Cred că v-am mai spus în nenumărate rânduri despre cât ador plajele naturale, aproape sălbatice, dar nu mă pot abține să nu vă mai spun acest lucru o dată. Firește, fiecare cu preferințele lui, nu înseamnă că și voi trebuie să-mi împărtășiți gusturile, la fel cum nu încerc să conving pe nimeni că e mai bine ca mine. Ne-am câștigat privilegiul de a avea propriile opinii și de a ne petrece vacanțele așa cum ne place nouă, atât timp cât suntem mulțumiți și ne întoarcem acasă cu amintiri frumoase. Incă de când am început să caut cazare pe lângă Bastia, m-am tot uitat după un camping pe malul mării, cât mai aproape de o plajă. Nu intenționam să vizitez numai acea plajă tot sejurul, dar oricum, nu-i rău nici să ai una în "ușa casei", pentru momentele în care nu vrei să te deplasezi prea departe. Si tocmai din acest motiv am ales campingul San Damiano, pentru că era așezat fix pe malul mării, pe o plajă care nu sună deloc franțuzește, așa cum nu prea sună, de altfel, nimic prin Corsica: plaja Lido de la Marana.
De fapt, ca să vă explic mai bine, singura zonă de câmpie din Corsica este plaine de la Marana, situată la sud de Bastia, pe coasta orientală a insulei. Lido de la Marana este de fapt un cordon litoral, lung de 11 km, care separă lacul-lagună Biguglia, declarat rezervație naturală de interes ornitologic, de Marea Tireniană. Plaja de pe acest cordon, care mai este numită și Tombulu Biancu în limba locală, se găsește pe raza localităților Furiani, Biguglia și Borgo, care se zăresc de pe malul lacului,cocoțate pe munte, în zilele cu vizibilitate bună. In schimb, de pe malul mării, se vede foarte bine orașul Bastia, cu vapoarele care vin și pleacă din port. Situată într-un spațiu natural protejat, pe fondul peisajului format din lacul-lagună și munții impunători ce-l străjuiesc, această vastă plajă de nisip este cea mai naturală dintre toate cele din apropierea Bastiei. Mici poteci misterioase șerpuiesc de la șoseaua ce lungește lacul până la plajă, traversând o limbă de pământ nu foarte valorificată turistic, doar cu câteva campinguri și restaurante din loc în loc, umbrită de pini viguroși.
Exact pe acestă limbă de pământ era așezat și campingul nostru, bungalow-ul în care am fost cazați situându-se la câțiva pași de ieșirea ce dădea pe plajă. Fie ca am mers pentru bronz sau bălăceală, fie că am mers pentru plimbare în zilele mai mohorâte, pentru fotografiat, pescuit (nu eu!), sau relaxare, mi-am dat seama, în cele două săptămâni, de cât de frumos trebuie să fie să locuiesc într-o casă pe malul mării, de preferat într-o zonă cu clima călduță. Trebuie să fie minunat per-ansamblu, iar dacă mai am și niște munți pe fundal care să completeze peisajul, nu știu ce mi-aș putea dori mai mult. Poate mai puțin vânt, pentru că în unele zile, vă zic, credeam că o să zbor cu căsuța.
N-am prins vreme mereu bună de plajă, dar nu pot nici să mă plâng, să fim serioși, una înseamnă frig în Corsica și alta frig în Touraine. In plus, oricât de blândă ar fi clima la Mediterană, după jumătatea lui septembrie se cam termină sezonul de bălăceală. Insă, tocmai fiindcă era sfârșit de sezon, lume nu era mai deloc, așa că am putut profita la maxim ca și cum toată marea ar fi fost a mea. Dar nici în sezon aici nu veți întâlni "cearșaf lângă cearșaf", zona este liniștită, hoteluri mari mai deloc, iar turiștii sunt ceva mai răsfirați, mai toți combinând diverse activități, nimeni nu prea vine să-și petreacă toată vacanța pe aceeași plajă. Ca să nu mai vorbesc că zona nu este chiar cea mai turistică din Corsica, plajele de aici fiind mai mult frecventate de localnicii din Bastia și comunele limitrofe.
Nici plaja nu este una dintre cele mai renumite de pe insulă, însă este foarte bună, lungă, lată și cu nisip fin, destul de dreaptă, atât în apă cât și pe uscat. Cred că este ideală pentru familiile cu copii, mai ales pentru că este naturală, fără terase zgomotoase, doar cu câte un restaurant, un mic băruleț, sau centru de închiriat echipamente pentru sporturi nautice, din loc în loc. Dar
asta nu înseamnă că ai să te plictisești. In afară de mersul la plajă
sunt si altfel de activități de făcut: călărie, drumeții,
sporturi nautice, alături de o mulțime de posibilități de excursii
și vizite prin împrejurimi. Apoi, plaja este curată, nivelată în fiecare dimineață, îngrijită și bine întreținută, neplăcut este doar când marea este agitată și valurile ceva mai mari.
Despre mersul la plajă nu am ce să povestesc mai mult, nici nu ar fi multe de zis, după cum probabil vă imaginați, decât soare, relaxare, bronz, liniște și bălăceală
într-un cadru de vis, așa că vă las cu câteva poze, făcute în zile diferite. Este surpinzator cum se schimbă peisajul de la o zi la alta!
Cam așa arată lacul-lagună Biguglia, dacă sunteți curioși :). Sursă wikipedia.
N-am apucat pana acum sa ma plimb calare pe plaja, dar visez la asta...
Campingul nu era foarte departe de aeroportul Bastia-Poretta
Nu foarte multumit de caldura, dar multumit sa "golaneasca" in natura :))
Bastia in departare
Insula Elba pe fundal. Apropo, m-am uitat pe internet si nu arata rau deloc
Cel mai mult imi place cand marea este calma ca un lac. Nu-mi plac deloc valurile.
Intrarea pe plaja de la camping.
La par era locul meu: puteam sa sprijin umbreluta si sa-l leg pe Azorel cand mergeam in apa :))
Bastia, my love
Una dintre acela zile cu vant si atmosfera curata. Dar ce vant!!!!
Ultima zi la plaja :((
Toate pozele din Corsica septembrie 2015 le găsiți AICI
Toate episoadele aventurii Corsica (septembrie 2015)
Satul Centuri, peninsula Cap Corse și turnurile sale genoveze
Saint Florent: când socoteala de acasă...
Bastia, poarta de intrare în Corsica
La bouillabaisse, varianta corsicană de la Bastia
Lido de la Marana, farmecul unei plaje naturale
Valea Restonica, Lacul Melo și branza brocciu cu miere de la stană
Corte, capitala secretă a Corsicii
***
Despre Corsica la prima înfățișare (septembrie 2014) citiți AICI
Despre Corsica la a doua înfățișare (mai 2015) cititi AICI
Despre Corsica la a treia înfățișare (septembrie 2015) citiți AICI
Despre Corsica la a patra înfățișare cititi AICI
Citeste si:
Cata liniste si frumusete! Poate ma visez la noapte acolo. Multumesc pentru plimbarea virtuala!
RăspundețiȘtergereCu mare drag :)! Adevarul este ca si eu m-as visa tot pe o plaja la noapte, sa fie vara si cald :)
ȘtergereIntr-adevar frumos! Si mie imi place marea Doar linistita, calma; valurile imi inspira mereu teama, probabil din cauza faptului ca in copilarie era sa ma inec de cateva ori... :D De atunci am ramas cu o oarecare teama si de ape adanci in general
RăspundețiȘtergereSi eu am teama de apa, dar mai mult de adancime decat de valuri. In plus, valurile nu-s bune nici pentru balaceala, nici pt innot. Poate doar cei care practica diverse sporturi, gen surf, sunt incantati de ele.
Ștergeremie imi plac si valurile :)
RăspundețiȘtergereimi place marea oricum, nici nu se putea altfel!!
Ar fi fost culmea tocmai tie sa nu-ti placa :))
ȘtergereCe azuriu incredibil de frumos are marea! O placere s-o privesti in fotografii. Imi pot imagina ce se simte sa te scalzi intr-o astfel de apa fabuloasa. Si nisipul pare atat de fin, zici ca e o plaja exotica. Si ce culoare are, ca mie imi pare alb?! Dar poate cel mai important aspect e faptul ca nu prea vad oameni in cadru. Fara ei relaxarea e garantata. :D :P Cum sa nu ai o vacanta perfecta intr-un asemenea cadru de vis? :)
RăspundețiȘtergereNu in toate zilele pare asa azurie, doar in cele insorite si fara vant, cand apa este clara si calma, fara valuri, si nu pe tot parcursul zilei, practic am eu "vanat-o" la anumite ore, dupa ce m-am prins ca la amiaza devine turcoaz:)). Si nisipul la fel, pare mai alb sau mai inchis la culoare tot in functie de momentul zilei, de lumina, de atmosfera...E interesant cum se schimba peisajul, sincer eu nu stiam asta.
ȘtergereCat despre lipsa oamenilor din jur, te inteleg perfect, si pentru mine relaxarea este garantata fara ei in cadru :)) Culmea este ca am intalnit mai multi in ziua in care am fost pe munte, pe poteca, decat in toate zilele de plaja :D
Mai marea ca marea, nu am cuvinte cat e de frumoasa, dar eu tot astept sa postezi GR20-ul!
RăspundețiȘtergere:))
ȘtergereN-am parcurs celebra ruta GR20 si nici nu cred ca o voi parcurge prea curand, oricat de interesanta ar parea. 15 zile de drumetie cu rucsacul in spate nu prea mai ma tenteaza, sunt mai mult pentru excursii scurte de 1-2 zile in ultimii ani. In plus, GR20 este cam greu de scindat in drumetii mai scurte, urci pe undeva, cobori pe alta parte, ceea ce pune probleme mai apoi de transport. Insa nu-i bai, sunt o multime de alte bucle de o zi-doua in Corsica, foarte pitoresti. Ultima data am urcat pe Valea Restonica la Lacul Melo, un traseu superb de o zi. O sa povestesc despre el in curand, ma misc mai greu pentru ca n-am terminat inca cu pozele :))
:)) mai aveam speranta la tine, ca la noi cu bebe va fi si mai greu. Ne vom opri si noi mai pe langa mare. Astept traseul cu lacul Melo.
ȘtergereSa inteleg ca urmeaza o vacanta in Corsica??
ȘtergereSunt o multime de trasee faine si printre cele de o zi-doua si destule de facut si cu bebe in spate :). Avantajul in Corsica este ca in orice colt de insula te-ai duce, sigur ai un munte pe-aproape ;)
foarte faina plaja, minunate forografiile tale! Marea este fascinanta in orice anotimp si m-as duce cu mult drag macar o data pe luna undeva la tarmul marii pentru o zi doua, daca as avea cum... Oaza de liniste si sanatate!
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat sa ai, Larisa draga! Iti doresc sa ai multa inspiratie si multa placere la actiunea cioplitul dovleacului :))
Mda, din pacate si eu sunt departe de mare :(. As avea oceanul aproape, am fost de cateva ori, chiar si iarna, insa plajele nu-s foarte pitoresti, ca sa nu mai vorbesc de vant...
ȘtergereMultumesc, Carmen, asemenea si tie! O sa fie o adevarata provocare, sa vedem ce-o sa iasa :))
Ce apa stralucitoare si ce nisip fiiin....Nu ai zice ca era septembrie din poze.Day dreaming...si pana la vara....mai e o vesnicie :(
RăspundețiȘtergereDa, chiar ca o vesnicie :(. Nici macar nu s-a terminat toamna...
ȘtergereVreau şi eu! :)
RăspundețiȘtergereNu mă omor după mare, dar tot ceea ce ţine de sălbăticie e o atracţie totală pentru mine.
Chiar aud şi simt marea din fotografiile tale... iar copăceii aceia verzi (nu ştiu ce sunt :) ) - ce m-aş mai cufunfa în umbra lor...
Ioana
Este o specie de pini, sunt foarte frecventi in apropierea plajelor. Tot campingul nostru era de fapt intr-o padure de astfel de pini.
ȘtergereEu cred ca si plajele pot oferi multe, dincolo de clasica leneveala la soare pentru bronzat la care se gandeste toata lumea. De exemplu, mie imi place sa citesc pe plaja, ascultand valurile. Sau sa ma plimb in lungul plajelor, mai ales daca este vorba despre unele care ofera si un deocor mai deosebit. Si mai imi place sa fotografiez. Adesea refelexiile sunt incredibil de schimbatoare pe parcursul aceleasi zilei.
Da, arata superb. Noi am preferat sa mergem in tara fiindca era primul concediu cu copilul, anul viitor cred ca vom incerca destinatia asta, plaja arata incredibil
RăspundețiȘtergereCred ca este o plaja foarte potrivita pt copii, chiar am vazut destul de multe familii, chiar cu bebelusi. Si eu o am in plan pentru anii urmatori :)
Ștergere