Căruţul vs purtatul micuţei Erika

in , , , by Larisa, februarie 10, 2018
Mă gândeam la un momentdat că părinții se împart în tabere încă de dinainte ca bebe sa vină pe lume. Desigur, fiecare face cum crede de cuviință, diversitatea poate fi foarte interesantă atât timp cât suntem toleranți, acceptam și idei cu care nu rezonăm neaparat, nu judecam și nu dăm cu parul, pe motiv ca știm noi mai bine. Tot două tabere sesizez că se formează și in jurul conceptelor de purtat vs. cărucior. Eu am optat inițial pentru cărucior. Apoi am încercat și purtatul. Iar astăzi le îmbin cu succes pe amândouă, în funcție de circumstanțe și, firește, de cheful micuței noastre Erika.




Încă din timpul sarcinii caruciorul a fost capul listei mele de cumpărături. Atât am studiat piața, oferte, prețuri de zici că-mi luam o mașină 😂. După îndelungi tergiversări am ales o variantă 3 în 1 în final, cu landou, scoică auto și cărucior sport. Este vorba de Chicco Trio Love mai exact, nu îi fac reclamă, dar ca să știm despre ce vorbim. 

Nu am fost dezamăgită de el, si-a făcut treaba, dar nici nu pot spune că l-am folosit la capacitate maximă. Este ușor de manevrat datorită roților pivotante, bun pentru oraș dar și pentru la țară, foarte confortabil pentru copil, ajustabil în mai multe poziții, coșul de jos este încăpător, landoul generos, omologat și pentru mașină, iar scoica auto este practică. Erika a dormit și noaptea in landou o scurta perioada de timp, plus ca ziua îmi permitea să o plimb după mine în casă, în funcție de încăperea unde aveam treabă. Nu stiu daca a fost neaparat o idee bună în final, întrucât astăzi nu stă foarte mult fără să mă vadă 😂. A avut numeroase accesorii incluse, printre ele si geantă, pe care unii părinți o cumpără separat. Sigur și eu aș fi cumpărat-o, bine că nu am făcut-o, nu am folosit-o prea des, am preferat să pun cele necesare în geanta mea, pentru că oricum în general evit să mă car cu zeci de obiecte și produse când mergem la plimbare. 

Pack Chicco Trio Love: scoica, landou si carut, montate pe sasiu

Au fost și ceva inconveniente, landoul este cam mare pentru ieșiri în oraș, iar scoica prea strâmtă pentru drumuri lungi cu mașina, noroc că în primele luni noi nu am purces la astfel de drumuri. În plus, materialul este transpirant vara, însă cel mai rău mi s-a părut faptul că modelul este destul greu de ridicat și foarte dificil de pliat cu o singură mână, imposibil având copilul în brațe si firește ca tocmai la acest aspect, poate cel mai important, nu m-am gândit când l-am cumpărat 😂. Tocmai de aceea mai târziu am adăugat colecției și un model de cărucior sport, mai ușor.  
  
Astfel, căruciorul sport Chicco Ohlala l-am cumpărat pentru a mă servi de el când plec singură în oraș, mai ales în mijlocele de transport un comun, eu circulând frecvent cu trenul. Totul a pornit de fapt de la gara Amboise, unde traversarea liniilor ferate se face fie pe o pasarela supraterană, fie printr-un pasaj subteran, ambele cu scări și fără lift. Sa iei copilul in brațe și un căruț greu la subțioara nu-i treaba ușoară, cum nu este nici o zi întreaga de plimbare prin Tours, orașul vecin, doar în port-bebe, așa că m-am orientat spre o varianta avantajoasă, adică un căruț ușor și pliabil. Chicco Ohlal s-a dovedit a fi excelent, o investiție minunată: ușor, 3,8 kg, practic îl ei pe sus cu într-un deget, pliabil fără dificultate cu o singură mână, având copilul în brațe, incredibil de ușor de manevrat, încape peste tot, într-un portbagaj mic, prin magazine, este ideal în călătorii și nu necesita spațiu mare de stocat acasă. Practic, am realizat ca totuși cu un model potrivit, împinsul căruțului nu este chiar o corvoada. Desigur, nu este la fel de util și confortabil ca primul, dar este un compromis bun și o afacere excelentă pentru un căruț  sport citadin. 

Chicco Ohlala
In paralel, am optat și pentru câteva sisteme de purtat, mai ales că a fost o perioadă, pana pe la 5 luni, când Erika nu voia să stea mai deloc în căruț atunci când ieșeam la plimbare. La început nu prea știam multe despre subiect, credeam că toate port-bebe-urile sunt la fel, dar am studiat atent problema, am citit despre puratatul sănătos, ergonomic, am acumulat informații și în final am optat pentru o eșarfă elastică Boba Wrap și un SSC Ergobaby.  

Eșarfa Boba Wrap n-am folosit-o din păcate prea multă vreme întrucât m-am mobilizat târziu, iar Erika era deja mărișoară (3 luni jumate), nu-i plăcea mai deloc să fie strânsă în wrap. În plus se făcuse cald, iar materialul nu este chiar subțire. Îmi pare rău că nu am luat-o de la început, poate că mi-ar fi servit mult mai bine în primele trei luni.  

Eșarfa Boba Wrap

Ergobaby în schimb a fost si continua sa fie cea mai buna achizitie pentru Erika. Initial nu știam ce sa aleg, dar știam că vreau un port-bebe din tip rucsac, pe care sa îl pot monta și în față și în spate, cu centură și bretele buretate, care se prind cu catarame, adica un SSC (soft structured carrier). Am tot ezitat intre Ergobaby si Manduca, in final am optat pentru Ergobaby, datorită recenziilor bune, modelul Adapt, omologat de la naștere, bleu-marin, să se asorteze cu (aproape toate) hainele mele 🙈. Ergobaby Adapt este un sistem de purtare ergonomic, de calitate, usor de pus si scos cu copilul in brate, adaptabil (il poarta si tati), confortabil pentru copil dar si pentru purtator. Îl folosesc absolut peste tot, acasă, în curte, în oraș, în vacanțe, la cumparaturi, la drumuri scurte sau lungi. Nu e chiar ieftin ce-i drept, sistemele ergonomice sunt destul de scumpe, dar își merită banii. 


Ergobaby  (Erika 4 luni)

 Ergobaby  (Erika 9 luni, respectiv 1 an la Bucuresti in dreapta)


Ergobaby - il purtam amandoi




Spuneam că si astăzi îmbinăm în continuare carutul cu purtatul. Pentru ieșiri scurte, treburi rapide, plimbări și drumuri pe lângă casă privilegiez și acum, la 13 luni și aproape 9 kg jumate, exclusiv Ergobaby, purtat în față (încă nu-mi rupe spatele!), întrucât este mult mai rapid și practic, spre mirarea vecinilor care mă întreabă mereu dacă Erika nu este prea grea 😂. La fel șiîn  vacanțe. În România, de exemplu, am ieșit mai mereu cu port-bebe, acesta fiind mult mai practic pe străzile aglomerate și denivelate din București. Plus ca la bloc eram nevoită să urc si să cobor scări, la fel si la metrou, sau pe unde mai mergeam. 

Pentru ieșiri mai lungi în schimb, prin Amboise,  oraselul unde locuim, sau prin Tours, unde adesea merg la plimbare, pentru excursiile de weekend mai aproape sau mai departe de casă, iau si unul dintre carucioare, pe lângă Ergobaby, întrucât îmi este greu sa o port pe Erika timp îndelungat, dar și pentru ca ea își dorește la un momentdat să fie mai liberă și să se miște în voie. Mai ales acum când a început sa meargă. 

Desigur că fiecare dintre noi avem stilul propriu de viața, astfel ca felul cum fac eu lucrurile nu se potrivește tururor, e de preferat sa găsim soluția care ne avantajează personal. Eu locuiesc la casă, nu am scări de urcat, într-un oraș mic, fără trafic intens sau gropi pe trotuare, într-o zonă în care nu ninge, nu e gheata și ger niciodată, pluscă  folosesc mai des transportul în comun decât mașina personală, iar cel mai adesea sunt nevoită sa  mă descurc cu Erika si cu restul treburilor singură o săptămana întreaga, gen mici cumparaturi (foarte practic de cărat in coșul carutului!), întâlniri (am mers cu ea și la dentist, unde a stat cuminte in căruț pe durata consultației mele), etc. Nu am bonă, nici buniciîn  oraș, iar Andrei lucrează de regulă toată săptămâna în deplasare. In general după un timp in căruț, în care se uita atentă observând lumea din jur, Erika cere în brațe, mai ales când este ora de somn. Practic, plecăm in cărucior si ne întoarcem mai mereu acasa în Ergobaby, întotdeauna il am în coșul căruțului. 

Si apropo, de purtatul sănătos al copiilor în sisteme ergonomice, eu nu știam ce-s astea la început, credeam ca toate marsupiile sunt la fel sică  sunt bune, inclusiv cele de pe rafturile supermaketurilor. Pun pariu ca sunt mulți cei care nu știu, de aceea vedem pe stradă o mulțime de bebeluși agatati în sisteme de purtare nesănătoase, chiar din randul celor comercializate sub marci de renume (Chicco de exemplu). 

Ei bine, sistemele ergonomice sunt acele sisteme in  care picioarele stau sub forma literei M, cu genunchii mai sus decat soldurile, în care spatele sta  curbat, rotunjit în forma literei C si care au un suport suplimentar pentru cap. Nu intru in detalii, doar vă rog sa cititi, dragi parinti, pe internet sunt o multime de articole bine scrise si documentate, iar informația vă este tare la îndemâna astazi. Cititi si investiti în ceva de calitate sau nu mai cumpărați deloc. Purtatul bebelusului in sisteme neergonomice are efecte negative asupra purtatorului, marsupiul nefiind conceput sa distribuie corect greutatea copilului, dar mai ales asupra bebelusului, greutatea fiind plasată in totalitate pe oasele bazinului ceea ce poate afecta dezvoltarea coloanei vertebrale, poate cauza dureri de sold, etc.

Acestea fiind spuse, vă doresc plimbări frumoase împreuna cu cei mici!

SHARE 8 comments

Add your comment

  1. Hihi, Ohlala avem si noi, luat anume pentru folositul in casa, sa o pot tine dupa mine la treburi si noi fiind din categoria fara bunici. Nu il mai folosesc de pe la 5-6 luni ale ei pentru ca deja mergea de-a busilea si nu mai suporta hamurile...
    Altfel, wrap de la 3 saptamani, apoi Marsupi Plus pana la 5 luni si de atunci Lenny Lamb Baby Basic . Si Miruna e micuta, 9kg la 15 luni, inca drumetim in ssc, dar am inceput sa folosim si rucsac de drumeție Deuter.
    Nu stiu ce ma faceam fara moda asra utila a purtatului! Desi nu prea mai e moda :p
    Din fericire, Brasovul e plin de mamici purtatoare, insa mai sunt si sisteme neergonomice sau bebei purtati cu fața... Pe de altă parte nu sunt deloc ieftine sistemele si nu toata lumea isi permite sa schimbe la ele pana il gaseste pe cel potrivit.

    Plimbari faine mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici la mine este fix invers, foarte putine mămici purtătoare, aproape toți copiii suntvplimbati in carucioare. Inițial am crezut ca suntem noi mai la țara, dar și prin alte părți sau orașe mai mari tot asa, semn ca franțuzoaicele in general nu-s chiar adepte ale purtatului. Vecinii mei se mirau și când Erika era micuța cum de mi se parea grea, acum cred ca sunt pentru ei complet de neînțeles 😂. Oricum, in curând trebuie sa exersez și purtatul in spate, pana acum nu am pus-o niciodată. Tu cum te descurci?

      M-am uitat si eu la Deuter, dar pentru la vara, ca acum nu prea avem pe unde sa drumețim.

      Multumim, asemenea și vouă!

      Ștergere
    2. Spatele e ok inca, genunchii parca au inceput sa se inmoaie, dar unde am reluat si alergarile de minim trei ori pe saptamana...
      Sunt si alti rucsaci de drumetie ca alternativa la Deuter, folositi si prin oras (am vazut la strainii care vin prin Brasov si cara toddleri), noi am primit Deuter I si III si le vom folosi pe acestea deocamdata, dar cand alegi sa ai ochiul de plimbareata pe munte :)

      Ștergere
  2. Si noi suntem purtatori de bebe, dar folosim si caruciorul (si desigur utila scoica, mai ales ca mergem aproape zilnic cu masina). Insa de cand avem sistemul ergonomic Manduca tindem sa-l folosim mai mult pe acesta, unde mai pui ca Albert si doarme foarte bine in el (in casa sau afara). E foooarte util caci am nevoie de doua maini libere :) In Ro imi pare ca este la mare moda treaba cu purtatul copilului, de unde trag concluzia ca suntem multe mamici active fara bunici prin zona si tre sa ne descurcam cumva. Am avut si wrap elastic tot Manduca (primit), dar baietelul nostru activ inca din burta nu suporta sa stea strans acolo, oricum se recomanda purtat pana la 3 luni in asa ceva, asa ca nu l-am folosit decat foarte putin. Ce sa spun, bine ca avem atatea metode care ne fac viata mai usoara! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat și eu ca in Ro, in București, sunt foarte multe mămici purtătoare, vizibil mult mai multe decât in Touraine, unde majoritatea folosesc căruțului. Poate ca este și un trend, poate ca aici nu a prins, poate ca tine și de stil de viața al fiecăreia... nu știu, cert este ca, vorba ta, e bine ca avem de unde alege și ca putem adapta toate aceste metode la situația noastră personală.


      Ștergere
    2. Hei Bia, felicitari! Vazusem la un moment dat ca esti insarcinata, dar am pierdut sirul... Sa fie sanatos si sa va plimbati mai departe, ca metode se gasesc!
      Aaa, dar realizati ca mai toate fetele din „esalonul” nostru sunt acum mamici? Voi doua, eu, Anda de la hailabord, Gariela de la Viajoa, Liliana de la Placerea de a calatori...

      Ștergere
  3. Eu am folosit căruciorul foarte foarte mult până avea Kari peste 3 ani, chiar și când umbla bine, în vacanțe ne era foarte util. Si noi am avut tot Chicco. 😁👍😁

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este util in multe situații, intr-adevăr, chiar și mai târziu.

      Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS