Ianuarie nu este o lună prea interesantă zic eu, mai ales pe aici prin Tours. Sărbătorile fuseră și se duseră, până nu mai rămase nimic din ele, lăsând în urmă depresia. Brazii au fost despodobiți și aruncați (mai puțin al meu, că-i artificial), vacanțele s-au sfârșit și toată lumea s-a întors pe la serviciu.  Vremea este destul de mohorâtă, nu-i nici iarnă adevărată cu zăpadă (și nici nu o să fie vreodată; sunt sigură că dacă o detestăm, ningea!), nici primăvară, deci plimbările ies clar din discuție. În plus, aparatul meu foto șomează ca niciodată, cu tot cu obiectiv nou, proaspăt cumpărat. Și totuși, așa tristă cum este ea, luna ianuarie, are un eveniment mult așteptat: soldurile de iarnă.

Din câte am citit, solduri de iarnă sunt pe la magazinele din aproape toată Europa. Aici în Franța anul acesta au început pe 8 ianuarie și vor ține până pe 11 februarie. 5 săptămâni, deci să tot mergi la cumpărături! Următoarele vor fi la vară și vor începe în ultima miercuri din iunie, pe 25 adică și vor dura la fel, 5 săptămâni, aviz amatorilor, sau mai bine zis amatoarelor de cumpărături la Paris. Eu nu sunt chiar o persoană disperată după cumpărături, dar recunosc că din când în când mă mai cuprinde febra magazinelor. La început, când am venit aici, nu mergeam "să fac soldurile" cum zic francezii, dar cu timpul m-am "deșteptat" și am constatat că pot face niște afaceri frumoase, profitând de reduceri. Acum hai să fim serioși, cărei femei nu-i place să se plimbe din când în când prin magazine, măcar așa puțin, să admire, sau să-și cumpere o rochiță, o poșetuță, o pereche drăguță de pantofi?! În plus se spune că shoppingul relaxează; eu uneori chiar cred. Păcat totuși că e un hobby costisitor!


Bun, revenind, nu știu cum se face prin alte părți, dar aici soldurile se aplică în 3 etape. În primele săptămâni sunt soldurile mici, în general până la 40 % reducere, apoi cele mijlocii până la 60% reducere, ca în final să se ajungă chilipiruri ce se pot achiziționa cu până la 80% reducere. Desigur, marjele aceastea nu-s bătute în cuie, depind de magazin, de produs etc, dar principiul rămâne același: la sfârșitul perioadei de soldare poți cumpăra cel mai ieftin. Partea proastă a problemei este că atunci nu prea mai găsești ce-ți place, sau ce-ți vine. Așa că cel mai bine mergi la shopping la începutul perioadei de reduceri, nu degeaba toată lumea dă buluc atunci, de zici că-i revoluție, apoi mai dă o fugă la sfârșit, așa pentru orice eventualitate, dacă mai ai bani. Exact așa am făcut și eu anul acesta. După 4 zile de reduceri, făcusem deja toate magazinele din Tours, pe cele din centrele comerciale de la periferia orașului, plus galeriile din incinta Carrefour și Auchan. Nu mi-am cumpărat chiar mare lucru, decât vreo 4 pulovere, 3 cămăși, o pereche de blugi, plus câteva mărunțișuri gen curele și alte accesorii, dar mi-a făcut plăcere, mi-am mai vindecat din depresia post-vacanță.. Al meu soț spune că-i o prostie să te plimbi aiurea prin magazine, fără nici măcar să știi ce cauți și ce-i mai grav, fără să ai reală nevoie de acele lucruri, dar ce știu ei bărbații despre asta?!

Este interesant totuși că soldurile nu se aplică numai la haine, încălțăminte și accesorii, ci cam la toate produsele. Am observat că și magazinele de parfumuri, sau cosmetice soldează în această perioadă, la fel și o mulțime de magazine de cărți, bricolaj, mobilier, electronice, electrocasnice, etc. Un amic s-a mutat acum, deci și-a cumpărat toate cele necesare prin casa nouă la solduri. Îți poți cumpăra chiar și cărucior pentru copil preț redus! Unii zic că multe reduceri nu sunt adevărate, că prețurile au fost mărite înainte. E posibil, nu bag mâna-n foc, dar eu, care arunc câte un ochi prin magazinele preferate în fiecare săptămână, zic că nu prea e așa. Mie mi se par destul de reale, dar probabil or mai fi și excepții. Produsele au eticheta cu prețul obișnuit, plus o etichetă suplimentară, cu procentul de reducere, procent ce ți se deduce pe loc, la casă, în momentul plătii. Un alt lucru care îmi place la soldurile din ianuarie și mă refer aici în special la haine și încălțăminte, este că produsele soldate nu sunt doar din colecțiile de iarnă, ci îți poți găsi și o mulțime de haine de primăvară-toamnă, sau chiar de vară. Tocmai din acest motiv aceste solduri sunt cele mai vânate în regiunea mea; cum aproape tot anul este toamnă, acum e momentul de cumpărat lucruri.

Eu, deși nu prea mai am ce să-mi cumpăr, chiar și acum, în drum spre treburile mele zilnice, mai arunc câte un ochi prin magazine. Poate o pereche de pantofi să-mi mai iau... poate și o gentuță asortată la ei... stai, că-mi trebuie și-o pijama! Sau intru doar să-mi clătesc ochii, cine știe peste ce reducere de 100% dau! Dar mai bine nu mai intru deloc, zău, că uneori am impresia că vitrinele mă ademenesc și-i boală curată pentru portofel. Apropo, ați văzut filmul Confesiunile unei dependente de shopping (Confessions of a Shopaholic din 2009)? Nu-i grozav, dar e simpatic. Vi-l recomand tuturor celor ce iubiți mersul la cumpărături, cu siguranțe pe undeva pe acolo vă veți regăsi.
 
 Voi cum stați cu pasiunea pentru shopping?
SHARE 17 comments

Add your comment

  1. Si aici este perioada reducerilor! Chiar am fost saptemana asta sa ma uit un pic prin magazine, dar sa sti ca parca a fost mai "sarac" shopping-ul! Nu prea m-am ales cu mare lucru! :)
    Weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate n-ai gasit tu ce-ti place Minnie. La mine a fost invers, iarna asta am profitat din plin, fata de iarna trecuta cand shoppingul a fost mai sarac.
      Weekend placut si tie!

      Ștergere
  2. Am prins si eu perioada reducerilor acum 2 ani la Paris! Mi-am dublat bagajul care oricum era mic asa ca a trebuit sa imprumut un bagaj de la cumnata sa pot sa vin acasa :)))
    Am gasit haine cu 60-80% reducere, de unele ma mai bucur si acum.

    Eu recunosc ca nu prea sunt fana cumparaturi si ca in ultimul an prefer cumparaturile online, le iau de pe site-uri din UK (sunt abonata la cateva) si imi vin pe mail reducerile. Asos e unul din site-urile care chiar imi plac fiindca reducerile sunt reduceri! Chiar acum sunt reduceri daca nu ma insel la o parte din colectiile de iarna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca ai cumparat ceva, daca n-ai mai avut loc in bagaj Alice :))!

      Uite ca desi cumpar multe chestii online, eu haine sau incaltamine nu prea am cumparat asa, desi tot aud de tendinta asta in ultima vreme. Parca prefer mai bine shoppingul clasic, sa merg in magazin sa incerc, desi am observat ca mult site-uri ofera retur si schimb gratuit.

      Ștergere
  3. Eu urasc sa merg la cumparaturi si mai ales atunci cand trebuie sa-mi cumpar de incalzat. Am ghinionul sa am picioarele late si niste monturi de toata frumusetea si majoritatea pantofilor care-mi plac, nu-mi vin pentru ca sunt ingusti .... deci, trebuie sa caut chiar si 2 saptamani pana gasesc pantofii perfecti si confortabili. De obicei nu pierd mult timp in magazine, n-am rabdare sa stau sa caut, plec de acasa cu ideea ce vreau sa-mi iau .... intru in magazin, daca nu vad nimic din ce vreau in primele 5 min am si iesit afara. Multa lumea mi-a spus ca ma comport ca un barbat cand e vorba de shopping. Ma plictisesc si ma enervez ... a! si nu am rabdare sa ma duc sa probez hainele .. le iau asa dupa ochi, daca nu-mi vin le duc inapoi. Dar de cele mai multe ori, nimeresc marimea potrivita, rar se intampla sa returnez ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))), am mai intalnit persoane ca tine Georgiana. Nu chiar toate femeile adora sa mearga la shopping, mai sunt si exceptii se pare, la fel cum exista se pare si barbati care au pasiunea asta :)).
      Si eu am piciorul lat si de obicei cam toti pantofii ma strang la inceput. Dar apoi se lasa si e ok.
      Eu am multa rabdare sa merg prin magazine. De-a lungul timpului multe prietene ma luau sa le insotesc tocmai din acest motiv :D.

      Ștergere
  4. Sa stii ca si eu ma gandeam sa scriu ceva pe marginea subiectului, mai precis cat de dezamagita sunt de asa numitele reduceri de anul acesta, care sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Urmaresc de cateva saptamani bune un pulover de la H&M(de dinainte de Revelion) si acum a ramas la acelasi pret, 99 de lei. De asemenea, puloverul de schi(asa l-am numit eu ca e mai grosut, il stii de pe blogul meu, i-am dedicat o postare) a ramas la 130 de lei(m-am uitat luni de curiozitate). La Tina R mi-a placut un pulover care era redus de la 260 de lei la 160... Sa fim seriosi!
    Nu am inteles reducerile de la Stradivarius(magazinul meu preferat). M-am invartit 3 ore ca sa-mi cumpar doua tricouri (deci colectia de vara) reduse de la 60 la 35 de lei(sau ceva de genul). In rest, puloverele erau tot la preturi astronomice. Ah, am vazut niste gecute nice la 70 de lei, dar parca nu se potrivesc personalitatii mele, mai ales ca nu port jeansi.
    Nici reducerile de la Zara nu le-am observat. Paltonul cumparat de mine de la ei la inceputul iernii a ramas la acelasi pret. Zilele trecute am umblat prin toate magazinele si nu am gasit nimic acceptabil. Ca pret zic. Tot revin in magazine pentru ca nu imi vine sa cred ca produsele nu se ieftinesc deloc.
    Mi-am cumparat o pereche de pantaloni de la C&A, dar parca nu erau la reducere. Si un fel de bustiera exagerat de scumpa, dar sunt multumita de efectul ei. :))
    Pasiunea mea pentru shopping e reala, incredibil de ardenta. Ca nu scriu eu pe blog prea des despre asta, e partea a doua. Dar sunt innebunita dupa haine, cosmetice, accesorii. Mereu zic ca o sa abordez si astfel de subiecte, dar mereu ma opresc pentru ca mi-e teama de reactia oamenilor. Prin 2011 cineva la care tineam enorm(un comentator drag) a incetat sa mai intre pe blogul meu crezand ca scriu advertoriale. Si chiar mi-a reprosat lucrul asta. Cred ca am ramas traumatizata. :)) Ma rog, pana la urma nu ar trebui sa conteze asa mult opinia cititorilor, dar...
    Ma opresc aici ca daca ma pornesc nici pana maine nu termin. :))
    Weekend placut, Larisa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice, am citit la tine pe blog despre pasiunea pt shopping. Stiu ca iti place foarte tare sa mergi la cumparaturi.

      Intr-adevar nu intotdeauna si nu la toate magazinele reducerile sunt semnificative. Si eu urmaresc diverse haine de dinainte de sarbatori si degeaba, fie nu sunt la sold, fie reducerea nu este deloc avantajoasa. Mai astept...
      Multe dintre magazinele din Ro nu sunt si aici, sau cel putin nu in Tours, ca de exemplu Tina R si Stradivarius, care mie imi plac tare mult, au hainute pe gustul meu in general.
      In schimb, cu hainele de la Zara nu prea ma impac, dar anul asta am vazut si eu un palton simpatic acolo. Nu mi l-am luat pana la urma ca era totusi scump si in plus nu aveam nevoie chiar urgenta. Poate totusi pana la sfarsitul perioadei de solduri o sa fie mai ieftin :)).

      Ai dreptate, oamenii nu reactioneaza mereu ok la astfel de subiecte. Dar daca stai sa te gandesti, intotdeauna vor fi nemultumiti...nu prea ai cum sa-ti impaci toti cititorii cu fiecare articol.

      Weekend placut si tie Nice!

      Ștergere
  5. Shoppingul.... N-am mai fost prin mall anul ăsta. Bine, nici nu mă așteptam să merg din ianuarie!:))) Nu știu, dar încă nu mi-am luat avânt spre ușa magazinelor!:)
    Un weekend frumos, Larisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai timp Maria! Inainte nici eu nu eram pasionata, dar cu varsta am inceput din ce in ce mai mult sa dau importanta la hanute, pantofi etc.
      Pupici, sa ai un weekend frumos!

      Ștergere
  6. si pe aici au inceput odata cu 15 ianuarie , reducerile ...dar par neimportante, neatragatoare...si, nu stiu de ce!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum ziceai, un hobby costistor :)
    Nu ca nu mi-ar placea sa-mi gasesc ceva la pret redus dar chiar nu-mi permit si ies din casa cat mai rar, ocolind magazinele de haine :)) Ce vreau eu, o pereche de ghetute cu toc si care sa fie si frumoase, nu gasesc oricat am cautat. :(
    Sa porti cu multa placere tot ceea ce-ai reusit sa-ti cumperi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori si eu stau departe de magazine, tocmai din motivul asta. Tentatiile sunt prea mari. Dar de solduri profit uneori, cum s-a intamplat anul asta. Am preferat inainte de sarmbatori sa nu-mi iau prea multe lucruri, astfel am pus banii deoparte special pentru solduri :)).
      Multumesc Elly :*

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS