Întotdeauna mi-a plăcut foarte tare fotografia de noapte. Aș putea spune că este chiar preferata mea. La munte, la mare, în sate, pe câmpuri, dar mai ales în orașe, noaptea mi se pare fascinantă. Luminile, întunericul, umbrele, reflexiile sunt de vis, iar să le transpui în fotografii reușite mi se pare o adevărată artă. Îi admir enorm pe cei care fac acest lucru frumos și creativ.  Cred că unul dintre scopurile principale pentru care mi-am dorit un aparat foto mai bun și implicit să citesc și să învăț mai multe despre tehinica foto, a fost ca să pot realiza și eu într-o zi, cândva, în viitor, fotografii cu imagini nocturne încântătoare, așa cum adimir acum doar prin cărți, reviste sau pe internet. Sunt multe de deprins până atunci, mult de exersat, dar cred că atunci când faci ceva cu pasiune și perseverență, există șanse de izbândă. 

Lăsând poveștile și visele la o parte, de Crăciun, pe înserat, de fapt mai pe întuneric și pe o ploaie relativ torențială, am ieșit la o plimbare prin Tours înarmați cu aparatul și trepiedul să exersăm. Și cu o umbrelă! Am avut noroc și ploaia s-a oprit totuși repede. Am făcut desigur sute de poze, combinând timpi de expunere și deschideri de diafragme,  până ne-am plictisit, obținând diverse imagini mai mult sau mai puțin reușite. Dar așa se învață, nu? Am încercat câteva poze pe modul de peisaj de noapte, însă firește că efectul nu mi-a plăcut deloc, așa că mi-am amintit de vorbele lui Bryan Peterson din cartea "Arta fotografiei creative", pe care o lecturez în ultimele zile -en française biensur- și care zice că, pentru cei ce vor să învețe cu adevărat fotografie, aparatul foto trebuie să aibă un singur mod: manual. Restul trebuie uitate! 

Mai jos am pus câteva rezultate. Nu sunt cine știe ce, am multe de învățat, momentan, aflu, descopăr, exersez, studiez, dar sper să vă placă. Nu urmăresc să fac performanță vreodată, dar să mă joc cu aparatul foto, este o activitate care îmi place, mă relaxează și pe care o fac cu drag. Cred că asta e cel mai important de altfel în viață, să facem lucrurile cu drag.
 
 Sărbători fericite în continuare!













PS: dați clik pe poze pentru a le vedea la dimensiunea standard.
SHARE 49 comments

Add your comment

  1. nu s rele :) o sa devii specialista. si mie mi plac orasele noaptea dar prefer sa la inregistrez in minte (nu mi ies in poze deci am gasit o scuza)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi!
      da nici mie nu-mi ies noaptea, decat asa, cand ies special sa fac poze si ma concentrez maxim :))

      Ștergere
  2. Îmi place mult ce-ai scris aici şi ai perfectă dreptate, cel puţin la fel simt şi eu, că doar atunci când faci cu pasiune ceva poţi să obţii rezultatul dorit. Şi mie îmi place fotografia de noapte, dar, la fel, am multe de învăţat... dar mă joc şi îmi place mult. Asta contează, iar când iubeşti să faci un lucru, se vede asta... Fotografiile sunt faine... continuă cu aceeaşi pasiune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Cu perseverenta se poate invata totul cred eu Mira!
      Si da, chiar cred ca e important sa-ti placa ce faci si asta este valabil pe toate planurile. Daca nu faci cu pasiune, niciodata nu vei reusi.

      Ștergere
  3. Sunt cateva care imi plac:
    Tours by Night 9 pentru claritate
    Tours by Night 11 pentru culorile reflectate in apa in prim-plan
    Tours by Night 14 pentru senzatia de joc si bucurie pe care o da

    Spor mai departe! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu sunt specialista, iti scriu din postura omului care se bucura de o fotografie reusita, frumoasa. Pozele tale sunt incredibile, Larisa, sunt fabuloase, superbe, merita toate superlativele din limba romana.
    Pai daca ies asa acum, cand abia ai achizitionat aparatul si se presupune ca abia il descoperi, oare cum vor iesi mai tarziu? :D Nu stiu cum v-ati jucat voi cu timpii de expunere, dar ati facut-o magistral. :) Ce frumusel e oraselul tau noaptea! :D :P ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Nice :)!
      Am facut o multime de combinatii de satari si zeci de poze pentru fiecare cadru ca sa iasa una buna :)). Pe manual nu stiu prea bine momentan sa setez de la inceput ce trebuie cum trebuie, iar pe auto noaptea nu ies prea bine, dar prin mai multe incercari iese ceva pana la urma.

      Ștergere
    2. Aoleu, m-ai speriat atat de tare incat cred ca o sa renunt la ideea cu DSLR-ul. Inteleg ca se invata destul de greu, clar nu e pentru mine. Oare si la mirrorless o fi la fel? :(
      Eu la compacta mea nu am reusit nimic cand am vrut sa fac poze cu setari manuale. Ieseau ingrozitor desi din punctul meu de vedere nu greseam nimic. Am apelat cu incredere la niste functii gen frunzis si vivid colors si cam atat. Iar photoshopul ma depaseste total si el.

      Ștergere
    3. Nu trebuie sa renunti la idee Nice. Cred ca trebuie sa ai rabdare si sa perseverezi, pana la urma ies bine si pe manual. Eventual sa mai citesti una alta prin carti, pe net...pana la urma reusesti.
      Si eu imi pierd speranta uneori si ma enervez, dar dupa o iau de la capat :))

      Ștergere
    4. Larisa, un lucru nu inteleg, tu nu aveai si inainte tot un DSLR? Stiu ca era un Canon, dar chiar asa mult difera meniul de la Canon la Nikon? La cel vechi nu faceai fotografii tot cu setari manuale? Eu imi imaginam ca esti obisnuita cu ele...

      Ștergere
    5. Aveam un Canon powershot sx20, e un compact. Inainte de el am avut tot un canon micut, deci sunt mai familiarizata cu meniurile canon. Diferenta nu e mare, dar exista si in plus asta are mai multe functii care momentan invat sa le folosesc :))
      Setarile sunt aceleasi pt orice aparat, dar inca invat, nu sunt specialista :))

      Ștergere
  5. Imi plac toate! Ti-au iesit excelent! Cea care imi transmite mie ceva e de pe bulevard, cu luminile si omul acela mergand! E incadrata perfect!
    In rest toate mi se par foarte ok ca si calitate! iti zic eu cu ochi de amator! Pozele mele pe timp de noapte sunt urate rau! Trepiedul nu il folosesc niciodata, deja cred ca se fac vreo 3 ani de cand il am ... E tot in cutie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alice!
      Da cu trepiedul este nasol sa umbli cu el in spate, mai ales cand calatoresti. Nici eu nu o sa-l port cu mine, decat asa cand ies special undeva sa fac poze. Pentru celalalt aparat aveam un trepied micut, nu era cine stie ce, dar oricum era usor de purtat in geanta.

      Ștergere
  6. Si mie imi plac orasele noaptea. Pentru ca tot ce nu e prea frumos ziua, este acoperit de minune de luminile noptii, mai ales daca luminile sunt feerice. Asa cum e in pozele tale de aici.
    Sa stii ca sunt frumoase, chiar foarte. In maxim doua-trei saptamanai sunt sigura ca ne vei rasfata cu imagini superbe. Roata in miscare e fantastica!
    Si eu sufar ca n-am un aparat care sa faca fotografii nocturne, insa deocamdata nici nu am bani de cheltuit pe unul. Desi mi-as dori. Pe moment ma multumesc cu fotografiile diurne. Ziua, aparatul meu se comporta destul de bine. :)
    O zi frumoasa sa ai azi, Larisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este orasele au alt farmec noaptea...
      Multumesc Elly.
      Da, aparatul tau face poze foarte faine, am observat din ce ai postat pe blog, dar se vede ca si tu ai "ochi" cum se spune. Esti talntata! O zi frumoasa! Te pup!

      Ștergere
  7. Favorite 2, 8, 10, 11. Spor la treabă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sărbători fericite și ție!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai, dar mie îmi place maxim ce a ieșit!! Poate dezvolti un future job din asta, Larisa dragă... nu glumesc :*
    Să ai Sărbători fericite și minunate în continuare! >D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru'mana Bia!:*
      Eh, deocamdata ramane la stadiu de hobby, dar cine stie pe ce cai te poarta viata :D!
      Sarbatori minunate si tie in continuare!

      Ștergere
  10. Bună Larisa!
    Superbe imagini!
    Îmi plac toate,mai ales că sunt făcute
    noaptea când luminile sunt aprinse!
    Un weekend excelent îți doresc!
    LA MULȚI ANI 2013,Larisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Elena!
      La multi ani si un 2013 minunat iti doresc!

      Ștergere
  11. ce ciudat mi se pare faptul ca la voi functioneaza inca fantanile arteziene :) La noi este traditie, la data de 1 noiembrie toate bazinele si statuile din marmura sunt imbracate in lemn, spre a fi protejate de zapada si ger. Doar statuile din bronz raman deasupra ciudatelor constructii de lemn. Fântanile sunt descoperite doar la data de 1 mai!
    Ce imagini frumoase! Felicitari! ai reusit intr-adevar fotografii artistice!

    Un sfarsit de an cat mai vesel iti doresc si o trecere spre Noul An cat se poate de lina! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Carmen, asemenea, un sfarsit de an cat mai minunat.
      Aici nu se acopera fantanile, dar nici de nins nu ninge ir temperatura scade foarte foarte rar sub 0 grade.

      Ștergere
  12. Ce frumos e acolo! La noi nu e așa frumos, iar din câte vad în poze, acolo sunt destul de curate străzile... Un an nou fericit și toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curate intr-adevar, iar chiar daca se murdaresc pe timpul zilei, in fiecare dimineata se spala si strazi si trotuare.
      Un an nou fericit si tie!

      Ștergere
  13. fotografiile tale au atmosfera,imi plac...mi-au placut mult fantanile si cladirea din primele doua fotografii...
    de fapt primele doua fotografii au un aer usor vintage care pe mine ma atarge mult!
    sunt sigura ca vei reusi sa faci ce-ti doresti,inceputul e promitator! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumec!
      Cladirea este primaria orasului, este intr-adevar o cladire faina si ca exterior dar si ca interior. Birourile angajatilor sunt in alta mai noua mai in spate, aceasta veche foloseste acum doar pentru ocazii specilale, inclusiv casatorii (asa am avut si eu ocazia sa o vad pe dinauntru)

      Ștergere
  14. Foarte frumos Tours si noaptea. Ar trebui ca si romanii sa invete de la francezi ca nu trebuie sa exagerezi cu decoratiunile, pentru a nu da in kitsch.

    Se vede ca-si face bine treaba noul aparat foto! Felicitari! Si Sarbatori Fericite si tie in continuare si un 2013 mai bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Anda! Un An Nou minunat iti doresc, plin de calatorii prin locuri la fel de faine!
      Da, stii cum se zice, ce-i prea mult strica. Mie mi-a placut cum a fost Bucurestiul impodobit, dar intr-adevar un pic cam prea mult. Dar ideea mi s-a parut buna. Imi pare rau ca nu l-am vazut si pe viu :(

      Ștergere
  15. Frumos Craciun ai mai avut! Iar fotografiile...superbe. Se vede ca esti pasionata si atenta la detalii. felicitari.

    Larisa, sa ai parte de un an nou cat mai bun, vesel, cu multe fotografii si excursii!

    RăspundețiȘtergere
  16. frumos tare !
    un an nou minunat , draga mea !

    RăspundețiȘtergere
  17. Happy New Year!!!
    See you soon, in 2013!
    ♥♥♥ Hugs ♥♥♥
    Leo

    RăspundețiȘtergere
  18. La multi ani cu sanatate, Domnul sa va dea de toate, poate un strop de fericire, poate unul de iubire, poate unul de noroc, poate toate la un loc! pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. toate la un loc sa fie :))
      multumesc asemenea Minnie!

      Ștergere
  19. Foarte colorat si frumos!
    La multi ani si la cat mai multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Spectaculoase !!!! Felicitari !!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Omg, ce poze frumoase!!! <3 Love them all! O simfonie de culori, un real extaz pentru privire!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunt incredibile fotografiile tale! Eu nu ma descurc deloc pe timp de noapte cu aparatul foto, dar admir nespus maiestria altora ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Kadia!
      Tre' sa folosesti trepiedul, altfel, mai toate ies noaptea miscate. Cat despre setari, daca nu ai rabdare cu ele, ies si pe auto, pe peisaj de noapte destul de binisor....

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS