Am petrecut de curând o zi foarte drăguță toți patru la castelul Chambord, unde am mers special pentru un spectacol interesant de călărie și aș vrea sa povestesc un pic pe blog despre acesta.

Încep prin a va spune ca ieșirile noastre prin Touraine s-au cam schimbat de când cu copiii. Cred ca v-am mai spus totuși asta. Ieșim în continuare pe la castele, prin sate sau orașe, pe la târguri sau festivaluri, dar încercăm întotdeauna sa includem în plan și ceva de văzut sau de făcut pentru copii. Îmi place sa le fac pe fete sa cunoască Valea Loarei, dar într-un altfel, unul mai agreabil și mai potrivit pentru cei mici. Desigur ca și organizarea este alta, în general privilegiem ieșirile dimineața când copiii sunt mai odihniti, ne orientam spre obiective care nu sunt foarte departe pentru a nu petrece mult timp în mașină și obligatoriu tintim din timp și un loc de luat prânzul prin apropiere. Așa ca stau cu ochii pe evenimentele din zona, sunt abonata la o mulțime de pagini și grupuri pe Facebook, dornica sa știu parca tot sa nu-mi scape nimic.

Iar unul dintre evenimentele pe care îl ocheam de ceva vreme era spectacolul de la Chambord.


Am mai fost la Chambord, de mai multe ori chiar, dar niciodată de când cu fetele. Am povestit pe blog despre vizitele anterioare, va invit sa frunzăriți un articol ceva mai documentat și cu poze faine făcute cu aparatul foto aici, știți voi, de pe vremea când vizitele se desfasurau în tihna și cărăm după mine un Nikon imens agățat de gât. Firește ca vizita de vara aceasta a fost altfel. 

E mare Chambord, e impunător, e cunoscut, e grandios chiar, este unul dintre cele mai frumoase castele renascentiste de pe Valea Loarei, dar nu e chiar preferatul meu. Cu toate acesta mă bătea gândul sa le duc pe fete sa îl vadă, căci Chambord rămâne Chambord, iar noi rămânem  recunoscători sa avem astfel de monumente deosebite în apropiere de casa. Așa ca am găsit varianta potrivită, cea cu spectacolul. Știam sigur ca un spectacol cu cai și călăreți care fac acrobații calare o sa le placa, chiar și Dariei, care mă uimește uneori cu răbdarea pe care o are la spectacole, desi în alte situații nu are răbdare deloc. Am mai văzut ceva asemanator anul trecut la festivalul de la Chaumont-sur-Loire, iar fetele nu se mai dădeau duse în ciuda nopții care se lăsase și a frigului de afara.

Cum sta treaba la Chambord?

În primul rând atunci când vii la castelul Chambord, înainte de orice spectacol, primul lucru care îți atrage atenția este silueta lui impunătoare, care devine din ce în ce mai solemnă și mai clară pe măsură ce te apropii, atunci când pădurea din jur se termină și orizontul se deschide larg, dezvelind colosul de piatră. E impresionat!

Apoi, Domaine National de Chambord cu o suprafață de 5440 ha este ceva parca ireal în zilele noastre moderne. Constituit de castel, plus un sat, ferme, terenuri agricole și o pădure, adăpostind o faună bogată, numeroase animale aflându-se în libertate totală, domeniul este înconjurat de un zid lung de 32 km, cu 6 porți de intrare, ceea ce face din el cel mai mare parc forestier îngrădit din Europa. 800 ha sunt deschise publicului. Vizitarea domeniului este gratuită. Practic te poți plimba, admira și fotografia în voie fără să plătești nici un ban. Tichetul pentru vizitarea interiorului îl cumperi dacă dorești și îl prezinți la intrarea efectivă în castel. Am zis ca vom reveni când vom putea face plimbări cu bicicleta toți patru, căci domeniul este de neegalat pentru așa ceva.

De data acesta am lăsat-o balta căci nu pentru domeniu venisem, la fel cum am lăsat balta și vizita interiorului. Știam din experiențele anterioare ca vizita interiorului plus exteriorul și spectacolul va fi cam mult ținând cont ca este vorba de un castel imens, așa ca de data aceasta am ales doar spectacolul de călărie, plus o plimbare în jurul castelului. Și prânzul desigur, la unul din restaurantele de pe domeniu.

Ce este spectacolul de la Chambord? Este un spectacol de călărie care se adresează atât celor mici cât și celor mari. În incinta grajdurilor regale ale mareșalului de Saxa, publicul ia parte de fapt la o piesă de teatru ... în galop :). Păsările de pradă vin să completeze spectacolul și îi teleportează pe spectatori la curtea regelui François I. Domnia sa nu mai are niciun secret, este atât de popular pe Valea Loarei chiar și acum, după 500 de ani, asta pentru că oamenii de aici știu să pună în valoare istoria și să o facă cunoscută într-un mod atât de simplu și interesant pentru orice vizitator. Chiar și pentru cei mici, care de la o vârstă fragedă află lucruri interesate despre istoria Franței. Spectacolul este minunat. Jocul actoricesc, decorurile, costumele, muzica, dar mai ales caii, incredibile ființe, dar și acrobatiile călăreților. 

Spectacolul se joaca zilnic în doua reprezentații. 

Fetelor le-a plăcut foarte tare, dar ce sa zic, și noua ne-a plăcut. După spectacol am putut chiar sa mangaiem un cal aflat la păscut. Cu aceasta ocazie va spun ca una din preocupările mele în ceea ce privește educația fetelor noastre este sa le apropii cât mai mult de animale. În afara de câinele și pisica de acasă (și găinile, sa nu uit, de unde luam oua zilnic), mergem cât putem de des la parcuri zoologice, rezervații de animale, ba chiar ne bucurăm și de rățuștele din parc. Cât despre căluți, pe care eu ii consider incredibili, le-am dus la diverse herghelii sa vadă, sa pună mana, sa înțeleagă, ba chiar au și făcut plimbări calare pe ponei. Le-am dus de asemenea la spectacole de călărie, acrobații calare. Tin foarte tare ca fetele sa iubească animalele, oricare ar fi ele, sa le respecte și sa nu se teama de ele. Pentru viitor mă gândesc la câteva ședințe de echitație adevarata undeva pe langa noi. 


Turnurile sunt în renovare, așa ca nu este prea fotogenic Chambord anul acesta 


Regina Caude de France, soția regelui Francois I







La prânz foarte multa lume pe iarba la picnic :)

Fetele și-au dorit niște săbii :). Cred cu tărie ca și săbiile sunt jucării pentru fete ;)
SHARE 2 comments

Add your comment

  1. Felicitari Larisa eu sunt din Romania si iubesc mult valea Loarei o vizitez cit de des pot am cei 2 baieti cu familiile lor in franta in Lymoges iti urmaresc postarile cu placere sa va bucuratoi de fetite te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma numesc Apostolescu Minodora sunt medic pensionar

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS