Tours. Weekendul ce tocmai a trecut. 18-19 grade! Nor. Ploaie. Geacă, pulovăr, pantofi! Suuuper vară! Cam așa a stat treaba pe aici. Am vorbit la telefon cu o prietenă din București și ce credeți? Că ea se plângea de căldură. O da! Căldură! Oare cum o fi să mori de cald vara?! Nu prea mai știu cum este... Cu toate astea, vremea nu a împiedicat tot orașul să sărbătorească vineri Ziua Muzicii. Ce este asta? Păi... odată cu solstițiul de vară, în cea mai scurtă noapte din an, toată lumea iese pe stradă, cântă și dansează. Concerte mai mari sau mai mici, spectacole, scene improvizate, gălăgie, agitație, veselie, boxe la maxim, sărbătoare în toată regula, nu glumă.

Scrie pe internet că Fête de la Musique are loc aproape în toată lumea, pe 21 iunie. Cu toate astea nu toate țările o sărbătoresc. Franța da, că doar aici se născu sărbătoarea. Diverse festivaluri, concerte, târguri, animații scot oamenii pe stradă și-i țin acolo până dimineața. Mare sărbătoare mare a fost și-n Tours. Scene amenajate în piețe, în parcuri, pe malul Loarei, manifestații, discoteci în aer liber, înghesuială...ce mai, orașul a vibrat toată noaptea. Zici că era revoluție nu alta! Boxele au urlat în case, în baruri, în restaurante, în mașini. Pentru că da, aici treaba asta se întâmplă doar o zi pe an, în rest e liniște. Păi frate, la noi în București era ziua muzicii în fiecare seară, la cât urlau difuzoarele la terase. Dar să nu vorbesc de rău, s-or fi schimbat lucrurile între timp.

Am ieșit și noi afară vineri seara, în ciuda vremii deosebit de mizerabile. Nu țineam neapărat să facem Fête de la Musique, dar hotărâsem oricum să mergem la un restaurant. Așa că ne-am tras un pulovăr și geaca și am ieșit. Desigur că am luat și umbrela, pentru că aici dacă acum e soare, sigur peste 10 minute va ploua. Și am avut dreptate, nici n-am ajuns la restaurant că a și început să picure. Dar ce conta, terasa era acoperită. Avem un restaurant mexican aici în Tours pe care noi îl apreciem foarte tare. Acum nu știu cât de 100% mexican este, mai degrabă este un amestec spaniolo-mexican cu arome franceze, dar cert este că ne place.

Am început cu niște tapas calientes, că să ne încălzim puțin. La terasa de vis-a-vis urla muzica. Era cam ciudat, dezobișnuiți fiind cu boxele date la maxim. Măcar muzica era bună. Am continuat cu un burrito (eu) și cu niște chili con carne (Andrei), acompaniate de un rosé din Cile, unul dintre vinurile mele preferate. Desigur că nu-l găsesc la magazin. Cum naiba să găsești, sau să vrei să cumperi vin cilian în Franța?! Nici nu se pune problema. La desert am ales o înghețată de fructe roșii, după care am plătit și am plecat să luăm pulsul centrului vechi din Tours.




Nu știu dacă v-am povestit, dar centrul asta vechi din Tours, monument istoric, vizitat de majoritatea turiștilor care ajung aici pentru străduțele sale liniștite, înguste și pavate, noaptea se trasforma complet. Baruri, restaurante, terase, una după alta, te îndeamnă să te oprești. Distracție, animație, agitație, lumini, loc de întâlniri sau de agățat, de ieșit cu prietenii, de destrăbălare, sau pur și simplu de căscat gura, Centrul Vechi din Tours prinde viață odată cu lasarea întunericului.

Am ajuns cu greu la o terasă, înotând de-a dreptul prin marea de oameni. Întotdeauna este aglomerat în weekend, dar niciodată ca vinerea trecută. Place Plumereau, imima centrului istoric, era neîncăpătoare. Tineri, varsnici, turiști, localnici, toți erau acolo și sărbătoreau. În centrul pieței se ținea un concert, iar lumea dansa rebelă în jurul scenei. Cu ocazia aceasta, multe localuri sunt autorizare să rămână deschise până târziu. Pentru că ați ghicit, aici există în rest o oră de închidere care se respectă, inclusiv sâmbăta seară. Multe străzi erau închise circulației mașinilor pentru a face loc spectacoleor și pentru a permite oamenilor să circule liberi de la un spectacol la altul. La cât de amețiți sunt toți după o anumită oră, mașini ar mai fi lipsit! 

sursa
Sărbătoarea este totuși un pic criticată: vă dați seama ce înseamnă ea pentru cei care locuiesc în zonele unde se organizează concertele?! Noapte albă! În plus, permițând barurilor să rămână deschise până târziu, spre dimineața toată lumea este cam...turtă. Am observat că oamenii își iau păhărelul în mână  și se plimbă cu el pe stradă. Pare mai degrabă sărbătoarea berii, nu a muzicii.

Însă dincolo de toate astea fu fain.  Îmi plăcu tare! Doar să fi fost mai cald. Muzica e bună, atmosfer e veselă; în plus e plăcut să-i vezi pe toți cum sar, cum dansează, cum cântă în jurul tău. Un pic cam aglomerat totuși pentru gustul meu. Am plecat acasă un pic după miezul nopții, taman bine, până să înceapă dezmățul și bețiile în masă.

N-am poze să vă arăt, că nu mi-am luat aparatul. Cele din colajul de mai sus le-am făcut cu telefonul. De fapt, tocmai am descoperit că am o problemă în acest sens. Să vedeți... Toată viața mi-am dorit un DSLR. De fapt nu chiar toată viața, ci de vreo câțiva ani încoace, de când m-a apucat pe mine febra fotografiei. N-ai ce zice: poze de o calitate excelentă. Însă, oameni buni: e al naibi de greu ditamai animalul de purtat pe gât. Ca să nu mai zic de geanta lui. Ce geantă?! Un adevărat geamantan. Valiză, nu alta! Iar dacă mai pun și trepiedul.... Ok, când vreau să ies doar la fotografiat e una. Dar când ies și eu ca omul în oraș să mă plimb, să mănânc, să mă văd cu prietenii și mai vreau să trag și eu o poză două, unde să mai car dintamai obiectul după mine?!  Așa că m-am hotărât să-mi iau o săpunieră pentru astfel de momente. Una mică, să încăpă în geantă.

În concluzie, cam așa se petrece fête de la bière.. ăăăă, pardon, de la musique în Tours. Inițial planul de weekend includea ceva iarbă verde, un lac, pescuit, drumeție, cort... dar ce să-i faci nene dacă-i frig. Poate weekendul viitor va fi mai bun. Nu știu, că mi-e și frică să mă uit la prognoză.
 
 Voi cum petrecurăți? Sunt curioasă pe unde se mai sărbătorește ziua muzicii. 

SHARE 20 comments

Add your comment

  1. In Quebec cel putin s-a sarbatorit Quebec-ul, fu ziua lui :) O petrecuram cu alti romani de pe aici si daca se lasa cu mici si vin, nu mai dau alte detalii...
    Cat despre muzica, tocmai ce s-a incheiat festivalul de folk si urmeaza cel de jazz la care chiar o sa mergem. Nu stiu daca se lasa cu bere, dar cu muzica buna si gratis la orice colt de strada, sigur da :)

    Revenind la Tours si la vreme, la noi ploua sambata mocaneste, duminica se puse de-o canicula, iar luni reveni la ploicica. Deh, nazuri pe vremea asta, dar ne straduim sa nu-i facem pe plac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci ati sarbatorit Quebec-ul in stil romanesc. Foarte frumos!
      Pe aici cam orice sarbatoare se lasa cu bere, sincer nu stiam ca francezii sunt asa petrecareti :))!
      Sunteti norocosi ca voi cel putin mai aveti cate o zi de canicula...

      Ștergere
  2. Oh, n-am făcut mare chestie, dar știu că am admirat luna plină... Dimineața îmi adusesem aminte de eveniment, dar seara am uitat...
    Știi, în Tours, la tine, trebuie să fie foarte frig față de cum o fost la noi, peste 20 de grade... Ieri a fost o vreme potrivită, alaltăieri dimineață au avut loc explozii solare, iar după-masa a plouat!:) Mă cam supără vremea asta...
    Te pupic, Lari! O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, si aici a fost luna plina. Din pacate n-am admirat-o decat putin, dupa s-a ascuns printre nori :D.

      Da, in Tours e frig. Nici macar n-am apucat sa port haine de vara anul asta :(. Sper sa-si revina vremea.
      Pupici Maria!

      Ștergere
  3. :)) Care va sa zica,vremea din centrul-vestul Frantei e ca cea scandinava.Si totusi,ma gandesc ca sunt si temperaturi de 30,nu? Sa faca diferenta.
    Frumoasa descriere a zilei de petrecere,ignoram frigul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incep sa cred ca Franta face parte din scandinavia :)).
      Da, sunt si temperaturi de peste 30 de grade...vreo 3-4 zile pe an :D.
      Multumesc Silving si bine ai venit!

      Ștergere
  4. Eu am fost in Romania 9 zile,nu ma plang de caldura deoarece ti-am mai zis ca ii fac fata cu brio, ba chiar am dormit si invelita.
    In weekend am fost la mare si am vazut Super Luna care intr-adevar era superba, nu cred ca am vazut-o mai mare si mai stralucitoare de atat, la fel ca tine nu planuisem sedinta foto,nu aveam animalul cu mine, ca vorba ta, nu ma car cu ditamami geanta de ustensile dupa mine cand ies la cina si tin sa spun ca mi-a parut tare rau .... am facut eu cateva poze cu telefonul dar nu mi-a iesit ce vroiam eu .
    In rest desdrabalarea de la noi, de la mare ..... animatoare dezbracate care calareau geamurile limuzinei in care erau, multi oameni beti pe strada, sot-sotie care se injurau de mama focului, cam aceeasi atmosfera descrisa de tine in Tours ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci te-ai distrat nu gluma! Caldura, soare, mare, luna...super fain!
      Am auzit si eu de Super Luna. Am vazut si eu putina luna plina pe aici, dar doar pentru scurt timp, dupa au acoperit-o norii :D.
      Cat despre mare, imi dau seama cum stau treburile. N-am mai fost de prin 2009 pe litoralul romanesc.

      Ștergere
    2. Stai linistita ca nu ai pierdut nimic, poate acum sunt mai multe fite si mai multa cocalareala. Eu nu sunt o amatoare de cluburi, ma duc o data pe an (sau nici macar atat) si atunci stau 3ore, nu-mi place muzica sa-mi urle in urechi, nu-mi plac oamenii beti in jurul meu, nu-mi plac pitipoancele care te analizeaza din cap pana in picioare cand ele au sandale si dresuri. Am preferat sa ies seara la cina, la o plimbare pe faleza, m-am relaxat.
      Am pus acum o poza pe blog cu Luna, nu e cine stie ce, ca nu am avut aparatul meu cu mine, nici trepiedul si nici obiectivul 70-300 si nu e prea reusita, dar mai mult de atat nu am avut ce sa fac. Poza asta e facuta cu un Nikon Coolpix p100, un fel de sapuniera cu zoom de 20x, bunicel, si-a facut treaba.

      Ștergere
    3. Am avut si eu un Coolpix, insa l-am dat. Sincer acum imi pare rau. Era bun de purtat in geanta.
      Da, e nasol cu aparatele astea. E greu sa porti un dslr mereu dupa tine. Si exact atunci cand nu-l ai la tine apar oportunitati. Oricum ti-a iesit bine poza.
      Cluburile nu imi plac nici mie, n-am mai fost de nu stiu cand, din tinerete :)). Vorba ta, prefer o cina si o plimbare pe faleza.

      Ștergere
  5. Eu nu mi-am cumparat inca geanta pentru DSLR. Poate parea ciudat, dar nu mi-am permis si nici nu prea am avut unde "plimba" obiectul. :P Obiectivul de kit nu e foarte greu, stiu ca tu ai ai primit al obiectiv la aparatul tau. De obicei il transport in geanta mea obisnuita(gen papornita), uneori imi iau si compacta si am si mobilul de rezerva. :))
    Nu am gustat niciodata, daca iti poti imagina, preparate mexicane. Sunt tare curioasa in privinta lor.
    Am inceput sa povestesc tuturor ca prin alte parti ale Europei vremea e rece, inchisa. O splendoare! :D De vis! :P Eu v-as trimite cu mare drag tot soarele de pe meleaguri sudice... :) :(
    Cat despre ziua muzicii...nu am auzit pe la noi. Dar oricum nici eu nu mai sunt la curent cu astfel de evenimente. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu auzisem din ea prin Ro. Tocmai de aceea am intrebat, ma gadeam ca poate a ajuns si pe acolo.
      Si eu am tot obiectivul kit, Nice. Nu mi-am luat altul. In schimb mi-am luat geanta odata cu aparatul. E de fapt un rucsac, dar e destul de greu si incomod.
      Vai dar cate cari tu in geanta! Si dslr-ul si compactul?! Esti pregatita nu gluma!

      Ștergere
  6. Si la noi a fost frig. Spre seara a plouat si nu am mai iesit. Oricum trebuia sa mergem intr-un oras care se afla la 20 de minute de noi. In oraselul nostru ascuns intre munti a fost liniste si pace, nici un sunet de muzica. Dar am prins in anii trecuti Fête de la Musique in Grenoble si Montpellier. Acolo sa vezi destrabalare :)
    Confirm problema cu DSLR-ul, mi-e greu sa-l car mereu, mai ales trepiedul. Dar cine are fotografii frumos realizate apoi!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, corect! Arta cere sacrificii!
      Imi inchipui ca si pe acolo trebuie sa fie mare destrabalare, mare. Am observat ca fiecare sarbatoare a devenit un prilej numai bun de betii :)).

      Ștergere
  7. pai aia pana la cat pot tine paranghelia? ca la noi de ex, in Marttigues adica (parca e deja alta viata), nu aveau voie mai mult de 11, chiar si la fete de la musique.
    aia cu aparatul...si al meu e la fel, e greu, nene, imi rupe spatele dupa o zi intreaga. eu mai folosesc telefonul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, nu stiu cat tine paranghelia la astfel de sarbatori. Dar eu am plecat pe la 1 fara ceva si inca nu se inchisesera barurile :D.

      Ștergere
  8. Frumoase evenimentele acestea! Doar ce am fost la Sibiu si acolo sarbatorile si evenimentele sunt aproape zilnic. :)
    Vremea...chiar imi pare rau ca nu se incalzeste deloc. :( Acum e si la noi racoare si e foarte bine.
    Despre DSLR am avut si eu cineva o discutie. Este foarte bun, nu zic nu, dar nici mie nu mi-ar placea sa car un rucsacel dupa mine :)
    Trebuie sa-mi iau un nou aparat foto dar eu optez tot pentru un compact. Unul din gama medie, nici macar din cele mai scumpe. Pentru ca n-am bani prea multi si pentru ca oricum, in cativa ani trebuie schimbat. :) Ori se demodeaza prea mult, ori il lasa acumulatorul, ori i se defecteaza senzorul sau mai stiu eu ce... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au si compactele partile lor bune. Sunt foarte usor de purtat in geanta. Nu stii de unde si cand iti sare in ochi un cadru de neratat si e bine sa fii pregatit :).

      Ștergere
  9. la noi nu se sarbatoreste dar as vrea :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu pana acum nu am mai auzit de sarbatoarea muzicii, sa zic drept!
    Festivaluri cu concerte in schimb se tin peste tot :)
    Interesanta persepectiva vazuta din partea francezilor ce stau in casele din centru! cred ca daca nu-s petrecareti trebuie sa plece in vacanta :)

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS