Citește și prima parte: Pregatirile

Pleci un weekend la munte, o săptămână la mare, o lună să-ți iei lumea-n cap? Echipamentul de care vei avea nevoie depinde indiscutabil de locul și durata călătoriei. Faci o vacanță de tip sejur într-un singur loc, sau te gândești la un road-trip cu schimbat cazarea în fiecare noapte? E foarte important și tipul vacanței, să montezi și să strângi un cort plus multe acareturi zi de zi nu-i chiar o treabă plăcută, ca să nu mai zic că-ți mănâncă din timpul pe care l-ai putea dedica altor activități. Iar dacă te gândești la o vacanță culturală, prin marile orașe ale lumii, nu știu în ce măsură statul pe la campinguri ți s-ar potrivi; probabil în acest caz un hotel este o alegere mai bună. 

Despre echipamentul de camping se poate scrie o adevărată enciclopedie, dar ca și exemplu, echipamentul nostru dormit cuprinde două corturi Quechua, unul din acela instant de-l arunci și se face, și încă unul ceva mai mare și rezistent cu lumină înăuntru (pe baterii). La corturi se mai adaugă saci de dormit, în general de trei sezoane (mai bine să-mi fie cald decât frig), două perne de camping, și o saltea gonflabilă. Echipamentele pentru dormit la au evoluat foarte mult, iar oferta pentru ele în magazine de specialitate, gen Decathlon, este extrem de variată. Pentru anii următori ne gândim și noi la un cort mai încăpător, înalt cât stai în el în picioare, cu 2-3 încăperi, astfel încât să ne putem schimba și depozita bagajele fără probleme.Eu rămân de fiecare dată uimită când văd prin campinguri ce "vile" au unii.

În afara articolelor de dormit, mai dispunem, firește, de articole necesare servirii mesei, mai exact o masă pliantă cu 4 scaune (tot pliante), foarte practică și ușor de transportat, un reșou de camping cu arzător și butelii de voiaj încărcabile, iar anul acesta ne-am "îmbogățit" cu un dulap cu etajere pliabil, foarte util în sejururile mai lungi la depozitarea alimentelor și ustensilelor, astfel încât să nu mai stăm cu ele înșirate pe masă, sau pe jos. Tot pentru mâncat avem de vreo câțiva ani (și încă rezistă) un set de veselă cu crătiți, farfurii și căni una-n alta, marca Decathlon, la care am adăugat  câte un set-tacâmuri, briceag din acela multi-funcțional, cu lingură și furculiță, tirbușon, desfăcător. Îmi închipui că nimeni nu se naște învățat și că foarte mult nu știu despre toate acestea, cum nu știam nici eu de altfel la început, dar totul se deprinde cu timpul, fie aruncând un ochi din când în când la magazine de specialitate, fie de nevoie la față locului, sau chiar "furând" de la alții. De exemplu vara asta am simțit nevoia unui recipient în care să-mi fac cafeaua dimineața și nu mare mi-a fost mirarea când la Decathlon am găsit un ceainic de camping despre care habar n-aveam că există!  


Pe lângă articolele de dormit și cele de masă mai sunt și altele, să le zicem diverse, dar deloc lipsite de importanță ca: frontala pentru deplasarea pe timp de noapte, ustensile de montat cortul (ciocan de exemplu), brichetă/chibrit, spray-uri contra insectelor, sfoară pentru uscat rufele, produse de igienă personală și ce mai știe fiecare că are nevoie. Noi mai avem și o lampă pe gaz pentru a face lumina în tabără, o ladă frigorifică încăpătoare proaspăt achiziționată anul trecut și chiar un cort-copertină care să acopere toată "tabăra", protejând-o astfel de ploaie și soare. 

Desigur, tot acest echipament depinde foarte mult de tipul și locul vacanței. Dacă ești într-un road-trip și e nevoie să așezi și să strângi tabăra zi de zi, atunci cu certitudine un cort mai mic, instant și o saltea mai rapidă sunt mai potrivite pentru a economisi timp. Te poți lipsi mai mult ca sigur de dulapul cu rafturi, iar masa pliantă poate fi una mai mică. La fel nu-i nevoie să cari multe lucruri după tine dacă pleci doar pentru un weekend; cu siguranță majoritatea se vor dovedi inutile. Echipamentele de campare pot deveni mai mult sau mai puțin prioritare și în funcție de zona unde mergi. Niște saci de dormit groși și hainele călduroase se vor dovedi utile într-o zonă muntoasă, unde știm cu toții că pe timpul nopții chiar și vara temperaturile pot coborî foarte mult. Invers, niște saci subțiri se pot dovedi mai practici într-un camping la malul mării.  


Echipamentul se schimbă radical în cazul drumețiilor pe munte, acolo unde nu mai există mașină care să-l care ci propiul tău spate. Tocmai de aceea echipamentele de munte se diferențiază de cele pentru camping, fiind mult mai ușoare și mai rezistente la condiții de vreme mai neprietenoase. Noi de exemplu avem un cort Husky numai și numai pentru munte, pe care îl folosim desigur la drumeții, și care, cu rușine trebuie să recunosc, șomează de foarte multă vreme. Tot pentru munte sunt saci de dormit în funcție de sezon, la fel ca saltele speciale.
 
E bine ca atunci când vă cumpărați echipamentele să vă gândiți bine la câte persoane sunteți, pentru ce anume le luați, unde intenționați să mergeți cu ele și mai ales să nu uitați că și în cazul acestora este valabilă adesea zicala cu "cât dai atâta face". Un cort puțin mai scump  înseamnă de multe ori și o mai bună calitate, fiind eficient pentru mai multe sezoane. Corturile ieftine ar putea fi bune la un picnic, la pescuit, sau la o ieșire în natură, dar nu la o vacanță de una-două săptămâni. Cel mai bine este să te interesezi înainte, să citești, să te documentezi, eventual chiar să întrebi la cunoscători.  

 
Și pentru că multe sunt situațiile în care ajungi la destinație și realizezi că nu ai luat cu tine ba o lanternă, ba o pereche de șosete de schimb sau cine știe ce altceva, eu cred că pregătirea bagajului de camping este bine să aibă la bază o listă. Eu de exemplu îmi fac cu ceva timp înainte o listă; pun în primă fază ce e mai important după care mai adaug ce-mi mai amintesc în zilele următoare. Cu cât mergi mai des în astfel de vacanțe, cu atât lista va veni natural, fără prea mult efort sau căutări. Însă pentru început, informativ se găsesc multe liste de check-în pentru camping pe internet.

Și în final nu-ți mai spun decât să o iei treptat. Dacă n-ai fost niciodată cu cortul nu pleca din prima într-o vacanță de două săptămâni. S-ar putea să nu fie o experiență plăcută. Începe cu o noapte în afara orașului, la pescuit, la picnic, și continuă ieșiri simple de un weekend la munte sau la mare. Mergi pentru început un camping amenajat unde ai cât de cât un confort, dușuri, toalete și oameni în jur înainte de a te aventura în mijlocul salbaticiei. Dar numai încearcă! S-ar putea să-ți placă și să nu mai vrei altfel. 


Și pentru că nici eu nu sunt o expertă în teoria campingului, cu siguranță mi-or fi scăpat anumite aspecte, așa că vă rog pe voi cei cu mai multă sau mai puțină experiență să veniți cu completări sau corecturi. 

Campări în locuri de vis va doresc! 


PS:  Pozele din colajul cu echipament sunt de pe site-ul Decathlon, din simplu motiv că nu mi-am fotografiat niciodată catrafusele una câte una și totuși trebuia să vă exemplific cu ceva.  
SHARE 8 comments

Add your comment

  1. nu stiu de ce nu ma lasa sa comentez de pe tel (mi arata trimite comentariu dar atat)
    oricum la cort m-ai pierdut :-p sunt insa de acord cu ce ziceai in postul trecut - campingurile francezilor sunt foarte misto (pana si eu m am gandit sa stau la unu, in Verdon, dar mi-a trecut :-p)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu sa-ti zic de ce nu merge, am intrat si eu de pe telefon imi apare casuta... habar nu am.
      Acum si campingurile s-au modernizat, s-au inmultit, ca vorba aia se poarta genul asta de turism prin Europa din cate am observat. Dar cum ziceam, tre sa "gusti" astfel de aventui la cort, altfel ai toate sansele sa-ti ratezi vacanta, deci mai bine zici pas din start :)).

      Ștergere
  2. Imi place ca esti un bun indrumator.Mie mi-ar conveni sa fiu numai musafir,sa nu am grija la toate astea.La noi ninge,iti dai seama ca ma ia cu frig cand ma gandesc la cort. Numai bine Larisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut pozele pe blog de dimineata. Mie imi place cand ninge, poate pentru ca la mine nu ninge niciodata :). In schimb la noi este primavara de-a dreptul :)). Numai bine asemenea!

      Ștergere
  3. Un articol cu multe informatii utile. Masa nu mi-am dus niciodata fiindca pentru un weekend te poti descurca si cu o patura din aceea mai groasa de camping cu o parte de plastic in caz ca e ud pe jos si cateva perini de scaun pentru sezut.
    Insa pe termen lung as investi si eu intr-un echipament mai profi. Prelata de care ziceai mi se pare foarte utila, te fereste si de soarele arzator din mijlocul verii dar si de ploi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar, pentru iesiri rare de weekend nu se merita nici sa investesti in echipamente complexe nici sa le cari dupa tine. Nici noi nu le-am cumparat pe toate odata, am adaugat unul cate unul, in timp, dupa necesitati si dupa ce-am vazut pe la altii :)).

      Da, corturile-copertina sunt foarte utile, mai ales daca ploua. Noi si la iesiri de o noapte il luam in masina. Nu prea sunt rezistente la vant in schimb, trebuie ancorat de un pom, sau altceva altfel risca sa zboare :)).

      Ștergere
  4. dulapiorul acela este superb! trebuie sa cumparam si noi unul pentru ca la anul ne-am propus sa petrece macar o saptamâna în cortul nostru drag! :) Destinatia inca nu am ales-o, însa sta calr ca va fi Italia sau Franta :)
    O trecere lina spre weekend, Larisa draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte pratic mai ales pentru un sejur de cel putin o saptamana. Noi l-am luat de la Decathlon vara asta si suntem foarte multumiti de el.
      Multumesc Carmen, asemenea si tie iti doresc!

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS