Zilele trecute, privind bicicleta mea atârnată într-un cui din garaj, prăfuită și părăsită, mi-am dat seama că puține au fost ieșirile pe două roți de anul acesta. De fapt ce vorbesc eu aici, puține este… puțin spus, n-a fost decât una singură în lungul Loarei într-o duminică de primăvară. Asta este, pedalatul nu prea se potrivește cu burtica, mai ales în cazul unei începătoare neîndemânatice ca mine, care are destul de des « sansa » să se răstoarne pe asfalt. Dar nu-i bai, vor urma cel mai probabil ieșiri mai numeroase anii următori, mult mai plăcute și interesante, în formație extinsă. Nu, n-avem de gând să-l învățam pe Azorel să biciclească, am face-o dacă s-ar putea, în schimb pe fetița noastră da, și asta de la o vârstă cât mai fragedă, n-aș vrea să se se urce ca mine prima data în șa, cu temeri și multă stângăcie, la 30 de ani. În plus, Valea Loarei este o regiune destul de ofertantă în trasee faine de bicicletă, ar fi și păcat să nu profităm pe cât putem. 



Vara asta am văzut o mulțime de oameni care biciclesc prin zonă. Mai mult ca sigur tot atâția erau și anii trecuți, cel mai probabil anul acesta i-am observat eu mai bine. În mare parte sunt turiști, francezi sau străini, veniți nu doar pentru «a bifa» celebrele  castele, ci și pentru mișcare, aventură sau descoperiri de cărări mai puțin bătute. Și pe bună dreptate, cu bicicleta ai șansa să descoperi, dincolo de obiectivele turistice promovate, și o altă față a Văii Loarei, una mai rurală și mai calmă, mai tradițională și originală, acea vie à la campagne idilica ce se desfășoară printre câmpuri nesfârșite și podgorii vălurate, întrerupte de pâlcuri de pădure, ferme vechi, mori de vânt, poduri de piatră în arcade, biserici romane sau troglodiți ce încă mai locuiesc în peșteri. Firește că astfel de locuri se pot descoperi și cu mașina dacă vrei să le cunoști, însă cred că bicicleta îți oferă o experiență mult mai autentică, mai apropiată de oameni, de locuri și de natură. Alături de turiști mai sunt și localnicii, pentru care mersul pe bicicletă reprezintă o activitate populara în zilele calde de weekend. Mă bucur să descopăr printre toți acești oameni care biciclesc pe malurile Loarei, fie ei turiști sau localnici, mai multe categorii de vârste, nu numai tineri. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, cei mai numeroși nu-s deloc tinerii ieșiți în cuplu sau în gașcă, ci mai degrabă familiile cu copii, dar mai ales persoane trecute bine de prima tinerețe, oameni de vârsta a treia ce pedalează cu spor, într-o formă fizică și psihică excelentă. 

Cât despre traseele de bicicletă din zonă, ele sunt multe și de mai multe categorii, practic concepute și amenajate să multumeasca pe toată lumea. Există pe de o parte piste doar pentru biciclete, fără nici un fel de trafic motorizat, semnalizate, securizate și întreținute, unde te poți plimba în siguranță, mai ales dacă ești cu copiii sau ești vreun fricos asa ca mine. Sunt și piste care pe unele porțiuni intersectează șosele, dar acest lucru este marcat pe hartă, astfel încât să știi și să-ți stabilești traseul după cum dorești. Mai sunt și trasee de bicicletă care merg exclusiv pe șosele, dar de regulă acestea sunt dintre cele lăturalnice, «de tara», mai puțin circulate, în nici un caz drumuri naționale periculoase. Toate sunt rute tematice, gândite astfel încât biciclistul, în afară de pedalatul în sine, să poată traversa locuri de interes turistic, să poată ajunge la puncte de belvedere sau la locuri amenajate pentru picnic. Desigur că sunt și persoane care biciclesc mai mult pentru sportul în sine și mai puțin pentru a admira locurile, însă eu cred că fiecare își poate adapta ruta după bunul plac. Și nu în ultimul rând exista și traseele sălbatice, neomologate pentru bicicletă, dar foarte plăcute și interesante pentru doritori, ca drumurile forestire, un pic mai greoaie ce-i drept uneori, prin păduri sau pe malurilel Loarei, numai bune pentru a descoperi vegetația și fauna, pentru popasuri de plajă, bălăceală sau pescuit vara sau, de ce nu, pentru o sesiune de cules de ciuperci (pentru cine se pricepe) toamna.

Cu bicicleta pe malul Lorei, inapoi spre casa, dupa o sesiune de plaja, balaceala si pescuit (iulie 2015)

Un pic de bicicleala printre vii si-o noapte la cort (2014)

Loire à vélo este cel mai cunoscut traseu cicloturistic din zonă și cel mai întrebuințat de iubitorii de bicicletă, inclusiv de mine personal. Loire à vélo este o pistă pentru biciclete unică în Franța, lungă de 800 km în lungul Loarei, din care vreo 250 km se desfășoară în Touraine, amenajată, semnalizată și securizată în ambele sensuri de mers, de la Nevers până la oceanul Atlantic. Firește, nu trebuie să parcurgi tot traseul dacă ajungi aici, tocmai de aceea, Loire à vélo este împărțită în etape, fiecare de până la 40 km,  distanță gândită pentru un om obișnuit, etape ce se pot cumula sau fractiona, în funcție de experiența și dorința fiecăruia. Traseul nu prezintă dificultăți, este foarte bine marcat, dar mai ales construit și întreținut, iar din ruta principală se desprind o mulțime de rute secundare ce permit bicicliștilor să descopere un peisaj viu, o zonă naturală și culturală deosebită, unde pot admira de la plajele ultimului fluviu sălbatic din Europa, până la celebrele castele renascentiste, orașe cu iz medieval sau sate tradiționale, câteva clasate printre cele mai frumoase din Franța. 
  
Pe Loire à vélo, 14 iulie 2014, intre Tours si Villandry prin porumb :p


Pe Loire à vélo, iunie 2015, undeva langa Amboise

Pe Loire à vélo, undeva intre Tours si Villandry (iulie 2014)


Câteva etape interesante care se pretează pentru excursii de o zi: Tours-Villandry (21km) pentru a admira castelul cu același nume, în special ravisantele sale grădini; Villandry-Rigny Ussé (21Km) pentru a admira castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, Ussé-Candes saint Martin/Montsoreau (27 km), două dintre satele clasate pe lista celor mai frumoase din Franța, Blois-Chambord (14km), pentru cele două celebre castele, Amboise-Chaumont (16 km), etc. Mai multe informații și hărți găsiți pe site-ul loireavelo.fr 
  
Indre à vélo, sora mai mică a itinerariului precedent, este și ea destul de interesantă, deși ceva mai liniștită, traversand vreo 200 km în lungul râului Indre, afluent al Loarei. Câteva dintre obiectivele ce se pot admira sau vizita pe traseu ar fi: castelul Azay-le-Rideau, satul-grădină Chedigny, fortăreața Montbazon, cetatea Loches, sau magnificul castel Chenonceau. Le-am vazut pe toate desi recunosc ca n-am fost niciodată cu bicicleta pe Indre à vélo, dar sper să ajung cândva. Mai multe informații, plus o hartă, găsiți AICI.

În plus față de cele două rute cunoscute, mai există o mulțime de bucle interesante ce permit amatorilor să pedaleze printre peisaje extrem de variate: păduri, văi, câmpuri sau podgorii dar și să facă popasuri pentru a admira sate tradiționale, abații, conace, pentru a-și delecta papilele cu vinuri sau cu preparate locale. O listă cu 54 de astfel de bucle tematice în Touraine, semnalizate și marcate, găsiți AICI, iar în zona Anjou (Saumur-Angers) AICI

Indiferent de traseul ales, pentru a se organiza cât mai bine, turiștilor care intenționează să viziteze Valea Loarei pe două roți le sunt puse la dispoziție mai multe facilități: servicii de găzduire a bicicletelor sau de transport al bagajelor, ghizi turistici specializați, hărți și informații utile în mai multe limbi la  birourile de turism, și desigur numeroase puncte de închirieri biciclete. O altă facilitate importantă este oferită de SNCF, compania feroviară franceză, care pune la dispoziția turiștilor vagoane specializate în transportul bicicletelor. 

SHARE 20 comments

Add your comment

  1. Cred ca e mai mult decat un hobby, pedalatul pe distante atat de lungi, printre sate si castele, paduri, vai sau podgorii e deja un stil de viata, iti trebuie o anumita filosofie ca sa faci asta.
    Eu una nu m-am mai urcat pe o bicicleta de-o vesnicie, dar ii admir pe cei care imbratiseaza o astfel de experienta totala, cum e sa parcurgi in intregime Loire à vélo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este. Ca sa nu mai spun ca sunt persoane, chiar si printre cunoscutii mei, pentru care 20-30 km pe bicicleta reprezinta ceva lejer, o plimbare de copil :)). Pentru mine personal, marturisesc mersul pe bicicleta e mai mult ceva de agrement, o activitate placuta in aer liber de weekend mai mult decat una sportiva, cu distante scurte, de preferat pe rute faine, fara masini si cu popasuri de poze, pescuit, plaja, picnic, etc.

      Ștergere
  2. Pedalatul este o optiune benefica pentru noi toti, din pacate, chiar daca vara a trecut iar toamna este mai capricioasa prin unele locuri consider ca trebuie sa ne mai urnim din fotoliu sau scaunul confortabil al unui autovehicul si sa ne mai gandim si la noi. Oare tineti minte ca in urma cu 30 de ani eram toti innebuniti dupa o bicicleta Pegas? Cel putin pentru Romania acestea au insemnat ceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si plimbarile de toamna sunt faine, mai ales in zilele insorite. Temperaturile sunt mai potolite decat vara, iar peisajele mult mai colorate.

      Ștergere
  3. Buna ziua, indiferent de ruta aleasa, mai lunga sau mai scurta, este bine sa facem miscare iar bicicleta a fost mereu o optiune la indemana, ador insa, dupa cum am observat si in pozele dumneavoastra, combinatia de miscare, aer liber si camping, foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinatiile de genul bicicleta plus camping, bicicleta plus pescuit, sau balaceala mi se par si mie ideale pt un weekend reusit de vara.

      Ștergere
  4. Daca ai stii cat te invidiez pentru traseele astea perfecte ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel cum te invidiez eu pentru insulele grecesti atat de la indemana 😜

      Ștergere
  5. Vai, cred ca a fost super faina tura cu biclele si la cort :). Iti doresc cat mai multe in formatie extinsa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-a fost foarte lunga tura ca vremea a fost cam urata in sambata cu pricina, dar cel putin seara am avut un foc de tabara pe cinste :))

      Ștergere
  6. Buna seara, consider ca este bine sa facem miscare si acesta este un mare castig pentru corpul nostru, nu este tocmai usor sa ne rupem de rutine zilnica, de masina sau de taxi, de laptop, gaming etc. Mai stim ce bine era in trecut cand adormeam cu o carte in mana, cand ne plimbam in parcuri si "bicicleam" ca nebunii? Felicitari pentru ca mi-am adus aminte de vremuri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  7. ador pedalatul, din pacate la noi in oras este imposibil! imi doresc sa avem piste de biciclete sau un mare parc in care as putea face asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate asta este o problema in toata tara. Dar cine stie, pe viitor poate lucrurile se mai schimba in bine🙂. Sa fim optimisti!

      Ștergere
  8. Ce norocosi sunteti ca aveti astfel de trasee! Baiatul meu a fost acum vreo doi ani pe valea Loarei, cu stat la gazda si pedalat din castel in castel. Mi-a spus ca a fost o experienta unica si mi-as dori sa o traiesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-am luat si eu bicicleta! :) Oare cine m-a inspirat? cu drag, Ioana

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,
    Ma gandesc sa vin din Romania cu bicicleta si sa vad cateva castele de pe valea Loirei impreuna ceu ceva peisaje deosebite.
    Las masina undeva la Blois sau Tours si pe urma sa vizitez ceva castele.
    Avand in vedere ca nu sunt obisnuit cu mers distante lungi ce trasee/castele/ organizare sugerezi.
    Grija mea cea mare este sa nu fie diferenta prea mare de nivel si sa nu pot urca cu bicicleta.
    Ce castele sunt cele mai accesibile in aceasta varianta?
    Orasele Tours sau Blois sunt cele mai bune pentru aceasta idee sau altele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu îți face probleme, relieful este destul de neted aici, nu sunt diferențe mari de nivel.
      Te sfătuiesc sa alegi ca tabăra de baza orașul Tours și de acolo sa pleci in excursii zilnice, orașul este situat mai in centrul zonei turistice deci distantele sunt ok.
      Dacă nu poți face tot drumul dus întors cu bicicleta intr-o zi mai poți scurta cu trenul in unele cazuri, au tot ce trebuie sa urci cu bicicleta in vagoane, ba chiar sunt o mulțime de persoane care fac asta. Sau poți combina bicicleta +mașina personală pt a ajunge la unele castele mai depărtate de Tours.
      Pistele de biciclete sunt bune, leagă multe obiective, unele porțiuni sunt doar pt bicicleta altele sunt circulate și de mașini.
      Variante sunt mai multe, din Tours poți merge spre castelul Villandry, poți continua apoi spre castelul Usse. Sau spre Azay le Rideau. In sens opus, din Tours poți lungi Loire a velo pana la Amboise, unde poți vizita pe lângă oraș, castelele Amboise și Clos-Luce. De la Amboise se poate ajunge cu ușurintă la castele Chenonceau și Chaumont. Pt castele Chambord și Cheverny îți recomand sa mergi la Blois cu trenul sau cu mașina și de acolo sa pornești cu bicicleta spre ele. Domeniul Chambord este ideal pt pedalat.

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS