Vacanțele noastre nu-s niciodată suficient de lungi pentru a cuprinde tot ce ne dorim să vizităm, nu-i așa? Când ajungi pe Valea Loarei și trebuie să alegi cateva castele într-un un interval relativ scurt, cel mai probabil castelele mai mici și mai necunoscute nu își vor găsi loc în excursiile zilnice. Tentațiile sunt multe, marile obiective turistice constituind pentru majoritatea capul de listă. Nu-i rău. Nu-i nici bine. Sunt o mulțime de castele neștiute au povești fascinante de spus. Dar până la urmă fiecare știe, sau ar trebui să știe, ce vrea să vizitze, în funcție de preferințele și de interesele personale, nu  în funcție de ce trebuie, sau de ce a vizitat unul sau altul. Insă dacă aveți dispoziția pentru ceva autentic si mai puțin turistic, ori  vreți să ocoliți, chiar și pentru câteva ore, cărările bătute ale Văii Loarei, iată câteva recomandări: 

Citeste si:


Lista tuturor castelelor de pe Valea Loarei
Castelele vizitate de mine pe Valea Loarei
Cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei
10 altfel de activitati de facut la castelele de pe Valea Loarei

Clos-Lucé, conacul lui Leonardo DaVinci 

  
Clos-Lucé ar trebui vizitat de toți care ajung pe Valea Loarei, după părerea mea. Situat chiar în centrul orașului Amboise, conacul este locul unde Leonardo DaVinci și-a trăit ultimii ani din viată, pictând, lucrând la miile de pasiuni pe care le avea și locul unde își dă sufletul, in 1518, s-ar zice că în brațele regelui François I, care plângea la căpătaiul lui. Clos-Lucé este mai mult decât un conac, este mai degrabă un muzeu, un loc de interpretare, de cunoaștere și descoperire a universului lui Leonardo DaVinci. Nu este foarte mare, dar este foarte șic, arhitectura fațadei este foarte elegantă, interiorul arată foarte bine, mobilierul este foarte bine conservat, iar parcul ce-l inconjoară, tainic și umbros, cu o varietate mare de plante, arbori înalți și cărări ce șerpuiesc printre ei, este de-a dreptul fascinant. 

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
conacul Clos-Lucé (Amboise)

Despre vizitele mele la Clos-Lucé v-am povestit AICI.


Rivau și grădinile sale de poveste  

  
Situat în Touraine, în satul  Lémeré, în apropiere de Chinon, Rivau este o îmbinare perfectă între o fortăreata medievală și un castel renascentist. Plimbarea prin grădinile sale este de asemenea incantătoare, Grădina de legume a lui Gargantua, Pădurea Fermecată, Pădurea Indrăgostitilor, Grădina Secretă, Labirintul lui Alice, sunt doar câteva nume inspirate din povești sau legende, care desemnează o parte din cele 14 grădini de la Rivau, imaginate și create chiar de proprietara castelului și clasate drept Grădini Remarcabile de Ministerul Culturii și Conservator de trandafiri parfumați, întrucât găzduiesc 450 de specii de trandafiri mirositori. Desigur, nu este cap de listă de vizitat pe Valea Loarei pentru cineva care vine prima dată și nu are foarte mult timp la dispoziție, insă dacă se poate, merită un popas. 

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Rivau

Despre vizita mea la Rivau v-am povestit AICI.


Gaillard și portocalii lui Dom Pacello  

  
Istoria micuțului Gaillard coboară cu cinci secole în urmă, pe vremea regelui Charles VIII, care, întors din prima sa campanie militară italiană, trece Alpii impreună cu Dom Pacello da Mercogliano, cel mai celebru grădinar al Europei la vremea aceea, căruia îi incredintează domeniul Gaillard cu misiunea de a transpune grădinile răpitoare care-l fascinaseră la Napoli. Dom Pacello găseste la Amboise condițiile ideale de lucru, creând la Gaillard un laborator experimental ce va reda pentru prima dată arta grădinilor italiene în Franța. Grădinar pentru trei generații de regi, fostul călugăr aclimatizează la Gaillard primii portocali, o desfătare exotică pentru mesele regale, crează primele sere incălzite, lucrează la numeroase cercetări și ameliorări botanice, inventând și sculptând vegetația într-un spectacol inedit. Atât de mult a iubit Dom Pacello Gaillard și atât de tare a fost apreciat, încât regele îi face cadou într-un final domeniul în schimbul unui buchet de flori de portocal anual. 

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Gaillard

Despre vizita mea la Gaillard v-am povestit AICI.


Montsoreau și doamna de Monsoreau

  
Castelul Montsoreau se ridică la o mică distantă de apele Loarei, despărtindu-l de bătranul fluviu doar o șosea ingustă, cu o poveste interesantă, imortalizată de Alexandre Dumas în romanul Doamna de Monsoreau (fara t). Cartea, scrisă trei secole după evenimentele pe care le narează, are ca personaj principal pe Françoise (Diane în carte), soția lui Charles și pe amantul acesteia domnul de Bussy d'Amboise. Pe langă castel, satul Montsoreau este incantător. Casele albe, așezate în terase pe deal, strădutele înguste, obloanele colorate, florile de la ferestre, Loara și confluența sa cu Vienne, castelul, vinurile savuroase, dar mai ales farmecul și șarmul deosebit au făcut ca Montosoreau să se claseze printre cele mai frumoase sate ale Franței.  

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Montosoreau

Despre plimbările mele la Montsoreau v-am povestit AICI.


Montreuil-Bellay și bucătăria sa remarcabilă  

  
Montreuil-Bellay este un orăsel destul de necunoscut, trântit undeva în mijlocul viilor, în apropiere de Saumur. Ca orice orăsel ce se respectă, este traversat de un râu, brăzdat de ceva căsute medievale și dotat cu un castel, așezat strategic pe o colină stancoasă, astfel încât să domine urbea și împrejurimile. Edificat de Foulques Nera, conte de Anjou, în secolul XI, rolul construcției fiind de apărare, castelul se compune din mai multe corpuri, foarte bine păstrate: un corp de apartamente, un ansamblu de patru turnuri, un castel de plaisance, o curte interioară ce invită la plimbare și o bucătăria medievală, în stare perfectă de conservare, clasată drept bucătărie remarcabilă pe Valea Loarei. Mie mi -a plăcut castelul chiar dacă  nu face parte dintre cele mai vizitate de pe Valea Loarei, poate o fi fost de vină și pasiunea domnișoarei ghid care ne-a condus din incăpere în incăpere, sau poște lumina de octombrie în care se scălda castelul. Nu știu, dar merită o oprire. 

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Montreuil-Bellay

Despre plimbările mele la Montreuil Bellay v-am povestit AICI.


Troussay, cel mai mic castel de pe Valea Loarei 

  
Asta în cazul în care un castel poate fi considerat mic. Istoria sa începe odată cu piatra de temelie, pe la 1450,  însă abia în 1828 când Louis de la Saussaye, istoric  al castelelor Loarei, rector al academiilor din Lyon și Poitiers și mai ales om pasionat de conservarea patrimoniului, moștenește castelul, acesta capătă aspectul actual, cu numeroase elemente de decor specifice regiunii. M-am simțit ca și cum am fi mers în vizită la cineva când am intrat la Troussay, iar ghidul ce ne-a condus prin incăperi povestindu-ne cu patos au făcut vizita foarte interesantă. 
  
cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Troussay

Despre plimbările mele la Troussay v-am povestit AICI


Villesavin și Muzeul Mariajului 

  
Construit în 1527 de Jean LeBreton, delegat cu supravegherea construcției castelului Chambord, castelul găzduieste câteva curiozităti: o vască din marmură de Carrara, un muzeu al mariajului, cu o colecție de aproximativ 1500 de obiecte ce povestesc istoria mariajului de la 1840 încoace, o colecție de calești, o mini fermă și, foarte incitant, o fantomă care bântuie castelul și pe care copiii sunt invitați să o descopere, printr-un parcurs plin de Enigme. Nu am fost incă dar urmează. 
  

Le Moulin și conservatorul de căpșuni 

  
Construit la 1492, castelul Moulin are o arhitectură deosebită, de poveste, cu turnuri ce se oglindesc în apele canalelor ce-l inconjoară. Grădina sa este foarte interesantă, ea fiind recunoscută ca un conservator de căpsuni, datorită varietătilor cultivate. Îl am în listă de ceva vreme, sper să ajung cât de curând. 
  

Montresor un castel într-o fortăreață  

  
Așezat pe o mică ridicătură de pămant, cât să domine un pic satul Montresor, clasat printre cele mai frumoase din Franța, și valea râului Indrois, Castelul Montrésor a fost construit în 1493 de către Imbert de Bastarnay, bunicul Dianei de Poitiers, pe locul unei vechi fortărete medievale fondată de Foulques Nerra, conte de Anjou, undeva în anul 1005, din vechea incintă medievală păstrandu-se o parte din ziduri și din turnurile de apărare. Mie mi-a plăcut foarte tare, cred că Montrésor este unul dintre acele locuri pe care le indrăgesti înainte să ajungi acolo și de care te indrăgostesti irecuperabil atunci când ajungi să le cunoști, fără să poți explică în prea multe cuvinte de ce.   
  
cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Montrésor

Despre plimbările mele la Montrésor v-am povestit AICI
  

Brézé, un castel sub un castel  
  

Cum vine asta? Ei bine, sub castelul propriu-zis, cel care se vede la suprafată, există o rețea intreagă de tuneluri subterane săpate în piatră, toate impreună formând aproape un alt castel. Brézé este situat  în apropierea orașului Saumur, fiind un bun exemplu de habitat trogloditic, una dintre "specialitătile" Văii Loarei. Extracția tufului, care a servit la construcția castelelor și orașelor Loarei, a lăsat găuri adânci, la propriu, în pereții de stancă ce mărginesc fluviul, astfel că oamenii le-au găsit imediat o întrebuințare, transformându-le după caz în reședințe, mai simple sau mai burgheze, în crame, întrucât temperatura din interiorul lor este benefică păstrării și maturării vinului. În cazul de fată, rețeaua de galerii subterane a fost săpată voit, fosele și galeriile servind ca mijloc de apărare.   
  
cele mai frumoase castele de pe valea loarei
castelul Brézé

Despre plimbările mele la Brézé v-am povestit AICI

Alte castele mai putin cunoscute dar interesante: Castelul Montpoupon, Castelul Islette

S-ar putea să te intereseze și Mini-ghidul de vizitat Valea Loarei
SHARE 7 comments

Add your comment

  1. vedeti si castelele din romania !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua, pentru cei iubitori de natura si de istorie, toate aceste locatii sunt extrem de recomandate. Stau insa si ma gandesc ca pentru cei din tara, care doresc un concediu in Franta, este nevoie de cel putin 7 zile pentru a vizita asemenea zone. Va doresc Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta intr-o vacanta, oricat de lunga ar fi ea, nu putem vizita tot ce ne dorim. Dar e bine sa avem de unde alege, in functie de ce ne place, ce ne intereseaza mai mult.

      Ștergere
  3. Buna dimineata, pentru francezi si, cred eu ca este important pentru orice natiune, conservarea patrimoniului este la fel de importanta precum apararea granitelor tarii. Nu putem sa ne gandim la viitor si dezvoltarea turismului atata timp cat nu ingrijim ceea ce avem, va doresc o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, francezii sunt foarte preocupati de conservarea si valorificarea patrimoniului. Tocmai de aceea Franta este una dintre cele mai vizitate tari din lume. Multumesc, asemenea!

      Ștergere
  4. ador Franta si vestigile ei istorice

    RăspundețiȘtergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS