Valea Loarei este o regiune care ar putea pune ceva probleme la capitolul transport, iar pentru asta am putea da vina în primul rând pe regii Franței pentru că nu s-au gândit la noi atunci cand și-au construit castelele răsfirate și cel mai grav, adesea în mijlocul pustietății. Din acest motiv nu toate site-urile turistice sunt accesibile cu ușurință, așa că, indiferent cum ajungi pe Valea Loarei, la fața locului este de preferat să-ți închiriezi o mașină. Este cel mai comod și practic mod de a vizita castelele, probabil chiar mai ieftin dacă facem socoteala per-total, ca să nu mai vorbim de mobilitatea și de independența pe care ți-o oferă un autoturism. Dar ce te faci dacă nu ai această posibilitate, dacă nu ai permis sau pur și simplu nu vrei să conduci? Să nu te mai bucuri de castele? Nici vorbă! Întotdeauna există și alte posibilități, trebuie doar să te informezi ca să le descoperi. Și ca să-ți fie mai ușor, te invit să facem lucrul acesta împreună. Of, ghid trebuia să mă fac! 



În primul rând să lămurim prima problemă:   

Cum ajungi pe Valea Loarei fără mașină?
 
Orașele Văii Loarei, în special cel mai mare oraș, Tours, sunt foarte bine desevite de trenuri care ajung aici din aproape toate colțurile Franței, și mai cu seamă de la Paris. Așa că dacă avionul te-a adus la capitală și vrei să dai o tură pe la castele de pe malul bătrânului fluviu ai la dispoziție două variante: fie un TGV, care în aprox. 45min - 1h te debarca în inima Văii Loarei, fie un intercity, drumul cu acesta fiind ceva mai lung, aprox. 2h, dar la fel de comod. Desigur că la prima vedere oricine ar prefera prima variantă, diferență esențială între cele două fiind, desigur, prețul. N-aș ști să vă dau exemple de sume exacte, prețurile biletelor de tren depind foarte mult de oră, de zi și uneori de apropierea față de data călătoriei, cel mai bine este să verifici pe site-ul SNCF și, la fel că la avion, să  rezervi biletele în prealabil.

De asemenea, dacă nu vrei să te oprești chiar în Tours, ci într-unul dintre orășelele de pe drum, gen Blois sau Amboise, atunci află că doar intercity oprește în gările acestora, nu și TGV-urile. De la Paris, trenurile TGV în direcție Tours plecă din gara Montparnasse, în timp ce trenurile intercity din gara Austerlitz. E bine de știut că, în cazul în care v-ați propus Tours ca destinație finală, în oraș există practic două gări: Tours-Centre - gară din centrul orașului, capăt de linie pentru intercity și unele TGV și gara Saint-Pierre-des-Corps (aprox. 4km de centrul orașului), nod feroviar, unde opresc aceleași trenuri, plus alte TGV-uri care-și continuă călătoria și mai departe. Așa că trebuie să fiți atenți la ce scrie pe bilet, dacă trenul ajunge până în Tours-Centre sau trebuie să cobori la Saint-Pierre-des-Corps de unde te va prelua un tren-navetă. Nu de alta, dar probabil că nu vrei să te trezești pe la Bordeaux. Sau vrei?

  Fortăreața Roială Chinon (septembrie 2013)

Acum că ai ajuns în Tours, bănuiesc că ai o listă lungă de castele pe care ai vrea să le vezi. Pe lângă ele poate că te mai tentează și niște orașe, eventual vreun sat tradițional, așa că te întrebi cum te vei  deplasa până la ele, iar prima variantă pe care ți-o propun ar fi trenul. Trebuie să-ți spun din start că nu vei putea ajunge cu trenul chiar la toate, dar te vei descurca pentru marea parte dintre ele. Deci...

Valea Loarei cu trenul
 
Luând ca punct de referință orașul Tours, fiindcă este cel mai mare din regiune, există mai multe linii de tren regional, numit aici TER, un fel de personal din România, dar doar cu numele, care deservesc localitățile unde se află anumite castele. Trebuie știut totuși că nu toate castelele Loarei sunt accesibile cu mijloce de transport în comun, dar cu toate acestea oficiile de turism locale împreună cu primăriile au pus la dispoziția turiștilor unele linii de autobuz-navetă care ajuns spre anumite puncte turistice importante, cum ar fi de exemplu marele castel Chambord, "bijuteria" Văii Loarei.
 
Regiunea Centru, pe teritoriul căreia se întinde cea mai mare parte din ceea ce noi numim Valea Loarei, propune mai multe linii de tren pentru ca turiștii să descopere obiectivele remarcabile din cele 6 departamente ale sale. De reținut este că  pentru a valorifica cât mai mult patrimoniul și a-l face accesibil unui număr cât mai mare de vizitatori, TER Centre a încheiat parteneriate cu mai multe site-uri turistice din zonă. Astfel, având un bilet de tren compostat, beneficiați de o reducere din prețul biletului de intrare la anumite castele, muzee, plus alte obiective turistice interesante, găsiți AICI lista, cu cifre cu tot. De asemenea, este bine de știut că marea majoritate a trenurilor TER Centre oferă posibilitatea îmbarcării bicicletei, gratuit pe anumite linii, în funcție de disponibilitățile de la bord. Veți vedea semnul pe ușă vagonului cu pricină, detalii AICI.

Castelul Villandry (septembrie 2010)

Și ca să fie tacâmul complet, SNCF centre a elaborat de curând un ghid turistic sub formă de aplicație pentru smartphone, Val de Loire vu du train (Valea Loarei văzută din tren) compatibilă IOS și android, pentru linia Tours-Saumur. Astfel în timp ce mergi cu trenul, aplicația de îmbie cu imagini, texte și chiar audio despre locurile prin care treci. Anul acesta ar trebui să fie gata (dacă nu este deja) și aplicația pentru linia Blois-Tours, iar în 2016 Orleans-Nantes. Detalii AICI. Dar sa vedem care sunt liniile.
 
Probabil cea mai imprtanta linie feroviară turistică de pe Valea Loarei este linia Tours-Orléans. Ca să îți dai seama de asta este suficient să te urci într-un tren și să-l asculți pe conductor când enumeră gările pe care trenul le deservește: Amboise, Onzain-Chaumont-sur-Loire, Blois-Chambord, Beaugency, Meung-sur-Loire - o înșiruire de castele cu nume sonore. Trenurile pe acesta linie sunt destul de multe pe zi, astfel se pot face excursii la castelele de mai sus, plus altele cum ar fi Clos Lucé la Amboise, sau trio-ul Chambord-Cheverny-Beauregard, deservite de un autobuz-navetă ce face un circuit zilnic din gara Blois. Găsiți detaliile, prețul și programul AICI.

 Apus de soare peste Loara (Tours, ianuarie 2011)

Dar acesta nu sunt toate castelele importante de pe Valea Loarei, iar o vizită în acesta regiune nu poate fi completă fără Chenonceau. De aceea dacă ne uităm pe traseul liniei Tours-Vierzon ne vor atrage cu siguranță atenția gările: Chenonceau (exact la poarta castelului), Montrichard, Selles-sur-Cher, sau Valençay, toate numai castele frumoase.
   
Pe linia Tours-Chateauroux se poate ajunge la Loches, pentru a vizita orășelul și cetatea Cité Royale de Loches, iar pe linia Tours-Chinon se poate ajunge și vizita la Fortăreața Roială Chinon (Forteresse royale de Chinon), la fel că la castelul Azay-le-Rideau aflat în localitatea cu același nume. Ultima, dar nu cea din urmă linie, ar fi linia Tours-Saumur, care deservește orașul Langeais, unde se află castelul cu același nume și orașul Saumur, în centrul căruia tronează un alt castel veritabil.
   
Firește că trenul nu substituie total mașina, astfel că la anumite castele sau sate mai izolate dar superbe nu sunt accesibile pe șine. Dar asta nu înseamnă că nu poți ajunge deloc pentru că în afară de tren există autobuze. Asa ca exista si posibilitatea de a vizita... 
 
Valea Loarei cu autobuzul

Regiunea Touraine este deservită de niște autobuze verzi ale companiei Touraine FilVert care pleacă din gara rutieră, aflată fix în fața gării feroviare din centrul orașului Tours. Nu aveți cum să nu vedeți autobuzele sau punctul de bilete și informare. Autobuzul nu mi se pare o idee tocmai bună, mai ales pentru un turist, drumul durând mult, autobuzul oprind practic în toate stațiile. Dar așa puteți ajunge la Loches, sau la Saché, dacă vreți neapărat să vedeți conacul marelui scriitor Balzac. Găsiți AICI o hartă, iar pe siteul companiei toate informațiile necesare. Pentru regiunea Anger-Saumur, există compania omonimă, Anjou Bus, dacă te interesează zona aruncă o privire pe harta ei, pe siteul oficial, AICI. Însă eu personal îți recomand o altă variantă... 

  Loches (noiembrie 2013)


Ce-ai zice de Valea Loarei cu bicicleta?

V-am mai povestit despre Loire à Vélo, dar dacă nu mai țineți minte o voi face din nou. Conectat la Euro Vélo route n°6, Loire à Vélo este un intinerar cicloturistic de 800km, dintre care 210 km traversează un patrimoniu excepțional, șerpuind printre siluetele maiestoase ale castelelor Loarei, printre podgoriile sale întinse, printre sate și orașe medievale. Ruta, unică în Franța, este marcată și amenajată pe ambele sensuri, iar puncte pentru închirierea bicicletelor se găsesc destul de dese pe traseu. Găsiți o listă AICI. De asemenea, legăturile feroviare permit fragmentarea etapelor și depozitarea bicicletelor în alte locuri decât cele de unde au fost închiriate, iar trenurile Vélo Loire, care circulă între Orléans și Nantes, permit îmbarcarea gratuită a bicicletelor în perioada de vară (13 iunie-13 septembrie 2015). Nu știu câți sunt cei care și-ar petrece tot sejurul pe Valea Loarei pedalând, dar îmbinarea între tren și bicicletă mi se pare o idee genială, cel puțin pentru câteva zile. 

 Amboise (ianuarie 2015)

Puteți de exemplu să plecați pe Loire à Vélo din Tours și să vă opriți la castelul Villandry (19km), eventual să continuați spre castelul Langais (Villandry-Langais 11km), de unde să luați trenul înapoi în Tours. 

O altă variantă ar fi bucla Chinon-Castelul Ussé-Castelul Azay-le-Rideau, care se poate realiza într-o singură zi, gările Chinon și Azay-le-Rideau fiind destul de bine legate de Tours, iar distanțele de biciclit nu foarte mari: Chinon-Rigny Ussé: 13 km, Rigny-Ussé/Azay-le-Rideau: 14km. 

Și variantele ar fi nenumărate, Langeais/Azay-le-Rideau (10 km), Amboise/Chaumont-sur-Loire (17km), Chaumont-sur-Loire/Blois (18km), Blois/Chambord (15km), Saumur/Souzay-Champygny/Montsoreau/Candes-Saint-Martin (15 km)- gasiți toate informațiile despre Loire à Vélo, cu hartă cu tot, AICI.  

Este bine de știut că Loire a velo are o soră mai mică, Indre a Velo, rută cicloturistica pe parcursul căreia se pot vizita castele ca Azay-le-Rideau, Chenonceau, Loches, plus alte sate și orașe tradiționale. Detalii și distanțe găsiți pe site-ul oficial, AICI

În afară de cele două mari rute, oficiile de turism locale propun o mulțime de trasee în buclă, găsiți o listă pentru regiunea Touraine AICI, iar pentru Anjou AICI.

Veretz (octombrie 2014)  

PS: dacă vreți să ajungeți la Montrésor, și vă recomand să ajungeți la Montrésor, sat clasat (pe bună dreptate) printre cele mai frumoase din Franța, aflați că nu-l despart decât 17 km de Loches (unde se poate ajunge cu trenul sau cu autobuzul). La fel și dacă vă tentează satul Crissay-sur-Manse, și el clasat pe lista celor mai frumoase sate, e bine de știut că se află la 15km de Azay-le Rideau, o bagatelă pentru un biciclist experimentat. E drept că drumul cu bicicleta îți va lua mai mult, astfel că nu vei putea vizita la fel de multe castele câte ai putea vizita cu mașina, însă combinația bicicletă-tren se poate dovedi foarte utilă (mai ales la drumul de întors spre exemplu), ca să nu mai vorbesc de timpul agreabil petrecut în aer liber făcând mișcare, de posibilitatea admirării unor peisaje superbe, sau relaxarea pe malul Loarei la un binemeritat picnic. 
SHARE 10 comments

Add your comment

  1. Azi ai pus cap la cap un articol exceptional si mai ales foarte util pt cei ca mine, fara masina. Ma gandesc ca poate voi mai ajunge candva in acele locuri, imi doresc sa iau Franta la pasi marunti intr-o vara, incepand cu Coasta de Azur, Provence si continuand cu Valea Loarei, Paris si nord est-ul Tarii. Momentan ramane un vis...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur in cazul asta :).
      Am primit destul de multe intrebari pe formularul de contact despre cum sa te deplasezi pe Valea Loarei si asa mi-a picat fisa sa scriu articolul. De fapt intrebarile cititorilor ma inspira la articole in general, mai am cateva de genula sta in ciorne :))
      Ideea ta pentru un tur al Frantei este grozava. Si pe mine m-are tenta.

      Ștergere
  2. Ma tenteaza enorm o mini excursie cu bicicleta. Chiar ieri ne socoteam ca daca am ajunge in zona ar fi perfect sa ne deplasam asa :) Copii ar fi super incantati. Merci pentru informatii, Larisa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vezi Valea Loarei cu bicicleta cred ca este ceva deosebit. Desigur ca in felul asta nu poti acoperi o zona prea intinsa, insa experienta in sine cred ca este unica. Sa nu mai vorbim de miscare, timp petrecut in mijlocul naturii si peisaje faine...
      Cu mare drag, Dani!

      Ștergere
  3. excelent ghid! cândva voi ajunge pe Valea Loarei si... iata câte posibilitati am sa o vizitez :)) Multumesc pentru informatii :)
    O saptamâna minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Carmen! Am sa-ti fiu ghid personal ;)
      Saptamana faina si tie!

      Ștergere
  4. Sper sa ajung sa folosesc intr-o buna zi toate informatiile din acest articol. Acum sunt tentata sa aleg trenul ca mijloc de transport. Ma bucur ca sunt si alte variante in afara de masina personala caci nu ma vad prea curand la volan. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Tocmai de aceea am scris articolul, sa fie de folos celor care nu conduc. Am tot primit intrebari de la diversi cititori care-si programau o vacanta in zona. In plus si eu folosesc foarte mult trenul pe ruta Amboise-Tours. E mult mai rapid decat masina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trenul si bibicleta ar fi in mod sigur preferatele mele, mai ales ca per total sunt ok si din punct de vedere financiar :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, trenul este un pic relativ din punct de vedere al pretului, depinde de traseul stabilit, de cate castele vrei sa vizitezi etc. Pentru cineva care calatoreste de unul singur s-ar putea sa fie ok, insa daca este vorba de un cuplu sau o familie, atunci masina este mult mai avantajoasa decat trenul.

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS