Îmi plac animalele. Le ador pe toate, indiferent de rasă, specie sau dimensiune și nu mă tem de ele. Bine, înțelegeți voi, acum nu intru chiar în cușca leului să-l trag de coadă în speranța că se va gudura pe lângă mine. Categoric pe unelele dintre ele le plac doar de la distanță. Am fost crescută în spiritul dragostei pentru animale de mic copil, părinții mei la rândul lor fiind iubitori de animale. Am locuit la curte și am putut să mă bucur de multe necuvântătoare pe lângă mine și chair dacă nu le aveam eu, vedeam la vecini, de la pisici, căței, papagal și până la animale gen porc, găini, oi. Am îngrijit chiar un șobolan bolnav mai multe zile, până s-a înzdrăvenit, după care i-am redat libertatea... ca să vedeți și voi până unde duce dragostea de animale.


Prin urmare mi-au plăcut întotdeauna vizitele la grădinile zoologice. Când eram copil părinții mă duceau adesea la Băneasa. La aceea vreme grădina mi se părea imensă, iar ochii mei de copil nu percepeau neajunsurile, așa că fiecare plimbare rămânea o bucurie. Când am mai crescut și am început să văd mai clar lucrurile, fiecare vizită la zoo îmi lăsa un gust amar. Cuștile prea strâmte, animalele slabe și nervoase, lipsa utilităților, lipsa îngrijirilor, toate mă întristau teribil, iar plimbarea nu mai era deloc o plăcere. Ultima data am fost la zoo Băneasa, în 2007, nu mi-a plăcut ce văd și n-am mai revenit. Aș vrea să aud că lucrurile s-au schimbat. 





Într-un weekend, acum ceva vreme, ne-am propus să mergem Beauval, un parc zoologic aflat aproape de noi, la vreo 75 km. Era toamnă și frumos afară și chiar eram curioasă să văd o grădină zoologică adevărată. Așa că dacă ajungi pe Valea Loarei și te saturi de castele, zoo parc Baueval te așteaptă, la 1h de Tours. 

Biletul de intrare costă 24 de euro, este valabil pentru toată ziua, pentru un adult +1 copil  de peste 11 ani. Dacă ești fără copil, tot 24 de euro plătești. Este destul de scump ce-i drept, dar dacă îi ai și poți să-i dai, merită pe deplin. La intrare primești o hartă a parcului cu traseul pe care trebuie să-l parcurgi ca să vezi tot, cu legendă și explicații. Planul este și în limba engleză, la fel ca și panourile turistice din fața animalelor. În ciuda prețului, parcul este plin, atât cu turiști cât și cu locuitori din regiune, majoritatea cu copii, dar și fără.


Parcul Beauval este destul de mare, se întinde pe vreo 30 de hectare, așa că pentru vizită trebuie să ai la dispoziție aproape întreaga zi. Am citit că a fost creat de Françoise Delord, o iubitoare de animale, care îl conduce și administrează și astăzi, pornind de la un mic parc de păsări, în 1980. În fiecare an, cu multă muncă și devotament, parcul s-a extins, s-a îmbunătățit, cuprinzând astăzi aproximativ 4600 de animale, din vreo 500 specii diferite, printre care specii rare, ca tigrii albi, koala, lei albi și începând cu acest an, 2 urși panda mari, botezați Huan Huan et Yuan Zi, unici în Franța, vedetele parcului. În interior sunt amenajate și mici restaurante cu măsuțe, gherete, chioșcuri unde poți mânca sau bea ceva, sau pur și simplu te poți odihni. Există și un delfinariu cu spectacole și animație, deci în ciuda suprafeței, nu ai cum să te plictisești, datorită diversității și organizării, decât desigur, dacă te plictisesc animalele. 





Animalele sunt bine aranjate, în general după regiunea geografică de unde provin, în spații foarte largi, îngrijite, curate, care să le dea o falsă idee de libertate. Astfel că, vizităm pe rând savana africană, care se întinde pe vreo 3 hectare, cu rinoceri, zebre, girafe, care conviețuiesc împreună. Vis-a-vis, tot în savana, dar bine separați de restul vecinilor, sunt ei, regii savanei, leii puternici și impunători, plus alte feline africane. Ce n-ar da ei să dea iama dincolo la ierbivore! Urmeaza 4 sere tropicale, cu păsări, gorile și alte specii de la tropice, apoi sărim la polul sud, la bazinul pinguinilor, construit jumătate ca un acvariu, pentru a-i vedea cum înoată. Ne trec fioriicand intrăm în camera reptilelor, unde mai mulți șerpi, printre care marele anaconda, ne privesc atent dincolo de geam, alături de zeci de specii de crocodili, iguane, țestoase, aligatori etc. 






Trecem în zona asiatică, întinsă pe 2.5 ha, să vedem rinocerul indian și alte animale ciudate, că să ajungem în final la elefanți, unde numai parcul lor măsoară vreo 5 hectare, fiind, spun ei pe site, cel mai mare parc de elefanți din Franța. Bineînțeles că pe lângă acestea mai sunt și altele: urși bruni, urși polari, pantere, cămile, multe, foarte multe păsări colorate și specii de maimuțe care mai de cate mai amuzante, dar nu vă fac aici lista cu toate animalele.
 
Exceptând panourile informative din fața țarcurilor, care cuprind informații privind specia, aria geografică unde trăiește, fiecare animal are un nume propriu, este marcată data nașterii și locul, dacă s-a născut în captivitate sau liber și când a fost adus. În fiecare an la Beauval se nasc în jur de 350 de animăluțe, ceea ce este o adevărată bucurie, și o adevărată speranță pentru speciile pe cale de dispariție. Există și asociația Beauval Conservation et Recherche creată pentru dezvoltarea și conservarea biodiversității și pentru cercetări științifice în ceea ce privește bunăstarea animalelor.



Deci per-ansamblu mi-a plăcut. Mi-a plăcut pentru că, așa cum va spuneam, îmi place să fiu în mijlocul animalelor, iar apoi mi-a plăcut să văd că ele sunt iubite, respectate și bine îngrijite. Desigur toate acestea nu pot compensa lipsa liberatatii, dar încerc să privesc partea bună a lucrurilor și anume că oamenii ăștia chiar ajută la conservarea și perpetuarea anumitor specii. Lângă Beauval se poate vizita satul medieval  Saint-Aignan-sur-Cher și tot aproape sunt castelele: Chenonceau, Cheverny și Chambord (eu le-am văzut cu alte ocazii).
 
 Vouă vă plac parcurile zoo? Ce parcuri drăguțe ați vizitat? 

SHARE 26 comments

Add your comment

  1. Larisa, sa stii ca in legatura cu gradinile zoologice am cam aceeasi parere ca si tine. Sigur ca locul animalelor este acolo unde s-au nascut. Nu in gradini zoologice. Insa altfel ar fi imposibil pentru majoritatea oamenilor sa vada vreodata alte animale decat caini si pisici. Nu vorbesc de cei care locuiesc in mediul rural sau la casa unde exista totusi o vaca, poate un cal, un magar si multe pasari. Dar animalele exotice...nu avem unde le vedea. Nu stiu cat ajuta aceste gradini la conservarea speciilor, poate doar celor foarte in pericol, cum e ursul panda. Cred ca e doar solutia gasita spre a putea avea toti oamenii posibilitati relativ egale de a vedea biodiversitatea Terrei.
    M-a uimit intai pretul biletului. 24 de euro e enorm. Cati bani am eu acum pe luna...mi-ar ajunge pentru 5 bilete si imi mai raman cativa euro pentru cateva chifle.
    Dar tinand cont ca vizita poate dura aproape toata ziua...poate e justificat. Dar...a sta acolo, a manca la restaurante sau ce mai exista...inseamna alti bani. Nu mai fac socoteli ca ma sperii :)
    Frumos articol, mi-a placut ca in gradina zoologica Beauval se nasc foarte multi pui anual. Cca. 350 inseamna ceva. SI fotografiile mi-au placut foarte mult. Tigrul alb e minunat.
    O noapte buna, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, oricat ar fi de ingrijite ele sunt totusi captive. Dar cum spui si tu, asa le putem vedea noi toti si ne putem bucura de fauna globului. Nu-si permite toata lumea sa le vada in habitatul lor natural...
      Cat despre pret, da este enorm si eu m-am mirat, avand in vedere ca intrarile la obiectivele turistice in zona nu sunt chiar asa. Chiar si pentru salariile de aici este totusi mult, mai ales daca mergi intr-o familie mai numeroasa. La restaurantele din parc nu e obligatoriu sa mananci pana la urma, chiar daca petreci o zi intreaga pe acolo, poti oricand sa ai in geanta un sandvis si o sticla de apa si iesi mai ieftin. Noapte linistita si tie!

      Ștergere
  2. Imi plac foarte mult si in vacantele mele nu le-am ratat niciodata. Cel mai cel mi s-a parut cel din Budapesta raportat la biletul de intrare (5 euro) si exact ca si cel prezentat de tine, animale din toate colturile lumii, adaptate la mediul lor desi partial artificial! M-am indragostit rau de tot de el cand am fost copil si m-a dus mama. Am revenit acum 3 ani, de 1 Mai si a fost inca si mai frumos!

    Apoi mi-a placut cel din Viena desi pretul e mai mare si parca erau toate cam invechite ... pana si animalele isi pierdusera cheful de viata

    Cel mai jalnic a fost cel din Casablanca care oricum se inchide acum!
    Cea mai interesanta a fost sera cu fluturi din Viena! Nu e chiar o gradina zoologica ci o sera tropicala in mijlocul orasului in care te plimbi printre fluturi! A fost de vis!

    ps: pozele sunt superbe!
    ps2: serios un sobolan??? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) da, sobolan..se iarta, eram copil :))
      Am auzit si eu de sera de fluturi din Viena, pare foarte interesant, mi-ar placea si mie. 5 euro la Budapesta? si zici ca e si frumoasa... pai chiar se merita vazuta.
      Aici cred ca pretul a fost singurul lucru care nu mi-a placut. Adica o fi mare, ingrijita si cu animale rare, dar totusi 24 de euro mie mi se pare cam mult :D.

      Ștergere
  3. si mie imi plac :) si gradinile botanice !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ader la ce spuneți, locul animalelor e în libertate, de aceea mie mi se par triste Grădinile Zoo. Am fost la Budapesta, Sibiu și Oradea și dacă ajung pe la Viena aș merge și acolo, dar nu se numără printre locurile mele favorite de vizitat.
    Totuși, recunosc că așa am reușit să văd animale pe care altfel le puteam vedea doar la televizor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, clar locul lor este in libertate si oricat de ingrijite si iubite ar fi, la zoo tot captive raman. Dar cum zici si tu, asa putem cu totii vedea animale care altfel le-am vedea doar la tv :)

      Ștergere
  5. Tigrul alb si girafele sunt the best of the best:) Si mi place si noua tema;) Iar referitor la intrebarea de la finalul articolului: DA, ador parcurile zoologice. Momentan, preferata mea este cea din Budapesta, iar din Romania, favorita mea este cea din Sibiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac tigrii albi. Sunt ca niste pisicute :))...niste picici mai mari de fapt..foarte mari :))
      N-am vazut gradina zoologica din Sibiu, dar daca am ocazia, nu o sa o ratez :)

      Ștergere
  6. Sunt foarte frumoase parcurile Zoo, am si eu unul foarte mare aici langa mine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie mi se pare foarte crud sa tii animalele inchise in spatii mici, doar pentru amuzament, de aceea gradinile zoologice nu sunt atractia mea favorita. Imi plac parcurile zoologice, unde te urci intr-o masina si mergi in speranta ca vreun animal va vrea sa vina sa fie vazut. Si de obicei vin, ca sunt obisnuite cu turistii, dar gradini precum cea din Baneasa...sincer cred ca trebuie desfiintate. Nici pentru copii nu mi se pare ca e lectia foarte buna, adica ei trebuie sa stie ca locul animalelor e in natura si nu dupa gratii.
    Insa prima data cand am iesit din tara am vizitat Gradina Zoo din Budapesta. In comparatie cu ce stiam din Romania mi s-a parut de o mie de ori mai buna decat orice avem noi. Animalele mici erau relativ ok, insa animalele mari, gen urs polar erau chinuite, aveau mersul acela de animal in cusca, iar gorilele iti rupeau sufletul. Cred ca erau in tarcurile de iarna si le puteai urmari printr-un geam...mi s-a parut foarte crud si trist in acelasi timp.
    Apoi din cauza unor prieteni am ajuns si la Gradina Zoo din Dublin. In Irlanda era si un show de televiziune filmat la Zoo si era interesant. Era mai mare decat cea din Budapesta, dar tot animale chinuite, tot animale care mergeau pe langa gratii sau geamuri... Cel mai mila mi-a fost de suricate, care aveau cusca langa restaurant. Practic din restaurant, dupa un geam vedeai suricate in timp ce mancai. Saracele erau stresate rau, pentru ca desi scria sa nu bati in geam, erau destui copii care faceau lucrul acesta, unii chiar de mana cu parintii...
    In schimb am inteles ca cei din Dublin vor sa transforme gradina intr-un parc de genul acela de sa mergi cu masina. Nu stiu daca au si loc...
    Deci dupa cum iti dai seama nu as vizita o gradina zoologica, insa daca au si programe de salvare a unor specii sa spunem ca pot deveni acceptabile. Mai trist e ca in curand unele animale vor putea fi vizitate doar la Zoo :(
    P.S. foarte faine pozele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Raluk!
      Sa stii ca si mie aici unele tarcuri mi s-au parut mici, in general cele pt animalele mari. De exemplu tarcul elefantilor este chiar mare, aproape ca un parc, poti sa ai ghinionul sa fie ascunsi pe undeva si sa nu-i vezi. Noroc ca sunt mari :)! Insa ursii si mie mi s-au parut ca stau intr-un spatiu mic, la fel si leii sau alte feline. Da, categoric si eu sunt pentru parcurile acelea mari, iar gradina zoologica Baneasa categoric ar trebui inchisa. Desi multi bucuresteni pot vedea acolo animale care altfel nu le-ar vedea niciodata, mai bine asa, decat sa le vezi chinuite in halul ala.

      Ștergere
  8. din cite stiu eu nu prea s-au schimbat lucrurile la Baneasa :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Din păcate, tot mai puţine animale vom mai putea vedea în mediul lor natural, aşa că... rămânem cu aceste grădini zoo. Dar cel puţin în unele locuri, animalele sunt foarte bine îngrijite şi protejate, iar dacă ar fi în libertate probabil că nu vor putea supravieţui.

    Tigrul este nemaipomenit, ce poziţie are, plictisit, fără chef, tare fotogenic :))

    Mi-a plăcut parcul zoo din Budapesta, iar la noi, cel din Târgu Mureş, cred că e cel mai fain din ţară şi care oferă, pentru fiecare specie, din ceea ce am înţeles, spaţiu chiar triplu faţă de cât prevăd normele europene. Oricum, este posibil să mergi şi să nu prea vezi multe, tocmai pentru că au spaţiu mare :) Dar mă bucur fiindcă, îmi place să cred, sunt cât de cât mai fericite acolo, îngrijite...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau tare simpatici tigrii, erau mai multi pui, unii mai plictisiti altii mai jucausi :)
      Si mie mi se pare ok cand ma gandesc si vad ca sunt totusi ingrijite si iubite animalele. Asta conteaza cel mai tare! N-am fost la gradina zoo de la Targul Mures, dar am mai auzit de ea ca ar fi faina.

      Ștergere
  10. Ce frumoasa este poza aceea cu girafele. ) Eu sunt cu gradinile botanice, nu cu cele zoologice, asa ca nu am fost decat la Baneasa, cand eram mica, evident. Sincer, nu stiu daca as da 24 de euro, chiar daca stai toata ziua in acel loc. La Pltivice intrarea era de ex 15 euro...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca si eu am vizitat mai multe gradini botanice decat zoologice, dar imi plac si una si alta. Da, pretul este foarte mare, nu inteleg de ce, pentru ca in general intrarile pe aici pe la diverse obiective turistice este muuult mai mic.

      Ștergere
  11. Larisa, iubesc foarte mult animalele si tocmai de aceea nu suport sa le vad in captivitate. Obisnuiam sa merg la zoo cand eram mica si de fiecare data plecam de acolo trista. Inteleg perfect ca aceasta este o modalitate sigura si buna pentru conservarea speciilor si pentru ca toata lumea sa se poata bucura de animalutele astea speciale, dar nu este o varianta si pentru mine.

    Prefer gradinile botanice. Ma relaxeaza si ma incarca pozitiv pentru o noua zi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da si eu cred ca oricat de ingrijite ar fi, tot nu sunt libere, dar incerc sa vad mai mult partea buna a lucrurilor. Si mai sper ca intr-o zi in viitor sa nu mai existe aceste clasice gradini ci parcuri mari prin care sa te plimbi cu masina si sa speri ca vre-un animal va iesi sa-l vezi.
      Gradinile botanice imi plac si mie foarte tare.

      Ștergere
  12. Superbe pozele! Ești o ființă dulce, Lari!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Larisa. Mi-a placut foarte mult articolul tau. Vreau sa merg in mai la Zoo Beauval sa vad ursuletul MYZ sau Yuan Meng. Merg special pentru el. Preturile sunt insa colosale. Cazarea e aproape 1000 euro, ceea ce mi se pare foarte mult. Ai idee de locuri mai ieftine prin imprejurimi? Si clar voi vizita castele. Multumesc pentru articol
    PS. Eu stau in Sibiu si am fost de cateva ori la gradina zoologica, dar am ramas cu un gust amar. De asta as vrea sa merg la Beauval.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Din pacate nu stiu sa-ti recomand o cazare anume, dar trebuie sa fie si ceva acceptabil prin imprejurimi, la Blois sunt o multime de hoteluri, de exemplu. Incearca si pe airbnb.com apartamente in regim hotelier. Calatorie placuta iti doresc!

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS