Toamna din gradina mea

in , , , by Larisa, noiembrie 25, 2015
Când ne-am mutat la Amboise, anul trecut, nu știam mai nimic despre grădinărit. Imi aminteam câteva lucruri din copilăria petrecută la țară, dar nu suficiente cât să le aplic în grădina mea. Așa că am început să mă documentez, noroc cu internetul ăsta care îți aduce toată știința mai aproape. Inclusiv în ceea ce privește grădina. Așa că am început să caut și să citesc despre familii și soiuri de plante, despre lucrări, despre întreținere, amenajare și câte și mai câte alte lucruri despre care nu aveam habar până atunci. O întrega lume mi se deschidea în față ochilor, în timp ce o nouă pasiune se înălța hotărâtor. Bine, nici astăzi nu am niște cunoștințe avansate în domeniu, nici n-aș fi avut cum, nu-i așa? Dar parcă lumea asta a grădinăritului nu mai este chiar o necunoscută ca la început.
 


Să grădinărești mi se pare o activitate foarte faină de timp liber, care presupune mișcare și aer curat, ca să nu mai vorbim despre mândria pe care o simți când vezi rezultatele finale. Fiindcă avem o curte destul de mare, ne-am împărțit grădina în trei mari sectoare: cea ornamentală, în fața casei, cu gazon și ronduri de flori, la care lucrăm încă să ne-o amenajăm după bunul plac, cea de legume, un potager în dreptunghi situat undeva în spate, mărginit de borduri, plus o mică livadă, care astăzi este în faza de proiect. Am tot amenajat anul acesta, încetul cu încetul. N-am terminat, mai avem o groază, ceea ce nu-i rău, cel puțin avem o ocupație de acum pentru mult timp. Avem multe idei, timp și bani să fie. In principiu ne orientăm spre ceva cât mai simplu, dar de bun gust, cu vegetație nici prea multă nici prea puțină, cu flori parfumate și colorate, cu peluze generoase, astfel încât, per-anasamblu, îngrijirea grădinii să rămână o plăcere, fără să se transforme în corvoadă.
 

Toamna acesta din păcate am petrecut mai puțin timp în grădină decât mi-am propus, chiar dacă vremea a fost destul de prietenoasă. Vă spuneam și data trecută, după ce septembrie a trecut pe nesimțite mai mult prin Corsica, octombrie și noiembrie au venit cu diverse alte probleme și lucruri de rezolvat, unele mai plăcute, altele mai puțin, așa, ca în viața fiecăruia. Am reusuit totuși să mai tăiem din vegetația bogată, dar bătrână, lăsată moștenire de foștii proprietari, să degajam și să curățăm, să mai schimbăm ambianța și să amenajăm diverse lucruri, dar nu suficient parcă fața de ceea ce avem de gând. Din păcate timpul este limitat și, oricât ne-am dori, după cum vă imaginați, ăla care este nu poate fi dedicat numai grădinii.
 
Cu grădina de legume, am reușit totuși să punem câteva conserve pentru iarnă, în special gogonele la murat, din ceea ce au rămas din roșiile de astă-vară. Am cumpărat în plus morcovi, țelină și conopidă, sper să iasă ceva bun, că altfel nu mă mai joc. Am pus chiar și varză în butoi, deși, recunosc, o mare parte din ea am cumpărat-o, cea din producția proprie a fost un adevărat eșec. Si cu gogoșarii am cam dat-o totuși în bară, cred ca i-am plantat prea târziu și n-au mai avut timp să se coacă, astfel că n-am cules decât vreo zece, pentru maxim un borcan. Asta este, poate la anu avem mai mult noroc. 

In grădina ornamentala toamna asta  ne-au încântat daliile, după cum v-am povestit, rămase înflorite până târziu, alături de ultimii trandafiri. Le-am scos săptămâna trecută și bine am făcut pentru că săptămâna asta a dat înghețul. Cât despre trandafirii cu care mă lăudăm la început, am câteva planuri de înlocuire a unora dintre ei, pentru că sunt cam bătrâni, dar mai așteptăm puțin, în plus arbuștii de la pepinere nu sunt chiar ieftini. Am descoperit o pepinieră aici lângă Amboise, au atât de multe plante ornamentale, arbori, arbuști, că nici nu știi ce să alegi. Am cumprat si plantat de curând un arbust Chamaecyparis Obtusa, un fel de tuya foarte interesantă, însă din păcate o să dureze până o să ajungă ceva mai viguroasă. Liliacul indian este foarte popular la noi în regiune, intenționam să plantăm unul la primăvară, la fel sunt tamarisul, clematis, weigelia, etc. Am o mulțime de idei, dar o să vă povestesc atunci. Am plantat și o mulțime de bulbi de zambile, narcise și lalele. Deși aveam destule, nu m-am putut abține să mai cumpăr, m-au fascinat de-a dreptul varietățile care se găsesc în comerț. 

După cum spuneam livada este încă în faza de proiect, mai așteptăm să facem câteva modificări și amenajări în fundu' curții și după ne apucăm de plantat pomișori. Un cireș, un măr, un păr, un nectarin, un cais, un prun și doi nuci sunt musai pe listă.

Acum vine iarna așa că nu vor mai fi multe de făcut. Mai bine, am timp să-mi pun cap la cap ideile.











 Toate pozele cu grădina mea de anul acesta le găsiți  AICI
SHARE 18 comments

Add your comment

  1. Felicitari inca o data pentru realizarea cu gradina! Ai transformat-o de-a dreptul! Ce frumos sa te gandesti ca mai toate cele din gradina sunt rodul muncii tale :D Euu, daca e sa ne mutam la casa vreau asa un covor maare de tot numai cu zambile! Sa ma ia ameteala de la atata miros, asa mult imi plac! :P:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac foarte tare zambilele si mai ales parfumul lor. Am vazut ca in ultimii ani au aparut o multime de soiuri noi, la fel de mirositoare, dar in culori foarte foarte variate. O minunatie!
      Multumesc mult! Mai avem de lucru :))

      Ștergere
  2. Ce frumos s-au colorat frunzele smochinului ! Iar bobocul de trandafir e o minune :)
    O sa fie sigur bune muraturile, n-ai cum sa dai gres. Eu n-am avut gogonele de loc, asa ca ai rezultate perfecte si sunt convinsa ca de acum inainte o sa fie si mai bine. Spor la planuit si la amenajat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost un adevarat spectacol smochinul. Acum au cazut toate frunzele, e chel de-a binelea :))
      Multumesc, asemenea!

      Ștergere
    2. să știi că și eu tot pe smochin l-am remarcat prima dată :D

      Ștergere
    3. si eu care credeam ca cititorii vor remarca muraturile :))

      Ștergere
  3. Arata foarte bine gradina ta, in nuante aurii. Vita-de-vie ornamentala nu va puneti? Arata foarte bine toamna ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vrem sa punem chiar vita de vie de masa. Sa mancam si niste struguri. Poate la anu', sa vedem...

      Ștergere
  4. Gradinaritul este o pasiune deosebita, imbina utilul cu placutul. Daca as avea o asemenea frumusete de gradina eu as fi tare mandra de ea. :) :D
    Si cate borcane de muraturi ai pus, uimitor, Larisa, dar tu esti o gospodina desavarsita! :)
    Ce sortimente nice de lalele o sa ai la primavara! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E prima data cand pun muraturi, sper sa iasa ceva :))
      Gradina te motiveaza intr-un fel, te scoate din casa, e pacat sa o ai si sa nu te ocupi. Dar cunosc si astfel de persoane...

      Ștergere
  5. Să ai spor la grădinărit şi să-ţi iasă grădina aşa cum ţi-ai propus în cel mai scurt timp. E de lucru dar efortul merită din plin.
    Nici eu nu m-am putut abţine să nu cumpăr nişte lalele ( deşi am câteva sute) şi brânduşe, zilele trecute. Aşa că ieri, chiar de sf Andrei ( să-mi fie cu iertare), am plantat 300 de bulbi. Şi bine am făcut că azi au început ploile şi vremea s-a răcit considerabil.
    Cât despre clematis, vezi că am scris pe blog un articol dedicat acestor flori. Nu e o misiune uşoară alegerea soiului potrivit grădinii ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cora! Asemenea iti doresc si tie :)!

      Ai dreptate, si brandusele sunt faine. Am vazut si eu, dar n-am mai luat, incerc pe cat posibil sa raman la "cat mai simplu" cu gradina, sa nu ma intind prea mult, mai ales ca tentatii sunt o gramada. Cel putin momentan.

      300 de bulbi zici? uau, sper sa pui poze la primavara :))

      Multam de info. O sa arunc o privire pe articolul tau.

      Ștergere
    2. Brânduşele nu au nevoie de îngrijiri speciale. Ai plantat bulbii şi nu mai e nevoie să faci nimic. Asta e partea faină la ele. Primăvara sau toamna înfloresc, apoi frunzele şi florile dispar, bulbul rămâne în pământ iar în anul următor înfloreşte din nou. Eu i-am plantat în gazon, în mod normal la primăvară vom avea un gazon colorat în diferite nuanţe de mov, galben şi alb.

      300 de bulbi la tura asta. :) În urmă cu 2 săptămâni am mai scăpat prin magazine din greşeală la standurile cu flori şi am plecat cu plasele pline. Aici eu am o problemă. Nu mă pot abţine când e vorba de flori. În plus, anul trecut ne-am prostit şi am cumpărat numai soiuri de lalele rare, în general lalele papagal, frumuşele dar destul de ciudate atunci când se deschid, anul acesta ne-am decis să trecem la lalele clasice. Cu siguranţă sunt mai potrivite în grădină.
      Cu siguranţă voi posta pe noul blog poze din grădină alături de alte articole dedicate florilor. Timp să fie.

      Ștergere
    3. Aha, interesant, poate in anii urmatori o sa plantez si bulbi de branduse. Deocamdata la noi este o chestinune de amanajat alei, borduri, gazon, etc. Dupa ce terminam cu partea asta "tehnica" atunci o sa am mai multa libertate la plantat floricele.

      O intrebare: tu la cat timp scoti bulbii de lalele pentru a-i rari? Anual, sau la cativa ani? Am observat ca parerile sunt impartite. De exmplu vecinii mei ii scot in fiecare an, ceea ce pe mine nu ma incanta prea tare. Parca ai scris un articol pe blog despre bulboase, o sa intru sa vad...

      Ștergere
    4. Bulbii de lalele nu se scot anual. E o tâmpenie. Poţi însă, la 4-5 ani să le schimbi locul şi cu această ocazie să-i răreşti. Aici găseşti mai multe detalii http://corasbflori.blogspot.ro/2015/05/lalele-bijuterii-perene-de-primavara.html

      Ștergere
    5. Mda, si mie mi se pare o munca aiurea. O sa mai arunc o privire pe articol, mersi :)

      Ștergere
  6. Anul asta am incercat pentru prima oara gogonele cu pepeni puse la murat impreuna, si eu am ceva emotii. Ar cam trebui sa le testez. Castravetii mi-au iesit sigur caci am desfacut borcanul mic cand am facut salata boeuf.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, ce buni sunt si pepenasii murati! Miam-miam, mi-ai facut pofta. Trebuie sa fie foarte buna combinatia cu gogonele.

      Aici nu se gasesc pepenasi, de fapt nu se gaseste nimic la piata din categoria gogonele, gogosari etc, francezii nu fac muraturi. Decat castraveti in otet. Cu gogonelele mai e cum mai e, ca oricum pun cateva fire de rosii, dar pepenii n-as avea unde sa-i mai plantez :((

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS