Dacă toamnă e afară m-am tot gândit cum s-o aduc și-n casă, doar știți că este anotimpul meu preferat, nu?

Acum ceva vreme am ieșit în weekend la... cules de frunze. Inițial credeam că sunt singura nebună, dar de atunci am tot văzut oameni ca mine, cu punga după ei în care îndesau frunze care mai colorate și cu forme mai deosebite. Am mers pe aici pe Loara și prin parcurile din oraș și m-am întors acasă cu o "captură" interesantă. Nu știam prea bine ce-o să fac cu ele, nici acum nu știu, până una-alta le-am pus într-un vas și le țin pe măsuță. Îmi place să le văd acolo...
 

Tot atunci m-am întors acasă și cu o pungă de castane. Știam eu un castan mare și bătrân lângă catedrală, așa că nu mică mi-a fost mirarea să găsesc sub el o mulțime de castane mari și cărnoase căzute pe jos. Nici cu ele nu m-am hotărât exact ce să fac, așa că după ce le-am spălat și le-am uscat, am vărsat o parte în vasul cu frunze, iar cu restul am găsit o întrebuințare la două foste borcane de măsline, care mi se păreau simpatice și n-am vrut să le arunc. Chestii simple de decor... 



Mai mult, în fiecare săptămână merg și-mi cumpăr flori de sezon pentru casă. Toamna, mai mult ca în oricare alt anotimp merg la piața de flori de pe bulevard și cumpăr crizanteme. Am florarul meu acolo, de la el iau mereu, am observat că florile lui mă țin și mai bine de 2 săptămâni. Nu prea miros, dar îmi place la nebunie să le privesc.


Și apropo de miros, nu știu dacă v-am povestit vreodată că am o pasiune pentru aromaterapie; bețișoare parfumate, uleiuri volatile, lămpi odorizante, lumânări parfumate nu-mi lipsesc niciodată din casă. Și-mi place să schimb parfumurile în funcție de anotimp, iar în această toamnă m-am îndrăgostit de parfumul de cedru- pe lângă cel de ambră de care eram îndrăgostită deja. E divin!  


Și ca să fie tacâmul complet, m-am pus serios pe treabă în bucătărie. O să vă povestesc cu altă ocazie. Nu m-aș mai sătura parcă de tarta cu 4 "brânze" pe care o tot fac în ultima vreme. Sunt modestă de fel, dar e absolut delicioasă!
   
 tarta mea cu 4 "branze"- emmental, comté, roquefort și chèvre 


Voi cum vă întrețineți toamna starea de bine?
 

PS1: și ca s-o dăm un pic pe politică, de câteva zile citesc de zor la cartea "Pas cu Pas" a domnului președinte ;).  

PS2: n-am mai văzut un film de vreo lună :D 
SHARE 28 comments

Add your comment

  1. Grădinărind! :) Chiar am scris de curând un articol dedicat acestui anotimp în grădină.Şi cum toamna a fost lungă am avut parte de un spectacol floral minunat. Şi mie îmi plac crizantemele, am peste 20 de soiuri şi încă mai cumpăr când văd un nou soi deosebit. Diferenţa este că ale mele toate au un miros plăcut, discret...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, tu esti norocoasa sa ai gradina :p. Sunt convinsa ca este o activitate placuta si relaxanta, mai ales daca esti pasionata.
      Imi amintesc cand locuiam la curte in tara ca acolo crizantemele aveau miros. Ce gasesc pe la florarii pe aici doar arata bine din pacate :(

      Ștergere
  2. Tarta cu branza suna ademenitor. Dupa cum arata cred si eu ca e delicioasa. Mai ales ca ingredientele sunt de calitate. :D
    Si mie imi plac mult crizantemele, dar doar sa le admir si sa le fotografiez. Nu obisnuiesc sa cumpar flori. De obicei le primesc. :D

    Ce nice e aranjamentul cu frunze colorate si castane. Ador castanele, imi place de mor culoarea lor. Mi-ar fi placut sa am parul in nuanta lor. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit reteta de curand intr-o carte de bucate, am incercat-o intr-o zi si mi-a placut ce-a iesit, mai ales ca de fel nu sunt o experta intr-ale tartelor :)). De atunci o fac destul de des.
      Eu am inceput sa cumpar in ultima vreme flori saptamanal. Imi place un pic de prospetime in casa, mai ales ca se vad o multime de buchete mici si simple destul de ieftine special pentru "uz casnic".
      Ai dreptate, culoarea castanelore superba, mai ales in par.

      Ștergere
  3. Foarte faine ideile tale de decor !!! Eu nu cumpar flori si nici nu am prea multe decoruri...mereu spun sa fac cate ceva si apoi am un gol de inspiratie si ma descurajez .. poate imi iese si mie ceva intr-o zi :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa se intampla si la mine. Multe idei la inceput, doar ca le pierd pe drum.Am tot zis ca ma uit pe net sa fac ceva mai creativ cu frunzele si castanele. Usor de zis, greu de facut :))

      Ștergere
  4. frumoasa e toamna, atunci când stim sa-i vedem laturile frumoase :) Si eu ador aranjamentele de sezon, în curând însa le vom schimba pe cele de toamna cu cele de iarna, chiar daca temperaturile aerului nu indica sfârsit de noiembrie :)
    gânduri bune, Larisa draga!
    PS: astazi au aratat la tv ca pe Champs-Élysées s-au aprins beculetele de Craciun :))) Senzationale imagini! magnific! cica iluminarea functioneaza pâna la ora doi în fiecare noapte, becurile îsi schimba intensitatea la fel ca si Turnul Eiffel :)) Ce consum de curent! wow... si asta doar pentru turisti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, inca putin si schimbam decorurile de toamna cu ghirlandele de Craciun. In plus, la noi aici temperaturile sunt in ton cu sezonul de cateva zile :))

      Deja s-a deschis?! Ce rapizi sunt. Anul acesta o sa ajung si eu la Paris inainte de sarbatori, mi-am rezervat timpul doar pentru targurile de Craciun.
      Am fost prin 2011 daca nu ma insel tot inainte de Craciun. Targul de pe Champs-Élysées nu mi s-a parut chiar grozav, dar orasul era luminat intr-un mare fel, recunosc.

      Ștergere
  5. Dragut tare!!! In Romania imi cumparam des flori cu radacina, craciunitele s-au dovedit a fi cele mai rezistente. Io cand ies cu Sasha caut frunze, si incerc sa compun ceva cadre de toamna, asta ptr ca n-am toamna in Mississippi :( In disperarea mea anul asta am fotografiat toamna pe bucatele, cat sa nu raman fara trecerea ei fie ea si timida. Si noi suntem cu betisoare si lumanari parfumate, din pacate o lumanare parfumata de calitate costa si 25$. Ce este ieftin imi face rau mirosul.....Aroma ce-o am acum e de brad, miroase a munte si padure, e nebunie!

    Poate publici reteta tartei cu 4 feluri de branza, mi-ai facut pofta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si eu cateva plante cu radacina, mai multe nu-mi permite spatiul. Vara le tin la geam afara, dar iarna trebuie sa le mut la interior. Craciunitele sunt superbe si mie imi plac.
      Asa este, sunt scumpe lumanarile parfumate bune. Si aici costa cam 20 de euro. Gasesti si mai ieftine, dar ori miros oribil ori nu miros deloc :)). Apropo de asta, mi-am luat odata niste betisoare parfumate de la un magazin chinezesc de duzina. Erau mult mai ieftine. Vai, imi venea sa vomit de la mirosul lor, le-am aruncat pe toate :D.De atunci m-am invatat minte :)).

      Ștergere
    2. Uite reteta:

      Se incalzeste cuptorul la 180°C.

      Se bat 4 oua intregi cu 200ml smantana, dupa care se sareaza foarte usor (daca branza este sarata nu se sareaza deloc), se pipereaza si se adaugaa putina nucsoara macinata.

      Se incorporaza 80g emmental si 60g comté , amandoua rase. Se poate utiliza orice alte branzeturi in aceeasi cantitate, de preferat branzeturi de tip cascaval care sa se topeasca in cuptor.

      Se tapeteaza cu unt forma de tarta, se aseaza aluatul intins in ea (eu cumpar aluat pentru tarta gata facut), se inteapa cu furculita in mai multe locuri si se varsa toata compozitia precedenta.

      Deasupra se repartizeaza pe suprafata tartei 30 g de roquefort (se poate inlocui cu alta branza, de preferat una cu mucegai albastru pentru gust si aspect, gen gorgonzola sau altele care mai sunt), apoi se distribuie rondelele de chèvre-branza proaspata de capra (aici sunt rulouri de branza de capra, se pot inlocui cu altceva la nevoie).

      Se baga la cuptor 35-40 min (eu o coc la 180°C)

      Eu o servesc cu salata verde si ridichi. Este destul de grea fara salata.

      Ștergere
  6. nici nu am vazut aranjamentele din cauza tartei aleia!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) am pus reteta in comentariul de mai sus. Daca erai mai aproape te invitam la masa :))

      Ștergere
  7. Eu n-am apucat sa postez aranjamentele mele cu castane si lunamari,frunze si ghinda,dar ale tale sunt mai rafinate.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Pai nu e toamna trecuta, astept pozele cu aranjamente. Sigur sunt minunate. Weekend placut asemenea!

      Ștergere
  8. Foarte frumos! Dar eu nu am condiții favorabile pentru așa ceva:
    1. nu prea am eu timp să ies să caut obiecte de decor atât cât ar trebui
    2. ar fi în pericol dacă ar cădea în mâna celor mici!:)
    3. nu prea am idee unde le-aș putea pune

    Sper că atunci când voi fi la casa mea să mă pot ocupa și eu de activități așa frumoase. Toamna e frumoasă, dar numai când o primești și cu sufletul deschis, dar și cu ușa!;))

    Te pupic, Lari! Seară plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, vei avea tu timp si pentru activitati de genul asta mai tarziu. Nici eu nu stau bine cu spatiul momentan, dar sper sa imbunatatim asta curand.
      Te pup, sa ai un weekend frumos Maria!

      Ștergere
  9. Superbe aranjamentele tale. Se pot face lucruri foarte frumoase, relativ cu buget redus. Si eu sunt fan aromaterapie, mai ales in serile cand vreau sa ma relaxez, toata casa miroase a lavanda sau vanilie si scortisoara. De cand am venit din Londra, am inceput si eu sa aprind mai des lumanari si sa am grija de tot mai multe plante. In apartament am deja peste 100, sufrageria e ca o gradina botanica :))). (astea sunt noi pasiuni).

    De gatit ce sa mai spun,saptamanal incerc 2-3 retete noi, dar nu ma bag inca la chestii prea sofisticate. Imi place la nebunie tarta ta si cred ca e delicioasa (eu sunt mare fan branza). Din pacate la noi nu se gasesc prea multe sortimente ....

    Cat despre toamna mea, l-am lasat pe Kari sa se ocupe de aranjamente, a pictat niste bostani micuti si a facut multi lilieci din hartie. Un colt al camerei lui e inca in spirit de Halloween :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ca ai atatea plante. Am si eu cateva, am avut mai multe dar s-au uscat :(. Nu prea am noroc de ele, sau sufrageria mea nu-i prea luminoasa, nu pot sa-mi dau seama ...
      Cu gatitul nici eu nu ma bag la chestii sofisticate, am incercat si au ajuns la gunoi :)). Tartele sunt destul de simple, bune si exista o multitudine de variante.
      Iar Kari, in curand o sa treaca la decoratiunile de Craciun si-o sa uite de Halloween :))

      Ștergere
  10. Trebuie sa recunosc ca ma regasesc in postarea ta, ador sa aduc elementele naturii in casa, acum am pe masuta din sufragerie un aranjament de flori de toamna (tufanele) facut intr-o jumatate de bostan cu ajutorul unui burete oasis :) De fiecare data cand il vad zambesc. Acum imi pare rau ca nu am vanat si eu cateva castane :D Tava si aranjamentul tau sunt absolut minunate. Florile: fac tot posibilul sa am flori proaspete in casa pentru ca asta imi da o stare de bine si ma fac sa zambesc. Gatitul: e o activitate de sfarsit de saptamana pentru ca numai atunci am timp dar de fiecare data incerc sa vin cu ceva noutate. Sunt tare curioasa de reteta ta desi mi-e tare frica ca nu voi gasi branzeturi bune ca si acolo. Sa ai un weekend fain si o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un P.S: ce aparat foto ai? Imi amintesc ca ai scris la un moment dat dar nu mai stiu cand :D

      Ștergere
  11. Tu esti foarte talentata si mai ales creativa la aranjamente, mai ales la cele florale, am vazut eu pe blog ;). Eu sunt mai incepatoare :))
    Am un Nikon D7000, majoritatea pozelor de pe blog de vreo 2 ani incoace sunt facute cu el si prelucrate desigur un pic in photoshop. Insa pozele din ultimele 2 postari inclusiv cea de fata sunt facute cu telefonul (iphone6). Recunosc, uneori e mai practic :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :"> Multumesc, mai am si eu momentele mele de inspiratie :) Multu si de raspunsuri pe foto :*

      Ștergere
  12. Eu in toamna asta am preferat sa dorm, e incredibil cum pot dormi in zilele de weekend, dar am incetat sa ma mai mir, mi-am zis ca stie el organismul mai bine care ii sunt nevoile. In Bucuresti a fost oricum o toamna gri, n-am mai vazut soarele de cateva saptamani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar organismul stie mai bine.
      Oricum, am vazut ca au fost si ceva ture frumoase pe munte toamna asta, deci nu poti spune ca ai dormit-o pe toata ;)

      Ștergere
  13. In copilarie eram innebunita sa adun castane, veneam cu pungile acasa - dar le tineam ascunse sub pat, sa nu mi le arunce mama :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) foarte tare!
      Unde am copilarit (o localitate langa Bucuresti) eu nu prea erau castani sau nu-mi amintesc eu sa fi fost :(

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS