Haideți că a trecut și Halloween-ul de anul acesta! Colonizare culturală americană, fenomen comercial, motiv de distracție, de coșmaruri, sau de fantasme, observ că sărbătoarea de Halloween este totodată hulită și adorată. Conform wikipedia, Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de mai multe popoare, ea răspândind-se în SUA prin intermediul imigranților, în secolul XIX. Este celebrată cu dovleci, lumânări,  pânze de păianjen, fantome și vrăjitoare, în noaptea de 31 octombrie, iar numele provine din limba engleză, de la All Hallows' Eve, numele sărbătorii creștine a Tuturor Sfinților, sărbătorită pe 1 noiembrie. 
 

Tin să vă spun că n-am sărbătorit Halloween-ul niciodată și nici n-am cioplit dovleci... până anul acesta. Nu pentru că nu am vrut, sau pentru
sunt contra sărbătorii, ci mai degrabă pentru că nu mi s-a oferit posibilitatea. Recunosc, mă atrăgea ce vedeam că fac americani prin filme, dar, după cum bine știți, în România sărbătoarea nu a prins foarte tare, ea manifestându-se, cel puțin la vremea când eram în țară, printr-un număr restrâns de petreceri  costumate, ce se țineau în unele localuri. Se pare că nici în Franța tot acest Halloween nu a reușit să pătrundă prea adânc, ba chiar, la fel ca în România și alte țări europene, sărbătoarea a devenit destul de controversată. Nici nu-i de mirare, imaginați-vă francezii, mândrii de originile lor precum li s-a dus vestea, să importe o sărbătoare americană, străină culturii lor naționale!

Insă, lăsând gluma la o parte, nu acesta este motivul principal pentru care sărbătoarea naște dezbateri încă de la sosirea sa pe meleaguri franceze. Unii spun că ar fi vorba de însemnătatea religioasă a sărbătorii, Biserica Catolică dedicând începutul lunii noiembrie onorării mortiilor, prin două sărbători importante: Sărbătoarea Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și Ziua Morților (2 noiembrie). Ambele reprezintă un prilej de vizită la cimitire și de reculegere la mormintele celor dragi, un moment în care memoria și amintirile celor trecuți în veșnicie sunt evocate și cultivate. Francezii catolici își cinstesc morții în această perioadă, îngrijesc mormintele, le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, considerând, deci, perioada nepotrivită pentru sindrofii și distracție de prost gust.
 
Alții sunt de părere că sărbătoarea de Halloween este artificială, nimic mai mult decât o strategie comercială, o doză de marketing orchestrată de americani și de dorința lor de a globaliza și americaniza planeta. Poate că în SUA  sărbătoarea de Halloween are alte semnificații, însă în Franța comercianții au înțeles-o doar ca pe o politică de a vinde mai bine mărfurile.  
 
Cu toate acestea, nici Franța nu a rămas total pe dinafara Halloween-ului. Unii pretind că  sărbătoarea Halloween a ajuns pe aceste meleaguri adusă de celți, dar a rămas doar un obicei restrâns până în anii '80, când a început să fie celebrată de comunitățile anglo-saxone, prin diverse baruri și restaurante. Astfel, francezii au început să o "guste", iar inteprinderile să miroasă un nou business, introducând simboluri ale sărbătorii în campaniile publicitare.

Sărbătorea de Halloween a început să fie celebrată cu precădere de tineri, care care au văzut în ea o oportunitate de a ieși, de socializa, de a face încă o petrecere și de a se amuza cu prietenii. Degizarile înfricoșătoare și amuzante devenit esențiale, în timp ce unele magazine sau centre comerciale au început să fie decorate în portocaliu și negru, cu dovleci sculptați și lumânări. In ultima vreme? însă, sărbătoarea este din ce în ce mai puțin mediatizată, pierzând progresiv teren printre francezi. Rar ne sună la ușă colindătorii, putini sunt dovlecii așezați la ferestrele caselor din Franța.

Inițial prevăzusem să cioplesc singurul dovleac din grădină, dar pentru că era cam amărât și pentru că am găsit altul mai viguros la prăvălie, i-am cruțat viața. Ce mi-a ieșit vedeți în imaginile de mai jos. Eu zic că nu-i rău pentru început, la anul o să-mi iasă mai bine. Seara, după ce ne-am învârtit în jurul dovleacului, admirându-l pe toate părțile, am trecut la lucruri mai serioase, astfel că ne-am pornit spre castel, pentru a ne delecta cu Recviem de Mozart, în interpretarea orchestrei si a corului Operei din Praga. O să vă povestesc data viitoare despre eveniment, nu vreau să mă lungesc mai mult. Iar după concert am nimerit chiar la o petrecere deghizată. Vorba vine am nimerit, erau niște prieteni costumati ingenios și n-am rezistat invitaţiei la un pahar ... de sange in care pluteau ochi si degete :))


Voi ce părere aveți despre Halloween? Sărbătoriți, ați sărbătorit vreodată? 











 Una dintre cele mai ingenioase creatii ale gazdei :))

 "Voma" era guacamole, iar in dovleac se gaseau cipsurile nachos :))

"Sangele" era de fapt suc de struguri, iar chestiile care plutesc,"ochi" si "degete", erau fructe litchi si gheata :))

***
Aveam, în mod normal, acest articol scris și prevăzut pentru duminică. Insă, ținând cont de tragedia care s-a întâmplat la București, am considerat că este inoportună publicarea lui, întrucât nici măcar eu nu aș fi avut dispoziția să-l citesc în astfel de momente. Firește că veștile au ajuns și la mine, pe internet ele circulă repede, dar până și radiourile de aici au difuzat știrea, iar majoritatea prietenilor francezi, cu care m-am văzut în ultima vreme, erau la curent cu cele întâmplate în România. Am tot citit despre subiect zilele acestea, m-am întristat, m-am gândit, m-am revoltat și am ajuns la două concluzii, pe care, cel mai probabil, le știam deja: că sistemul din România, bazat pe spagă și relații, este mult prea defectuos și că viețile noastre, ale tuturor, sunt supuse hazardului. Desigur că unele capete vor cădea, ca să închidă câteva guri, pentru că acele vieți clar nu le pot aduce înapoi, dar nu suficiente cât să schimbe ansamblul. Paradoxal, facebookul mi-a amintit ieri că anul trecut pe 2 noiembrie am fost la Paris. Nu pentru a mă plimba la capitală, ci pentru a vota un președinte, cu optimism și cu credința într-un viitor mai bun pentru România. Sinceră să fiu, încep să mă întreb dacă a meritat drumul ăla...   

Dincolo de compasiunea și tristețea pentru drama în sine, pentru tinerii aceia care au murit nevinovați, cel mai tare mă macină indignarea față de atât de multe lucruri: față de mass-media care se folosește de tragedie în cel mai josnic mod cu putință, față de marii internauții care văd în ea un subiect de făcut trafic, față de acea instituție mâncătoare de bani și generatoare de îndobitocire în masă care se numește BOR, față de mentalitatea ipocrită și înapoiată a unei pături destul de groase a populatiei și, în general, față de toată clasa politică românească. Si mă opresc aici, am zis ce-am avut de zis, nu o lungesc mai mult, blogul meu nu este și nu vreau să devină locul unde-mi vărs frustrările. Acum, noi, ăștilalți mai norocoși, să mergem, zic, înainte, trimițând un gând către cei plecați prea devreme, să ajutăm și să vedem ce putem face pentru o lume mai bună și corectăSi să nu uităsă trăim intens fiecare clipă, pentru că nu se știe, se pare, care va fi ultima... 

SHARE 14 comments

Add your comment

  1. Grecii inca rezista :) N-am vazut nici macar un dovleac sculptat si n-am auzit pe nimeni sa pomeneasca de Halloween.
    Ti-a iesit perfect dovleacul din prima incercare :) Bravo ! Semintele le-ati prajit cu sare ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :)! Treaba cu dovlecii mi se pare ceva amuzant si creativ, mai ales pentru familiile cu copii. Cred ca cei mici sunt, in general, foarte incantati de o astfel de activitate, in ciuda controverselor despre acesta sarbatoare.

      Ștergere
  2. Nici eu nu am sarbatorit niciodata Halloween-ul, insa nici nu am nimic impotriva lui. Insa cand eram mica (fara sa am habar de aceasta sarbatoarea), in fiecare toamna, sculptam mereu dovleci cu tataie si imi aduc aminte ca eu incercam sa ii fac mai "funny", mai "blanzi" si caraghiosi :D Abia asteptam momentele astea si mai ales sa imi bag mainile sa le scot "matele", sa ii pot pregati de lucru :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce dragut ca ciopleai bostani impreuna cu bunicul tau!!! O activitate foarte creativa pentru un copil, dupa cum spuneam si in comentariul anterior.

      Ștergere
  3. Nici eu nu am sarbatorit niciodata Halloween dar tot asa ca si tine, mai mult fiindca nu am avut prilejul sa o fac intr-un cadru restrans. Ideea de a ma costuma intr-un outfit horror nu ma incanta dar sa fac cateva aranjamente creative as putea. Anul acesta datorita celor intamplate nu ne-am gandit deloc la Halloween, de altfel in Cluj majoritatea cluburilor au renuntat la programul pregatit si si-au inchis usile in semn de doliu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici pe mine costumatiile nu prea mai ma incanta, dar probabil pe la 23 de ani m-ar fi incantat, daca as fi avut ocazia. Anul acesta a fost prima data cand am luat parte la o petrecere Halloween. A fost intr-un cadru restrans, la cineva apropiat acasa. Noi am fost mai mult in trecere si nu ne-am dus costumati, dar unele persoane de acolo, destul de tinere de altfel, erau destul de horror. Nu m-am putut abtine sa nu le admir ingeniozitatea :).

      Ștergere
  4. Dovleacul ala cu „voma” e destul de respingator, nici craniul nu se lasa mai prejos, horror! mai ales cand te urci pe cantar dupa :))

    p.s. si eu aveam un articol pe punctul de a fi terminat si publicat si n-am mai putut continua. Poate in seara asta :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca n-am gustat pielea de pe craniu :)), dar nu m-am putut abtine sa nu-l fotografiez. Din "voma" in schim am gustat, nu era rea. Oricum, mi s-au parut ingenioase amandoua, mie nu mi-ar fi trecut prin cap sa fac asa ceva.

      Ștergere
  5. E o sarbatoare frumoasa, dupa parerea mea. Nu vad de ce s-ar face asociatii intre acel incident si Halloween(cam asta s-a intamplat). Oricum, si eu prefer sa evit discutiile legate de ce a avut loc. Si legat de mass-media, raman la aceeasi parere abordata si de tine.
    Pentru un prim Halloween petrecut in adevaratul sens al cuvantului, pot spune ca ti-a iesit un dovleac destul de reusit. Chestia aia cu guacamole mi s-a parit de-a dreptul ingenioasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, probabil pentru s-a intamplat fix in perioada sarbatorii, daca se intampla intr-o alta zi mai mult ca sigur se facea legatura cu altceva :D. Nici eu nu am nimic impotriva sarbatorilor "imprumutate" atat timp cat extragem din ele partea frumoasa.
      Multumesc frumos, Bianca :)! La anu' sper sa imi iasa mai bine.

      Ștergere
  6. sarbatoarea de Halloween are loc în seara de 31 octombrie, deci in ajunul Zilei Tuturor Sfintilor si cu doua zile înainte de Zilei Tuturor Sufletelor (cu alte cuvinte Ziua Mortilor). Traditiile de Halloween nu au nico legatura cu kitch-urile organizate de americani care au denaturat total ideea de sarbatoare (la fel ca si sarbatoare Craciunului) si prin filmele horror pe care le produc pe aceasta tema. Cel mai trist este ca majoritatea românilor cred ca Halloween este o sarbatoare pagâna, când de fapt este o traditie crestina cunoscuta în antichitate. Celtii au trait în zona Dunarii, între Alpi si în Alsacia, dar s-au extrins pâna la varsarea Dunarii si între Carpati. Odata cu ocuparea romana, cultura si traditiile celtilor au disparut, pastrându-se puternic doar în Irlanda. Halloween înseamna All Hallows’ Eve, adica Ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintilor! Daca s-ar putea vorbi despre Halloween ca "sarbatoare împrumutata" atunci americanii au împrumutat-o de la europeni! si au stricat-o! :(
    Inca ceva ce nu inteleg este legatura "comerciala"?! Eu nu cumpar de Halloween nimic mai mult ca în oricare alta zi normala! Dovlecii uriasi îi cumpar la începutul lunii octombrie si ii foloseac ca decor in curtea din fata casei si pe 31 octombrie ii cioplim. Bomboane am permanent în casa - si chiar daca as cumpara special o punga pentru aceasta zi, pretul de achizitionare este acelasi ca in fiecare alta zi a anului! Costum pentru un eventual Halloween-party am confectionat in casa si il am de ani de zile - ca doar nu se uzeaza daca-l port cateva ore pe an! Ceea ce am observat insa este ca cei care critica Halloweenul sunt cei care stiu cel mai putin ce înseamna aceasta sarbatoare. Si ma intristez sa vad câta influenta negativa este propagata de aceste persoane!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, nu ma intelege gresit, eu nu sunt impotriva sarbatorii, dimpotriva, mi se pare destul de interesanta. Insa nu despre insemnatatea sarbatorii in sine, sau despre cum vad eu, personal, lucrurile am vrut neaparat sa povestesc, ci mai degraba despre ce observ in jurul meu. Faptul ca romanii sunt reticenti in ceea ce priveste Halloweenul nu mai este un mister, ce am vrut sa arat este ca si in Franta sarbatoarea este inca destul de controversata, francezii nu prea au adoptat-o cu bratele deschise, foarte putini sunt cei care o celebreaza, si-apoi si acestia care o fac, o degenereaza adesea in altceva.

      Cat despre partea comerciala, din pacate in ultima vreme cam toate sarbatorile, nu numai Halloweenul, au inceput sa devina comerciale, in special Craciunul. Si nu ma refer aici strict la consumatorism, la cumparaturile pe care le facem, mai mult sau mai putin, fiecare dintre noi. Ci mai degraba la business-ul pe care-l speculeaza comerciantii cu aceste ocazii, la strategiile agresive de vanzari sau de marketing menite sa le sporeasca castigurile, profitand de aceste evenimente si de naivitatea multora dintre noi. Poate ca tu nu cumperi mai mult decat de obicei, dar o foarte mare parte din populatie este atrasa si cumpara.
      De exemplu anul acesta am vazut pana si cipsuri in forma de panza de paianjen, "editie speciala de Halloween" :)).

      Ștergere
  7. Sarbatoarea de Halloween stricata sau nestricata de americani a reusit sa aduca in Romania un spectacol urit cu bostani ciopliti cit mai hidos, paianjeni negrii la fel de hidosi si costumatii care iti inspira frica. S-a ajuns sa serbeze si la gradinite acest Halloween infricosator, nepotelul meu mi-a spus ca la el in dormitor sunt fantome si cind deschide ochii nu le mai vede (deci are vise cu fantome). Dar cei din afara de RO nu inceteaza sa ne critice pentru povestile copilariei noastre (capra cu trei iezi,scufita rosie etc ) ca vezi doamne sunt nocive pentru copii si le trebuie psiholog ca sa le indeparteze fricile. Si noi avem sarbatoarea noastra de iarna pentru morti care se desfasoara cumsecade nu in forma de spectacol urit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie bostanii ciopliti mi se par amuzanti, iar activitatea de a-i sculpta mi se pare destul de creativa. Insa, desigur, nu s-au "importat" numai partile bune ale sarbatorii, ca sa nu mai spunem ca modul de a se celebra a cam degenerat, mai ales in ultima vreme. Pentru ca pana la urma, la originile ei, sarbatoarea de Halloween nu este despre strigoi, frica si distractie de prost gust cum au inteles-o multi, ci despre credinte, simboluri si legende vechi de mii de ani.

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS