Prima dată m-am plimbat prin Montmartre în 2010. Era iarnă, înainte de Crăciun, pe deasupra și lapoviță, eram la una din primele noastre excursii în doi, vă dați seama că istoria cartierului și artiștii care s-au perindat prin el nu mă preocupau prea tare. Recunosc, nici nu ne-am plimbat atunci chiar prin toate ungherele, bazilica Sacré-Cœur, panorama Parisului și câteva străduțe mai importante, cam în asta a constat toată incursiunea. De atunci, deși am revenit de mai multe ori la Paris, Montmartre n-a fost chiar cap de listă, preferând de fiecare dată alte locuri. Însă de data aceasta am vrut să merg cu mama în "cartierul artiștilor", atât pentru ea, pentru că nu fusese niciodată, cât și pentru mine, dornică să pătrund mai adânc în "sufletul" lui.
Dacă mi-a plăcut Montmartre? Desigur! A fost o experiență interesantă pe care o recomand oricui vizitează Parisul. În plus, cartierul nu este foarte mare, o plimbare ca a mea se poate face lejer în câteva ore. De ce să vizitezi Montmartre? Probabil că, în primul rând, tocmai pentru Bazilica Sacré-Cœur și pentru priveliștea pe care o ofera scuarul din fața ei peste Paris, cartierul aflându-se pe un deal, punct culminant al capitalei. Apoi, pentru că Montmartre este un cartier gastronomic și cultural cu un șarm autentic, și nu în ultimul rând, pentru că este încărcat de istorie și de "umbrele" artiștilor care l-au locuit, sau frecventat în trecut. Dacă sunt și inconveniente? Firește. Ca peste tot. Cartierul nu este foarte curat, multe dintre obiectivele cheie nu-s atât de bine întreținute pe cât ar merita, iar fețe dubioase te urmăresc cam des de după garduri. Ca să nu mai vorbesc c-am avut parte de o caniculă îngrozitoare. Dar am supraviețuit, iar plimbarea a avut un farmec aparte.
Ce a ieșit vedeți în jurnalul-foto de mai jos.
Rue du Chevalier de la Barre, în spatele bazilicii Sacré-Coeur
Impresionată și din spate- Sacré-Coeur văzută de pe rue du Chevalier de la Barre
Rue du Chevalier de la Barre- vedere spre Saint-Pierre de Montmartre, una dintre cele mai vechi biserici din Paris.
rue Cortot- în dreapta Musée de Montmartre
O luăm la dreapta pe rue des Saules, nu înainte de a observa La Maison Rose
Pe rue des Saules, cabaretul Lapin Agile frecventat cândva de poeți, muzicieni, scriitori, pictori etc, printre care și de Picasso și prietenii săi.
Clos Montmartre, vie cu aproximativ 2000 de vițe de diverse soiuri.
pe rue de l’Abreuvoir, unde, la numărul 12, a locuit Camille Pissaro, pictor impresionist.
Place Dalida, numită după numele cântăreței care a locuit de altfel în Montmartre.
rue de l’Abreuvoir vazută din Place Dalida
rue de l’Abreuvoir vazută din Place Dalida
Villa Léandre, considerată una dintre cele mai frumoase străduțe din Paris
Pe rue Lepic se găsește le Moulin de la Galette, restaurant celebru simbolizat de o moară .
rue Norvins
rue des Saules
Ajouter une légende |
rue Norvins
Place du Tertre
Place du Tertre-în ciuda aglomerației și a aspectului comercial, piața cu tablouri mi-a plăcut la nebunie - culmea! Cred că am dat vreo cinci ture, am admirat fiecare tablou și am apreciat fiecare artist.
Place du Tertre- și el a apreciat că îi pozez tablourile :))
Place du Tertre- artiști la datorie
Place du Tertre
Bazilica Sacré-Coeur...
... si panorama Parisului
PS: Plimbarea n-a fost chiar la întâmplare, m-am inspirat de pe acest site. Sincer mi se pare perfectă, acoperă tot ce este de văzut în Montmartre. Firește că noi am adaptat-o puțin, în primul am pornit de la hotelul nostru aflat pe rue Ramey, apoi am mai sărit pe ici pe colo "obiective", am mai adăugat altele după stare și chef.
S-ar putea să te intereseze și:
Am fost de doua ori in Monmartre prima data in 2009 si a doua in 2014. In 2009 ne-am concentrat pe basilica Sacre Coeur si pe spectacolul, la propriu, din jurul acestui obiectiv turistic. Mulțimea de gura casca care acoperea treptele pentru a admira panorama oferită asupra Parisului, dar si "dansatorul cu mingea de fotbal". Despre ce vorbesc? Un personaj inedit, un atlet negru care pur si simplu plutea cu o minge de fotbal pe un felinar de fier forjat chiar pe esplanada din fata Basilicii. Ținea mingea in echilibru se urca si cobora in ritmul muzicii pe felinarul pricina era ca o pisica. Experiența inedită a fost însă la ieșirea din metrou, când inițial nu am înțeles de ce toți oameni stăteau la coada la lift, noi am zis ca este o fița sa ieși cu liftul de la metrou si am pornit contrariați pe trepte, bodogănind despre lenea celor care stau minute in șir la coada la lift. Dar ... Teapa.. Când am văzut ca șirul de trepte spre ieșire nu se mai termina am înțeles de ce așteptau toți oamenii la lift. Efectiv am ajuns fără suflu la suprafața.
RăspundețiȘtergereA doua vizita a fost mai mult pentru împrejurimi si atmosfera din jurul restaurantului Le Consulat (unde am mâncat o excelenta supa de ceapa) este Senzaționala. Nu degeaba este una din imaginile emblema ale zonei. Iar experiența savurarii cafelei afara la Masuta cu fata spre strada, este unica. Mereu aveam tendința de am ridica farfuria si de am strânge bagajele când trecea un autobuz care părea ca va matura cu una din laturi tot ce ai pe masa.
Multam ca ai impartasit experinentele tale aici pe blog :).
ȘtergereInteresanta prima experienta, dansatorul cu mingea de fotbal. Cel putin individul facea ceva inedit si distra spectatorii.
Cat despre Consulat, am vrut sa ne asezam si noi la o masuta insa nu am gasit nimic la umbra la momentul respectiv asa ca am ales o cafenea mai racoroasa langa, Café de Montmartre parca, unde am baut cafeaua- cum altfel?- decat cu fata la strada :)).
Mi-a placut mult Montmartre de aceea am vizitat cartierul in fiecare vacanta astfel reusind sa il vad primavara, vara si iarna. Cel mai frumos si plin de viata mi s-a parut vara, desi poate e putin prea aglomerat pentru gustul unora. Oricum la ceas de seara poti sa mai simti atmosfera aceea boema din Parisul de altadata
RăspundețiȘtergereDa, este destul de aglomerat vara, mai ales Place du Tertre si scuarul din fata bazilicii. Dar acum stii cum este, nu pe toata lumea deranjeaza agomeratia in aceeasi masura. Mie nici iarna nu mi s-a parut prea liber...
ȘtergereAbsolut superbe fotografiile! foarte frumoase locuri. Felicitari pentru articol, la cat mai multe!
RăspundețiȘtergerehttp://rochii-de-ocazii.com
Multumesc mult :)!
ȘtergereNu ma asteptam sa fie atat de frumos. O plimbare care m-a facut sa-mi doresc sa ajung cat mai repede acolo. Superb!
RăspundețiȘtergereAre partile lui frumoase Montmartre, printre care ambianta rupta din alte vremuri. Majoritatea viziteaza doar Sacre Coeur, asa am facut si eu prima data, dar merita si o incursiune mai amanuntita. Mai ales ca nu dureaza mult.
ȘtergereSuperbe fotografiile. Monmartre este unul din locurile mele preferate din Paris. Abia aştept să ajung din nou pe străzile lui...
RăspundețiȘtergereMultumesc, Cora!
ȘtergereMie tind sa cred ca imi place cel mai mult zona Cartierului Latin-jardin du Luxembourg, dar, fireste ca si Montmartre are farmecului lui. Este pana la urma un cartier reprezentativ pentru Paris.
E tare dragut, exact pe gustul meu! Sigur nu l-as rata daca as ajunge in Franta. Nu stiu de ce, dar parca am facut o pasiune pentru zonele cu stradute in panta/rampa )))
RăspundețiȘtergereDa, si mie imi plac stradutele in panta.Cred ca asta este unul dintre motivele pentru care Montmartre este special.
ȘtergereSuper utile informatiile. Multumesc pt lista de locatii. Fara blogul tau nu as fi stiut ce merita vazut. Sunt cazata in Montmartre si ma simt norocoasa. Trebuie doar sa faci abstractie de multimea de negri si de mizeria, parca, specifica si noua.Ma bucur ca exista oameni care impartasesc experientele lor pe net, ajutandu.i pe altii sa profite de calatorii interesant.
RăspundețiȘtergere