O altă întrebare pe care am primit-o destul de des în ultima vreme de la cititorii care se interesau despre o vacanță pe Valea Loarei -și fie vorba între noi, mă bucur că oamenii sunt interesați și de acest aspect- a fost: Unde putem degusta vinuri regionale? Răspunzând unuia și altuia am strâns câteva idei pe care m-am gândit să le expun într-o postare, astfel încât să poată fi de folos tuturor. Pentru ca de două lucruri nu duce lipsă Valea Loarei: de castele și de vii, iar despre asta și despre care sunt podgoriile și vinurile regiunii v-am povestit AICI. Acum să vedem împreună unde le degustăm...
1. Drumuri ale vinului
Unul dintre cele mai importante și interesante evenimente care are loc anual în regiune și care permite iubitorilor de vinuri să descopere licorile magice ale Loarei este Vignes, Vins et Randos en Val de Loire. Ce înseamnă asta? Vignes, Vins, Randos înseamnă 16 drumeții comentate pe podgorii, cu popasuri pentru degustare în vii, crame, sau la diverși producători, pentru a descoperi diversitatea vinurilor, dar și a peisajelor Văii Loarei. Insoțiți de un "kit de degustare" (rucsac, pliante, insignă, pahar cu picior și cordon pentru agățat la gât) pe care-l primiți la intrare în schimbul sumei de aprox. 5 euro și acompaniați de un viticultor, porniți într-o plimbare inedită. Evenimentul are loc anual în primul weekend din luna septembrie, o parte din podgorii propun drumeții sâmbăta după-amiaza, cealaltă parte duminica dimineață. Parcursurile sunt în medie de 6-8 km (aproximativ 3h), există și grupuri în limba engleză pentru turiști. Din păcate nici anul acesta n-am mai ajuns, dar am fost în 2012 (Podgoria Saumur-Champigny) și 2013 (Podgoria Saint-Nicolas de Bourgueil) și a fost absolut minunat. Recomand dacă aveți drum în perioada cu pricina.
Iar dacă nu aveți drum în septembrie dar vreți să vedeți viile, nu-i bai, puteți porni la drum și singuri. Există o mulțime de itinerarii prin vii, numite route des vins pe care le puteți parcurge pe jos sau cu bicicleta. Toamna, când via devine ruginie, este superb! Cu 800 km de drumuri ale vinului ce trec prin poarta diverșilor producători, regiunea viticolă a Loarei este cea mai lungă route des vins din Franța. Parcursul se poate dovedi deosebit atât datorită viilor întinse, cât și panoramelor superbe pe care acestea le deschid din loc în loc. Găsiți o harta interactivă AICI.
Tot timpul anului puteți degusta vinuri la așa numitele Maisons des Vins, situate de regulă chiar în centrul orașelor. De exemplu Maison des Vins de Tours se află chiar în centrul istoric și propune mai multe categorii de degustări (de inițiere, tematice, etc) în mai multe zile ale săptămânii. N-am fost ca să vă dau o părere personală, dar merită încercat, de ce nu? Programul si detaliile le găsiți AICI. După același tipar funcționează Maison des Vins de Saumur, Maison des Vins d'Angers, sau Maison des Vins de Nantes.
3. Caves Touristiques
Dacă așa-numitele Maisons des Vins nu vă mulțumesc, atunci puteți încerca degustări la diverse domenii sau crame particulare deschise publicului, numite aici caves touristiques. Nu trebuie neapărat să alegeți un loc anume, sunt atât de multe încât puteți alege una în funcție de itinerariul vostru în ziua respectivă. De exemplu dacă aveți drum pe la Amboise, căutați ceva în zonă, dacă aveți drum la Chinon, asemenea. Apoi, firește, puteți alege cavele în funcție de preferințele voastre oenologice. V-am povestit AICI pe larg despre vinurile Loarei, găsiți o listă completă și AICI. Locațiile inedite pentru degustare sunt castelele, însă eu recomand în acesta zonă și cavele trogloditice, săpate în stâncă. Găsiți o hartă interactivă AICI. Rețeaua de cave turistice este extinsă, oferă posibilitatea vizitatorilor să cunoască și să discute cu însuși producătorul, programul de vizitare este fix și regulat, la majoritatea personalul este vorbitor de limba engleză, în plus aveți posibilitatea să și cumpărați ceea ce vă face cu ochiul.
4. Restaurante si baruri
Cu siguranță cea mai la îndemână modalitate de a descoperi vinurile Loarei este, ca peste tot, să mergi la baruri sau restaurante. Nu trebuie să -ți faci drum special pentru asta, atunci când iei cina poți cere să ți se recomande un vin regional, în acord cu preparatele culinare alese. Noi așa facem în general pe unde mergem și de cele mai multe ori n-am dat greș și nici nu ni s-a adus cel mai scump vin. Lucrând direct cu producătorii, restaurantele se numără printre cei mai importanți ambasadori ai viilor Loarei. Foarte în vogă în ultimii ani sunt bars à vins, sau barurile-cramă, unde poți lua o gustare și totodată degusta diverse vinuri.
5. Targuri si festivaluri
Foarte interesante sunt, atât pentru localnici cât și pentru turiști, târgurile și festivalurile dedicate vinurilor Loarei. Acestea se desfășoară anual, în anumite perioade, iar cele mai mari și populare sunt Vitiloire, care se ține anual în centrul orașului Tours, la sfârșit de mai -am fost anul acesta, este foarte interesant și accesibil- și Festivini, 9 zile de animații, piețe cu vinuri, drumeții prin vii, degustări, ateliere gastronomice, care se ține tot anual, la început de septembrie, la Saumur. N-am fost, dar am în vedere. Mai sunt și altele mai mici și mai locale, de exemplu în august am avut un târg de vinuri la Amboise, care s-a ținut într-un tunel al castelului și că veni vorba de castele, Chenonceau a organizat în iulie Dégustation sous les étoiles, o degustare nocturnă prin splendidele sale grădini, pentru a promova noul AOC Touraine-Chenonceaux. Atât evenimentele cât și perioadele pot să difere de la an la an, așa că este de preferat să să verificați agenda acestora pentru perioada în care vă planificați călătoria pe site-ul Vins de Loire.
Bonne dégustation!
Bonne dégustation!
S-ar putea sa te intereseze si:
eiiii...pofta buna!!! :)
RăspundețiȘtergereSa fie primit :))
ȘtergereLa noi in tara am avut o retinere, am trecut in Mehedinti pe langa cramele Recas, altele de prin Dobrogea, Moldova, citind articolul tau parca prind curaj. Mi-ar placea in Italia, in Franta si la noi, sa nu faca rabat la calitate. :)
RăspundețiȘtergerecheers!
Nu stiu ce sa spun... eu am baut niste vinuri romanesti destul de bune, chiar am adus cateva aici si le-am dat sa guste prietenilor francezi. Le-au placut, chiar au fost impresionati, probabil ca nu se asteptau sa fie prea bun :)). Dar desigur ca depinde de crama, de producator, de an. In Romania n-am fost niciodata la o degustare, am vazut ca in ultima vreme au luat amploare si la noi. Pe vremuri nu prea existau.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAdevarul este ca in Romania acum ceva ani nu prea se faceau degustari de vinuri, nu existau drumuri ale vinului, intr-un cuvant turism viticol. Acum am vazut ca au inceput sa se promoveze si astfel de excursii si chiar sa se puna mai mult accentul pe calitate decat pe cantitate si in cazul vinurilor romanesti. Dar desigur ca mai avem ceva de lucru :).
ȘtergereMie mi-ar placea foarte tare un "drum al vinului" si in Italia. Pana acum n-am avut ocazia, dar am in vedere.
si eu am descoperit pentru prima data excursiile de-a lungul podgoriilor aici, in Germania. Imediat ce m-am stabilit aici, am participat la o excursie de 5 zile pe Drumul Vinului - Deutsche Weinstraße, cu vizitari in podgorii si crame si bineînteles cu degustari. Este una din cele mai frumoase excursii in regiunea viticolă Renania-Palatinat -doua cea mai mare regiune de vin din Germania si încheiata pe granita cu Franta, la Wissembourg (Elsass), la poarta Deutsche Weintor. Acest "Drum al vinului german" masoara 85 km.
ȘtergereMi-ar place sa parcurg un itinerar viticol in Franta, pentru ca imi plac mult vinurile frantuzesti. In fiecare an cand venim la prietena mea din Paris, punctam sfârsitul fiecarei zi prin degustari! :))
Pana una alta, o sa fac niste degustari la mine in Vrancea ! :))
RăspundețiȘtergereMerge si asa! Sa stii ca mie mi-ar placea sa fac o degustare si in Romania.
Ștergere