si suburbiile arata ca din revista. Nici nu-i greu daca sunt bani, au gradinari platiti, florile de multe ori se cumpara gata mari si inflorite (si costa pe masura, un arbust de peste un metru de pilda incepe de la 100$) si tot asa.
      E o placere sa te plimbi printre casele lor insa e putin cam aiurea sa observi ca tot decorul e pentru strada - foarte rar am vazut pe cineva sa stea pe sezlong in propria gradina...

      Ștergere
    2. @Ana -Maria: sunt convinsa ca si pe la tine pe acolo suburbiile trebuie sa arate foarte fain.

      @Claudia: asa este, unde sunt bani si legi de urbanism (si eu as mai adauga putina civilizatie si bun gust), asa arata locurile. Ca pana la urma degeaba sunt bani, daca se construieste alandala, fiecare dupa cum il taie capul si doar ca sa arate cat de "smecher" este el.

      Si aici astfel de gradini se cumpara aproape de-a gata: flori deja inflorite, arbusti, tot.

      Si eu am observat ca este foarte liniste in curti. Nu stiu cat se bucura proprietarii de ele, dar oricum, cel putin din exterior arata bine. La altii am vazut ca au in spate terase, sezlonguri etc.

      Ștergere
  8. Cred că aşa le stă cel mai bine florilor, la ferestrele caselor şi în curţi, nu rupte şi puse în vaze :)
    Superbe pozele! Cam prea liniştit pentru a locui aici :D, dar perfect pentru vizitat în vacanţe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai drepate, florilor le sta cel mai bine cu radacina, in pamant, in gradini. Mult mai bine ca in vaza.

      Cat despre liniste, cred ca depinde de fiecare ce cauta. In astfel de suburbii, ai orasul destul de aproape pentru distractii, iesiri, intalniri, deci poti profita de toate avantajele lui, doar la un pas de casa.

      Ștergere
  9. ce plimbare faina! excelente fotografiile tale, Larisa draga!
    pupici si imbratisari tie si mamei tale!
    weekend fain!
    PS: duminica pleaca mamica mea :(( Parca ziceai ca si mamica ta pleaca in aceeasi zi... Vom plange impreuna ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Carmen!
      Astazi a plecat mama, tocmai ce m-am intors de la aeroport :(. Pe cat de frumoase sunt revederile, pe atat de triste sunt despartirile :((.
      O zi frumoasa va doresc! Sa profitati din plin de ea!

      Ștergere
  10. Superb, superb. Îmi plac tare mult aceste aşezări liniştite, care nu sunt departe de oraş şi te poţi bucura şi de viaţa tihnită de la ţară, dar oricând poţi da o fugă dacă ţi se face dor de nebunia oraşului sau vrei să mergi la un spectacol... Aşa este, există o armonie în asemenea locuri pentru că există şi reguli, legi, cum ai spus, nu face fiecare după cum îl taie capul.
    Ah, şi florile înviorează totul, sunt minunate! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa m-am gandit si eu in timp ce ma plimbam pe acolo, ca oamenii aceia se pot bucura de un loc linistit, tihnit, avand totodata orasul atat de aproape.
      Mi se pare un loc perfect de locuit, numai ca trebuie sa-mi mai incerc norocul la loto, daca vreau sa ma mut acolo :)).
      Pana una alta, privesc Saint Cyr-ul de pe malul celalalt al Loarei :).

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS