Planul pentru sărbătorile de iarnă 2015-2016 a început să prindă contur prin septembrie, pe când leneveam la soare pe coasta orientală a Corsicii, în momentul în care niște prieteni ne-au anunțat că intenționează să ne viziteze la sfârșit de an. De bucurie am încropit în minte un plan rapid, cu un Crăciun pe stil românesc acasă la gura semineului, o excursie pe undeva prin împrejurimi, plus un revelion în compania unor amici francezi, urmând ca detaliile să fie stabilite mai târziu. Pentru excursie ne-am gândit inițial la regiunea Auvergne, în Masivul Central, o regiune nu departe de casă și destul de ofertantă turistic, nu numai pentru drumeție pe munte, dar și pentru plimbări, vizite și alte experiențe hibernale.   


Cu acest plan în minte am încheiat vara târzie corsicană, fără să mă gândesc nicio clipă că lucrurile aveau să se schimbe cât de curând. Prietenii nu mai aveau să ajungă, așa că prin noiembrie am început să reorganizăm planul. Crăciunul tot la gura șemineului a rămas, la fel și revelionul alături de amicii francezi, doar excursia am reorientat-o. Fiindcă singuri nu mai avea farmec, iar noi deja făcusem drumeții la Mont Dore în Auvergne, am căutat rapid alte variante de excursii între Crăciun și Revelion. Inițial m-am gândit tot la o excursie la munte, în Pirinei, unde-mi doresc de ceva vreme să merg, dar din motive logististice și de timp am pus într-un final în aplicare un plan mai vechi, căruia părea că-i venise rândul: o excursie în nord, în care să viziam orașele Lille și Bruges.


Dacă de ce Bruges? cu siguranță nu o să mă întrebe nimeni, orășelul fiind, pe bună dreptate, unul dintre cele mai pitorești și vizitate din Europa, cu siguranță o să mă întrebați de ce Lille? și nu un alt oraș mai frecventat din zonă. Păi din mai multe motive, primul ar fi că Lille era pe lista mea cu orașe de vizitat în Franța de mai multă vreme și, culmea, cu mult înaintea altora mai cunoscute. Încă de când al meu soț mi-a făcut cunoscută existența lui pe harta Franței am devenit curioasă și, documentându-mă mai atent pe internet, am fost plăcut surprinsă de ce am descoperit: o arhitectură deosebită de inspirație flamandă ce degajă o atmosferă autentică și plăcută, un oraș viu, inedit și plin de culoare. Apoi, m-a tentat Lille pentru că mă atrag în general cărările mai puțin bătute, locurile originale și mai puțin turistice, locurile prin care nu umblă și pe care nu le cunoaște chiar toată lumea. 

Lille

Lille

Drumul până la Lille și de la Lille la Bruges l-am făcut pe șine, acesta fiind una dintre puținele noastre mini-vacanțe cu trenul. N-a fost rău, dimpotrivă, ne gândim să mai mergem și nu numai prin Franța, ci și prin vecini, pe acolo pe unde este posibil astfel ca drumul să nu dureze foarte mult. La prețuri mai este un pic de lucrat, mai ales la francezi, aviz celor care mai îmi zic din când în când că avem trenuri de mare viteză aici în Franța. Așa este, avem viteză și legături bune, însă am constatat de curând că trebuie să fii bogat să călătorești cu TGV-ul în Franța, prețurile fiind adesea nesimțit de mari. Ca să vă dau câteva exemple, un bilet de tren dus întors din Tours până la Strasbourg (700 km), chiar și rezervat cu ceva timp în avans, costă cam cât un zobor Air France până la Paris-București (2300 km), iar drumul până la Lille (450 km) ne-a costat mai mult decât cel până la Bastia (1200 km) cu avionul. Însă Monsieur nu voia să mai conducă, eu nicidecum și fiindcă am prins niște bilete mai acceptabile cu schimbare de tren în Paris, am zis de ce să nu încercam și varianta aceasta.

Cazarea am luat-o în Lille, ar fi fost un pic ciudat să o iau în Brugges și de acolo să fac o excursie înapoi în Franța. Hotelul ales și rezervat pe booking n-a fost chiar cel mai bun în care am stat, dar a echilibrat amplasarea lui lângă gară și fix în centru, ceea ce ne-a permis să ne întoarcem în cameră ori de câte ori fu necesar. Până la urmă condiții civilizate să fie, curățenie, un pat, o baie, că oricum nu-mi petrec sejurul în cameră. 

Bruges

Bruges

De mâncat am mâncat o mulțime de chestii, mai mult sau mai puțin tradiționale, poate mult prea multe, judecând despre răul cu care m-am întors acasă înainte de revelion, întreținut foarte bine de drumul cu trenul. Gaufre, preparate flamande, cartofi prăjiți, supă de pește de la Marea Nordului, ciocolată și, firește, bere, un amalgam culinar nu foarte plăcut și în dezacord total cu alimentația pe care mi-am propus-o în anul ce tocami a început, îmi promit că pe viitor să nu mai fiu așa pofticioasă.
 
Vremea a fost... de primăvară pe parcursul celor 4 zile, zăpada cred că a devenit o amintire chiar și în nord. Nu vă închipuiți nici că a fost foarte cald, dar oricum temperaturile au fost mai mult decât prietenoase pentru un sfârșit de decembrie.  

Cât despre târgurile de Crăciun, deschise în ambele orașe vizitate pe parcursul excursiei noastre, am tras câteva concluzii, deși cred că o parte dintre ele erau trase deja. În primul rând toate târgurile aceastea de Crăciun europene, vizitate personal sau admirate pe internet la alții, mi se par cam la fel. Aceleași stil, aceleași căsuțe din lemn, aceleași mărfuri. Nimic nou, nimic care să mă ia prin surprindere. Poate doar atmosfera să facă diferența, deși și aceasta mi se pare asemănătoare. Apoi, multe dintre mărfuri și decorații sunt cam kitschoase, ca să nu mai zic că prețurile sunt destul de piperate, slabe șanse să poți cumpăra ceva, un suvenir sau un cadou, fără să scoți din portofel o mică avere. Însă ceea ce mi se pare mie că lipsește din peisaj, tot mai frecvent în ultimii ani, este zăpada, zău că o piață de Crăciun fără o vreme geroasă și un decor alb în jur pare aproape lipsită de sens. Ca să nu mai zic despre vinul fiert, care nu merge deloc când afară e primăvară, încep să cred că în viitorul apropiat pentru a-l savura trebuie să mă orientez spre Polul Nord.

Atât târgul de Crăciun din Lille, cât și târgul de Crăciun din Bruges sunt deschise până spre Anul Nou, firește o strategie comercială menită să atragă cât mai mulți vizitatori. Nu-i rău pe de o parte, foarte mulți oameni, printre care și noi, au concedii sau sunt dispuși să călătorească mai degrabă după Crăciun decât înainte, dezavantajul major al acestor deschideri prelungite fiind însă faptul că târgurile își cam pierd farmecul după sărbătoare. Când am fost la Strasbourg, de exemplu, am vizitat târgul chiar în timpul Crăciunului ceea ce a fost mai ok, acum le-am vizitat pe cele din nord mai spre Anul Nou, astfel că n-am prea simțit mai deloc magia. Bine, poate sunt subiectivă în ceea ce privește Strasbourg, dar asta este deja o altă poveste. 

Per-ansamblu escapada în nord a fost o experiență interesantă, binevenită și potrivită, mă bucur că am pus-o într-un final în aplicare, că demult mă gândeam la ea. Mă simt un pic vinovată că m-am plimbat prin orașe în loc să urc cu rachetele pe munte, dar mă consolez cu gândul că oricum n-aș fi avut suficientă zăpadă, nici la mari altitudini. În plus, alternările sunt oportune, am descoperit locuri noi și am trăit experiente placute și poate iarna viitoare va ninge mai mult în Pirinei. Mi-au plăcut ambele orașe vizitate, fiecare în felul lui, mai mult sau mai puțin decât m-am așteptat, dar despre acestea și multe altele o să povestesc separat.

Citeste toate episoadele acestei escapade in Nord: Lille & Bruges:



SHARE 16 comments

Add your comment

  1. daca ai in plan sa mergi frecvent cu trenul, cumpara un abonament. eu, de ex, aveam un tout public care imi garanta preturi cu 25% mai mici in timpul saptamanii, 50% in week-end, pentru mine si pentru alte 3 persoane. si a scos banii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, am vazut ca sunt mai multe variante de abonamente, n-am studiat cu atentie problema pana acum, decat pentru trenurile regionale ca sa ma deplasez prin jurul casei. Dar ca sa renteze in afara regiunii banuiesc ca ar trebui sa calatorim ceva mai mult decat cred eu ca o sa o facem. La 2-3 ori maxim pe an nu cred ca renteze, dar o sa ma uit...

      Ștergere
  2. Frumos concediu!Cred ca alegerea a fost buna ,pentru ca la munte ratati.Imi amintesc acum ceva timp, ce plimbari si ce poze ai pus de la munte.Eu am avut o bafta imensa,ca am avut patru zile zapada si am fost cu fetele intr-o zbenguiala totala.Sper sa mai avem un pic de iarna.Un an bun cu multe impliniri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, clar ratam, n-a fost zapada mai deloc anul acesta. Pentru iubitori de schi a mai mers, cu zapada artificiala pe partii, dar pentru plimbari si drumetii cred ca ar fi fost mai mult prin noroi :))
      Multumesc, la fel va doresc!

      Ștergere
  3. Ti-ai indeplinit cateva dorinte mai vechi si asta tot e ceva. Prima imagine e de vis, arata intr-un mare fel, mult mai christmasy, noaptea si winter wonderland-ul din Londra. Dar nu am mai avut chef sa facem poze. Ne-am bucurat mai mult de moment. Si in Scotia e foarte scump cu trenul, avantajati erau pensionarii, cel putin in anul in care am fost eu era un program prin care se putea face un tur al Scotiei cu multe alte beneficii.
    Din targ mi-am luat un omulet din turta dulce si a fost si scump si tare insipid, dar miroseaa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, cand te "aud" vorbind despre Scotia... imi doresc asa de mult sa ajung acolo!!! Anul asta o sa fie cam complicat, dar la anu trebuie sa ne mobilizam.

      Ștergere
  4. Frumoase alegeri, cred ca orice iubitor de orase medievale ar fi de acord cu ele.:) Abia astept impresiile in detaliu despre Lille si Bruges, sa-l revad pe ultimul prin ochii tai. Mi-ar placea sa stau cateva zile in oraselul belgian, cazata intr-un hotel si savurand atmosfera sa de poveste. Si fotografiind totul pentru ca in 2006 cand am fost eu eram anti fotografie. :))Cred ca pe atunci eram mai mult amatoare de shopping. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca ti-ar fi placut in perioada sarbatorilor, Nice. Era ticsit de oameni peste tot, nici vorba de fotografii curate, fara cateva capete in ele :)). Pe de alta parte cred ca Bruges este unul dintre acele orase unde nu mai exista extrasezon, dar poate ca primavara sau toamna este ceva mai liniste.

      Ștergere
  5. Eu am fost in Alpi in vacanta si confirm, nu era zapada decit aia rtificiala. Un schimb un soare radios de primavara, am facut cu totul alte activitati decit cele sperate.

    Nu am ajuns niciodata la Lille, desi am stat un an in Boulogne sur Mer. Bruges, desi vizitat vara mi-a placut foarte mult.

    Mara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, muntele ofera o multime de activitati, e greu sa te plictisesti, indiferent de vreme sau anotimp. Noi insa am fi mers tocmai pentru zapada, sa "ne dam" cu rachetele. Asta este, anul viitor ...

      Ștergere
  6. De multisor n-am mai calatorit cu trenul. Intr-o vreme imi faceam planuri pentru Elvetia, dar si acolo trebuie sa scoti destui bani din buzunar. Si cum noi suntem patru ...
    Frumoase fotografiile celor doua orase, au o aura de romantism :)
    Weekend placut, Larisa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu masina este mai ieftin si mai comod, e adevarat. In plus iti ofera independenta, mergi cand vrei unde vrei fara sa depinzi de un program fix. Iar cand ai o familie mai numeroasa e si mai avantajos, ai dreptate.
      Multumesc, asemenea.

      Ștergere
  7. Desi nu mai sunt de ceva vreme fana "iarna", sunt total de acord ca sarbatorile fara frig si zapada, nu prea mai par sarbatori. Am citit undeva (nu mai tin munte unde), ca ar trebui sa mutam Craciunul in Ianuarie - din moment ce in ultimii ani, in Romania iarna adevarata a venit mereu Dupa Sarbatori....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, ai dreptate. Chiar si aici la mine a nins un pic zilele astea si ma gandeam ce bine ar fi fost sa ninga asa de sarbatori. Sau sa fi fost sarbatorile acum in ianuarie :))

      Ștergere
  8. draguta escapada...oare cum o fi in roata aceea, nu am avut ocazia de asa ceva pana acum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Habar nu am, mi-a fost frica sa ma dau. M-am dat candva in ceva un pic mai mic si nu prea mi-a placut senzatia :))

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS