Provocarea consta in a raspunde la cele trei intrebari de mai jos, referitoare la Romania turistica si la promovarea frumusetilor ei. Nu este neaparat nevoie doar de proiecte nationale pentru promovarea unei tari. Fiecare dintre noi putem face asta, printr-un articol, o fotografie, o carte postala, un obiect traditional. Fiecare dintre noi putem contribui cu cat de putin. Putem sa aratam tuturor ca avem o tara deosebita. Desigur, este nevoie de multe pentru ca Romania sa aiba un sistem turistic macar comparabil cu al veciilor nostri bulgari, ca sa nu mai vorbim de vestul Europei. Inainte de a promova tara, ea trebuie putin imbunatatita, reparata, slefuita bine, lustruita si apoi scoasa pe taraba. Atfel, clientul va cumpara de la vecinul, nu? Dar usor si cu rabdare, vom ajunge si noi acolo unde sunt ei. Deci, sa purcedem:
1. Daca ati avea puterea ministerului voi cum ati promova Romania din punct de vedere turistic?
Pai... Aici ar fi multe de spus, multe de schimbat, multe de rezolvat. Romania este o tara cu un potential turistic mare, datorita reliefului bogat, al istoriei, al culturii, patrimoniului, insa prea multe nu sunt inca puse in valoare cum ar trebui.
Ce as schimba eu daca as putea? In primul rand as construi drumuri bune si o retea feroviara, ca peste tot in Europa, astfel incat omul sa ajunga cu usurinta si in siguranta pe unde pofteste el. As restaura monumente, orase si statiuni turistice ce zac in paragina (ca Baile Herculane, Voineasa, Sighisoara de exemplu). As privatiza sau retroceda (ca doar sustinem proprietatea privata), fara spagi si interese, hoteluri, cladiri (Cazinoul Constanta), palate, castele, cu conditia pastrarii acestora in circuitul turistic. As promova tara prin toate mijloacele media.
As infiinta centre de turism si informare turistica in fiecare regiune a tarii, cum am vazut aici in Franta, cu un site amplu pe internet, unde fiecare potential turist sa gaseasca informatii despre zona respectiva: arta
si cultura, monumente, rezervatii naturale
gastronomie,
obiceiuri, folclor, pentru ca turism inseamna si felul de a trai al oamenilor. De asemenea vizitatorul sa gaseasca idei despre ce ar putea sa faca in zona, unde sa stea, unde si ce sa manance, cu ce sa se deplaseze. As organiza excursii de o zi, sau jumatate de zi, in regiunea respectiva, cu mini-busuri si ghid, exact asa cum se intampla in majoritatea tarilor europene.
As infiinta un centru turistic mare in capitala si as organiza de acolo circuite tematice de o zi, doua, trei, patru, dupa caz, tot cu mini-busuri, in diverse regiuni ale tari. De exemplu: "Pe urmele lui Dracula", cu vizitare a Sighisoarei si a Branului. Sau un circuit in Moldova, cu vizitat cateva manastiri, deprins gastronomia locala si vinurile de renume. "Viata la tara in Maramures", cu vizitarea satelor, observarea obiceiurilor populare, a mestesugurilor. Toate evident cu oferte de sezon, reduceri, brosuri infomative si cel mai important: ospitalitate si caldura. "Turistul nostru, stapanul nostru" asa cum am invatat la scoala.
Si dupa toate acestea, as face Romania cunoscuta peste granite, participand la targuri, expozitii, conferinte de gen in strainatate. Si ar mai fi multe de spus, de facut, de schimbat...din pacate cei ce au puterea asta, nu o fac.
2. Daca un strain v-ar cere o lista cu 5 obiective turistice mai putin cunoscute din Romania ce i-ati propune si de ce?
1. Cazanele Dunarii. Nu stiu altii cum sunt, dar eu pot spune cu mana pe inima ca este locul meu preferat din Romania. Dunarea mareata si impunatoare, defileul ei printre munti, vestigiile romane, vegetatia cu infuente mediteraneene, satele pescaresti, plimbarile cu vaporasul, pescuit (pentru amatori), plaja si soare, drumetii...este un loc cu adevarat fascinant. Daca nu vezi portiunea asta de tara, nu ai vazut nimic! Sunt convinsa ca orice tara din Europa ar fi avut pe teritoriul ei aceasta bucatica de Dunare, ar fi facut din ea un adevarat paradis turistic. Dor la noi ea zace in necunoastere.
2. O calatorie prin satelele romanesti, inca traditionale, din Maramures sau Bucovina. Traditii si obiceiuri populare, arta, mestesuguri, gastronomie, vinuri, port popular, arhitectura, toate acestea ne reprezinta pe noi ca popor si ne mandrim cu ele. Sunt unice si merita facute cunoscute mai ales dincolo de granite.
3. Un tur al cetatilor medievale si bisericilor fortificate din Transilvania, incepand cu Sarmizegetusa, leganul originii noastre. Apoi as adauga si alte cetati ca Rupea, Calnic, Rasnov, Fagaras, biserici ca Biertan, Prjmar etc. Transilvania toata este o zona deosebita si mai ales cautata de turistii straini datorita legendei contelui Dracula. Sa le aratam cat de frumoasa este ea.
4. Castelul Huniazilor, de la Hunedoara, pentru ca este mult mai infricosator decat Branul, unde alearga toata lumea cautandu-l pe Dracula. Cu arhitectura lui gotica, turnurile ascutite si acoperisuri inalte, balcoane de piatra, cu istoria lui sumbra, Castelul Corvinstilor cum mai este numit, pare "fascinant" de sinistru. Este o constructie ipunatoare!
5. Delta Dunarii, pentru ca este cea mai importanta rezervatie naturala din Romania, un adevarat monument al naturii. Pustietate, salbaticie, natura, liniste. Plajele cu nisip fin de la Gura Portitei sau Sulina, plimbari cu barca pe brate si canale, un pestele prospat seara in farfurile si o ciorba lipoveneasca cu apa din Dunare, aer curat, varietatea pasarilor... Delta Dunarii este un taram de basm.
Iar daca ii plac drumetiile montane l-as duce cu mine in pe crestele Fagarasului si ale Pietrei Craiului sa ii arat ca si noi avem niste munti la fel fel de frumosi precum Alpii. Bineinteles ca ar fi o multime de alte locuri, monumente ale naturii, cladiri, castele, biserici sau manastiri.
3. Daca ati reprezenta Romania intr-o alta tara ce suveniruri autentice din Romania ati duce cadou?
Referindu-ma strict la cadouri, eu prefer obiecte traditionale mestesugaresti, lucrate de mana (vase, cani, genti, tesaturi, decoratiuni interioare). Cred ca sunt o amintire deosebita. Intr-un
fel sau altul, chiar reprezint Romania intr-o alta tara, in care mai
nou locuiesc de jumatate de an. Si am incercat intotdeauna sa fac
cunoscuta oamenilor de aici o particica frumoasa din tara mea natala, sa
stergem imaginea de tara mica cu problme economice? cu conationali
care cersec pe strazile din Europa. Am incercat sa povestesc despre
locuri, sa arat cu drag poze, sa fac cunoscute locurile frumoase,
oamenii, traditiile noastre. Sa arat ca undeva, acolo, dincolo de aparente, Romania este o tara impresionanta.
Dau leapsa mai departe oricaruia dintre cititorii mei, care vor sa o preia si sa scrie despre Romania!
Leapasa am primit-o de la Aliceee la initiativa celor de la Pravalia de acasa
Super! Day trips e ceea ce ne lipseste noua! Eu vreau sa ma duc la Pestera Ursilor de ceva timp dar din pacate nu am cu ce! Iar cu autobuzele prin sate, nu mersi :(! Asa ca cu toate ca e foarte aproape de mine, nici 200 de km, nu am sa o vad :(! Cel putin nu pt moment! Si la fel sunt multe alte obiective turistice!
RăspundețiȘtergereIti dau dreptate si cu orasele, din Sighisoara se poate face o adevarata bijuterie medievala! Doar putin efort!
Caile feroviare nu stiu .... trenurile ce sunt acum nu sunt rele dar viteza te omoara! 24 de ore pana la Vama Veche! Prefer cu autocarul de 1000 de ori! Un TGV din Franta sa ne trimiti si noua :))
Suvenirurile handmade imi plac si mie foarte mult!!!
Da intr-adevar este o adevarata problema transportul prn Romania daca nu mergi cu masina personala. Mi s-a intamplat de multe ori si mie sa merg cu trenul undeva si sa raman relativ blocata acolo ca intre sate nu erau autobuze.
RăspundețiȘtergereLa trenuri da, viteza e o problema, dar daca am avea cai ferate mai bune, legaturi intre trenuri ar fi ok.