Trei. Și cu Azorel patru

in , , by Larisa, septembrie 23, 2016
Dacă ar fi să împart cei 5 ani de viață în Franța în capitole cel mai probabil aș scrie trei. 


Primul l-aș numi generic "Tours și primii ani în doi". L-aș începe cu prima valiză coborâtă din avion și l-aș termina cu ultima cutie scoasă pe ușa micuțului nostru apartament situat la malul Loarei. Ar cuprinde, așa cum s-ar bănui, prima perioadă a vieții noastre împreună strâns legată de Tours, orășelul pe care și astăzi, chiar dacă nu mai locuiesc în el, îl iubesc la fel pasional, ca pe un leagăn al începuturilor mele pe meleaguri franțuzești. Am locuit 3 ani și jumătate în "capitala Văii Loarei", câteva luni în chiar în centrul istoric, mai apoi în cartierul Prébandes, unul dintre cele mai elegante din oraș, și a fost dragoste la prima vedere, din primul moment când am pășit pe străduțele lui. E frumos într-adevăr Tours, nu cred că ar putea cineva care l-a cunoscut cât de cât să conteste, doar că pentru mine este cu atât mai frumos cu cât fiecare loc, fiecare colțisor, fiecare măsuță cu scaunele așezate către stradă spun o poveste. Spun toate capitole din povestea noastră. Înfățișează la tot pasul cele dintâi ieșiri și plimbări în doi, relatează planuri, emoții, temeri, visuri, griji, începuturi cuprinse în două geamantane mari aduse din România, dintre care pe unul îl păstrez și astăzi.  
  
Parcă văd drăguțul nostru apartament din centru, cu tapet bleu-ciel, atât de nespațios în realitate, dar viu și încăpător pentru toții prietenii în serile de distracție. Rememorez ziua când l-am luat pe Azorel, cu contract și cu factură, atât de mic, timid și negru la început. Tot mic este și acum, negru mai puțin, dar temperamental și răsfățat, de nu pot să nu mă gândesc la cât ne-a condimentat și umplut de bucurie viața. Îmi amintesc cu drag de primele lecții de franceză, de colegi și profesori, de istorisiri și bucate din toate colțurile lumii, dar mai ales de de verbele neregulate conjugate și răsconjugate de sute de ori. Mă gândesc la Loara și la bălăcelile târzii de august, sau la parcul elegant din capătul străzii, atât de verde până și-n ianuarie. La centrul istoric, Vieux Tours, animat întotdeauna și la nopțile în oraș, udate cu vinuri bune sau pahare mari de cocteiluri, prea multe la număr uneori. La căsuțele cu bârne de lemn, la străduțele sinuoase bătute la pas cu nesaț, ca și cum aș fi vrut să descopăr tot, fără să-mi scape nimic... 

Al doilea capitol l-aș numi doar "Amboise" și, deși nu ar fi un capitol prea lung, nici la fel de însuflețit ca anteriorul, s-ar dovedi unul al maturității noastre, al învățămintelor și al responsabilităților vieții în doi. Decizii importante, chibzuiri, răspunderi, obligații, dar și aspirații îndrăznețe, dorințe sau împliniri. Achiziționarea unei case, un credit la bancă, amenajări, lucrări, modificări. Sfârșitul vieții la bloc și descoperirea vieții la curte. Momente agreabile în grădină vara și plăcerea serilor în fața șemineului iarna. Loara curgând prin spate, ca un vecin adesea indolent, baloanele cu aer cald brăzdând amurgurile, imaginea castelului secular în fiecare sezon, poveștile și oamenii, aperitivele în compania simpaticilor vecini octogenari, ce bat Europa cu rulota. Recoltele cu gust de gradina, sufrageria spațioasă cât tot apartamentul din Tours, piața duminicală și câte și mai câte întâmplări și amintiri despre "viața la țară". 
  
Firește că ar mai fi și alte capitole, anterioare perioadei franțuzești. Capiole mai lungi sau mai scurte, mai interesante sau mai monotone, capitole cu prieteni vechi sau seri pe munte, cu beri, cu discoteci sau cu joburi la bănci, capitole pe care, ca fiecare dintre noi, le-aș dori sau nu publicate.  

Cât despre capitolul trei… Ei bine capitolul trei, ce abia a început a se scrie, l-aș numi "Trei. Si cu Azorel patru" și ar fi despre următoarea etapă în viața noastră, una firească, poate previzibilă, plănuită. O etapă care a început exact atunci când trebuia să înceapă, deși uneori poate că mi-aș fi dorit să înceapă mai devreme. O etapă exact ca o călătorie pusă la cale și așteptată cu nerăbdare de ceva timp. O călătorie pe care mulți, foarte mulți, aproape toți o parcurg pregătiți sau nu, dar care rămâne totuși unică pentru fiecare. O călătorie cu bilet doar dus, din care nu există niciodată cale de întors. O călătorie inedită, îndrăzneață, intensă, poate cea mai aventuroasă dintre toate: călătoria spre a fi părinți. La "destinatie" vom ajunge la sfârșit de decembrie, început de ianuarie, așa că sărbătorile de anul acesta sunt cele mai așteptate dintre toate. Despre cum va fi habar nu avem, bănuim că rău nu are cum să ne fie, dar suntem curioși să aflăm, să experimentam, să învățam împreună cu Ea. Sunt convinsă că ne va schimba viața și că multe lucruri nu vor mai sta la fel, dar așteptăm cu nerăbdare să o facă, sigur o să ne adaptăm și o să facem față cu brio. Așa că în curând experiențele noastre franceze, călătoriile mai aproape sau departe de casă, activitățile de timp liber atât de povestite pe blog, viața noastră cu totul, se vor desfășura în formație extinsă. În formație de patru. Noi trei și cu Azorel patru, desigur. 


Toti 4 in Tours la inceput de septembrie :p
SHARE 43 comments

Add your comment

  1. Sa fiti sanatosi si fericiti!Emotionant anunt; il banuiam de de cateva luni.
    Va imbratisez cu drag

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari Larisa si cat mai multe experiente frumoase in patru! Si eu eram sigura ca ai un bebe pe drum dar am asteptat sa faci anuntul oficial :) Sarcina usoara in continuare si profita la maxim pentru ca cele 9 luni trec foarte repede! Nici nu-mi vine sa cred ca mai am mai putin de 2 luni de asteptat sa o intalnesc si eu pe EA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari, Larisa! :) O surpriza foarte frumoasa pentru noi, cititorii tai. :) La inceput de ianuarie zici, hm, mai e atat de putin... Nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc la faptul ca fetita va fi capricorn. :D

    Un drum plin de bucurii, impliniri si fericire va doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Nice!
      Da, se pare ca va fi capricorn oricum 😜, chiar daca se va naste la termen, care este la inceput de ianuarie, sau un pic mai devreme.

      Ștergere
  4. Felicitari si multa sanatate pentru toti patru! Ma bucur mult pentru voi.
    E o postare foarte emotionanta, mi-au dat lacrimile, scrii foarte frumos, din suflet.
    Si eu banuiam ceea ce ai spus de ceva timp, te urmaresc demult, si imi pare rau ca nu comentez mai mult, imi place mult fiecare articol al tau si le citesc cu placere mereu.
    Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Oana! Multumesc pentru urari, dar si pentru aprecierile la adresa blogului. Nici nu trebuie sa comentezi mereu, ma bucur sa stiu ca esti acolo, ca imi citesti scrierile si mai ales ca iti plac. Toate cele bune, sa auzim numai de bine!

      Ștergere
  5. O veste EXCELENTA! Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce emorionant! O "Larisa micuta " e pe drumul vietii ! :) Felicitari ! Ma bucur pentru voi ! Sa fiti sanatosi si fericiti toti trei ! Si cu Azorel, toti patru ! :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca aceasta schimbare te-a ravasit putin.Am simtit uneori o nehotarare la tine,un fel de fastaceala,acum imi explic.Felicitari!Sa fiti sanatosi si sa va bucurati de viata in patru!Nimic nu se va mai compara,cu ce a fost. Vei vedea!Va fi mult mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Da, a fost si este intr-adevar o mare schimbare (mai ales ca e prima sarcina) si cel mai probabil este si unul dintre motivele pt care am simtit nevoia sa stau mai departe de online, de blog, de internet in ultima vreme...

      Ștergere
  8. Minunat parcurs!!! Sarcina si nastere usoare!

    RăspundețiȘtergere
  9. Citind randurile tale scrise in aceeasi maniera blanda si calda, m-am simtit intr-un basm alaturi de voi, personajele lui si eu, ca cititor, ma strecor usor, in viata voastra traita atat in oras cat si la curte. Ce frumos! Sunt nascuta, crescuta si traiesc la bloc dar visez dintotdeauna o viata la curte.
    In ceea ce priveste marea veste, o stiam deja. Ce sa-ti mai scriu si aici? Felicitari! Nastere usoara si o viata implinita alaturi de cei dragi. Sunt convinsa ca veti fi niste parinti exemplu nu doar pt. fetita voastra si, cine stie? poate va veni in viitor si-un baietel. :) (in afara de Azorel) Deocamdata e ok! 2 la 2! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult, Ileana! Asa sa fie! Ar fi frumos ca in viitor sa urmeze si un baietel, dar cine stie, om vedea ce ne rezerva destinul 😜 Pana una-alta suntem-vorba ta-la egalitate😅

      Ștergere
  10. Buna ziua, in primul rand felicitari, multa sanatate si o sarcina usoara, m-am simtit minunat citind si acest articol insa, pentru mine care nu am inca un "pet" langa mine indraznesc o simpla cred eu intrebare - pentru Azorel de ce a fost nevoie de contract sau ce include un asemenea contract? Multumesc anticipat pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult!
      Noi l-am cumparat pe Azorel de la un magazin de animale din oras, astfel ca ni s-a intocmit un contract de vanzare-cumparare. Iar dupa plata am primit si factura aferenta 😄

      Ștergere
  11. Doamne, cât de frumos... Titlul m-a dus cu gândul la asta si am avut emoții până am ajuns la ultima parte a postarii... Doamne-ajută! Cred că sunteți şi o să fiți foarte fericiți!❤ Este minunat...nu îmi vine să cred :)) scrii atât de frumos...copilașul va fi atras de talentul mamicii şi o va admira! Cred ca ai putea sa faci, într-adevăr, o carte. Doar să ai timp...cred ca îți vei pune problema asta din decembrie încolo :)) Te pup mult! Sănătate şi bucurii!!❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Maria! Da, suntem foarte fericiti, abia asteptam sfarsitul anului. Te imbratisez cu drag! Pupici!

      Ștergere
  12. Felicitari, Larisa! sa fiti sanatoase! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna dimineata, multa sanatate in primul rand, eu cred ca dupa un asemenea moment important al vietii dumneaovastra veti trece la o alta etapa in ceea ce priveste blogul si interactiunea cu mediul online, cel putin in primele luni :) Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Nu imi propun sa schimb tematica blogului, dar cine stie ce idei imi mai vin pe parcurs :)). Dar cel mai probabil ca va urma o alta perioada in care voi fi prezenta mai rar prin blogosfera.

      Ștergere
  14. Imi dau acum seama ca comentariul meu de sambata dimineata s-a pierdut undeva pe drum :( Iti spuneam sa profiti la maxim de sarcina pentru ca 9 luni trec repede. Eu nici acum la a doua nu-mi vine a crede ca mai am un pic si o sa-mi tin mogaldeata in brate! Felicitari si sarcina usoara in continuare!

    P.S. Banuiam si eu, dar am asteptat anuntul oficial ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Irina! La fel iti doresc si tie in continuare!
      Da, trec repede intr-adevar, chiar azi dimineata ma gandeam unde au trecut 6 luni. De profitat, hmm, a fost mai greu pt mine, mai ales in primele luni cand mi-a fost asa de rau de nu ma puteam ridica din pat :))

      Ștergere
  15. Sa fie intr-un ceas bun si sa ai o nastere usoara, Larisa !
    Nimic nu va mai fi la fel, dar lumea voastra va fi mai bogata si mai frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Dani! Sa fie!
      Va fi intr-adevar o schimbare, dar e una dorita, asa ca sigur va fi si placuta.

      Ștergere
  16. Sarcina usoara!Lumea asta mare e mult mai frumoasa vazuta cu un copil de mana...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Luana! Sunt chiar curioasa cum o sa se vada :)

      Ștergere
  17. Felicitari, Larisa! O sarcina si o nastere usoara, incepe o etapa cu totul altfel, cu multa responsabilitate, dar si bucurie. Sa fiti sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, sa fie! Da, suntem foarte nerabdatori sa aflam cum va fi :)

      Ștergere
  18. ma bucur tare mult de asa ceva! sa fiti sanatosi!
    si te rugam, o sa ai timp foarte putin, stim din experienta, dar cate-odata sa ne mai zici cate ceva!
    zile frumoase si sa ne auzim cu bine!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Coco!😘
      Da, o sa mai scriu pe blog si despre "aventura" asta. Momentan sunt libera, doar ca-mi lipseste inspiratia. Parca vad cum inspiratia va veni mai tarziu cand voi fi prinsa cu cea mica :))

      Ștergere
  19. Felicitari!!!!!!Sa fii sanatoasa, cu o sarcina usoara pina la capat si sa ai parte de o nastere rapida si fara dureri! Unde vei naste? Amboise, Blois, Tours...? Odihneste-te cit poti mai mult in aceasta perioada, chiar daca nu e chiar evident.
    Mara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mara! Ma odihnesc chiar mai mult decat am sperat :)). Voi naste la Tours.

      Ștergere
  20. Felicitari, fete cucuiete! Cea mai frumoasa floare din gradina voastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Mda, cam asa este, ca tot ma plangeam ca n-am avut bafta la flori anul asta :))

      Ștergere
  21. Felicitari, Larisa! Ma bucur foarte mult pentru voi! Va fi o aventura fabuloasa, cu griji, dar si cu multa fericire. Nastere usoara!

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS