Pe langă castele și grădini, provincia istorică Touraine, actualul departament Indre-et-Loire, posedă și un patrimoniu religios însemnat. Loc important de pelerinaj de-a lungul istoriei, malurile Loarei au făcut să inflorească între ele arta religioasă, mai cu seama arta romană și cea gotică, astăzi stând mărturie numeroase edificii, fiecare având caracteristicile și ambianța proprie. Astfel, găsim în Touraine de la catedrale grandioase, bogat decorate, până la mici biserici rurale, cu un șarm discret, de o sobrietate impresionantă. Întâlnim de asemenea și câteva abații care, datorită rolului lor în pelerinaj, au dimensiuni vaste și ornamente abundente. Din păcate, vicisitudinile timpului și ale istoriei au făcut că toate aceste clădiri, mici sau mari, prestigioase sau modeste, să cunoască numeroase modificări arhitecturale, puține elemente de origine supraviețuind până astăzi. Cu toate acestea ele reprezintă o particularitate a regiunii Touraine, meritând a fi descoperite și vizitate. 

valea loarei franta

Patrimoniul religios al Văii Loarei se leagă indisolubil de cultul Sfântului Martin. Militar roman, predicator al creștinismului și episcop de Tours, Sfântul Martin, Martin de Tours sau Martin cel Milostiv, este o figură emblematică în Touraine, fiind cel care a evanghelizat regiunea, marcând viața religioasă. Astăzi, locurile ce au legătură cu el, unul din cei mai populari sfinți în Biserica Catolică, au fost reunite în câteva itinerarii turistice, menite să facă cunoscută influiență acestui personaj în Touraine. Astfel, dacă vreți să pășiți pe urmele Sfântului Martin, puteți vizita în Tours
  • Abația Marmoutier, o veche abație benedictină, situată pe malul drept al Loarei, fondată de Sfântul Martin undeva pe la 372. Distrusă de Revoluția Franceză, abația a fost recuperată de Surorile Sacré-Cœur, o congregație religioasă ce avea ca scop educare tinerelor fete. Clădirile vechii abații au fost restaurate, alte clădiri adăugate, edificiul găzduind până astăzi o instituție de învățământ privată prestigioasă. O parte din abație, cea cu vestigiile, a fost cumpărată de primaria orașului Tours și se pot vizita în grupuri organizate de Oficiul de Turism, cu ocazia zilelor patrimoniului. În rest ul anului nimic nu vă oprește să aruncați o privire asupra locului, foarte vizibil și impunător de pe șoseaua dintre Tours și Amboise, via Vouvray. 
  • Catedrala Saint Gatien, unde Sfântul Martin a fost făcut episcop de Tours în anul 371, este foarte interesantă, dantelăria ei gotică desăvarsita meritând un popas dacă ajungeți în orașul Tours. Eu îmi fac mereu drum pe langă ea, ori de câte ori am ocazia. Pe langă grandoarea și sculpturile exterioare, e bine de știut că edificiul adăposteste o colecție deosebită de vitralii. Clădirea este colosală, cam cum sunt toate catedralele romano-catolice, mai mult decât atât, poate aveți norocul să nimeriți la un concert de orgă, eu am avut și am rămas fără cuvinte. Numită după numele Sfântului Gatien, primul episcop de Tours, se observă cel mai bine din Place de la Cathédrale, scuarul din fata, dotat cu băncute pentru a contempla colosul de piatră. A fost nevoie de patru secole pentru a aduna cele mai frumoase elemente ale arhitecturii religioase din Evul Mediu și pentru finaliza construcția edificiului. Cu cele două turnuri ale sale, de aproximativ 70m inăltime, catedrala este construcția pe care o zăresti cel mai de departe atunci când vii spre Tours, imaginea ei devenind emblematică pentru oraș.  
tours valea loarei franta
 Catedrala Saint Gatien


tours valea loarei franta
 Catedrala Saint Gatien
tours valea loarei franta
 Catedrala Saint Gatien

tours valea loarei franta
 Catedrala Saint Gatien


  • Bazilica Saint Martin este cea care adăpostește mormântul Sfântului Martin. Abația Saint-Martin era una dintre cele mai impozante, puternice și bogate abații din Franța în Evul Mediu, atât datorită amplasării sale, în centrul urbei, cât și datorită vastelor domenii pe care le deținea în zonă. Biserica colegială, bazilica, a fost construită în anul 437 pentru a adăposti mormântul Sfântului Martin. După secole de construcție, distrugere, reconstrucție, incendieri, adăugiri, cotropiri și renovări, bazilica își găseste sfârșitul în perioada Revoluției, când, datorită degradării avansate, o bucată se prăbuseste, restul fiind demolată, excepție făcand două turnuri din cele cinci. Abia în secolul XIX bazilica este reconstruită, luând infătisarea pe care o vedem noi astăzi. Deși planul inițial era refacerea edificiului la dimensiunile inițiale, clădirea actuală fost construită după planurile arhitectului Victor Laloux, între 1887-1924, în stil bizantin, la cote destul de modeste. Pentru că locația a atras de-a lungul timpului numeroși pelerini, abația prezenta numeroase clădiri adiacente, biserici, capele, sanctuare etc. Nu toate au supraviețuit timpului, insă câteva dintre ele se păstrează și astăzi, printre care și Cloitre Saint Martin, ce adăposteste astăzi muzeul Saint-Martin (langă bazilică, 3 Rue Rapin, 37000 Tours) și două turnuri. Cripta adăposteste mormântul sfântului. Din păcate, în timpul Războaielor Religioase, bazilica a fost ocupată de protestanți, care au incendiat rămăsitele sfântului și au distrus vechiul mormânt, doar câteva fragmente din craniu, cenușa osemintelor și elemente din mormânt  fiind recuperate.  
  • Turnul Charlemagne, ruina ce domină centrul istoric al orașului Tours, martor din trecut al vechii Martinopole, un fel de cartier ce găzduia pelerinii veniți la mormântul sfântului; Turnul Charlemagne este numit așa pentru că se ridică pe mormântul soției regelui  Charlemagne. Pe vremuri era lipt de zidul nordic al abației Saint Martin.  

tours valea loarei franta
Bazilica Saint Martin

tours valea loarei franta
Turnul Charlemagne

valea loarei franta
Bazilica Saint Martin si Turnul Charlemagne

În Tours se mai pot admira: 

  • Biserica Saint-Julien de Tours, o veche abație benedictină, construită undeva prin secolul XIII, ceea ce îi oferă statutul de cea mai veche biserică din oraș. Clasată ca monument istoric, ea nu se vizitează din motive de securitate decât în anumite zile pe an, cu ocazia zilelor patrimoniului. Langă aceasta se găseste Musée du Compagnonnage, un muzeu de arte și meserii, pentru cine este curios; 
valea loarei franta
Biserica Saint-Julien de Tours

valea loarei franta
Biserica Saint-Julien de Tours


  • Prieuré Saint-Cosme, vestigiile unei vechi mânăstiri din secolul XII, este un popas interesant puțin în afara orașului Tours, dar destul de accesibilă din oraș. Restaurată recent, foarte interesantă aici este grădina de trandafiri. 

Biserica Colegială Candes Saint Martin, extrem de impunătoare, plasată fix în mijlocul satului cu același nume, clasat printre cele mai frumoase din Franța, vizibilă de oriunde te-ai uita, este una dintre cele mai vechi biserici fortificate rămase în picioare, construită undeva între secolele XII și XIII, pe locul unde în 387 Sfântul Martin a ridicat o scoală și un loc de rugăciune. Satul Candes Saint Martin, fostă așezare de pescari, linistită și simpatică, exact la confluența Viennei cu Loara, este locul unde a murit pe 8 noiembrie, anul 397 Sfântul Martin. Se spune că în timp ce transportau corpul neînsuflețit cu barca pe Loara, spre Tours, unde a fost înmormântat în cripta Basilicii Saint Martin, toate câmpurile din jur  înfloreau. De aici vine expresia franceză l'été du Saint Martin, care desemnează scurta revenire a timpului văratec în luna noiembrie.  

valea loarei franta
Biserica Colegială Candes Saint Martin

valea loarei franta
Biserica si satul Candes Saint Martin


Orașul Blois, foarte vizitat de turiștii ce poposesc pe Valea Loarei, cuprinde și el câteva biserici interesante, plus o catedrală, astfel: 

  • Catedrala Saint Louis, este și ea de văzut dacă ajungeți la Blois (trebuie să ajungeți să vedeți castelul Blois) și optați pentru un mini-țur prin oraș. Reconstruită în mai multe reprize și distrusă în întregime în secolul XVII, catedrala este una de rit romano-catolic, construită în stil gotic tardiv, cu câteva elemente clasice. Vitraliile interioare sunt foarte interesante; 
valea loarei franta
 Catedrala Saint Louis

  • Biserica Saint-Nicolas-Saint-Laumer, catolică, construită în stil roman la începutul secolului XIII. Este foarte bine încadrată de străduțele medievale din centrul istoric și se admiră cel mai bine de sus, de pe terasele castelului;   
valea loarei franta
  Biserica Saint-Nicolas-Saint-Laumer

  • Biserica Saint-Vincent de Paul, situată chiar în centrul orașului, la picioarele castelului Blois, în stil contra-reformant, destul de diferită față de majoritatea bisericilor din Touraine. 
valea loarei franta
Biserica Saint-Vincent de Paul


Nici Amboise nu stă rău la capitolul edificii religioase, se pot admira: 

  • Colegiala  Saint-Denis, o biserică veche, construită în stil roman la 1107, de Hugues I, senior de Amboise, pe locul unei foste biserici ridicată de Sfântul Martin. Este impunătoare, așezată pe un deal să domine tot orașul, iar viitraliile interioare sunt desăvârșite. 
valea loarei franta
Colegiala  Saint-Denis

  • Biserica Saint-Florentin, așezată aproape de intrarea în castel, o biserică veche, ce datează de pe timpul regelui Louis al XI-lea, secolul XV. 
valea loarei franta
Biserica Saint-Florentin


Dacă ajungeți la Loches, puteți vizita:  

  • Biserica Colegială Saint-Ours, construită în stil roman în secolele XI-XII, se remarcă prin grandioasa poartă de intrare și acoperișul sub formă a două cupole piramidale. 
valea loarei franta
Biserica Colegială Saint-Ours

  •  Biserica Trinité din localitatea Beaulieu-lès-Loches, ce datează din secolul XI; 
valea loarei franta
Biserica Trinité

  • Biserica  Nôtre-Dame-de-Fougeray fondată în anul 800 și Abația benedictină Saint Paul din Cormery, în apropiere de Loches; 

  
Abația Fontevraud, situată în localitatea Fontevraud, este o veche abație benedictină, fondată în 1101, situată în apropiere de Saumur. Nu am vizitat-o incă, dar intenționez să o fac. Ansamblul monastic se compune astăzi din două mănăstiri, bucătăria romană, Capela Saint-Benoit, clopotnițele, anexele mănăstiresti, plus o grădina foarte interesantă.  

  
Abația Saint-Benoit-sur-Loire, denumită de asemenea abația Fleury, este tot o abație benedictină situată în localitatea Saint-Benoit-sur-Loire, departamentul Loiret, în apropierea orașului Orléans. Nici pe aceasta nu am vizitat-o incă-of, câte mai am de văzut în regiune!-dar este un exemplu interesant de artă religioasă romană, prima mânăstire fiind edificată în anul 651, ceea ce vedem astăzi datând de pe la 1021. 
  
Catedrala Sainte-Croix din Orléans, pe care nu am vizitat-o, se pare că este și ea grandioasă. Edificiu gotic impunător, catedrala a fost construită în mai multe etape și clasată monument istoric în anul 1862. 

***

Insă dacă sunteți pe Valea Loarei sau la Paris, sunteți interesați de catedralele gotice și vreți să admirați un exemplu desăvârșit vă recomand să mergeți la Chartres, catedrala Nôtre-Dame de Chartres fiind considerată cea mai reprezentativă, cea mai completă și bine conservată catedrală gotică din Franța. Situată mai degrabă în apropiere de Paris decât de Valea Loarei, este printre primele monumente clasate de UNESCO pe lista patrimoniului mondial. Am văzut câteva documentare, impresionant! 
  
Un alt exemplu desăvarsit al artei gotice îl reprezintă catedrala Saint-Étienne de Bourges, din orașul Bourges, edificiu remarcabil prin prizma proporțiilor armonioase, concepției, dar și elementelor decorative. Și aceasta este clasată de UNESCO.  

S-ar putea sa te intereseze si:


  
SHARE 0 comments

Comenteaza

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS