Momente de la malul Senei

in , , , , , by Larisa, august 13, 2015
și nu numai de la malul Senei...

Nu o să scriu un jurnal despre Paris, este un loc despre care s-au scris atâtea încât nu cred că unul în plus își mai are locul. Nici măcar nu aș mai avea ce să spun, ca să nu mai vorbesc că am mai scris destule în trecut. Dar o să postez câteva poze...

Paris Franta
 Place de la Bastille, loc simbolic al Revoluției franceze, unde fosta fortăreață Bastilia a fost distrusă la 14 iulie 1789. 

Paris Franta
 Cartierul istoric Marais-rue Saint-Antoine

Paris Franta
 Intrarea în Place des Vosges, vechea place Royale de Paris.

Paris Franta
 Place des Vosges

Paris Franta
Place des Vosges, situată în cartierul istoric Marais, este cea mai veche piață din Paris si cunoscută pentru forma sa pătrată.

Paris Franta
Hotel Sully este un hotel particular în stil Louis XIII situat în cartierul Marais.  Clădirea ilustrează perfect modelul hotelurilor particulare pariziene, unde corpul principal este situat între curtea de intrare și grădină. 

Paris Franta
 Biserica Temple du Marais, rue Saint-Antoine

Paris Franta
Biserica Saint-Paul-Saint-Louis,  construită pe  rue Saint-Antoine în cartierul Marais, în secolul XVII, la ordinul lui Louis al XIII-lea.
 
Paris Franta
 Cartierul istoric Marais

Paris Franta
 Cartierul istoric Marais

Paris Franta
 Cartierul istoric Marais

Paris Franta
 Sena văzută de pe Pont Marie

Paris Franta
île Saint-Louis (văzută de pe podul Saint Louis), Saint-Louis este o insulă locuită pe Sena situată în plin centru al Parisului, în amonte de île de la Cité.
 
Paris Franta
Catedrala Notre-Dame de Paris, situată pe île de la Cité


Paris Franta
 île de la Cité, insula locuită de pe Sena, nucleul Parisului și catedrala Nôtre -Dame, o superbă operă de artă în stil gotic.


Paris Franta
 Cartierul Latin, unul dintre cele mai cunoscute cartiere pariziene, situat pe malul stâng al Senei, încă frecventat și astăzi de studenți și profesori (plus foarte multi turisti). 

Paris Franta
 Pe Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris

Paris Franta
Vedere pe pe Pont-Neuf. 
Construit la finele secolului XVI și terminat la începutul secolului XVII, își datorează numele arhitecturii sale noi și îndrăznețe la vremea aceea.  Pont-Neuf este clasat monument istoric din 1889 și înscris pe lista patrimoniului mondial Unesco împreună cu ansamblul cheiurilor Senei. 

 Lacatele dragostei de pe Pont-Neuf

Paris Franta
Palatul Luvru, vechi palat regal situat pe malul drept al Senei, adăpostește astăzi Muzeul Luvru.

Paris Franta
 Vedere peste Sena: pont des Arts (după ce s-au dat jos lacătele), urmat de Pont du Carrousel și Pont Royal. În stânga fostă gară Orsay ce adăpostește astăzi Muzeul Orsay.

Paris Franta
 Uite-l si pe Tour Eiffel!


Paris Franta
 La o bârfă între fete pe cheiul Senei 

Paris Franta
 Pont Neuf si Ile de la Cité

Paris Franta
 Pont des Arts si Institut de France

Paris Franta
Muzeul Luvru (curtea interioară și piramida) este unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din Franța, împreună cu Turnul Eiffel și catedrala Nôtre Dame. 

Paris Franta
  Luvru-clădire cărei construcție complexă ce se întinde pe parcursul a 800 de ani de istorie.
 
Paris Franta
Piramida de la Luvru (La Pyramide du Louvre), comandată de președintele François Mitterrand în 1983 și construită din sticlă și metal, în mijlocul curții Napoleon a muzeului Luvru. 

Paris Franta
Jardin des Tuileries separă Muzeul Luvru de Piața Concorde și reprezintă un loc interesant pentru promenadă, dar și cultural, pentru parizieni și pentru turiști. Celebrul peisagist regal André Le Notre dă aspectul actual, de jardin à la française,  în 1664.

Paris Franta
Jardin des Tuileries este cea mai veche grădină pariziană, decretată monument istoric în 1914, înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.


Paris Franta
Jardin des Tuileries

Paris Franta
Jardin des Tuileries

Paris Franta
Palatul Luvru văzut din Jardin des Tuileries

Paris Franta
Palais Bourbon

Paris Franta
Place de la Concorde, cea mai mare piată din Paris.

Paris Franta

Paris Franta
Pont Alexandre-III, cel mai frumos pod din Paris în opinia mea. 

Paris Franta
Pont Alexandre-III-inaugurat cu ocazia Expoziției Universale de la Paris din anul 1900, podul simbolizează prietenia franco-rusă instaurată prin semnarea alianței din 1891 între țarul Alexandru al III-lea și președintele Sădi Carnot. Piatra de temelie a fost pusă de țarul Nicolae al ÎI-lea și țarina Alexandra Fedorovna, împreună cu președintele Franței, Félix Faure în 1896. 

Paris Franta
Pont Alexandre-III
Paris Franta
Pont Alexandre-III

Paris Franta
Pont Alexandre-III

Paris Franta
Pont Alexandre-III

Paris Franta
Hotel des Invalides este un monument parizian a cărui construcție a fost ordonată de regele Louis al XIV-lea pentru a adăposti invalizii din armatele sale. Astăzi palatul adăpostește mai multe muzee și morminte, printre care si pe cel al lui Napoleon.

Paris Franta
Petit Palais, monument parizian ce adăpostește astăzi Muzeul de Arte Frumoase. A fost construit după planurile arhitectului Charles Girault într-un mod destul de inedit: palatul este organizat în jurul unei grădini semi-circulare iar spațiile sunt gândite astfel încât să fie luminate doar de lumină naturală.
Paris Franta
Grand Palais, o capodoperă arhitecturală stilul de Belle Epoque, situat în fața clădirii  Petit Palais, adăpostește saloane și expoziții prestigioase. Clădirea este o combinație între fațada din piatră în stil clasic, fier în stil art-nouveau și sticlă. După ce o parte a acoperișului de sticlă a căzut în 1993, clădirea a fost închisă pentru aproape 10 ani pentru renovări. Prima parte a fost redeschisă în 2004, iar restul abia în anul 2007.  

Paris Franta
 Cum ar putea să se termine mai bine o plimbare prin Paris decât în Place du Trocadéro?

Mai multe poze de la Paris găsiți în albumul de pe g+, adică AICI :)
 
ps: sursa infomațiilor este wikipedia.

SHARE 6 comments

Add your comment

  1. Larisa,
    Mi-ai dat o veste bună. Au dat lacătele jos de pe Podul Artelor. Cel mai mult m-a dezamăgit la Paris imaginea lacătele made în China pe acest pod. L-am văzut în 2002 și 2005 fără lacăte, iar în 2013 când l-am revăzut avea o parte lateral ruptă sub greutatea acestor lacăte. Să nu mai vorbesc de picnicurile pe Podul Artelor. Tot felul de pleduri și ambalaje de plastic cu mâncare. Cea mai urâtă treabă pe care am văzut-o la Paris a fost o pătură întinsă pe jos în triunghiul format de o stradă pricipală și o bretea chiar lângă Turnul Eiffel cu o familie de țigani cu mulți copii care își instalseră tabăra acolo. Nu am înțeles de ce se tolerează așa ceva la Paris. Sunt aspecte care îți strică cheful în vacanță oricât de optimist și iubitor de Paris ai fi. Nici panourile rozalii nu mi se pare o variant prea de laudă. Champ de Mars l-am regăsit în anul 2013 foarte chel față de 2002.
    Am regăsit cu bucurie în momentele imortalizate: Jardin des Tuileries, Place des Vosges, Notre-Dame de Paris, Cartierul Latin, Pont Alexandre-III.
    Îmi pare bine că am avut ocazia să văd Parisul acum 13 ani. Atmosfera era mai apropiată cu ce citisem eu prin cărți sau văzusem în filme. Spre exemplu pe malul Senei erau personae care ciocneau șampanie în pahare de sticlă. Nu vedeai atât plastic ca în ultima vreme.
    Îmi doresc ca primăria să facă mai mult pentru păstrarea atmosferei autentice a Parisului. Cuvinte ca „șarm” sau „boem” provin din limba franceză.
    Numai bine!
    Corina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe partea opusa panourile de pe Pont des Artes sunt albastre :)) Nu stiu daca sunt permanante, sau doar provizorii pana se reface podul...

      Mda, ai dreptate Corina, sunt multe aspecte care strica cheful de vacanta la Paris. Cum am scris si intr-un articol trecut, imi place foarte mult orasul, este bogat in istorie, cultura, gastronomie- nimic de zis despre asta, am amintiri frumoase si revin de fiecare data cu placere, insa nu pot sa ignor partile lui negative, care parca "sporesc" cu fiecare an in loc sa se diminueze.
      Cred ca si mie mi-ar fi placut sa vad Parisul despre care vorbesti, de acum 13 ani, Parisul acela mult mai autentic, cand probabil mizeria, cersatoria, hotii de buzunare de la metrou, tiganii cu alba-neagra din Montmartre, sau cei care acosteaza agasant turistii pentru "donatii" pe Champ de Mars nu faceau parte din peisaj...

      Ștergere
    2. Astfel de tabere cu corturi improvizate sunt si in Londra... La fel, nu inteleg de ce li se permite sa faca asta?!

      Ștergere
    3. Mda, nici eu nu prea inteleg de ce li se da voie, la fel cum nu inteleg de ce tiganilor romani care pacalesc turistii sa dea bani nu stiu de ce li se permite sa se plimbe liberi pe acolo ca si cum ar face parte din peisaj...

      Ștergere
  2. Placute si unice...momente. Cred ca cel mai mult mi-ar placea sa ratacesc prin cartierul istoric Marais si sa admir cladirile sale atat de frumoase. Ce aer arisocratic, dar si romantic are Parisul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, erau o multime de stradute tentante prin Marais, timp doar sa fie pentru toate. Sunt atatea locuri in Paris incat numai cei care locuiesc acolo, cel putin o perioada, au sansa sa le descopere.

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS