Provocare literară pentru 2015

in , , by Larisa, ianuarie 19, 2015
Nu știu ce m-a apucat anul acesta pentru că nu sunt deloc genul care să fac planuri. Însă lunile astea am făcut o mulțime. De exemplu mă uităm zilele trecute pe goodreads, știți voi, site-ul acela cu cărți, unde de altfel am și eu cont de ceva vreme și am găsit o provocare interesantă: 2015 Reading Challenge, să-ți propui un număr de cărți de citit pentru 2015 și eventual să te ții de treabă.

Desigur că nu este neapărat nevoie de un astfel de site ca să-ți stabilești cât să citești, în plus nu știu nici cât este de necesar să-ți stabilești un număr, vorba aia, citim cât simțim nevoia, în funcție de moment, de timp, n-au nici un rost lecturile turnate cu polonicul în cap.

În fine, eu personal am zis de ce nu și am purces la înscriere. Am plecat de la numărul cărților citite anul trecut, am mai adaungat câteva și mi-a dat 25. Mi se pare un număr oarecum rezonabil pentru ritmul meu, nu-mi place nici să-mi stabilesc obiective prea greu de atins. Că or fi atâtea, că or fi mai multe sau mai puține până la sfârșitul anului, nu mai contează, dar merită să încerc.

Și ca să vedeți că mă țin de treabă, tocmai ce am terminat a patra carte pe anul ăsta, așa că mă încred că challengeul va merge bine până la sfârșit. Sau cel puțin sper, pentru că nu toate cărțile se citesc la fel de repede, unele-s mai stufoase altele mai puțin, și-apoi mai depinde și de stare, eu cel puțin am perioade când nu prea-s cu chef zilnic pentru lectură.

În fine, să vedem ce-o să iasă.

Mi-am făcut și un wishlist pe elefant.ro, locul de unde îmi procur eu cărțile, majoritatea e-book-uri că-i mai practic și mai ecologic și sper până la sfârșitul anului să epuizez mare parte din el.


În ultima vreme mă tot învârt printre memorii, biografii și istorie modernă, acestea pe lângă diverse cărți mai bune sau mai puțin bune de ficțiune din literatură contemporană.

Am început anul cu două cărți pe care le aveam deja  cumpărate de anul trecut, Pas cu Pas (Klaus Iohannis) despre care recunosc că eram foarte curioasă (a fost o lectură plăcută, cartea fiind scrisă scurt și la obiect, deși spre sfârșit când s-a intrat adânc în politică recunosc că am sărit câteva pasaje) și Patrie și Destin-Principesa Moștenitoare a României (Diana Mandache), o lecție de istorie menită să-mi îmbogățească colecția și cunoștințele despre Familia Regală. Sunt pasionată, recunosc!

Și după atâta politică și date date istorice mi s-a făcut poftă să trec la ceva mai simplu și amuzant așa că mi-am procurat Sunt o babă comunistă a lui Dan Lungu, o carte despre care tot auzisem. Mi-a plăcut la maxim, chiar m-am regăsit pe alocuri printre rânduri și asta nu pentru că aș fi babă și în nici un caz comunistă, ci pentru că am întâlnit câteva dintre personaje și am auzit deja unele dintre povești, deși nu am trăit în epoca comunismului decât... 6 ani. O carte fără pretenții, de rasu'plansu'.  Tre să văd și filmul!

Zilele trecute am terminat Se numea Sarah de Tatiana de Rosnay, o carte tot cu tentă istorică (și când mă gândesc că la școală istoria era o materie nesemificativa pentru mine!), o istorie tulburătoare despre deportarea evreilor din Franța anului 1942. Tocmai ce-am aflat că-i și film. Mersi Ileana!

Acum mă pregătesc să încep Suita franceză de Irene Nemirovsky. Tot Franța, tot al Doilea Război Mondial...

Așa că urați-mi succes!

 

PS: Recomandările voastre sunt binevenite să știți!
SHARE 12 comments

Add your comment

  1. Sunt o babă comunistă si Suita franceză as vrea sa le citesc si eu. Acum am inceput sa-mi fac wishlists si pe Goodreads, in special pentru carti care n-au fost inca traduse in limba romana.

    Succes la citit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu Suita Franceza sunt la inceput dar am vazut ca are recenzii bune.
      Sunt o baba comunista am citit-o in 2 zile, e funny si trista in acelasi timp :D.

      Multam, la fel si tie!

      Ștergere
  2. Baftă:) Recomandări sunt multe dar, de obicei, e bine să citești mai ales lucrurile care te atrag:) În ultima vreme eu citesc cărți de nuvele și romane. Aș zice că ai putea încerca-o pe Alice Munro și, poate, un pic de Philip Roth.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Asa este, fiecare cu gusturile lui. Alice Munro am si eu pe lista, doar ca n-am ajuns inca la ea.

      Ștergere
  3. La mine cel mai uzor a functionat (motivatia) cand am facut o `rubrica` pe blog. Blogul chiar m-a motivat de-a lungul timpului sa fac multe lucruri, printre care sa vad filme si sa citesc. Inainte sa incep rubrica asta citeam maxim 10 zile pe an si vedeam in medie 3 filme (si alea la cinematograf si mereu ieseam nemultumita fiindca sau erau prea usoare sau nu erau deloc genul meu, cum ar fi SF). De doi ani mi-am pus in cap la finalul anului sa scriu recenzii despre cartile de calatorie pe care le-am citit si asta ma face sa trec mai des prin librarii :)) Unele carti au fost foarte bune si mi-au folosit si ca inspiratie pentru blog (deci numai de bine).

    Din lista ta am citit `Sunt o baba comunista`, am chiar recomandat-o. E o lectura placuta, amuzanta ... iti vine cu greu sa crezi ca e scrisa de un barbat (cand e atat de feminina).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, blogul poate motiva surprinzator de mult. Probabil de aceea si eu imi fac unele planuri publice aici. Ma tin mai bine de treaba :)).
      Mi-ai dat o idee, uite la sfarsitul anului o sa fac recenzii la cartile care mi-au placut.

      Ștergere
  4. Vreau de ceva timp sa citesc "Nasterea lui Venus - Sarah Dunant", sper sa ma apuc de ea in curand. Iar ultima citita a fost anul trecut :)) "Sa ucizi o pasare cantatoare (To Kill a Mockingbird)", care mi-a placut mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, n-a trecut mult de anul trecut ;). In plus anul acesta abia a inceput, este timp pentru toate, nu-i asa?
      N-am auzit de cartile mentionate de tine dar o sa ma uit dupa ele :)

      Ștergere
  5. La mine nu functioneaza planurile ori listele. Is mai haotica si ma ghidez dupa stare. Planuri am dar ele sunt doar schitate in capu' meu :D N-am auzit de niciuna dintre carti, si nici nu stiu ce recomandari sa-ti fac. Cand m-oi aseza la casa mea sigur o sa ma pun pe citit, am o multime de carti in format electronic ce tot asteapta sa fie "rasfoite" :))) Spor la citit! Astept cu interes progresul :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alice, nici la mine nu functionau pana acum listele, dar parca in ultima vreme au inceput sa se miste :)).
      Cititul tine de dispozitie, de stare, de perioada... Nici pentru mine n-a fost mereu momentul potrivit. Important este sa vina natural, o sa vezi tu.
      Multam :)!

      Ștergere
  6. Să ştii că şi pe mine blogul mă motivează - să citesc mai mult şi mai calitativ, să fiu mai sus (şi mai des) pe munţi ori în plimbări în afara Bucureştiului... E tare mâncător de timp nenea blogu', dar trag şi anumite foloase...
    Tot la începutul lui 2015, am acitit şi eu Se numea Sarah - coincidenţă! Filmul încă nu l-am văzut. De Tatiana de Rosnay citisem anul trecut o altă carte, Vieţi secrete, espre ceea ce înseamnă să fii „altfel".
    Spor la citit!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca filmul nu-i cine stie ce. Ca in cele mai multe cazuri, cartea este mult mai completa, filmul nu transmite nimic din drama personajului.
      Si da, ai dreptate, blogul poate fi foarte motivant uneori ;)

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS